סלסה קובנית על פי מדיה נוצ'ה/קווים כלליים לתקלוט בערב
שלום לדיג'יי המתחיל במדיה נוצ'ה. להלן כמה קווים כלליים לאיך אמור להיראות ערב במדיה נוצ'ה (או ערב סלסה קובנית בכלל) מבחינת המוזיקה המושמעת.
הערה 1: כל מה שרשום פה זה קווים כלליים, שום דבר לא חקוק בסלע ואפשר תמיד לשחק עם זה. סלסה זה לא מדע מדוייק.
הערה 2: לצורך פשטות הכתיבה הערך מנוסח בלשון זכר, אולם הא פונה לגברים ונשים כאחד.
היכרות עם המוזיקה
[עריכה]בתור דיג'יי או דיג'יי לעתיד עליך להכיר רפרטואר גדול של מוזיקת סלסה קובנית ("טימבה") וגם קצת של מוזיקת סלסה אחרת ומוזיקה לטינית אחרת. להלן כמה דרכים להכיר מוזיקת סלסה:
- בזמן שאתה הולך למסיבות סלסה נסה להקשיב לשירים קצת יותר לעומק. כשאתה שומע משהו שאתה אוהב ברר מה שם השיר. ניתן לשאול את הדיג'יי במקום, להסתכל על המחשב (או העטיפה של הדיסק) שלו או להשתמש באפליקציות כמו Shazam, שבאופן לא צפוי דווקא עושות עבודה לא רעה בזיהוי שירי סלסה. זאת הדרך הכי טובה לזאת את "הלהיטים", השירים הפופולאריים ביותר שהאנשים הכי אוהבים.
- תוכל לאסוף הרבה שירי סלסה באופן מרוכז מדיג'יי אחר או מה-Salsa Box. פתח את תיקיית הטימבה ושמע משם שירים ב-Shuffle בזמנך הפנוי (אפילו בעבודה). סמן שירים שאתה אוהב ולדעתך גם אחרים יאהבו.
- עקוב אחרי אתרי חדשות בנושא מוזיקה קובנית (לדוגמה timba.com). מכאן תוכל להתעדכן במוזיקה ובשירים ואלבומים חדשים שיוצאים.
קטלוג המוזיקה
[עריכה]קטלג את המוזיקה שלך לקטגוריות. קטגוריות נפוצות לדיג'יי המתקלט בעיקר מוזיקה קובנית:
- עפ"י הקצב שלהם: רגוע, בינוני, מהיר (ויש המוסיפים גם היסטרי) - תזדקק לקטוגוריות האלה מכיוון על-מנת להתאים בקלות את המוזיקה לאווירה בערב (הן הרצוייה והן המצוייה).
- להיטים: באזור ה-10 שירים הכי טובים והכי מוכרים .
- חדשים: שירים חדשים שיצאו לא מזמן או לחילופין שירים שכמעט לא הושמעו במועדון שאתה מתקלט בו (אפשר להפריד לשתי קטגוריות).
- רואדה: אותם שירים שבוודאות של 99% תהיה עליהם רואדה.
- שירי תרגול: שירים איטיים המתאימים לתרגול. בחלק (או אפילו רוב) המקומות השירים האלה יהיו קבועים מראש או שתהיה רשימה קבועה שניתן לבחור רק מתוכה.
- שירים לתחילת ערב: שירים יחסית איטיים, דומים מבחינת הקצב לשירי תרגול אבל רצוי שיותר כיף לרקוד עליהם.
- שירים לסוף ערב: גם יהיו איטיים יחסית ורצוי באווירה רומנטית יותר.
- לא קובניים: בתור דיג'יי קובני תרצה לחלק את המוזיקה הלא-קובנית שלך באופן גס עפ"י הסגנון שלה, בין אם זה סלסה מסוגים אחרים (ממבו, דורה, רומנטית) או מוזיקה לטינית שאינה סלסה (בצ'אטה, קומביה, רגטון, ריקודי שורות, סון, רומבה וכיו"ב).
מהלך הערב
[עריכה]להלן האופן הטיפוסי להעברת ערב סלסה קובנית:
פתיחת דלתות
[עריכה]בחלק מהמקומות פותחים דלתות קצת לפני תחילת השיעורים (עד חצי שעה) כדי לתת לאנשים להיכנס קצת לאווירה עוד לפני שהשיעור מתחיל. בדרך כלל רצוי להתחיל במוזיקה איטית יחסית כדי להכניס אנשים לאווירה ולהעלות אותה קצת לקראת הסוף. באזור השני השירים האחרונים בחלק הזה כבר יכולים להיות מהירים. במקומות מסויימים נהוג שהאחרון הוא רואדה, מה שעוזר "להכניס אנשים לטירוף".
