מקורות כתובים ליהדות/מפתחות/חיפוש ספרים ותוכנם

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

אתרי חיפוש של כתבי יד ומהדורות דפוס ראשונות

אתרי חיפוש ספרות עתיקה[עריכה]

כיצד מחפשים[עריכה]

ישנם כמה דרכים לחפש ולמצוא כתב יד, מהדורה או גרסה מסויימת של כתב יד.

לעתים בעת חיפוש באתרי הספריה בה נמצא כתב היד הממשק אינו מאפשר חיפוש חפשי, או שהסימול אינו רשום בצורה שבה היא אכן מופיעה בספריה, ונדרשים שלבים אחדים למציאת הספר. לדוגמא: באתר אוסף אוקספורד אף שאפשר לחפש על פי מזהה כתב היד (הסיגנטורה), לעתים יש צורך לגשת לפי מִסְפַּר מדף ורק אז לגלול ולחפש את כתב היד על פי מספרו הסידורי.

אתרי חיפוש ספרות יהדות - בית שני ואחריו[עריכה]

אתרים לחיפוש מאמרים על ספרות בית שני (ספרות חכמינו, חז"ל), ראשונים, אחרונים ועד זמנינו, וכן לחיפוש כתבי יד ומהדורות דפוס ישנים:

דפי החיפוש בספריה הלאומית:

  • אתר הספריה הלאומית - רבים מהספרים מקוונים
  • אתר כתיב להצגת כתבי יד מקוונים - אתר של הספריה הלאומית. אתר איטי ולעיתים נופל, ביחוד כשמנסים לראות את הסריקה שהם נותנים, אך מכיל מידע על רוב כתבי היד הידועים וכולל קישורים לאתרים המציגים אותם.
  • אתר ספר-דתא (השייך לספריה הלאומית) אתר מקצועני לספרנים על כתבי יד, עם מידע מעמיק על סוג הכתב, שמות הבעלים ועוד, וראו להלן בהרחבה על האתר הזה

בד"כ על פי הפיסקה החותמת שבסוף כתב היד (הקולופון).


  • אתר עדי הנוסח על שם הרב שאול ליברמן, של בית המדרש לרבנים באמריקה (התנועה המסורתית קונסרבטיבית)

אתר כתיב[עריכה]

אתר כתיב הוא כיום האתר המרכזי לחיפוש לבירור ולחקר כתבי יד עתיקים.

ניתן לערוך באתר כתיב חיפוש מתקדם בתוך המלל, או למצוא כתבי יד ודפוסים על פי המדף והספריה, או על פי הפרק והדף מתוך טקסט קאנוני.

ניתן גם למצוא כתבי יד על פי תכנם בחיפוש באתרים הייעודיים (כמו הכי גרסינן לכתבי יד תלמודיים שבאתרי פרידברג), או באתרים הייעודיים האחרים וביניהם אתר עדי הנוסח של בית המדרש לרבנים.

האתר מגיב לעתים באיטיות רבה, במיוחד אם עליו להציג קובץ שלם שבו כל כתב היד, אותו הוא מושך מאתרים אחרים. במצב זה עדיף לחפש באתר את הקישור לקובץ המקורי או לאתר הספריה המקורית ומשם להורידו, או לקבל את המידע הנדרש עליו.

אתר ספריא[עריכה]

אתר ספריא להצגת תמליל ספרות יהודית, שוקד על הוספת עוד ועוד מקורות יהודיים כולל תמליל מדוייק של כתבי יד ואפשרות השוואתו עם מקבילות.

די פשוט לחפש בו, אף שהממשק אינו הרגיל. בכדי לחפש ציטוט מדוייק נדרש לגלול לתחתית רשימת "מקורות" שלצד העמוד (בעבר נקרא "סינון") ולבחור תחת סעיף אפשרויות את "התאמה מדוייקת למילות החיפוש", או להשתמש בגרשיים אנגליים נטויים (הגרשיים הפותח ” אינו דומה לגרשיים הסוגר “). בגלל תקלה כאשר בוחרים בסינון המקורות ומורידים מקורות (למשל אם בחרתם שלא להציג מקורות מן התלמוד) ואחר כך הוספתם מקור מסויים מן התלמוד (למשל "מסכת ביצה") המלל לא יוצג אלא אם תרעננו (F5) את הדף.

לעתים אפשר לראות סריקה (כלומר צילום) של כתבי יד ידועים עבור מלל מסויים בלשונית כתבי יד. לדוגמא בתוספתא ניתן לראות את כתב יד וינה עם כתב יד אירפורט

ראו גם[עריכה]