לדלג לתוכן

מורה נבוכים לסטודנט בגבעת רם

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

ערך זה נועד לסייע ולהצחיק את הסטודנטים בקמפוס אדמונד י. ספרא של האוניברסיטה העברית, הידוע גם בתור הקמפוס בגבעת רם.

במקום מבוא

[עריכה]

אזהרה! הטקסט מכיל אי דיוקים (ולפעמים בכוונה). לכן נא לקחת אותו ברצינות רק במידה מסוימת.

איך מגיעים?

[עריכה]

מהתחנה המרכזית קווים 66 ו-14 המגיעים למסוף בכניסה לקמפוס, או קו 68 שנכנס לתוך הקמפוס (ומגיע גם למעונות).

מהעיר (בפרט דרך רחוב קינג ג'ורג') מגיעים קווים 9, 7 (שמגיעים גם למעונות).

מספיק להעיף מבט באתר של אגד או באפליקציה moovit, או בדף של אוניברסיטה בשביל להסתדר. לומדים איך להגיע מהר מאוד.

כניסה ברכב בחופש חופשית ובלימודים מוגבלת ללאחר 15:00 למעט בעלי אישור כניסה. רכב ללא אישור דרוש בהצגת תעודת סטודנט.

תוכנית לימודים

[עריכה]

כל סטודנט שנרשם ללימודים מחויב להיות שייך למסלול לימודים לקראת תואר כלשהו. המסלול יכול להשתנות במהלך הלימודים, אך בכל רגע נתון כל סטודנט משויך למסלול מסוים. את רשימת מסלולי הלימודים ניתן למצוא באתר הפקולטה. לסקירה כללית על מבנה הלימודים ראו כאן.

חשוב לקחת את תכנית הלימודים בערבון מוגבל. שינויים גדולים יכולים לקרות. אתם יכולים לברר מראש מהם הקורסים שעליכם לקחת במסגרת מסלול הלימודים שלכם (את רשימת הקורסים ניתן למצוא בשנתון. שימו לב שהשנתון המחייב הוא השנתון של השנה בה נרשמתם למסלול לימודיכם).

בכל מקרה של חריגה או שינוי, חשוב לוודא שתכנית הלימודים תאושר על ידי יועץ החוג אליו אתם שייכים. לכו אליו, ספרו לו מה למדתם ומה תלמדו, ובתקווה הוא יאשר את מבוקשכם.

הכי טוב להתחבר עם חבר'ה משנים מתקדמות ולהתייעץ איתם. אין חכמים כבעלי הנסיון.

מה זאת בדיוק אגודת הסטודנטים?

[עריכה]

אגודת הסטודנטים היא גוף המאגד ומייצג לכאורה את הסטודנטים ולכן בעלת השפעה רבה במסדרונות האוניברסיטה.

בין מטרותיה המוצהרות של האגודה ניתן למנות ייצוג אל מול המוסדות האקדמיים וטיפול בעניינים סטודנטיאליים, יצירת אירועי תרבות והווי סטודנטיאלי בשעות הפנאי, קיום בנק אקדמי ובו בחינות וסיכומים רבים, ייעוץ משפטי הניתן על ידי עו"ד האגודה, קיום ספריית השאלה לספרים (נותנים המחאה לפיקדון, ומקבלים את הספר לסמסטר/לשנה) וכן ארגון מרתונים לקראת מבחנים, הענקת צילומים חינם למילואימניקים, ועוד. בנוסף, האגודה בגבעת רם נותנת גם כן הנחה לקנייה באקדמון (בקמפוס הר הצופים קיים גם סופרמרקט של אקדמון וחנות אופטיקה – לידיעתכם).

האגודה מורכבת מנציגי חוגים הפועלים בהתנדבות, אשר חלקם פעילים גם בועד המנהל של האגודה, בועדת המינויים של האגודה ובדירקטוריונים של "אקדמון", "סקופוס- שיווק סטודנטיאלי בע"מ" וב"מאסטר ביט". כמו כן, מועסקים בשכר סטודנטיאלי (בהיקף של חצי משרה בדרך כלל) רכז רווחה, רכז תרבות, רכז מעורבות חברתית, רכז אקדמי, רכז מעונות ומנכ"ל. בראש האגודה עומדים יו"ר וסיו"ר, הנבחרים אחת לשנה. הנציגים נבחרים בבחירות מוסדרות על ידי חברי האגודה. האגודה בגבעת רם, במתכונתה הנוכחית, היא אגודה חדשה באופן יחסי, ורק בשנתיים-שלוש האחרונות (נכון לסוף 2008) היא צברה כוח משמעותי, נציגים פעילים והישגים רבים בייצוג הסטודנטים.