חימום
[עריכה]כמעט תמיד יהיה חימום של כ-10 דקות עד רבע שעה לפני החלוקה לקבוצות ולשיעורים. סוגי החימום הנפוצים הם:
- שיעור מקדים - כולל הדרכה של כמה דקות שבסופה שיר תרגול לסיכום השיעור המקדים. לרוב זה יהיה אחד מתת-המקרים הבאים:
- ריקוד שורות - המקרה הקל כי במקרה כזה השיר יהיה ידוע מראש. עליך רק לוודא שיש לך אותו לפני שמתחילים.
- סגנון ריקוד שונה - הרחבת אופקים ע"י לימוד על קצה המזלג של ריקוד בסגנון שונה מהסגנון העיקרי הנלמד במקום. במקרה כזה התרגול עבור החימום יהיה שיר איטי מהסוג הנלמד. אם אינך מומחה בסגנון רצוי מאוד להתייעץ ולבחור שיר עם המדריך שמעביר את החימום מראש.
- צעדי בסיס - לרוב מתחילים צעד בסיס שני כאשר המדריך נותן הוראות לסיבובים / שיינס וכיו"ב. השיר המומלץ לחימום מסוג זה הוא שיר תרגול סלסה אם כי מהיותר מהירים יחסית.
שיעור
[עריכה]לרוב השיעור יהיה נתון מראש, כלומר רשימת שירי התרגול, הסדר שלהם והמרווח בין שיר לשיר. המשך החלק הזה רלוונטי רק למקרה שאתה מקים מועדון חדש / עובד על שינוי במבנה השיעור וכיו"ב.
- רצוי להכין מראש קבצי אודיו המכילים שקט באורך הפרקים בשיעור על-מנת שהשירים יפעלו בתזמון אוטומטי ויחסכו ממך את הצורך להסתכל כל הזמן על השעון. הדבר הינו בגדר חובה אם אתה גם מתכוון להשתתף בשיעורים עצמם (הן כמדריך או כלומד) ולא תוכל לעמוד ליד העמדה במהלך כל השיעור.
- מספר דקות לפני תחילת כל שיר תרגול תמיד תהיה התראה למדריכים על-מנת שיוכלו לארגן את השיעור בהתאם לזמן. דפוסי התראות נפוצים: 2 דקות לפני שיר, 3 דקות לפני שיר, 5 דקות לפני שיר ואז עוד התראה דקה לפני. בנוסף בהרבה מקומות יהיה עוד אות כלשהו ממש מספר שניות לפני השיר (לדוגמה ספירה לאחור) על-מנת לאפשר למדריכים לומר משפט אחרון לפני תחילת שיר התרגול. במידך והינך משתמש בקטעי שקט מוקלטים רצוי גם להשתמש בהתראות מוקלטות ומתוזמנות בהתאם.
- שירי התרגול עצמם יהיו איטיים מאוד (רצוי יותר מ-30 שניות ל-10 שמיניות). זכור שיש אנשים שרוקדים סלסה בפעם הראשונה בחייהם ולא יצליחו לשמור על קצב מהיר יותר, וגם המתקדמים יותר כנראה למדו משהו חדש בפעם הראשונה ויצטרכו לתרגל בהתחלה בקצב איטי.
- רצוי מאוד ששירי התרגול לא יהיו ארוכים מאוד. אורך סביר לשיר תרגול יהיה 3 עד 3 וחצי דקות. אם ברצונך להשתמש בשירים ארוכים יותר רצוי מאוד לחתוך אותם לאורך הזה (רצוי בפייד-אאוט) כדי לא להתיש את הקבוצות. לרוב הדיג'יים כבר יהיו גרסאות חתוכות של שירי תרגול ותוכל לקחת מהם במקום להכין בעצמך. כעיקרון שיר התרגול האחרון יכול להיות קצת יותר ארוך אבל גם לא באופן מוגזם.
- וודא לפני תחילת השיעור האם מנהל המועדון מעוניין לומר תודה למדריכים / הודעות וכיו"ב לפני שיר התרגול האחרון. במידה וכן זכור לעצור את התרגול האוטומטי בזמן.
תחילת הערב
[עריכה]ככלל השירים הראשונים שיושמעו לאחר סוף השיעור צריכים להיות איטיים ברמה של ממש שירי תרגול. זכור שחלק מהקהל סיים את השיעור הראשון שלו וצריך לתת להם כמה שירים לרקוד בערב אחרת הם ילכו ולא יתרגלו בכלל. לאחר כ-4-5 שירים ניתן כבר להגיע לקצב רגיל של ערב אבל כמובן לעשות זאת בהדרגה.
