לדלג לתוכן

עזרה:הודעות מערכת

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

הודעות מערכת בוויקיספר הן הודעות המשמשות את ממשק המשתמש של ויקיספר. למשל, ההודעה המופיעה כשיוצרים דף חדש, מקורה בהודעת המערכת newarticletext.

רק מפעילי מערכת יכולים לשנות הודעות מערכת אלו. משתמשים אחרים יכולים לבקש בדף זה שינויים בהודעות המערכת.

כל אחד יכול לשנות הודעות מערכת מסוימות, שמשתמשי ויקיספר לא שינו אותן כלל, ולכן נשארו כברירת המחדל של המערכת. לשם כך, יש להשתמש באתר ויקיתרגום.

רשימה של כל הודעות המערכת ניתן למצוא בדף מיוחד:הודעות המערכת.

הודעות המערכת הן מחרוזות טקסט של ממשק המשתמש של ויקיספר. למשל, המילה "עריכה" בלשונית העריכה, הכיתוב "כניסה לחשבון" על כפתור הכניסה וכו'.

שפת הממשק

[עריכה]

אם המשתמש לא בחר משהו אחר, השפה שבה מוצגות ההודעות למשתמשים היא השפה של אותו המיזם – בוויקיפדיה העברית - זו השפה העברית. אפשר לשנות את השפה הזאת על ידי קביעת האפשרות "שפת הממשק:" בהעדפות – התוכן יישאר כפי שהוא, אך הממשק יוצג בשפה שנבחרה.

קוד מקור

[עריכה]

כל ההודעות בכל השפות מופיעות בקובצי קוד המקור של מדיה-ויקי.[1] ניסוח ההודעות בקוד המקור מתאים לאתרי ויקי כלליים, ולאו דווקא לוויקיפדיה. בגלל זה, למשל, הלשונית בראש דף במרחב הראשי נקראת "דף תוכן" בקוד המקור, אך בוויקיפדיה הוחלט שהלשונית הזאת תיקרא "ערך", כי זו אנציקלופדיה ורוב הדפים שלה הם ערכים.

כשהנוסח הרגיל של הודעה מתאים לאתר, אין צורך לעשות דבר, אך כאשר צריך להתאים לאתר הודעה מיוחדת, יש לערוך את הדף של ההודעה במרחב השם "מדיה ויקי" (באנגלית: MediaWiki). עריכת כל הדפים במרחב השם "מדיה ויקי" מוגבלת לבעלי הרשאת "editinterface", בדרך כלל – מפעילי מערכת ועורכי ממשק. אם הדף המתאים להודעה במרחב השם הזה מעולם לא נוצר או נוצר ונמחק, ההודעה מוצגת למשתמשים בנוסח שבו היא מופיעה בקוד המקור.

הודעות מיוחדות במרחב מדיה ויקי

[עריכה]

במרחב השם "מדיה ויקי" מופיעות לא רק הודעות קצרות של ממשק משתמש, אלא גם מספר דפים טכניים ארוכים. דוגמה לדף כזה היא מדיה ויקי:common.css, המכיל התאמות מיוחדות של עיצוב באתר (צבעים, גופנים וכו'). גם קוד המקור של הסקריפטים והגאדג'טים השונים מופיע במרחב השם הזה; למשל, מדיה ויקי:Gadget-Checkty.js.

תרגום הודעות ועריכה של הודעות קיימות

[עריכה]

הודעות המערכת נכתבות במקור בשפה האנגלית ומתנדבים מתרגמים אותן לשפות אחרות. התרגום מתבצע באתר translatewiki.net.[2] האתר הזה אינו שייך לקרן ויקימדיה, אבל בפועל זהו מרכז התרגום של מדיה ויקי, של ההרחבות שלה, ושל מספר תוכנות חופשיות נוספות. כל אחד יכול ליצור חשבון ב־translatewiki.net ולתרגם הודעות. מדי יום, ההודעות המתעדכנות מיֻצָּאוֹת מהאתר, ונבדקות על ידי מתכנת "מדיה ויקי". ואם הן תקינות, הן מוכנסות לקוד המקור ולאחר עוד יום מתעדכנות גם באתרי ויקימדיה הפעילים.

