עזרה:דף השינויים האחרונים

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי
סרגל הניווט

תפקידו של דף השינויים האחרונים הוא לאפשר מעקב את ההתפחויות האחרונות על מנת ליצור בקרת עמיתים על הפעולות המתבצעות בוויקיספר. כמו כן, משמש דף זה לבקרה על השחתות. שינויים האחרונים נמצא בסרגל ניווט הנמצא בצדו הימני של מיזם ויקיספר.

הרשימה[עריכה]

בברירת המחדל מוצגים 50 השינויים האחרונים שעבור כל אחד מהם מוצגים הפריטים הבאים:

  1. קישור עבור השוואה של הדף עם הגרסה הקודמת (לא פעיל עבור פעולות מיוחדות ועבור דפים חדשים)
  2. קישור להיסטוריה של הדף שהשתנה
  3. סימון סטטוס (מ=שינוי משני, ח=דף חדש), לא תמיד מופיע.
  4. שעת השינוי
  5. שם הדף שהשתנה (קישור לדף עצמו)
  6. שם המשנה (משמש כקישור לדף המשתמש)
  7. קישור לדף השיחה של המשתמש ששינה את הדף
  8. הערה לגבי השינוי

כמו כן, מופיעים בדף זה כל השינויים ביומנים שנעשו בזמן שמדווח.

ישנן מספר אפשרויות לשנות את תצוגת הרשימה (נוסף על אלו שמפורטות בעזרה על ההעדפות):

  1. הצגת/הסתרת שינויים משניים. שינויים משניים הם שינויים קטנים יחסית, לרוב שינויי עיצוב או תקלדות, ע"י אפשרות זו ניתן להקטין את מספר השינויים המוצגים.
  2. הצגת/הסתרת בוטים. בוטים הם תוכנות שמשנות דפים רבים בוויקיספר. אפשרות זו נועדה למנוע את "הצפת" רשימת השינויים האחרונים ע"י השינויים שהבוטים מבצעים.
  3. הצגת/הסתרת משתמשים רשומים. המצב של הסתרת משתמשים רשומים, נועד בעיקר עבור בדיקת השחתה.
  4. הצג שינויים חדשים החל מ- מאפשר להציג את השינוייים שנעשו מאז הפעם האחרונה בה התבצעה התצוגה.
  5. שינוי מספר השינויים המוצגים, משנה את מספר השינויים המוצגים אפשר לשנות מספר זה גם ע"י שינוי של ה־URL (המספר שלאחר limit=) כך שיוצג מספר כלשהו הקטן מ־5000 השינויים האחרונים.
  6. שינויים אחרונים ב- מאפשר לשנות את מספר הימים שעבורם מוצגים השינויים האחרונים.

התיבה העליונה[עריכה]

התיבה מעל לרשימת השינויים האחרונים מוגדרת ע"י הודעת מערכת MediaWiki:Recentchangestext ומשמשת בעיקר לגישה מהירה לדפים מסוימים של הקהילה. במקרים אחדים מופיעות גם הודעות חשובות בתיבה זו.

סימון עריכות כבדוקות[עריכה]

דף השינויים האחרונים, כפי שנראה בעיניו של מנטר/מפעיל. לצד חלק מן העריכות ניתן להבחין מצד ימין לעריכה בסימן קריאה אדום, המציין שהעריכה איננה בדוקה.

סימון ערך או דף כבדוק משמעו שאין השינוי מהווה ונדליזם (הפרת זכויות יוצרים, זבל וכד') - סימון ערך או דף כבדוק לא נועד לאשר את אמיתותו או נכונותו של השינוי שבוצע. מטרת המערכת היא למנוע ממנטרים לבדוק את אותו השינוי ולבזבז את זמנם, וכן לעזור לסנן עריכות שלא נבדקו כלל. סימון עריכה כלשהי כ"בדוקה" משמעו שהעריכה איננה השחתה (הוספת זבל או קללות, מחיקת קטגוריות וכדומה); סימון עריכה כבדוקה לא נועד לאשר את נכונות השינוי, עיצובו או התאמתו לערך. בהתאם לכך, סימון עריכה כבדוקה אינו מדרג את הערכים ואינו משפיע עליהם מבחינת הקוראים והכותבים של ויקיספר.

בהתאם לכך, הוא אינו מדרג את הערכים ואינו משפיע עליהם מבחינת קוראי הוויקיספר וכותבי הערכים. המורשים לסמן ערכים כבדוקים במערכת בקרת השינויים הם מפעילי מערכת ומנטרים בלבד. עריכותיהן של שתי קבוצות המשתמשים הללו, מפעילי המערכת והמנטרים, נרשמות אוטומטית כבדוקות. מפעילי מערכת ממנים את המנטרים כמוסבר בדף מנטר.

סימון עריכות כבדוקות (גם סימון אוטומטי) מתועד ביומן מיוחד – "יומן שינויים בדוקים", הגלוי לכולם.

מפעילי מערכת[עריכה]

לרשות מפעיל המערכת (כמו גם לרשות שאר הוויקיפדים) עומד דף השינויים האחרונים. עם זאת, למפעיל המערכת עומד גם מערכת בקרת שינויים נוספת המובנת לתוך דף השינויים האחרונים. מפעיל מערכת העוקב אחרי ערכים בדף זה יכול לסמן ערכים שנבדקו כבדוקים. שחזור מהיר של עריכה יסמן אותה כבדוקה - היות שטופלה כבר. מטרת המערכת למנוע מצב שבו מספר מפעילים בודקים את אותו השינוי ובכך מבזבזים את זמנם בסוג זה של כפילות, וכן לעזור לסנן ערכים שלא נבדקו כלל.

בנוסף, באפשרותם של מפעילי המערכת לסמן משתמשים כ"בדוקי עריכות אוטומטית", כלומר שכל עריכותיהם יירשמו אוטומטית כבדוקות.

בוטים, מנטר ומפעילי מערכת מסומנים אוטומטית כבדוקי עריכות.

ראו גם[עריכה]