תרגול במהלך הערב
[עריכה]מקומות מסויימים נוהגים להשמיע שיר תרגול נוסף במהלך הערב עצמו. זהו שיר תרגול לכל דבר וצריך להיות מרשימת השירים המיועדים לתרגול, אם כי יכול להיות מהיותר מהירים שמביניהם על-מנת שאנשים שבוחרים שלא להשתתף בתרגול לא ישתעממו. לאחר שיר התרגול ניתן להמשיך בשיר רגוע או בשיר מהיר בהתאם לאווירה וכן בהתאם לאווירה שהיתה לפני תחילת התרגול.
ימי הולדת
[עריכה]במידה ולמישהו יש באותו שבוע יום-הולדת סביר שיעשו לו מעגל יום-הולדת. במקרה כזה הבחירה של השיר תהיה בעדיפות ראשונה של החוגג, ורצוי לתת לו את השיר שהוא ביקש גם אם לך זה פחות נשמע, כי בסופו של דבר זאת השמחה שלו (חריג אחד: אם השיר ממש ארוך ניתן לסרב או לחלוטין לחתוך אותו לאורך סביר תוך יידוע מראש של החוגג).
במידה והחוגג לא ביקש שיר ספציפי רצוי ללכת על שיר בקצב מהיר, אפשר אפילו אחד מהלהיטים, אלא אם החוגג ביקש ספציפית אחרת.
לאחר מעגל יום-ההולדת רצוי לעשות ברייק לרגטון או ריקוד שורות (עוד על כך בהמשך).
סוף הערב
[עריכה]לקראת סוף הערב רצוי להוריד את הקצב ולשים שירים רומנטיים (אם כי יש מקומות בהם זה פחות נהוג). אם המקום הוא במקרה גם מדיה נוצ'ה אז שיר הסיום יהיה תמיד Cubano Soy.
התאמת הקצב
[עריכה]לא ניתן להשאיר את הערב על אותו קצב במשך הרבה זמן. אם זה יהיה איטי לאורך זמן אנשים ישתעממו, אם זה יהיה מהיר לאורך זמן לאנשים לא יהיה כוח להמשיך לרקוד. העיקרון המנחה הוא לשנות ולהתאים. אם אנשים משתעממים בצד זה כנראה הזמן להעלות את הקצב ולעומת זאת אם הרגע הוצאת להם את המיץ עם משהו סופר מהיר והם מתנשפים יכול להיות שזה זמן טוב לתת להם להירגע קצת עם משהו איטי. באופן כללי רצוי להעלות את הקצב באופן הדרגתי עד הגעה לשיא של שיר מהיר מאוד ואז להוריד חזרה.
עם זאת הדבר הכי חשוב הוא להסתכל על הקהל! לשים-לב מה האווירה הקיימת, מה האווירה הרצויה ולשים מוזיקה בהתאם.
להיטים
[עריכה]רצוי להשמיע מספר שירים מרשימת הלהיטים הקבועה בכל ערב כדי לתת לאנשים את השירים הטובים שהם אוהבים, אבל מצד שני לא להגזים עם זה יותר מידי אחרת כל ערב ישמע אותו דבר.
טיפ: אם רואים שהרבה מאוד אנשים עומדים בצד זה בדיוק הזמן להכניס את אחד הלהיטים הגדולים כדי לסחוף את כולם חזרה לרחבה.
שירים חדשים
[עריכה]ככלל זה טוב לחדש מידי פעם ולהפתיע את הקהל עם שיר שהם עוד לא שמעו. מצד שני לא להגזים ולתת ערב שלם בלי אף שיר מוכר כי אנשים בסוף כן רוצים לשמוע גם דברים שהם מכירים.
רצוי לעשות את הבחירה במישור הזה בצורה נורמלית (למי שלמד מתמטיקה "פעמון גאוס"), שיהיו בין 1-3 שירים חדשים לגמרי, 1-3 שירים טחונים לחלוטין (לדוגמה הלהיטים) וכל השאר איפשהו באמצע.
