מדריך לחייל ולמתגייס/סקירת תפקידים נפוצים

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

החלוקה הבסיסית של תפקידי החיילים בצבא היא לפי רמת הפעילות: לוחמים, תומכי לחימה ורמות פעילות נמוכות יותר. ישנה הפרדה בין בסיסי שטח לבסיסיים עורפיים.

הלוחמים משרתים בחטיבות הלוחמות השונות: חטיבות הרגלים, השריון, התותחנים, ההנדסה הקרבית והאיסוף הקרבי. כמו כן יש חטיבות או גדודים לוחמים ביחידות שונות של הצבא, כולל חיל המודיעין (מודיעין שדה), פיקוד העורף (פלוגות חילוץ והצלה) וכדומה. תפקידי לחימה בבסיסי שטח יכולים להיות ביחידות לוחמות או במפקדות.

חייל שנקבע שהוא כשיר ללוחמה על פי רוב יתחיל את שירותו בטירונות קרבית באחד מבסיסי האימונים החטיבתיים, אלא אם במהלך תהליך הגיוס הוא שובץ לתפקיד חיוני אחר (כגון תפקיד טכנולוגי).

תומך לחימה פירושו תפקיד במפקדות השונות של יחידות לוחמות (לדוגמה, תפקיד טכני בבסיס מתאים). תפקידים נפוצים במפקדות: טבח, נהג, משגיח כשרות, עובד רס״ר, שקמיסט, תפקיד פקידותי (שלישות, ת"ש או משרדים אחרים), חינוך, תקשוב, חימוש או לוגיסטיקה.

תפקידים שונים שאינם במסגרת היחידות הלוחמות ומפקדותיהם, הם תפקידים בעיקר בחילות הבאים: חיל מודיעין, חיל התקשוב, חיל השלישות, חיל החינוך, חיל המשטרה הצבאית, חיל החימוש, חיל הלוגיסטיקה וחיל הרפואה.

יש לציין שהחלוקות הללו הן כלליות וישנם לוחמים במפקדות (כגון מחלקת תאג״ד המורכבת מחובשים קרביים) ותומכי לחימה בפלוגות הלוחמות. כמו כן ישנם מעברים של חיילים בין רמות פעילות תוך כדי השירות, כחלק מהמסלול או כתוצאה מאי התאמה למסגרת מסוימת.

חיילים רבים חותרים להטבת תנאי השירות שלהם ולכן מנסים לעבור משיבוצם לשיבוץ יותר נוח. הקריטריונים הם בדרך כלל: לוחם/לא לוחם, קרוב לבית (קל״ב), יציאות הביתה-בסיס פתוח (כל יום בבית אבל יותר זמן נסיעות) או סגור (חזרה בסוף שבוע או הישארות בשבת), עובד משמרות (כגון שמירה) בעיקר שבוע-שבוע והפחתת כמות השבתות שעל החייל להישאר בבסיס.