לדלג לתוכן

הקמת מערך מיחזור/מידע טכני

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

סוללות

[עריכה]

על פי הוראת המשרד לאיכות הסביבה, איסוף סוללות חייב להתבצע בכל בתי הספר. בבית הספר אמור להיות מיכל דקורטיבי (בצורת נורה) לאיסוף סוללות, באחריות הלבורנטיות של בית הספר. פינוי הסוללות מתבצע על ידי רשות הדואר, בחינם. למרות זאת, ייתכן שבבית ספריכם, מסיבה כזאת או אחרת, אין מיכל כזה. אל תריבו עם ההנהלה! תמיד עדיף לגשת בגישה חיובית, לברר את העניין, ורק אם אין ברירה אחרת - להזכיר שעל פי החוק צריך להיות מיכל כזה בבית הספר.

סביר להניח כי גם אם נמצא מיכל בבית הספר, הוא אינו זוכה לפופולריות רבה. חוץ מזה, יש סיכוי גדול שמיחזור סוללות אינו זוכה לפרסום בבית הספר, או שהפרסום שנתלה על ידי הלבורנטיות אינו אפקטיבי. למידע נוסף ראו את תת הפרק "פירסום ושיווק".

מיכלי משקה

[עריכה]

איסוף מיכלי משקה – פחיות, בקבוקי פלסטיק ובקבוקי זכוכית – מתבצע על ידי תאגיד אל"ה (איסוף למען הסביבה) בחינם. בעבר נהגה חברת אל"ה להציב מתקן למיכלי משקה בשטח בית הספר, אך כיום מספקת שקיות איסוף בלבד. טלפון של אחד האחראים בבית הספר לאל"ה (1700-700-310) יפתח חשבון לביה"ס. לחלופין ניתן להוריד טפסים מתאימים מאתר האינטרנט https://ela.org.il/, ובכל מקרה רצוי להתעדכן באתר לפני שניגשים לבית הספר. ייתכן שההסדר השתנה, או שישנם מבצעים שיכולים לעודד את שיתוף פעולה (מדפסת או סורק מתנה לבית ספר שאסף מעל 600 בקבוקים, למשל).

רצוי לציין שלרוב יצירת קשר עם אל"ה אינה מספיקה, ויש צורך בהצבת בפחים קטנים יותר במקומות אסטרטגיים (ליד מכונת משקאות, לדוגמא) בשטח בית הספר כדי לגרום לבאי בית הספר להפריד את מיכלי המשקה שלהם מהפסולת הכללית. בנוסף, עלול להיווצר מצב בו צוות האחזקה של בית הספר יסרב להצבת פחים בגלל העבודה הנוספת הכרוכה בעניין. במקרה זה רצוי למצוא אלטרנטיבה לפינוי הפחים אל שקיות האיסוף - תורן שכבה/אגף (אם יש), או יוזמי האיסוף (כלומר - אתם).

הערה חשובה לגבי האיסוף: תאגיד אל"ה הוא קפדני מאוד בכל מה שקשור לאיסוף. מומלץ להתעדכן דרך אתר האינטרנט והטלפון בנהלים, אבל תמיד חשוב לזכור: את השקיות יש למלא לפי מספר מדוייק (משתנה לפי סוג הבקבוק/פחית ולפי הגודל), לסגור באזיקון ולכתוב את כמות הבקבוקים/פחיות. אסור למעוך את הבקבוקים והפחיות! גילינו כי המספרים שכתובים על השקיות לפעמים אינם ברורים מספיק, למשל, בקבוקי פלסטיק גדולים יש למלא פחות מ-180 בשקית. במקרה שנפלה טעות, ואל"ה לא מוכנים לקחת מכם את השקיות, מומלץ לנסות את אחת החברות האחרות שעוסקות במיחזור, גם אם לא תקבלו החזר כספי.

גם כאן לפרסום יש ערך עליון. ראה תת הפרק "פירסום ושיווק".

דיו מדפסות וטונר

[עריכה]

בבתי ספר, כידוע, נעשה שימוש נרחב במדפסות ומכונות צילום. שימוש זה מייצר כמות נכבדת של מחסניות דיו ריקות - מוצר יקר, מזהם וממוחזר בקלות. ישנן מספר חברות האוספות מחסניות ריקות של דיו וטונר למילוי מחדש, ואף משלמות עבורן, או מאפשרות רכישת מחסניות מלאות בהנחה משמעותית.


