לדלג לתוכן

אבטחת מידע/מיהו ההאקר?

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

מיהו ההאקר?

[עריכה]

כיום המונח האקר מתאר אנשים שעושים פשיעה אלקטרונית, אבל המונח האקר הוא בעל משמעות אחרת. האקר הוא אדם שאוהב לחקור את עולם המחשבים, לא כדי להרוס, אלא מתוך סקרנות והרחבת אופקים. האקר הוא מתכנת מוכשר שרוצה לבדוק את גבול היכולת שלו.

בעצם כשמדברים על האקר, לא מתכוונים כלל לפריצת מחשבים, אלא לאדם סקרן שפותר בעיות בדרכים מעניינות. מכיוון שאנשים מהטיפוס הזה כנראה פחות מעניינים את הציבור הרחב, בקרב הציבור המונח האקר משמש בדר"כ כדי לתאר מישהו שפורץ לרשתות מחשבים במטרת זדון. מנסים להטמיע את המונח קראקר להתנהגות מסוג זו, אבל זה לא תפס. לדעתנו, המונח הפשוט "פושע" יותר הולם.

העולם שלנו לא היה נראה כמו שהוא נראה היום בלי ההאקרים ששינו את דפוסי המחשבה המקובלים... להמחשה, נזכיר כמה האקרים מפורסמים ופועלם:

  • ריצארד סטלמן, מייסד תנועת התוכנה החופשית
  • לינוס טורוולדס, מייסד מערכת ההפעלה לינוקס
  • טים ברנרס-לי, ממציא את ה-WWW

קשה לדמיין היום את העבודה במחשב ללא גלישה לאתרי WWW. ובתור גולשים, אתם בוודאי מכירים את הדפדפן החופשי Firefox. דברים אלו לא היו קיימים לולא האקרים.

נכון, האקרים עושים גם דברים פחות רציניים, כמו למשל כמה סטודנטים בקרנגי-מלון, שחיברו את מכונת הקולה שלהם לאינטרנט. הם עשו את זה כי נמאס להם ללכת עד למכונה, רק כדי לגלות שהיא ריקה מקולה... רציני או לא רציני, מה שמשותף להאקרים זו הסקרנות הבריאה הזו, שגורמת להם לפתור בעיות בדרכים יצירתיות וחדשות. לפעמים הם פותרים דברים שהאדם הממוצע לא יחשיב כבעיה.. אבל העיקר הכוונה!

אז, ממי אנחנו מפחדים בעצם?

[עריכה]

בזכות ההאקרים, העולם מלא בטכנולוגיות חדשות וטובות יותר. הם בעצם אחלה אנשים! אז ממי אנחנו מפחדים בעצם? מי שולח לנו עשרות אימיילים שאנו לא מעוניינים בהם? מי מתקין לנו כל מני תוכנות רעות במחשב וגורם לנו לפרמט אותו שוב ושוב?

בשורה התחתונה, מדובר בפושעים, שהמניע שלהם הוא לא סקרנות או אתגר, אלא כסף. בהקשר של ספאם, העניין כל כך רווחי, שכאשר חברת סטארט-אפ ישראלית ניסתה להלחם בתופעה, הספאמרים נלחמו בחזרה, וניצחו.

בכל מה שקשור לתוכנות מעצבנות במחשב, ישנם שני מניעים עיקריים:

  • הפצת פרסומות למשתמש
  • שימוש במחשב כתחנה למשלוח דואר זבל למחשבים אחרים

כדי להתגונן מדברים אלה דאגו לאבטח את המחשב שלכם, להשתמש בתוכנת אנטי וירוס, ולהתעלם מספאם. החלק של להתעלם מספאם הוא חשוב, כי ספאם יקרה רק אם הוא ישתלם כלכלית. אם נעניש את הספאם ע"י התעלמות ממנו, נהפוך אותו לפחות משתלם.

לקריאה נוספת

[עריכה]

אם הנושא מעניין אתכם, הנה חומר נוסף:

המאמר נלקח מהאתר טרויה- אבטחת מידע לתכנים נוספים מתחום האבטחת מידע כנסו לאתר.

אם אתם רוצים לנסות את הכישורים שלכם כהאקרים, יש אתרים (כמו www.hackthissite.org) שיאפשרו לכם לבדוק את הכישורים שלכם מבלי לעשות נזק.