הודעות שהותאמו לאתר, כלומר, שנוצר להן דף במרחב השם "מדיה ויקי", מתעדכנות בקוד המקור, אבל אינן מתעדכנות באתר ממש. אם ההודעה שונתה מקומית באתר, התעדכנה לאחר מכן בקוד המקור והנוסח החדש של ההודעה מתאים לאתר, יש למחוק את הדף של ההודעה המקומית.

ככלל, התרגומים של הודעות לעברית אמורים להיות דומים ככל האפשר להודעות המקוריות באנגלית. אם נראה לכם שצריך לשנות את ההודעה באנגלית, אפשר להציע זאת בדף Support באתר translatewiki.net (דומה ל"דלפק ייעוץ" בוויקיפדיה). אם נראה לכם שצריך לשנות נוסח של הודעה בעברית, יש לחשוב תחילה: האם השינוי הזה שימושי לכל משתמשי תוכנת "מדיה ויקי", או רק לוויקיפדיה? אם הוא שימושי לכל משתמשי "מדיה ויקי", יש לעשות אותו ב־translatewiki.net, אם כי על שינויים משמעותיים יש לדון לפני־כן.

תחזוקת הודעות

[עריכה]

ניתן לראות רשימה מלאה של ההודעות בדף מיוחד:הודעות המערכת. ניתן לראות רשימה של ההודעות שהותאמו לאתר על ידי סימון "הודעות ששונו" ולחיצה על "סינון". מומלץ למחוק הודעות, שהנוסח שלהן באתר ובקוד המקור זהה.

חיפוש הודעה

[עריכה]

יש מספר דרכים להציג רשימות של הודעות ולחפש אותן:

  1. אפשר לראות את כל ההודעות בדף מיוחד:הודעות המערכת (ראו בהמשך הסברים על סינון הודעות בדף הזה). הדף הזה מציג הן את ההודעה כפי שהיא מופיעה בקוד המקור והן את הגרסה המקומית של ההודעה.
  2. אפשר לחפש הודעות באתר translatewiki.net, אך יש לקחת בחשבון, שהוא מציג את ההודעות רק בנוסח שלהן בקוד המקור של מדיה־ויקי, ואינו מציג את השינויים המקומיים בוויקיפדיה העברית או בכל אתר אחר.
  3. אפשרות נוספת היא להוסיף לשורת הכתובת של הדף את המחרוזת ?uselang=qqx (או &uselang=qqx; ראו דוגמה).
    למשל, כדי לראות באילו הודעות מערכת משתמש דף השינויים האחרונים, יש לבצע את הפעולות הבאות:
    1. להיכנס לדף: מיוחד:שינויים אחרונים. בשורת הכתובת יהיה כתוב:
      https://he.wikipedia.org/wiki/מיוחד:שינויים_אחרונים
    2. לשנות את הכתובת לשורה הבאה:
      https://he.wikipedia.org/wiki/מיוחד:שינויים_אחרונים?uselang=qqx
    3. אם בשורת הכתובת כבר מופיע סימן שאלה, במקום ?uselang=qqx יש לכתוב &uselang=qqx. למשל, ליומן ההעברות יש כתובת ארוכה ומסובכת:
      https://he.wikipedia.org/w/index.php?title=מיוחד%3Aיומנים&type=move&user=&page=&year=&month=-1&tagfilter=&hide_patrol_log=1
      לכתובת כזו יש להוסיף &uselang=qqx, כך שהתוצאה תהיה:
      https://he.wikipedia.org/w/index.php?title=מיוחד%3Aיומנים&type=move&user=&page=&year=&month=-1&tagfilter=&hide_patrol_log=1&uselang=qqx

במקרה ששום שיטה לא עוזרת למצוא את ההודעה הדרושה, מומלץ לשאול בדף ויקיספר: דלפק ייעוץ.

קישורים

[עריכה]

הערות שוליים

[עריכה]
  1. ^ עבור עברית זהו קובץ he.json.
  2. ^ ידוע בקיצור בשם TWN; בעבר הוא נקרא Betawiki.