חברות האוספות טונרים ומחסניות דיו למילוי מחדש
שם המפעל כתובת איש קשר טלפון
ספ-סמרט פרינט בע"מ המרכבה 20, חולון 58854 אייל חן 03-5505450
אם אף סי המייסדים 36/13, ת"ד 1100, כפר סבא 44110 ריצ'רד ניקל 09-7661495, 052-3918125
אפיק קיבוץ אפיק, ד.נ. רמת הגולן 12938 יהודה אשכנזי 04-6761216
טופ לייזר ת"ד 45, בנימינה 30550 מירית בן נון 04-6288645
לייזר פרינט המלאכה 8, א"ת חדש ראש העין 48091 יובל ניצן 074-7109999, 03-9039292

רצוי לשקול גם רכישת מחסניות דיו שמולאו מחדש במקום מחסניות דיו חדשות, היות והדבר ידידותי יותר לסביבה, וגם זול יותר.

מכיוון שבהחלפת מחסניות דיו עוסקים רק חברים בצוות בית הספר, אין צורך בפרסום לאיסוף מסוג זה, אבל בהחלט מומלץ לתלות דף מידע על הנושא, כדי שבאי בית הספר יישמו אותו בבית.

נייר

[עריכה]

איסוף נייר למיחזור הוא המסובך מבין סוגי הפסולת השונים, ממגוון סיבות. דבר ראשון, יש להציב מספר רב יותר של פחי איסוף נייר כדי שהאיסוף יהיה אפקטיבי. עם בעיה זאת אפשר להתמודד בכמה דרכים, כשהזולה מביניהן היא הצבת ארגזי קרטון למטרה זו בכיתות.

איסוף נייר מצריך פינוי כמות ניכרת של פחים נוספים בשטח בית הספר, ולכן עלול לעורר התנגדות בקרב הנהלת בית הספר. במקרה כזה כדאי לזהות את יצרני פסולת הנייר הגדולים בבית הספר (ספרייה, חדר מחשבים, הנהלה) ולהתחיל באיסוף הנייר באתרים אלה.

כדאי לציין שבנייר יש אפשרות לעשות שימוש חוזר - מטבע הדברים, בחדרי מחשבים וספריות הרבה מפסולת הנייר נוצרת מהדפסות כושלות, ואת הניירות אפשר לנצל כניירות טיוטה לבאי הספרייה, או לצרכים אחרים.

החברה המשמעותית ביותר בתחום מיחזור הנייר היא אמניר. מתקני החברה מוצבים בשכונות רבות, ולחברה תכנית המיועדת למוסדות כמו בתי ספר. עם זאת, אין לשלול חברות אחרות העוסקות באיסוף נייר.

מניסיוננו, ישנן שתי שיטות עבודה מול אמניר. הראשונה, שאינה עולה כסף, ישימה בשכונות בהן קיימים פחי איסוף נייר ברחובות. במקרה כזה צריך ליצור קשר עם המועצה המקומית או העירייה, ולתאם הצבת פח איסוף ליד בית הספר, אליו תפונה פסולת הנייר מבית הספר. פח שכזה יפונה ביחד עם שאר פחי השכונה.

האפשרות השנייה, לשכונות בהן לא קיימים פחי מיחזור נייר, היא רכישת שק איסוף נייר מאמניר (185 ש"ח). השק מפונה על ידי משאית מיוחדת מטעם אמניר, והפינוי מצריך תיאום בין בית הספר לאמניר.

מפעלים האוספים נייר למיחזור
שם המפעל כתובת איש הקשר טלפון פקס חומרים נקלטים הערות
אמניר חדרה א"ת חדרה, ת"ד 142, חדרה 3810 דוד אטיאס 052-3605665, 02-5383656 נייר עיתון, נייר חום, נייר לבן, קרטון
אמק רח' מנחם 21, בני ברק אליעזר קוק 03-5793482, 052-2502992 03-5464250 איסוף באיזור ת"א בלבד
ש.ג. שרותי גריסה האשל 17, חולון 58349 גיא קלמן 052-8740909
ק.מ.מ תעשיות מיחזור משולבות רח' תעשיין, ת"ד 15274, ראשל"צ שלמה בהרב 03-9566677, 050-7233098 03-9566606 נייר לבן וצבעוני, קרטון

ציוד מחשבים

[עריכה]

במחשבים ובציוד הקשור אליהם מצויים חומרים רעילים בכמויות גדולות (למידע נוסף ראה עובדות מעניינות). בהתחשב באורך החיים המקובל הקצר יחסית של מחשבים, כמות הרעלים הנזרקת לזבל כתוצאה מזריקת מחשבים, וכמות המשאבים הניתנים למיחזור המתבזבזת עקב כך גדולה. בישראל, שלא כמו במדינות אחרות, אין תשתית למיחזור מחשבים או להטמנה בטוחה שלהם, ועל כן הוראות המשרד לאיכות הסביבה הן לזרוק אותם עם האשפה הכללית.

