ארכיטקטורת מידע/ניווט/ניווט גלובאלי
מערכת זו מאפשרת לנווט לחלקי האתר השונים, ללא תלות בקונטקסט הנוכחי בו נמצא הגולש. מערכת הניווט הגלובאלית מופיעה לרוב כסרגל ניווט אחיד בראש העמוד, המופיע בכל דפי האתר. סרגל ניווט זה מאפשר גישה לאזורים ופונקציות עיקריות באתר, ללא תלות בעמוד בו נמצא המשתמש.
ברוב המקרים סרגל הניווט הגלובאלי הוא הכלי היחיד העקבי לניווט באתר. מכאן, השפעתו על שמישות האתר היא גדולה. משום כך חייב סרגל הניווט הגלובאלי להיות אינטואיטיבי ומתוכנן ומעוצב בגישה שמעמידה במרכז את המשתמש הממוצע. מאותו הטעם גם יש לבצע מבחני שמישות לסרגל הניווט, בכדי להגיע לרמת שימושיות גבוהה באתר.
מרבית סרגלי הניווט מספקים בין היתר קישור לעמוד הבית באמצעות הלוגו, ורבים מכילים גם קישור למנגנון החיפוש באתר. ישנם מקרים בהם מנגנון החיפוש מופרד מסרגל הניווט. כיוון שהחיפוש מופיע בכל דפי האתר והוא רלוונטי גלובאלית לאתר, נחשיב אותו כחלק מהניווט הגלובאלי. זאת למרות שאינו ממוקם בסרגל הניווט באופן אחיד עם שאר אפשרויות הניווט. לדוגמא באתר Ynet, החיפוש והתפריט הראשי נפרדים:
תכונה זו אף יותר בולטת בשאר דפי האתר בו סרגל הניווט עובר לצידו הימני של הדף, וסרגל החיפוש עולה לראש הדף.
ישנם אתרים שבדף הבית בלבד סרגל הניווט נפרד מהחיפוש, ואילו בשאר הדפים הם מופיעים מאוחדים.
על מנת ליצור סרגל ניווט שמיש לגולש באתר בעל מידע רב, יכולים המתכננים ל"שבור" את סרגל הניווט לכמה שכבות. דוגמא מהאתר בישולים:
סרגל הניווט נחלק כאן לשלושה חלקים הנשארים קבועים בכל דפי האתר:
- התפריט הראשי.
- התמונות למעלה של העוף, מתאבנים, קינוחים ועוד.
- הסרגל הקטן בצד שמאל המכיל: הוסף למועדפים, עמוד הבית והתחבר.
אתרים רבים מסמנים או מציינים למשתמש באופן ויזואלי ובמיקום קבוע בדף, היכן הוא נמצא כרגע באתר. כאשר פונקציות אלה לא קיימות, עלולה להיווצר אי-התמצאות ובלבול של המשתמש. לדוגמא באתר יד 2:
כדי לציין לגולש היכן הוא נמצא, האתר צובע בכתום את מיקומו, על סרגל הניווט: נדלן השכרה.
עיצוב מערכת ניווט גלובאלית דורש תכנון עם החלטות קשות שחייבות להתאים:
- לצורכי המשתמשים.
- למטרות החברה / הארגון.
- לתוכן, לתרבות ולטכנולוגיה של החברה.
לעיתים קרובות לא ניתן להבחין מיד בסרגל הניווט בעמוד הבית. הסיבה לכך היא שבהרבה אתרים יש יותר מסרגל ניווט אחד בעמוד הבית. במקרים אלו על מנת לזהות את סרגל הניווט הגלובאלי יש צורך להמשיך לגלוש בשאר דפי האתר. בנוסף, בחלק מהמקרים סרגל הניווט מופיע בגרסא מורחבת בעמוד הראשי של האתר. לעיתים אף יש כמה דרכים שונות לניווט באתר מהעמוד הראשי, כגון לינקים שונים, וכמה סרגלי ניווט. לכן רק על ידי בחינת דף הבית, קשה לדעת איזה מהכלים ישמש אותנו כסרגל הניווט לאורך כל הגלישה באתר.
ברוב האתרים יש סרגל ניווט גלובאלי נוסף לזה שבראש העמוד. הוא ממוקם תמיד בתחתית העמוד ובעל לינקים קטנים ל-"אודות", "צור קשר", "זכויות יוצרים" ועוד. לדוגמא, אתר AllJobs:
בנוסף ללינקים הרגילים ("מי אנחנו", "תנאי שימוש" ועוד) AllJob הוסיפו גם לינקים לנקודות עיקריות באתר, כמו: משרות פנויות, דרושים של היי טק, סטודנטים ועוד.
דוגמא נוספת באתר שראינו קודם לכן – בישולים:
גם באתר זה בנוסף לתקנון, צור קשר, נוספו כל הלינקים לסוגי המתכונים, קינוחים, עוף, פסטה ועוד.
עיצובו ואופן הצגות של סרגל ניווט גלובאלי גם כן משפיעה רבות על השימושיות בו. לדוגמא השמת הסרגל במיקום הנכון יכול לעזור למשתמשים בעלי בעיות קוגניטיביות או לימודיות. יצירת סרגל גלובאלי ארוך מצד ימין או שמאל (אם האתר באנגלית), יכול ליצור בעיה לחלק מהמשתמשים שגולשים בעזרת עזרים טכנולוגים להתמודדות עם מגבלה פיזית. במקרים אלו אותם משתמשים יאלצו לעבור לינקים רבים כדי להגיע ליעדם. נראה כי לגולשים בעלי מוגבלויות יותר נוח שהניווט הגלובאלי יהיה בראש הדף והניווט הלוקאלי בצד הדף.
אפילו בעידן התכנון מבוסס המשתמש, עדיין קשה ליצור מערכת ניווט עקבית ונוחה בתתי האתרים השונים של ארגונים שונים. מרבית הגופים והחברות הגדולות הם "ברי מזל" אם ב-80% מעמודי החברה אכן מופיעים סרגל הניווט הגלובאלי והלוגו שלהם.
רשימת מקורות
[עריכה]- מאמר על ניווט גלובלי
- מאמר הדן בשימושיות הניווט
- Information architecture for the World Wide Web ספר על ארכיטקטורת מידע
הפרק הקודם: ניווט |
ניווט גלובאלי | הפרק הבא: ניווט מקומי |