לדלג לתוכן

מדריך לחייל ולמתגייס/מיונים וגיבושים

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

מלש"בים אשר החליטו להתנדב ליחידות מיוחדות או מסלולים ייעודיים יידרשו לעבור ימי מיונים וגיבושים, שמטרתם לסנן מבין המועמדים את המתאימים ביותר.

הבחינות ליחידות משתנות בהתאם לאופי היחידה-ביחידות מיוחדות המועמדים ליחידות ייבחנו במבחנים אשר בוחנים כושר גופני אך באופן סמוי בוחנים אופי ואישיות (עבודת צוות, חברותיות, הנהגה), חלק יידרשו לעבור בדיקת סיווג בטחוני, מבחנים מקצועיים (כדוגמת מבחן פירוק והרכבת המכונה במיונים לטיס, או מבחנים מתמטיים במיונים לתלפיות) או פסיכוטכניים (דומים מעט לאלו שעוברים בצו הראשון) שבודקים יכולות טכניות ושכליות וכן הלאה. דף זה יעסוק במשותף לשלל המיונים.

גיבוש החלטה והכנות מוקדמות

[עריכה]

ההחלטה על השירות הצבאי היא משמעותית וצריכה להתחיל מוקדם ככל הניתן-כבר בין סוף חטיבת הביניים לתחילת התיכון ניתן להעריך העדפות כלשהן מבחינת לימודים או תחביבים-האם יש עניין במקצועות טכניים או מדעיים, עניין בשפות (מודיעין), אומנויות הבמה או מוזיקה (תיאטרון צה"ל, תזמורת צה"ל), ספורט (מדריך ספורט). בין כה וכה, אין הכרח להתקבע על כיוון אחד וניתן לשמור על כמה שיותר אפשרויות פתוחות.

מומלץ לקרוא באופן ביקורתי על היחידות השונות (ולא רק ממקורות של צה"ל) ולהתעניין עם אנשים שסיימו צבא, על מנת לקבל החלטה מושכלת-אנשים שנכנסים לצבא בהלך רוח מסוים ועם ציפיות מסוימות, מתבגרים ומקבלים מושג יותר טוב על מה כולל השירות ממי שרק החל את דרכו ביחידה. מאידך, ייתכן שהמציאות ביחידה השתנתה מאז שחרורו-האתגרים שהיחידה עומדת בפניהם משתנים עם השנים, האמצעים, מפקד היחידה (ו"רוח המפקד"), שינויים שעוברים על צה"ל. יש לקחת בחשבון שלכל אחד היו חוויות אחרות וייתכן שלאדם אחד באותה יחידה היו חוויות שליליות כי השירות ביחידה לא התאים לו או שלא היה לו קשר טוב עם אנשים ביחידה (או המפקד בפרט) ולאדם אחר היה שירות חיובי יותר. ההחלטה צריכה להיות בעיקר לפי ההעדפות שלך ופחות מה שאחרים חושבים שכדאי לך, אם כי יש מקום לשמוע כל דעה.

כמעט בכל מסלול נדרשת רמת כושר גופני מסוימת ועל כן מומלץ להתחיל לפתח כושר גופני מוקדם ככל הניתן-ראו בהמשך.

איתור וכניסה למבחנים

[עריכה]

חלק מהיחידות לרוב מאתרות את המלש"בים לאחר הצו הראשון אך ניתן גם ליזום פנייה ליחידה, במידה ונמצאה דרך ליצור קשר עימה. לעיתים ניסוח פנייה מתאימה והתעקשות מול המערכת יכולה להכניס למבחנים מועמדים שהנתונים שלהם גבוליים (יש לציין שניתן להגיע לצו הראשון מוכנים כדי להימנע מציון קב"א נמוך שלא לצורך).

במידה ויש רקע כלשהו שלדעתכם יכול להתאים לשירות צבאי ותרצו לשרת בו, מומלץ להעלות אותו במעמד הצו הראשון-התנדבות במד"א, עיסוק ספורטיבי (אם מעוניינים לשרת כמדריך ספורט), פעילות בתנועת נוער ובפרט הדרכה (תפקיד פיקודי) וכן הלאה.

מבחנים פיזיים

[עריכה]

הכנות למבחנים

[עריכה]

המיונים והגיבושים השונים כוללים מבחנים פיזיים-יש להתחיל להתכונן אליהם מוקדם ככל הניתן. יש להקפיד על אימון כהלכה-חימום מספק, מתיחות, תזונה כהלכה וכן שינה. יש לשים דגש על ריצה, תרגילי בטן, שכיבות סמיכה ועליות מתח ולבצע אותם בצורה הנכונה. יש להימנע מהפרזה בעומסים ואימון יתר שעשויים לגרום לנזק גופני. אין הכרח להשתמש בשירותי תנועות הכנה צה"ל וניתן להסתפק גם בהתייעצות עם מורה לחינוך גופני, אך יש יתרונות גם לאימון בקבוצה.

גיבושים פיזיים יעודיים

[עריכה]

הגיבושים הפיזיים המוכרים הם יום סיירות, גיבוש לטיס, גיבוש מטכ"ל, גיבוש חובלים וצוללות.

יום סיירות

[עריכה]

יום סיירות הינו יום הממיין יחידות: שלד״ג, סיירת מטכ״ל, 669 ושייטת 13.

היום הוא יום של גיבוש פיזי במשך כ8 שעות של כמה וכמה תרגילים.

מבחנים פסיכוטכניים ופסיכולוגיים

[עריכה]

במסלולי לימודים של העתודה האקדמית וכן במסלולים נוספים המועמדים מקבלים זימון לבחינה במכון מקצועי (כדוגמת קינן שפי) שבהם נערכים מבחני אישיות וכן מבחנים פסיכוטכניים. כמו כן נערך ריאיון עם פסיכולוגית.

תחקיר בטחוני

[עריכה]

ישנן רמות שונות של סיווג בטחוני. לקראת התחקיר יתקבל שאלון למילוי פרטים (במקרה שהמועמד/ת בקשר זוגי, גם בת/בן הזוג יידרשו למלא שאלון). לרוב המועמדים שיידרשו לקבל סיווג בטחוני, ייעשה תחקיר רגיל בבסיס צה"ל (לדוגמה, תל השומר) וזה יספיק לרוב היחידות. חלק מהמועמדים יעברו תחקיר ברמה גבוהה יותר הכולל פוליגרף.

מיונים ליחידות נוספות

[עריכה]

יחידות עורפיות שונות מקיימות גם הן מיונים-תיאטרון צה"ל, גלי צה"ל, תזמורת צה"ל ולהקות צבאיות[1].

קישורים חיצוניים

[עריכה]