לדלג לתוכן

מקורות כתובים ליהדות/מפתחות/כרטסות

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

כרטסות וספרי מפתחות (קטלוגים)

כרטסות וספרי קטלוג

[עריכה]

בגניזה הקהירית נמצאו מספר רשימות ובהן שמות ספרים שהיו בספריות שונות, כך גם בספריות אחרות ברחבי העולם. הידועות שבהן:

  • להשלים
  • באוניברסיטה העברית בהר הצופים השתמר חדר ובו כרטסת שערכו שאול ליברמן ומורו... חלקו הושחת במהלך השנים הארוכות ששימש רק כבסיס צבאי. (להשלים)
  • קטלוג זוסמן - "אוצר כתבי היד", ספר הכרטיסיה החשוב ביותר בתחום. ראו להלן בהרחבה
  • קטלוג נויבאור - ראו להלן בהרחבה
  • אוצר התלמוד - להשלים
  • אוצר רש"י - (אבנרי) להשלים


  • ניתן כיום לחפש גם בפרוייקט השו"ת של בר אילן, ובאוצר החכמה ולמצוא לעתים מפתחות ספרים וכרטסות בתחומים שונים של היהדות.

רבות מהספריות מחזיקות אתרים מהם ניתן להגיע לכרטסות ולספרי קטלוג:

קטלוג זוסמן

[עריכה]
  • אוצר כתבי-יד תלמודיים (נקרא גם קטלוג זוסמן) - ספר הכרטסת (הקטלוג) החשוב ביותר בתחום.

הגישה לספר הסרוק, וחיפוש בו, נעשים דרך אתר הכי גרסינן. ראו להלן #הוראות לצפיה וחיפוש בקטלוג זוסמן הסרוק באתר הכי גרסינן.

על הקטלוג

[עריכה]

זהו ספר כרטסת (קטלוג) המכיל מידע על כל עותק כתב יד ומתאר מה הוא מכיל, מתי "הועתק" ובידי מי באיזה דיו ובאיזה סוג כתב, כיצד הוא נראה, ועוד.
הספר בן שלושה כרכים גדולי מימדים, הכרך השלישי הוא כולו מפתחות אל שני הכרכים הראשונים.
ניתן לעיין בכרכים בספריה הלאומית ובספריית מדעי הרוח של האוניברסיטה העברית שבהר הצופים. כאמור הספר סרוק וניתן לחיפוש ועיון בתוך אתר הכי גרסינן.
ספר זה היווה את הבסיס לרשומות של אתר הכי גרסינן, ורוב הרשומות בו הועלו לאתר זה, אך עדיין קיימים לעתים הבדלים בין הפרטים הרשומים על כתבי היד כשמעיינים בהם באתר הכי גרסינן, לבין ספר הכרטסת (הקטלוג) הסרוק. מידע רב יותר על חלק מכתבי היד נאסף בידי המכון לכתבי יד עתיקים וניתן להגיע אליו דרך האתר (המסובך לשימוש) ספרדתא. יצויין שבקטלוג זוסמן ובספרדתא יש רק מידע על כתבי היד, כמו מה כתב היד מכיל, מי חיבר אותו ומתי ומאיזה חומר הוא עשוי. אך אל סריקה של כתבי היד או תמליל תוכנו וחיפוש בטקסטים שבו, יש להשתמש באתרים שנועדו לכך כמו אוצר החכמה, פרוייקט השו"ת, אתר ספריא, אתר הגניזה והכי גרסינן וכדו'.
 
קטלוג זוסמן מסודר לפי ארצות ובתוך כל ארץ הערים, ובתוכן הספריות ולבסוף לפי סדר כתבי היד או מהדורות הדפוס שבאותה הספריה. לכל ספר יש מספר כרטסת הנקרא "עיול" (מספר קטלוג זוסמן) וכן זיהוי ספרייתי ("מספר מדף") שניתן לו על ידי הספריה בו כתב היד שמור. המספר הספרייתי הוא הנרשם בדרך כלל במאמרי המחקר שבהם מזכירים את כתב היד.

