מדריך לחייל ולמתגייס/שחרור מצה"ל

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

תהליך השחרור מצה"ל מסיים את השירות בצה"ל. סיום השירות הסדיר מתקיים בשתי מסגרות:

  • שחרור בתום שירות חובה.
  • שחרור בתום שירות קבע, שאליו עבר החייל בהמשך לשירות החובה שלו, ולעתים בעקבות חזרה לצה"ל לאחר השחרור ממנו.

עקב העובדה שלרבים מהחיילים השירות בצה"ל מפרך במיוחד רבים מהם מייחלים להגעתו של יום זה וטקסים שונים בנוגע ליום זה התפשטו בצה"ל.

שחרור משירות חובה[עריכה]

מרבית החיילים משתחררים מצה"ל בתום שירות החובה שלהם. שירות חובה מלא נמשך שלוש שנים לגברים ושנתיים לנשים. לכל חייל מוזן במערכת של חיל השלישות תאריך תום שירות - תת״ש. ישנם גורמים שונים הגורמים לדחיית מועד השחרור או הקדמתו.

גורמים להארכת משך שירות חובה: התנדבות לשירות קבע, התנדבות לשירות ארוך שאינו בתנאי קבע וימי תב"ן - תקופה בלתי נמנית.

גורמים לקיצור משך שירות חובה: קבלת פטור משירות מסיבות רפואיות, נפשיות ואי התאמה לשירות. גיוס מראש למסלול מקוצר, כגון מתנדבי חו״ל וחיילי חוק טל. כמו כן ישנה אפשרות לקיצור שירות על ידי הגשת בקשה מתאימה. בנוסף ישנם שחרורים מרוכזים המקצרים את השירות לתקופה של עד שבועיים למי שנכלל בהם. חשוב לזכור כי חיילים משוחררים זכאים להיכלל במועדון הצדעה שמציעה מגוון הטבות לחיילים משוחררים.

שחרור משירות קבע[עריכה]

בדומה לשחרור חיילי החובה, לאחר שמסתיימת התקופה שעליה חתום איש הקבע, ואין ברצונו או ברצון המערכת הצבאית להאריך את שירותו, איש הקבע משתחרר.

תהליך השחרור דומה לשחרור חיילי חובה.

כחלק מהתהליך מקבל המשתחרר תעודת שחרור משירות קבע.

הבדל נוסף בשחרור מקבע - אין זכאות לחופשת שחרור, קורסי שחרור ודברים נוספים שנועדו להקל על המעבר לחיים האזרחיים.

תהליך השחרור[עריכה]

הצבא מכיר בצורך של החיילים להתכונן לקראת השחרור. לשם כך הוגדרו ימי עיון וקורסים המיועדים לחיילים לקראת שחרור. כמו כן הוגדרה חופשת שחרור בסמוך למועד השחרור.

אורך חופשת השחרור תלוי ברמת הפעילות בה שרת החייל - ברמה א פלוס זכאים לארבעה עשר ימים, ברמה א זכאים לשבוע וברמות פעילות נמוכות אין זכאות לחופשה מוגדרת.

הימים הללו הם ימי חופשה מטכ"ליים ורק קצין בדרגת אלוף משנה יכול לבטלם. בנוסף לימים המטכ"ליים ניתן לצרף ימי חופשה שנתיים לחופשת השחרור.

השחרור נעשה בעיקרו במדור שחרורים בבסיס מיטב שבתל השומר (בקו״ם). ישנם חיילים המשתחררים ביחידתם או בשחרור מרוכז בחטיבה, הדבר נקבע על ידי מדור שחרורים בחודשים שלפני השחרור.

השחרור מורכב בעיקרו מהשלבים הבאים:

  • החזרתו של הציוד הצבאי ששימש את המשוחררים לצה"ל (הזדכות על ציוד).
  • החתמת טופס טיולים לוידוא יידוע הגורמים הרלוונטיים ביחידה. 
  • מילוי שאלון פרטים אישיים. 
  • גזירת תעודת חוגר. גזירת התעודה מחויבת על פי פקודות הצבא על מנת למנוע שימוש בתעודה לאחר השחרור, במקרה של אובדן התעודה על החייל להישפט על האובדן. 
  • קבלת תעודות שונות: תעודת שחרור, תעודת הערכה, תעודת פטור לפטורים משירות מילואים. 
  • הזנת השחרור במערכת השלישותית.

המשתחרר זכאי לקבל שובר נסיעות חינם יומי, שכן אינו יכול לנסוע יותר בתחבורה ציבורית ללא תשלום.

לאחר תום שירות חובה או קבע, משובצים החיילים אל כוחות המילואים לשם תגבור הצבא הסדיר. עוד קודם השחרור נקבע לחייל שיבוץ המילואים, לאחר השחרור נקלט רישומית ליחידת המילואים.