אבטחת מידע/הגנה על המחשב

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

הקבצים הנמצאים במחשב שלך אינם מוגנים. אדם שיפרוץ למחשב יוכל לקרוא את מרבית המסמכים שלך, לצפות בתמונות, ולהתקין תוכנות ריגול, ווירוסים, סוסים טרויאניים ועוד רעות חולות. מלבד זאת יתכן מצב שבו הפורץ ישמיד את כל הקבצים במחשב, ויגרום לך בכך נזק עצום.

בנוסף לפרק זה, מומלץ לקרוא גם את המדריך הגנה על מחשבים המסביר נושאים אלה ביתר פירוט.

הצפנת קבצים[עריכה]

כדי להגן על המחשב מפני פריצה, אין זה מספיק לקבוע סיסמה למחשב. האקרים רבים כבר הוכיחו שניתן לפרוץ ולעקוף את מערכת הסיסמה המשולבת ב-windows. מעבר לכך ניתן להחדיר למחשב תוכנת סוס טרויאני אשר תעקוף את סיסמת המחשב. ברגע שהפורץ יעבור את מכשול הסיסמה, כל הקבצים שלך יהיו זמינים בידיו, לשבט או לחסד. כדי לפתור בעיה זו, רצוי להתקין על המחשב תוכנה נוספת שתאפשר להצפין את הקבצים החשובים לך ביותר.

התוכנה המובילה בתחום זה הינה True Crypt, המאפשרת יצירת כונן ווירטואלי שבו ניתן לשמור קבצים, להתקין תוכנות ולהשתמש לכל שימוש שיעלה על דעתך, אשר בלחיצת כפתור יוצפן כל המידע שבו וישמר מוגן עד שתיכנס אליו עם הסיסמה הפרטית שלך.
את התוכנה ניתן להוריד חינם מהכתובת הבאה: www.truecrypt.org .
תוכנה נוספת שמשמשת להצפנת קבצים בודדים היא DSCrypt אשר ניתנת לשימוש בגרסה לדיסקים ניידים. הבעיה הבולטת בתוכנה זו היא האפשרות למחוק את הקבצים המוצפנים באמצעותה, ובכך לגרום לך נזק.

ניתן להוריד אותה מהכתובת הבאה: www.brothersoft.com/dscrypt-91347.html .
אפשרות נוספת המיועדת להצפנת טקסט הנה Java Scrypt, המאפשרת הצפנה של כל טקסט: הודעות דוא"ל, מסמכי וורד, הודעות בפורומים, הודעות בתוכנות מסרים מידיים ואפילו אתרי אינטרנט שלמים.

התוכנה פועלת מתוך דף אינטרנט, אך כל פעולות ההצפנה מתבצעות על גבי המחשב שלך. ניתן לגשת לאתר בכתובת הבאה: http://www.fourmilab.ch/javascrypt/jscrypt.html

הגנה מפני ווירוסים[עריכה]

כדי להגן על המחשב מפני ווירוסים, ניתן להשתמש בתוכנות אנטי ווירוס חינמיות כמו AVG Free, Avast, AntiVir, ועוד. מומלץ להגדיר לתוכנה שעה קבועה בכל יום שבה תבוצע סריקה אוטומטית של המחשב, ולהתקין כל עדכון לתוכנה שמופץ.
ניתן להוריד את התוכנות האלה מהכתובות הבאות:

הגנה מפני רוגלות[עריכה]

כדי להגן על המחשב מפני תוכנות ריגול, סוסים טרויאנים, ותוכנות הקלטת מקלדת (key loggers), ניתן להוריד את התוכנות הבאות ולהגדיר להן זמן סריקה אוטומטי בכל יום.

דיסקים ניידים (disk on key)[עריכה]

ClamWin Portable logo

למי שמשתמש בדיסק נייד ובמחשבים שאינם שלו, ישנן תוכנות אבטחה ניידות, שאותן ניתן להפעיל הישר מהדיסק הנייד. כדאי לסרוק את המחשב עליו אתה עובד לפני תחילת השימוש בו.

הגנה מתוכנות הקלטת מקשים (KEY LOGGERS)[עריכה]

אם אתה משתמש במחשב שאתה חושד שמותקנת בו תוכנת הקלטת מקלדת, ואתה צריך להקליד סיסמאות לאתרים או פרטים אישיים אחרים, ישנן שתי שיטות פעולה אפשריות:

  • להקליד את הסיסמה כאשר בין תו לתו נמצאות אותיות או מספרים נוספים, ואחרי כן למחוק אותם.
  • במקרה שהמחשב שייך לך, ניתן לשקול לבצע גיבוי של המסמכים החשובים לך ולפרמט את המחשב. פעולה זו תמחק כל תוכנה זדונית המותקנת במחשב, אך עשויה לגרום נזק גדול עבורך.

מחיקת קבצים מלאה[עריכה]

עובדה נוספת אליה רצוי לשים לב היא שגם לאחר מחיקת קובץ מסל המחזור, עדיין ניתן לשחזר אותו באמצעות תוכנה מתאימה. כדי להתמודד עם בעיה זו, ניתן להתקין תוכנה אשר משמידה קבצים באופן סופי לחלוטין וללא שום אפשרות שחזור. פורץ שיחטט לך במחשב לא יוכל לקרוא את המסמכים שהשמדת באמצעות התוכנה הזאת.
ניתן להוריד את התוכנה בגרסה ניידת מהכתובת הבאה: http://portableapps.com/apps/utilities/eraser_portable

אמצעי מעקב נוספים[עריכה]

אמצעי ריגול נוסף הנו כמובן האזנה לחיבור האינטרנט, לרשת האלחוטית, האזנה פיזית בתוך המחשב ועוד. השיטה היעילה ביותר נגד אמצעי ריגול אלה היא כמובן הסרתם. במידה שאין הדבר אפשרי יש להיזהר בתכנים שמפעילים במחשב ו/או לפנות לאיש מקצוע ולמשטרה.

התעדכנות[עריכה]

הדבר החשוב ביותר בהגנה על המחשב הנו התקנת כל העדכונים שמופצים לתוכנות ההגנה שלך. עולם ההאקרים מתפתח במהירות, וכל כמה ימים מומצא ווירוס חדש. רק התקנה מיידית של עדכונים לתוכנות שבידך תאפשר לך הגנה משמעותית על המחשב.