בסוף הקטלוג, בחלקו השלישי יש "מפתחות":
א. מפתחות לספרות תלמודית: משנה ותוספתא תלמוד בבלי וירושלמי. ישנם מפתחות משניים כמו תלמוד בבלי עם רי"ף, משניות עם פירוש הרמב"ם, ומפתח מיוחד לכתבי יד שאינם משנה ומופיעה בהם משנה, כמו סידורים.
ב. מפתחות לגניזת קהיר: רשימת קטעי הגניזה, מפתח צירופים מן הגניזה (כאמור "צירוף" הוא מקומם בספריות בימינו של קטעי גניזה השייכים במקורם יחד כמקור אחד ופוזרו), רשימת האוספים הידועים של הגניזה ועוד מפתחות.
ג. מפתוח במגוון נושאים: (עמוד 353 של כרך ג' מציג רשימה של ממפתחות אלו) מפתח לפי בעלים של כתבי יד, לפי צורת ניקוד, לפי ארצות וערים, רשימות של מילונים (גלוסות), ועוד מפתחות.


קטלוג זוסמן מסודר ב"כרטיסיות" בשני טורים לעמוד. האתר המקוון מציג לצד כל עמוד את ה"צירופים" של כל "עיול". צירוף הוא המשכו של אותו התוכן בתוך קטע כתב יד שנמצא בספריה אחרת, או נמצא במדף אחר או בכרך אחר של אותה הספריה. לעתים הצירוף הוא רק מבחינת התוכן, ולפעמים זהו המשך אמיתי ("חמרי - פיסי") של כתב יד זה. הקשה על "כפתור הצירוף" - מציג את העיולים האחרים ה"מצורפים" לעיול זה ושייכים אליו.

הוראות לצפיה מקוונת

[עריכה]

השימוש בחיפוש בקטלוג הסרוק של זוסמן, שבאתר "הכי גרסינן" אינו פשוט, ודורש הסבר: פתיחת האתר והעיון בספר הסרוק

א. כניסה לאתר: על מנת לצפות בספר הסרוק יש להיכנס כאורח (או כחבר רשום - בחינם) לאתר הכי גרסינן שבאתרי פרידברג על הגניזה (אפשר כאורח או כמשתמש רשום)
בצד שמאל למעלה מופיע כפתור כחול גדול ועליו רשום: "קטלוג זוסמן" או באנגלית "Sussman Catalog". (אם אינכם רואים את הכפתור הכחול הקטינו את תצוגת המסך והכפתור יתגלה לעיניכם.)
יש לבחור כפתור כחול קטלוג זוסמן בשמאל העליון של העמוד. ושוב יש לבחור "עיון". תגיעו לעמוד שמסביר על קטלוג זוסמן. גם בו יש כפתור כחול בפינה השמאלית עליונה של העמוד. יש לבחור בו. (ושוב אם אינכם רואים את הכפתור יש להקטין את תצוגת המסך)
ג. דפדוף בספר: אם אתם רואים את שער הספר, ניתן לעבור לדף הבא על ידי הקשה על פינת העמוד העליונה משמאל. לאחור מקישים על פינת העמוד העליונה מימין.
ד. חיפוש במפתחות (חלק ג' של הספר) נעשה בחלק התחתון של טופס ה"עיון".
ה. במפתחות רשומים "מספרי עיול" לכל כתב יד, וממנו אפשר להגיע לדף בקטלוג המתאר בפירוט את כתב היד המדובר.
ו. כפתור חיפוש: מאפשר חיפוש לפי מקום (מסכת פרק ודף) בתלמודים במשנה ובתוספתא וכן ברי"ף.
ז. כפתור 'עיון מחולק לשלש:
  • עיון לפי עמוד או מספר עיול.
  • עיון לפי ארץ ספריה ומספר מדף.

עקב תקלה, כאשר התצוגה הוגדלה מדי (בדרך כלל כדי לקרוא את הכתוב בסריקת הקטלוג), נראית רק עמודת הצירופים ולצידו דף לבן חלק. יש לגלול מטה מעבר לצירופים כדי לראות את תוכן הסריקה, או להקטין את התצוגה. כדי להגיע לעמוד השני של הסריקה יש לגלול מטה גם מעבר לעמודת הצירופים השניה (שבתצוגה רגילה נראית משמאל לדף).

קטלוג נויבאואר

[עריכה]

ספר הכרטסת (קטלוג) שחיבר אברהם (אדולף) נויבאור שימש בעבר אחד המקורות העיקריים לידיעות וחיפוש בכתבי יד ודפוס ישן, בתחום היהדות והספרות העברית והיהודית.

על השתלשלות כתיבת הקטלוג, וחשיבותו ראו: אדולף נויבאואר באתר הויקי היהודי JeWiki.org

ראו גם

[עריכה]