פסיכולוגיה של החינוך/פרקים בפסיכולוגיה חינוכית/חיזוקים וענישה

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

מטרותיהם של חיזוקים או ענישה הן לעודד או לבטל תופעה התנהגותית כלשהי. תמיכה מעודדת חזרה על הפעולה, והתנגדות מעודדת הפסקתה.

חיזוקים[עריכה]

חיזוק חיובי[עריכה]

חיזוק חיובי משמעו הבעת תמיכה בהתנהגות כלשהי או בתגובה כלשהי. החיזוק החיובי יכול לבוא בצורה מחווה, אימרה, מתנה וכדומה. החיזוק החיובי מעלה את תכיפות הופעת ההתנהגות.

אם כן, החיזוק החיובי מעודד צורת התנהגות מסוימת מתוך ספקטרום התנהגויות.

  • חיזוק מלא - חיזוק אשר ניתן לאות כל התנהגות רצויה.
  • חיזוק חלקי - חיזוק אשר ניתן מדי פעם, לסרוגין, לאות התנהגות רצויה מתמשכת.
  • חיזוק ראשוני - חיזוק אשר ניתן פעם אחד בלבד ונועד לתת מוטיבציה לפעול. למשל הפקדון העומד לרשות חיילים משוחררים.
  • חיזוק משני - חיזוק נוסף לראשוני לעידוד במהלך הדרך. למשל פרמיה חד פעמית שקיבל עובד בחברה. ניתן לראות בחיזוק המשני צורה של גירוי מותנה בהתניה קלאסית.

חיזוק שלילי[עריכה]

חיזוק שלילי משמעו הבעת התנגדות כל עוד לא הוצגה התופעה ההתנהגותית שבה מעוניינים, והסרת ההתנגדות כאשר מוצגת התנהגות רצויה זו. החיזוק השלילי מגדיל את תכיפות הופעת ההתנהגות הרצויה.

אם כן, החיזוק השלילי מכוון לצורת התנהגות מסוימת אחת מתוך ספקטרום התנהגויות.

ענישה[עריכה]

ויקיפדיה: ענישה
ויקימילון: ענש

ענישה היא פגיעה מדודה בעת חריגה מהנורמות. מעשית, זוהי סנקציה לא נעימה שמטרתה לדכא (עד כדי להעלים) תופעה התנהגותית כלשהי. שימו לב כי הענישה היא מעין גירסה הפוכה של חיזוק שלילי: ישנה הבעת התנגדות כל עוד ההתנהגות הלא רצויה נמשכת.

יש לשים לב כי כאשר הענישה לא מציגה חלופה אפשרית להתנהגות בעתיד, הנענש יכול לאמץ התנהגות עוד פחות רצויה מבעבר. לעתים, כאשר הענישה הינה חמורה, הנענש מפתח רגשות שליליים כלפי המעניש או כלפי מקום הענישה. תוצאה כזו יכולה להתרחש למשל כאשר הענישה מלווה בסילוק חיזוק חיובי.

דוגמה מובהקת לענישה הינה גדר חשמלית בגן חיות: הנגיעה בגדר הינה התנהגות לא רצויה, והזרם החשמלי הוא גירוי לא נעים אשר מפחית נגיעה בגדר. כלומר הגירוי הלא נעים מופעל מיד עם הצגת ההתנהגות הלא רצויה.