לדלג לתוכן

שימוש בפיירפוקס/לשוניות

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי


מה הן לשוניות?

[עריכה]

פיירפוקס תוכנן להיות שמיש לכל משתמש באופן מיידי, בלי שום למידה. אך למרות זאת, כדי באמת ל"לגלות את הרשת מחדש" (כמו שאומר המוטו שלהם), אתה צריך להכיר ולהשתמש בתכונות המתקדמות של פיירפוקס. אחת מאלו הן הלשוניות. פיירפוקס משתמש בלשוניות כדי להראות כמה דפי אינטרנט באותו החלון.

מראה הברירת מחדל של פיירפוקס, עם לשוניות

הלשוניות מוצגות מתחת לסרגל הסימניות, במראה שמזכיר תקיית קבצים. לשוניות מאפשרות למשתמשים שיהיה להם חלון אחד של פיירפוקס פתוח, וכמה דפי אינטרנט פתוחים בתוך החלון הזה. בתמונה, דף הבית הברירת מחדל של פיירפוקס מוצג בלשונית הראשונה, ומרכז פיירפוקס (נגיש מתוך הסימניה: Getting Started) מוצג בלשונית השניה. מספר הלשוניות שיכולות להיות פתוחות בו זמנית הוא בלתי מוגבל, אך סרגל הלשוניות יכול להציג בנוחות עד בסביבות 20 לשוניות. פיירפוקס גם אינו מציג את באר הלשוניות אם אין לפחות 2 לשוניות פתוחות (אך יש אפשרות לשנות זאת).

יצירה, סגירה, ובחירת לשוניות

[עריכה]

יש דרכים רבות ליצירה, סגירה וגישה אל לשוניות. דרך ראשונה ליצור לשונית ריקה היא ללחוץ קובץלשונית חדשה, או ע"י שימוש בקיצור מקדלת [Ctrl]+[T]. אם סרגל הלשוניות מופיע יש בו מקום ריק (מקום שאינו תפוס ע"י לשונית) ניתן ללחוץ על המקום הריק מקש ימני, ולבחור באפשרות הראשונה - לשונית חדשה, דבר שגם יצור לשונית חדשה. באופן דומה, גם לחיצה כפולה על מקום ריק בסרגל הלשוניות יצור לשונית חדשה. דרך נוספת ליצור לשונית, שהיא הכי נפוצה, היא ע"י לחיצה על המקש האמצעי בעכבר (נקרא גם המקש השלישי בעכבר, או הגלגלת) על כל קישור או סימניה (לדוגמה הקישור "Getting Started") . לבסוף, דרך נוספת היא להחזיק את מקש הקונטרול (Ctrl) לחוץ וללחוץ על קישור או סימניה עם המקש השמאלי של העכבר, דבר זה יבצע בדיוק אותה פעולה כמו ללחוץ על הלחצן האמצעי.

יש גם דרכים שונות לסגירת לשוניות, הדרך הראשונה היא, קובץסגור לשונית או [Ctrl]+[W] , זה יסגור את הלשונית הנוכחית. בנוסף, ה-X האדום בצד שמאל של סרגל הלשוניות יסגור את הלשונית הנוכחית. לבסוף, לחיצה על המקש האמצעי על כל לשונית (לא חייבת להיות הנוכחית), או לחיצה על המקש הימני על לשונית כלשהי ובחירה סגור לשונית יסגור את הלשונית שלחצת עליה.

גם לבחור לשוניות יש כמה דרכים. הדרך הברורה ביותר היא פשוט לחיצה עם המקש השמאלי בעכבר על הלשונית שרוצים לבחור. אך יש גם קיצור מקדלת: [Ctrl]+[מספר] כאשר [מספר] הוא כל מספר בין 1-9. הלשונית שמתאימה למספר לפי הסדר מצד ימין תבחר. כמובן שהדרך הזאתי פועלת רק עבור 9 הלשוניות הראשונות שפתוחות. קיצור מקלדת נפוץ נוסף הוא [Ctrl]+[Tab]. זה יבחר את הלשונית שאחרי הלשונית שמוצגת עכשיו. הקיצור [ Ctrl][Shift]+[Tab] יבחר את הלשונית הקודמת ללשונית שמוצגת. הקיצורים האלה הם דרך מהירה למעבר בין דפי אינטרנט פתוחים.

