פסיכולוגיה מדוברת/פסיכוזה

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

שיגעון מעורר בנו חרדה ודחייה. יש הרגשה כאילו הוא נושא כוחות אפלים, מיסתורין, מאיים ובלתי מובן. איך קורה שאדם עד אתמול כאחד האדם קם בבוקר ומצחקק לעצמו באופן אווילי. זה לא תהליך פתאומי מאחר שבכולנו יש שיגעון מי ערב שהוא לא יתפתח לממדים וישתלט עלינו. לכן שיגעון מעורר בנו כל כך הרבה חרדה.
השיגעון הוא רצף שעוצמתו ותדירותו קובעת את מהותו. קיים רצף תופעות נורמטיביות ופתולוגיות.
פסיכוזה - שם לכל התופעות שמוגדרות כאי שפיות זמנית או התקף שמוביל למעשה קיצוני או אי שפיות ממושכת כתוצאה מפריצת מחלה שמובילה לירידה הדרגתית בתפקודים של האדם: איאנטלקטואלית, רגשית, חברתית ובין אישית והופכת להיות קבועה (239).
מחלות הנפש מכונות פסיכוזות וכוללות: סכיזופרניה, פרנויה, מאניה דיפרסיה, אפידוזות חולפות שאחריהם האדם חוזר לחיו. סיפור על מרצה שחלה בדלקת ריאות ועבר התקף פסיכוטי. משבר איישי מוליד התקף שאחריו האדם יכול לחזור לחיים. אירועי חיים חרפים, פתאומים וטראומטים גורמים משבר פסיכוטי. התקף פסיכוטי יכול להיות אירוע חד פעמי. יש אנשים שיש להם נטיה להיכנס לאפיזודות פסיכוטיות קצרות. הם אינם מוגדרים מתמודדי נפש אלא כמתמודדים עם הפרעת אישיות.
פסיכוזה היא הפרעה בשיפוט ובתפישת המציאות. לכל אדם יש תפיסה של המציאות פנימית והוא מודע לכך שהיא לא בהכרח נכונה לגבי המציאות החיצונית. במילים אחרות, אנחנו יכולים לפנטז על כך שאנחנו באמבט קצף אך במציאות אנחנו יודעים שעלינו להסתפק בפחות. אדם שעובר התקף פסיכוטי אינו מבחין בין המציאות הפנימית והמציאות החיצונית ומערבב בניהם בצורה מבולבלת ולא מובחנת. זה מוביל להתנהגויות שעלולות להראות מגוחכות או חסרות הגיון (240). לכל אדם יש עיוותים בתפישת המציאות שנובעים מהשלכת המציאות הפנימית על החיצונית (ר' השלכה). כשלון יכול לגרום לנו להרגיש חסרי תקוויה וערך מה שאינו נכון במציאות. פסיכוטי עלול לפרש את המצב כאירוע של השב"כ להכשילו מפני שיש בידיו מידע מסוכן.
הפרעה פסיכוטית היא הפרעה בתחומי החשיבה, התפישה וההתנהגות שדורשים ניהול אורח חיים תקין. אדם שעובר הפרעה פסיכוטית אינו מסוגל להעריך את מידת הדיוק של תפישתו ומחשבותיו ומניח הנחות מוטעות על המציאות ללא התיחסות לעובדות ובהתעלמות מעובדות סותרות. לעיתים הוא מרגישה כי משהו מנסה לגזול את המחשבות מהראש או שהוא שומע קולות שונים שמדברים אליו בטלוויזיה ומוסגל לנהל דו שיח עירני וקולני לפעול לפי הוראותיהם.
התקף פסיכוטי חריף מתבטא ברגשות עזים ובתנודות בין דיכאון, חרדה, עליזות ובלבול. סממנים נוספים היא התנהגות מוזרה, לא מאורגנת, חוסר ריכוז, דיבור לא עקבי, הזנחת ההופעה והיגניה אישית, העידר עכבות חברתיות.
מחשבות מוזרות יכולות להופיע אצל אנשים מבלי שיחשבו לפסיכוטים. ההבדל בינם לבין פסיכוטי הוא יכולת השיפוט וההבנה כי אלו מחשבות לא מתקבלות על הדעת גם אם אין שליטה על היווצרותן. הפסיכוטי אינו מוכן להכיר שהמחשבות והתפישות שלו הן לא מציאותיות ואין בו תובנה למהותן הפתולוגית. לכן הוא מוגדר כאדם שאינו אחראי למעשיו ומסוכן לעצמו או לציבור ושיש לאשפזו.
לפי הפסיכולוגיה הפסיכוזה היא התמוטטות זמנית או קבועה של הגנות האני (241). מנגנוני ההגנה שנועדו לנווט במציאות מבלי להיות מודעים מדחפים ורצונות מאימים גוברים, מסיבה כלשהי, יוצרים דחפים פנימים שגוברים. אם האדם אינו מוצא דרך נאותה לפרוק אותם או שמופיע לחץ חיצוני כמו אירוע טראומטי מטלטל את האישיות ההגנות עלולות להיבקע. שטף הדחפים, רצונות ופנטזיות מציף את האדם ומופיע ללא פילטר בהתנהגות החיצונית. זוהי פסיכוזה.
הטיפול בפסיכוזה הוא טיפול תרופי שניתן באשפוז. במקביל לטיפול שיקומי שמטרתו החזרת האדם לתפקוד בקהילה.