לדלג לתוכן

פסיכולוגיה מדוברת/מנגנוני ההגנה

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

מנגנוני הגנה הם אמצעים שמשמשים את האגו כדי שתכנים בעיתים, כואבים או מפחדים ישמרו מחוץ לתודעה בלא מודע. הם נועדו לסייע לאדם לתפקד בעולם באורח מאוזן ורצוף מבלי להיגרר אחר כאב פנימי.
ישנם מגוון של מנגנוני הגנה עם רמת התפתחות שונה: הכחשה, הדחקה, ניתוק, סובלימציה, רציונליזציה ועוד.
ככל שהאגו פחות מפותח אזי הקונפליקטים הפנימים מוחצנים ביחסיו עם העולם דהינו מתבצע שימוש במנגנון ההשלכה.
השלכה הוא מנגנון בסיסי בו האדם משליך תכנים פנימים על המציאות החיצונית וכך במקום להתמודד עם מתח של קונפליקט פנימי הוא חווה אותו כבעיות שלו עם העולם. במילים אחרות בעיות חיים אוביקטיביות משקפות בעיות פנימיות. לדוגמה אנשים שמוצאים עצמם תמיד במאבקים עם אנשים או גורמי סמכות הם אנשים שמחצינים ומשליכים קונפליקטים פנימים. הם חווים מצד אחד קונפליקט פנימי ומצד שני מפקידים אותו על העולם (75).
דוגמה: קבענו להיפגש לראות סרט ולפתע אין לנו חשק. מצד אחד יש תחושות אשם שהבטחתי והתחיבתי ומצד שני יש צורך פנימי -עיפות. איך מכילים קונפליקט כזה? קל יותר ליצור מריבה עם בן הזוג ולהאשים אותו וכך להשליך את הקונפליקט וכך ליצור תרוץ שיצדיק את אי ההגעה לסרט.
הכחשה מנגנון שכיח שבא לידי ביטוי לדוגמה כשילד מכסה עיניו ואומר אני לא בבית ומבטא רצון עמוק שהמציאות תעלם. מנגנון זה מתעלם מהמציאות למרות כל הנתונים המובאים לפניו מות של יקיר היא דוגמה לאיך אדם משתמש במנגנון ההכחשה ואומר 'איני מאמין' (76), או בתפיסה ש'לי זה לא יקרה'.
הכחשה מופיעה לרב במצבים בהם היא מגוננת עח ידיעה שחשיפה שלה תמנע מאתנו יכולת התמודדות ולקריסה. דוגמה אדם שמתכחש לניאוף של בן זוג מתכחש לחוסר יכולתו לשפוט כראוי סיטואציה. זה גם מונע התמודד עם תכנים של איך להתמודד עם הסיטואציה - להיפרד, לסלוח ועוד.
מנגנון זה נחשב מנגנון לא מפותח. כי מתבסס על פעולת הקאה של תוכן החוצה במקום לספוג אותם פנימה. אגו מפותח יותר מסוגל להכיל קונפליקטים שיש בהם סתירה פנימית מבלי להשליכם החוצה. כלומר פחות הכחשה והשלכה ויותר הדחקה שמותירה אותם פנימה והופכת את התכנים ללא מודע. במקרים כאלו איכות חיו של האדם טובה יותר.
הדחקה (77) - האדם מצפין תכנים מכאיבים ונועל אותם בלא מודע. האלימות שלו אינה באה לידי ביטוי בצורה אקטיבית חיצונית אלא בחרדה יתרה לאירועים אלימים שמעוררים בו משהו רדום שהודחק. למשל חרדה בעקבות צפיה בתכנית טלוויזיה.
סובלימציה - מנגנון הגנה מפותח מפני שאינו מתעלם מהדלף או מהקונפליקט הפנימי ומחפש דרך לתת להם ביטוי מציאותי שהוחם את הנורמות. למשל אדם עם דחף אלים ימצא עצמו מתאגרף.
רציונליזציה - האדם זקוק לא פעם להצדיק בעיני עצמו את ההתנהגויות שלו שנראות לא שקולות או הגיוניות. התירוצים הם מנגנוני הגנה שמטרתם להתמודד עם שאלת ההיגיון והרגש. הם עוטפים את השיקולים הרגשים בעטיפה של היגיון שניתן למכור לצדדים הרציונלים - לאגו שמחויב לעיקרון המציאות. דוגמה ההגיון אומר שאני צריכה להפסיק להתקשר כי אינו מחזיר אהבה אך ישנו געגוע ולכן אתקשר כדי לאחל יום הולדת שמח אך אין לי כוונה לחזור אליו (78)
ניתוק (דיסוציאציה)- מנגנון שמתגבר על כאב על ידי ניתוק בין העובדות לרגשות. דוגמה בכל פעם שאדם נפרד מקשר הוא לא עשה חושבין מה גרם לו להתפרקות הקשר אלא הוא בחר לא לישוב ולעבור הלאה.
מנגנוני הגנה בעיתים כשהשימוש בהם הוא אינטנסיבי מדי. כשיש כאב אדם נעזר במנגנון הגנה. ככל שהכאב גדול כך השימוש במנגנון ההגנה אינטנסיבי יותר כך שמשאבים רגשים מנותבים להגנה מפני כאב פנימי עד שהוא נותר מדולדל במשאבים פנוים להתמודד עם המציאות החיצונית. התוצאה היא תפקוד לקוי במציאות או הופעה של סיפטומים כמו הפרעה אובססית קומפולסיבית בה מערכת ההגנה כורעת תחת עומס ולא מצליחה למלא את תפקידה. נירוזה היא גם מחיר אותו אדם משלם כאשר אינו נותן מקום נאות לרגשות ומתעלם ע"י מנגנוני הגנה.