לדלג לתוכן

אבטחת מידע/תגי רדיו (.R.F.I.D)

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי
שבב רדיו

RFID (ראשי תיבות של: Radio Frequency Identification) היא טכנולוגיה של תיוג אלקטרוני באמצעות גלי רדיו. הטכנולוגיה מבוססת על התקנים קטנים (תגיות) המוצמדים לעצם אותו מעוניינים לזהות, ומאחסנים מידע הניתן לקריאה על ידי מכשיר מתאים באופן אלחוטי תוך שימוש בגלי רדיו. קיימות תגיות פסיביות - ללא מקור כוח ואקטיביות.

סוגים

[עריכה]

ישנם שלושה סוגים של תגים אשר משדרים לקורא: אקטיבי, פסיבי ופסיבי למחצה:

  1. תג פסיבי – לתג זה אין כל מקור מתח משל עצמו. כלומר, במצב רגיל הוא לא משדר דבר, והוא כמו כל מעגל אלקטרוני אחר. כאשר תג זה נכנס אל תוך השדה האלקטרו-מגנטי של הקורא, הוא "מופעל" על ידי ההשראה האלקטרו-מגנטית מהקורא והופך להיות "אקטיבי" ומתקשר עם הקורא.
  2. תג אקטיבי – תג בעל מקור מתח פנימי (סוללה), הכולל יחידת משדר המחולל תדר ומסוגל לשדר תדר לקורא ללא השראה אלקטרומגנטית מהקורא. תגים אקטיביים הם לרוב בעלי טווח גדול יותר וזיכרון גדול יותר מאשר תגים פאסיביים, כמו גם היכולת לשמור מידע המגיע מהקורא. כיום קיימים תגים אקטיביים שגודלם כגודל מטבע.‏‏
  3. תג פסיבי למחצה - תג הדומה מאוד לתג הפסיבי אך הוא משתמש בסוללה קטנה אשר מאפשרת לתג להיות טעון תמידית ולהניע את השבב, אלא שתג פסיבי למחצה מתקשר כתוצאה מהאנרגיה המתקבלת מהשריית השדה האלקטרומגנטי של הקורא עליו.

שימושים

[עריכה]

שימוש בכרטיסים אלו כבר קיים לצורך בקרת כניסה ופתיחת דלתות, מבלי שהעובד יצטרך להעביר את הכרטיס בחריץ של קורא הכרטיס המגנטי. שימוש נוסף יכול להיות בבדיקת נוכחות של אנשים, כמו תלמידים או חיילים ולדעת באופן מידי מי חסר, כאשר עולים לאוטובוס, או יוצאים לפעולה, כדי לייתר ספירה ידנית מסורבלת. בכביש 6 נעשה שימוש בתיוג RFID כמו במנהרות הכרמל, כמו גם בתחנות דלק, ובצבא ארצות הברית נעשה שימוש בתיוג אלחוטי על גבי מכולות. מתוכנן גם שימוש בתגי רדיו ברכבת הקלה בירושלים ובת"א.

קמעונאות

[עריכה]

התגים שנבחרו לשימוש על ידי ענקית הסופרמרקטים וול-מארט, צבא ארצות הברית, טסקו באנגליה ומטרו בגרמניה הם מסוג EPC - התגים הזולים ביותר כיום שמחירם (בכמויות גדולות) מתחת ל-10 סנט אמריקאי. הפרויקטים המתבצעים היום בעולם מתוכננים על מנת שבקניה בסופרמרקט לא יהיה צריך להעביר את המוצרים אחד אחד לפני הסורק, אלא יהיה אפשר להעביר את כל הסל כהרף עין מבלי להוציא את המוצרים מהסל. יהיה אפשר לנהל מחסן גדול, מבלי לערוך בדיקת מלאי, ולהיות מעודכן בזמן אמת כאשר אחד מהפריטים מוצא החוצה. דבר הנותן יכולת בניהול מלאי טובה יותר.

אחת החברות המובילות בעולם היא חברת ארוסקאוט ( AeroScout) הישראלית, אשר תגי ה-RFID שפיתחה מתחברים לרשת התקשורת WiFi. מוצרים אלו מותקנים בחברות משלוחים מובילות כדוגמת TNT או CityLink הבריטית, חברות תעופה כמו Boeing, מפעלי תעשייה, בתי סוהר ובתי חולים .

סיכונים

[עריכה]

באמצעות תגי רדיו, כמו אלו המופעלים בכביש 6 ובמנהרות הכרמל, ניתן לגלות האם אתה נמצא במקום מסויים, גם מעבר לסביבה שבה הם אמורים לפעול.

למעשה, ניתן להציב קוראים של תגי רדיו ברחובות, לא על מנת לבצע תשלום על נסיעה, אלא כדי לגלות לאן אנשים נוסעים.

בחלק מכרטיסי האשראי החדשים מוטמעת הטכנולוגיה המאפשרת להשתמש בהם ע"י קירוב לקורא בקופה בלי צורך לקרוא את הפס המגנטי. ניתן בכרטיסים אלה לקרוא מרחוק את המידע שלהם, כולל מספר וכרטיס ותאריך תוקף.

בכרטיסי רב-קו המשמשים לתחבורה ציבורית נשמר מידע על החוזים המוטענים, הנסיעות האחרונות ולעיתים גם מידע אישי (מס' ת"ז, תאריך לידה, ועוד). גם מידע זה ניתן לקריאה מרחוק ללא נגיעה בכרטיס עצמו.

פתרונות אפשריים: ניתן להסיר את תגי הרדיו, באופן זמני או קבוע, או לוותר עליהם. ניתן לפגוע באפשרות לקרוא את תגי הרדיו ע"י עטיפתם ברדיד אלומיניום (נייר כסף) או שימוש בארנק מיוחד (RFID Blocking Wallet). כמו כן ניתן לנטרל תגי רדיו שאי אפשר להסיר, על ידי חימום שלהם במיקרוגל כ-30 שניות (יש לשים לב שלא תתפתח שריפה!).