ארכיטקטורת מידע/ניווט/מערכות ניווט משלימות

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

פרט לחיפוש הגלובלי, לחיפוש המקומי ולחיפוש הקונטקסטואלי, ישנן מערכות ניווט משלימות כגון מפת האתר, האינדקסים השונים והמדריכים אשר קיימים בנוסף לעמודי התוכן של האתר.


מערכות ניווט משלימות


בדומה למנגנון החיפוש, מערכות ניווט משלימות אלו מציעות דרך נוספת להשיג אותו המידע תוך הדגשת נושא הניווט וההתמצאות באתר. לפעמים הן אפילו מהוות מרכיב קריטי בשימושיות של האתר.


להלן סוגי מערכות הניווט המשלימות:


מפת אתר (site map)[עריכה]

מפת אתר עוזרת למשתמש לנווט בצורה מהירה באתר ולהראות למשתמש את דרך הסידור וההיררכיה של האתר. כמו כן היא מאפשרת מבט כללי על האתר - ממש כמו תוכן עניינים בספר. אולם, בניגוד לתוכן העניינים יש לנו את האופציה לנווט באופן ממשי תוך כדי לחיצה על קישורים ישירים המובילים אל העמודים הרצויים.

לדוגמה, אם ניקח את אתר האינטרנט YNET, מפת האתר שלו נמצאת בעמוד נפרד והיא מכילה קישורים אל התכנים המתאימים לפי היררכיה של נושאים כלליים (ספורט, חדשות, כלכלה וכו') וכן תת נושאים בכל קטגוריה (חדשות – מבזקים, פוליטי מדיני, בארץ, בעולם, מיוחד וכו').


מפת האתר של אתר YNET


בניית מפת האתר משפיעה בצורה משמעותית על השימושיות. לכן, ישנם מספר כללי אצבע שכדאי לזכור:

1. יש לדאוג שמבנה ההיררכיה של האתר יהיה ברור ומובן למשתמש כך שזה יכיר את סדר התכנים בו.
2. יש לספק גישה ישירה ומהירה לתכני האתר עבור משתמשים שיודעים מה הם מחפשים.
3. יש להימנע מעומס מידע באתר. המטרה היא לעזור למשתמש בניווט ולא להעמיס עליו ולבלבל אותו.

דוגמה הממחישה בצורה טובה את ההיררכיה של תכני האתר היא מפת האתר של האתר של IKEA :


מפת האתר של אתר IKEA



ולבסוף, לא פחות חשוב, מפת האתר גם עוזרת למנועי החיפוש לאנדקס את כל העמודים החשובים באתר. כך משתמש אשר יחפש מושג מסוים במנוע החיפוש יוכל להגיע ישירות לעמוד הרצוי באתר.


אינדקסים (indexes)[עריכה]

אינדקסים מאפשרים גישה בדרכים שונות, קצרות ונוחות לתוכן ספציפי באתר. האינדקסים מייצגים מילות מפתח או ביטויים בסדר אלפביתי ללא ייצוג היררכי. שלא כמו במפת אתר, היחס בין הביטויים לא מוצג, על כן האינדקסים טובים לאותם משתמשים שיודעים מה הם מחפשים. אי לכך סקירה מהירה של הרשימה האלפביתית תביא את אותם משתמשים למידע אותו הם מחפשים, ללא צורך בהבנת המקום ההיררכי של הפריט. כך למשל, באתר סטימצקי ישנה רשימה אלפביתית לאיתור הספר הרצוי:


אינדקס באתר סטימצקי


באתרים גדולים ומורכבים בד"כ יש צורך גם במפת אתר וגם באינדקס (וכמובן גם באופציית החיפוש). מפת אתר מחזקת את ההיררכיה ומעודדת את המשתמש לחקור את האתר. אינדקס האתר, לעומת זאת, נמנע משימוש בהיררכיה ומקל על מציאת פריטים ידועים ורצויים. באתרים קטנים ניתן להשתמש באינדקס בלבד, ללא צורך במפת אתר. כמו כן, ניתן אף לייעל את האינדקס על ידי ציון מספר הפריטים בכל קטגוריה. דוגמה לכך ניתן למצוא באתר השוואת המחירים הישראלי ZAP כאשר כל קטגוריה בו מסודרת לפי סדר אלפביתי ולידה מספר המציין את כמות הפריטים באותה תת קטגוריה:


אינדקס בתוספת מספר הפריטים בכל קטגוריה - אתר ZAP


האתגר הגדול באינדוקס הוא להחליט מה לאנדקס – האם לאנדקס עמודים? פסקאות? קונספטים? אין תשובה מוחלטת אחת ולפעמים שילוב של שלושתם הוא הפיתרון המתאים. השאלה החשובה יותר היא – באילו מושגים המשתמש יבחר? (פרק מורחב בנושא זה הוא התוויות) התשובה לשאלה זו צריכה להנחות את בניית האינדקס. כדי למצוא את התשובה צריך לדעת מהו קהל היעד ולהבין את צרכיו. אפשר ללמוד יותר על המושגים שאנשים משתמשים בהם ע"י ניתוח הדו"חות והאופרטורים בהם היה שימוש. ישנן שתי דרכים ליצירת אינדקס לאתר. אם האתר קטן - ניתן ליצור את האינדקס באופן ידני מתוך הכרות עם תכני האתר וכך להחליט לאילו פריטים להפנות את הקישורים מהאינדקס. בנוסף, ישנה אופציה להשתמש לייעל את השימוש באינדקס ע"י הוספת קישורים למושגים קרובים או דומים באמצעות קישורי "ראה" או "ראה גם" לצד המושגים. כך למשל, באתר של אמא אדמה, באינדקס של "התאמת אבנים וקריסטלים" ניתן לראות כי לתכונות/בעיות/השפעות מסוימות ישנה הפנייה בעזרת "ראה גם" לתכונות/בעיות/השפעות דומות.


הפניה באמצעות "ראה גם"


אולם, אם האתר גדול וכולל תכנים מרובים הדבר הנכון יהיה להשתמש במילון מילים מבוקר ברמת המסמך וליצור אינדקס באופן אוטומטי. באינדקס מסוג זה סביר להניח שמושגים מסוימים יפנו למספר מאמרים ולכן כדי למצוא את המידע הרצוי יש צורך בביצוע שני שלבים: בשלב הראשון המשתמש יבחר את מושג החיפוש ובשלב השני הוא יבחר מתוך רשימת המסמכים את המסמך הרלוונטי. טריק שימושי בבניית אינדקס הוא הרוטציה, כלומר – אם ישנו ביטוי, למשל "דרך ארץ", הביטוי יהיה מאונדקס גם במילה "דרך" וגם במילה "ארץ" כאשר הביטוי המלא יופיע תחת שתי המילים.כך המשתמש יוכל להגיע לביטוי דרך שתי המילים ע"פ הסדר האלפביתי שלהן. אולם, יש להימנע מאינדוקס של ביטויים שאינם שכיחים מאחר שהדבר עלול לגרום לאינדקס להיות כבד ומסורבל מאוד.


מדריכים (guides)[עריכה]

ישנם מספר סוגים של מדריכים – החל ממדריכי טיולים, דרך מפרטים, וכלה במיקרו-פורטלים שממוקדים עבור קהל יעד מסוים, נושא מסוים או משימה. כל מדריך צריך לספק את כל הדרכים שיש לניווט והבנת תוכן האתר. כך למשל באתר של The Wall Street Journal ישנו מדריך אינטראקטיבי הכולל צילומי מסך, הסברים, שלבים ואופציה לעבור בין עמודיו השונים:


מדריך אינטראקטיבי באתר The Wall Street Journal


מדריכים הם בד"כ כלי שימושי למשתמשים חדשים שאינם מכירים את תוכן האתר או פונקציות מסוימות בו. כמו כן, מדריכים הם לרוב בעלי ניווט ליניארי, כלומר קיים תהליך כלשהו עם שלבים. אולם, עם זאת חשוב שיהיה גם ניווט היפרטקסטואלי באתר כך שלמשתמש תהיה האופציה לעבור בין שלבי המדריך בצורה גמישה. צילומי מסך של העמודים החשובים צריכים להשתלב בטקסט המופיע במדריך ועליהם לכלול הסברים על האזורים השונים באתר אליו מפנה המדריך.

כללי אצבע לבניית מדריך:

1) המדריך צריך להיות קצר.
2) בכל שלב צריכה להיות למשתמש אפשרות לצאת מהמדריך.
3) ניווט בין עמוד הבית, העמוד הקודם והעמוד הבא צריך להופיע באותו מקום בכל עמוד.
4) המדריך צריך להיות בנוי כך שהוא עונה על שאלות.
5) צילומי מסך צריכים להיות ברורים ומוגדלים כאשר הדברים החשובים מודגשים.
6) אם במדריך ישנם מספר עמודים כדאי להוסיף תוכן עניינים.

למרות שהמדריך לא יהיה בשימוש יומיומי על ידי כל המשתמשים – כדאי להשקיע בכל זאת מחשבה בבנייתו כך שיהיה בנוי בצורה האינטראקטיבית, המעניינת והדינמית ביותר.

אשפים (wizards)[עריכה]

למרות שמדובר בסוג ספציפי של מדריך הוא בהחלט ראוי לציון. האשף יכול לעזור למשתמש להגדיר ולהתקין מוצרים וכן לעזור לו לנווט בין "עצים" מורכבים של מדריכים וללוות את המשתמש בכל שלב ושלב.

דוגמה לכך ניתן למצוא באשף לבחירת שמות לילדים, המהווה מדריך מורכב לבחירת שם התינוק.


האשף לבחירת שמות לילדים


מקורות[עריכה]



הפרק הקודם:
ניווט קונטקסטואלי
מערכות ניווט משלימות הפרק הבא:
חיפוש