עוד משהו שחשוב לשים-לב אליו זה שבפעם הראשונה שמשמיעים שיר תמיד יש סוג של הימור. תמיד יהיו ברבורים שחורים וייתכן ששיר שהייתם בטוחים שהקהל יאהב בטירוף בסוף יתברר כנפילה (בתקווה לא הרבה אבל זה תמיד אפשרי). שימו-לב איך הקהל מגיב לשיר שאתם משמיעים בפעם הראשונה וסמנו לעצמכם אם להשמיע אותו שוב או לא. במקרה של נפילה קשה (כמעט אף-אחד לא רוקד) רצוי להפסיק לעשות ניסויים באותו ערב.
רואדות
[עריכה]רואדה היא מעין שיא ולרוב מוציאה הרבה מרץ ולכן צריך להתייחס אליה ככזאת. לא כל שיר צריך להיות רואדה וגם לא כל שיר שני. אם אתה משתמש בטכניקה של להעלות קצב עד לשיא ואז להוריד אז הרואדה בהחלט מתאימה להיות אותו שיא, אם כי לא בהכרח תמיד כל שיא יהיה רואדה (אפשר שיר מהיר "רגיל").
ההמלצה הכללית היא לא יותר מרואדה אחת כל חצי-שעה ולא פחות מרואדה אחת בשעה. כמובן שזה לא כלל קבוע והוא מאוד גמיש בהתאם לאווירה (לדוגמה אם הטירוף גבוה בקצב חריג אפשר אפילו לשים שתי רואדות רצוף).
טיפ: רואדה זאת עוד דרך להכניס פנימה אנשים שעומדים בצד.
סגנונות אחרים
[עריכה]ככלל כמקום המשמיע מוזיקה קובנית רוב השירים המושמעים צריכים להיות מתאימים לסלסה קובנית (כלומר, טימבה). כלל האצבע צריך להיות שכמות הטימבה המושמעת בערב צריכה להיות גדולה מכל יתר סוגי המוזיקה שהושמעה ביחד.
להלן כמה סוגי מוזיקה ספציפיים ששווים התייחסות מיוחדת:
- בצ'אטה - סגנון שמאוד תופס בארץ בזמן האחרון ונפוץ מאוד בקרב הסלסרוס. רצוי להשמיע כמה כאלה בערב (בין 1 ל-3 זה סביר). בתור שירים שרובם באופי רומנטי מסורתית נהוג לשים בצ'אטה לקראת סוף הערב אולם לאחרונה נהוג יותר ויותר לשים מידי פעם גם במהלך הערב עצמו, בהתאם לקהל.
- סלסה שמתאימה יותר ל-LA - הכוונה היא לממבו או דורה. אפשר לשים שירים בודדים שמתאימים יותר ל-LA מאשר לקובני, בעיקר אם יש קהל שיזרום עם זה. עם זאת עדיף שזה לא יהיה בתחילת הערב (מתי שעוד יש לא מעט מתחילים) ורצוי גם שזה לא יהיה "LA כבד" שלא ניתן לרקוד עליו קובני בשום אופן.
- רגטון וריקודי שורות - נחשבים כברייק במהלך הערב ולכן רצוי לא לשים יותר משניים משניהם ביחד במהלך ערב (ואם שמים שנים אז כבר רצוי שיהיו ברצף כדי לא לקטוע את הסלסה פעמיים). רצוי גם להצמיד אותם למעגלי ימי-הולדת אם יש כאלה. שים-לב שבמידה והחימום היה ריקוד שורות צריך לכל הפחות לחזור עליו במהלך הערב.
- סלסטון - פיוז'ן של סלסה ורגטון. היחס אליו צריך להיות עפ"י היחס של הקהל. אם הרוב רוקדים סלסה אז זה יהיה היחס אליו. אם הרוב רוקדים רגטון עדיף לא להגזים עם עוד רגטונים במהלך הערב (ר' סעיף קודם).
- קומביה, פופ לטיני וכיו"ב - ישנם כמה שירים מהסוגים האלה שהשתרשו בארץ כ"סלסה" (למרות שהם לא). רובם רומנטיים ומתאימים בעיקר לסוף הערב. אפשר לשים אחד או שניים כאלה אבל לא להגזים יותר מידי כי לחלק מהקהל מאוד קשה לרקוד סלסה על משהו שהוא לא סלסה.
טיפים
[עריכה]להלן כמה טיפים נוספים:
- לאחר סיום הערב שמור את הפלייליסט. תוכל לעיין בו בערבים הבאים שלך אם במקרה יהיה לך "בלאקאאוט" כדי לקבל רעיונות, ומצד שני תוכל גם להימנע מערב שנשמע יותר מידי כמו הערב הקודם.
- קיימת תופעה שאחרי סיום ערב נזכרים בשירים שרצית להשמיע ולא הספקת. רשום אותם לפעם הבאה.