עקב מצב זה, משיקולי איכות סביבה הדבר הנכון ביותר לעשות עם מחשבים מזדקנים הוא לשמור עליהם בשימוש במידת האפשר, ולהמנע מזריקה לאשפה. לבתי ספר אין צורך במחשבים מהסוג המתקדם ביותר, ועל כן אורך החיים של המחשבים בהם ארוך מכרגיל, אך עדיין ניתן להאריכו וכך לחסוך במשאבים ובכסף. כמובן ששידרוג ציוד המחשבים של בית ספר לא קורה בתדירות גבוהה, ולא תמיד נתון לשליטת ההנהלה, אך כמות המשאבים שניתן לחסוך באירוע שכזה גדולה, ולכן יש צורך בהתייחסות אליו.

מחשבים רבים נוטים להפוך איטיים יותר עם השנים עקב תקלות תוכנה וחומרה. אין צורך לציין כי משתלם הרבה יותר לתקן תקלות פשוטות אלה מאשר לקנות מחשבים חדשים.

במקרה ובידי בית הספר מחשבים ישנים מדי, הדורשים החלפה, ישנה חלופה שתחסוך בכסף ובמשאבים. ניתן להשתמש במחשבים הישנים ב"מחשבים רזים" (Thin Clients) על ידי קניית שרת ממוצע בלבד - וכך להפוך מעבדה מלאה במחשבים מיושנים למעבדה מלאה במחשבים המסוגלים לבצע את כל הפעולות הדרושות לבית הספר. פרוייקט אחד העוסק בפיתוח תוכנה חופשית וחינמית מותאמת לבתי ספר למטרה זו הוא - אדונבונטו, לו קהילה מגובשת וידידוית שתשמח לעזור. בפרוייקט זה יתרונות רבים מעבר לחיסכון במשאבים, כסף וחשמל, ורצוי בהחלט לשקול אותו.

במידה והוחלט כי ציוד המחשבים אינו מתאים ויש להפטר ממנו - רצוי הרבה יותר לתרום אותו לארגון אחר שיעשה בו שימוש מאשר לזרוק לפח. ניתן אף לתרום את ציוד המחשבים לתלמידים להם אין גישה למחשב בבית. במידה וכל זה לא יכול להתקיים יש להעביר את הציוד למחזור.

לבעלי ציוד שאין בו שימוש יותר כלל, עם הגברת המודעות לעניין, קמו מס' גופים פרטיים לטיפול בפסולת מחשבים ופסולת אלקטרונית. יש לציין את חברת "סנונית מיחזור" העוסקת משנת 2008 באיסוף ופינוי פסולת אלקטרונית ממפעלים וארגונים וגם הקימה מס' תחנות לאיסוף ברחבי הארץ. הציוד המתקבל מפורק ומופרד כך שהרכיבים המפורקים נשלחים למיחזור בהתאם ליכולות הטכניות בארץ ובאירופה.

רצוי לדעת שעיריית ירושלים עורכת מבצעי איסוף פסולת אלקטרוניקה למיחזור. מבצע האיסוף האחרון הידוע לנו התקיים בין התאריכים ה-11-15.6.06. עם זאת, אפשר להתקשר למנהלים הקהילתיים (לשם נאספה הפסולת) ולברר אם ניתן להשאיר אותה אצלם למיחזור.

מינהלים קהילתיים בירושלים
המנהל כתובת
מינהל בית הכרם שד' הרצל 137 02-6423710
מינהל בקעה רח' יששכר 3 02-6734237
מינהל גינות העיר רח' עמק רפאים 12 02-5664144
מינהל פסגת זאת שד' משה דיין 135 02-5831456
מינהל קריית היובל פיליפ ליאון, רח' צ'ילה 8 02-6414896
מינהל קריית היובל בית טיילור, רח' זנגוויל 23 02-6443222

קישורים חיצוניים

[עריכה]


הפרק הקודם:
הקדמה
מידע טכני הפרק הבא:
פירסום ושיווק