תכונה חדשה שנוספה לפיירפוקס בגירסה 1.5 היא האפשרות "לגרור ולהניח" לשוניות. ע"י לחיצה עם המקש השמאלי והשארתו לחוץ על הלשונית הרצויות, ניתן לשנות את מיקומה בסרגל הלשוניות ע"י הזזת העכבר לצד ימין ושמאל. ברגע שהגעת למיקום הרצוי (שמיוצג ע"י החץ), פשוט שחרר את המקש השמאלי והלשונית תשנה את מיקומה.

בנוסף לפונקציות הבסיסיות, יש עוד דרכים רבות להשתמש בלשוניות.

התאמה אישית

[עריכה]

להגדרות של הלשוניות, ראה את הסעיף לשוניות בהעדפות.

דף בית מרובה

[עריכה]

גלישה באמצעות לשוניות מאפשרות תכונה נוספת: דף בית מרובה. עם דף בית מרובה זה אפשרי שברגע שהדפדפן יפתח או שכפתור בית ילחץ אז יפתחו כמה דפי אינטרנט בלשוניות שונות.

כדי להגדיר דף בית מרובה, לך אל חלון אפשרויות, שנגיש מכליםאפשרויות בחלונות, עריכההעדפות בלינוקס, או פיירפוקסהעדפות ב-OS X. ברגע דחלון אפשרויות פתוח, לחץ על הכפתור כללי שבפינה העליונה ימנית של החלון, ואז בתיבת דף הבית בשדה מיקום הכנס את הכתובות של האתרים שתרצה להגדיר בדף הבית שלך מופרדים ע"י קו אנכי (הסימן "|" שיוצרים אותו ע"י [Shift] + [\]) לדוגמה:

http://addons.mozilla.org/|http://www.google.com|http://wikibooks.org/wiki/Special:Randompage

דרך קלה יותר להגדיר דף בית מרובה היא לפתוח את כל הדפים שתרצו להגדיר בתור דף בית בלשוניות (כאשר אתם מוודאים שרק הם פתוחים) וללחוץ על כפתור השתמש בדפים נוכחיים שנמצא מתחת לתיבת מיקום שהגענו עליה בפסקה מעל.

קבוצות סימניות

[עריכה]

קבוצות סימניות הם מאוד דומות לדף בית מרובה. קבוצת סימניות היא בעצם תיקייה עם כמה סימניות. ואז ניתן לפתוח את כולם ביחד ע"י לחיצה על המקש ימני ובחירה בפתח בלשוניות. לחילופין, אפשר פשוט לפתוח אחת מהסימניות. כדי ליצור קבוצת סימניות, פשוט פתח את כל הדפים הרצויים בלשוניות (שוב, וודאו שרק הם פתוחים). מפה קיימות כמה דרכים ליצור את הקבוצה:

  • מקש ימני על לשוניות כלשהי ובחירה בהוסף סימנייה לכל הלשוניות...
  • לחיצה על סימניותהוסף סימנייה לכל הלשוניות...
  • לחיצה על [Ctrl]+[Shift]+[D]

לא משנה באיזו דרך אתה יוצר את הקבוצה, אותו החלון יופיע, שיבקש ממך לתת שם לקבוצה וישאל איפה ליצור אותה.

מקש אמצעי לסגירת לשוניות בלינוקס

[עריכה]

כאשר משתמשים בפיירפוקס בלינוקס, התנהגות הברירת המחדל כאשר לוחצים על המקש האמצעי בעכבר היא לטעון כל מה שהעתקת כאילו הוא כתובת אינטרנט בתוך לשונית חדשה. אם תרצה לשנות זאת לשימוש בו כדי לסגור לשוניות, כתוב about:config בשורת הכתובות ולחץ אנטר.

בחלון החדש שיופיע, הקלד middlemouse.contentLoadURL בתיבה שלידה מופיע מסנן:. לאחר מכן, לחץ על המקש הימני בעכבר על השורה שנשארה, ואז בחר החלף, שאמור להגדיר את הערך ל: false.


הפרק הקודם:
התקנה
לשוניות הפרק הבא:
חיפוש