דמי חבר אגודה - כ230 שקל בשנה. מה מקבלים מזה? שירותי עו"ד (חתימה לארנונה), צפיה בחוברות מבחנים, ובגדול מאפשרים לאגודה לפעול ולעזור כשהאוניברסיטה מאיימת או מפעילה ביותר מדי

בנוסף, האגודה מפעילה "מועדון סטודנטים" במעונות ובקמפוס. המועדון בקמפוס נמצא בצריף המורים, וכולל פינות ישיבה, מיקרוגלים, מיחם, קולר, מכונת קפה, פסנתר, טלויזיה 70" וXBOX.

הזכויות המלאות שהאגודה מעניקה, מתוך אתר המידע האישי:

  • זכות הצבעה בבחירות השונות לאגודה ויכולת להשפיע על מה שקורה בקמפוס.
  • שירותי בירוקרטיה בחינם - עו"ד, ארנונה, ביטוח לאומי, עירייה ומס הכנסה - המחכים לסטודנט/ית ממש בתוך הקמפוס.
  • גישה לבנק האקדמי - מאגר ענק של סיכומים, מבחנים ופתרונות להורדה בחינם.
  • ספריית השאלה - השאלת ספרים לסמסטר שלם או לכל השנה בתשלום סימלי.
  • לוח מורים פרטיים שנבחרו במיוחד עבור הסטודנטים והסטודנטיות בעברית ומציעים שיעורים במחירים אטרקטיביים.
  • פינות קפה ומיקרוגלים ברחבי הקמפוס.
  • הנחה ברכישת חוברות מבחנים משנים קודמות שנפתרו על ידי מיטב המוחות באוניברסיטה.
  • הנחות במרתונים ובקורסי עזר שמארגנת האגודה.
  • תווי קניה משתלמים ומוזלים לקפיטריות בקמפוס ולחנויות רשת אקדמון.
  • תווי קניה לסופר בערך כספי גבוה בעשרות אחוזים מהעלות לסטודנט/ית.
  • מגוון אירועי תרבות, העשרה וספורט בקמפוס, בעיר ובדיגיטל בכניסה חופשית.
  • פאבים ומועדונים סטודנטיאלים בקמפוס.
  • מרחבי למידה ברחבי העיר במהלך תקופת המבחנים.
  • ייעוץ וטיפול בפניות אקדמיות וייצוג בוועדות משמעת.
  • "תוכניות הכוכבים" המציעה מגוון רחב של הטבות אטרקטיביות למשרתים במילואים, הורים צעירים ואבלים.
  • קידום תחבורה ציבורית המותאמת לצרכים הסטודנטיאלים וייעול תהליך הנפקת הרב קו.
  • קידום נגישות וזכויות רווחתיות של אוכלוסיות בתת ייצוג/ייחודיות.
  • ייעוץ תעסוקתי, ימי זרקור וירידי קריירה עם החברות המובילות בשוק.
  • תוכניות לפיתוח מיזמים חברתיים ומסחריים.
  • מחירים מוזלים בחוגי העשרה מבית FIRST CLASS.
  • סבסוד משלחות לחו"ל.
  • הנחות משמעותיות ביום הסטודנט, במופעים ובמסיבות (כולל FUNJOYA!).
  • קבוצות רכישה למגוון מוצרים מבוקשים במחירים חסרי תקדים.
  • פיקוח על המחירים בקפיטריות בקמפוס.
  • שירותי מיחזור ופיתוח תחום הקיימות בקמפוס.
  • שירוצים שונים בקמפוסים לרוכבי אופניים - לוקרים, מקלחות, שבילי אופניים ועוד.
  • טיולים וסיורים מודרכים בעיר ובטבע.
  • מגוון התנדבויות בפרוייקטים חברתיים.

הכח שלנו כקהילה סטודנטיאלית גדולה וחזקה, מגיע מכל אחד ואחת דרך הנציגים והנציגות החוגיים, הפורמים השונים והמאבקים הסטודנטיאלים של כולנו.

אתר האגודה הבנק האדמי

חופשת הסמסטר

[עריכה]

פיקציה. מכבסת המילים בפעולתה – יש לשנות את השם ל"עונשת סמסטר" כיוון שבד"כ אין בה שום אלמנט של חופש. הרבה פעמים יתחוור לכם כי זהו הזמן הגרוע ביותר בשנת הלימודים ויגרום לכם להצטער שבכלל החלטתם ללכת ללמוד באוניברסיטה (או לשקול לפרוש). עם זאת, חשוב לזכור שאם לא נעזור אחד לשני, אין מי שיעזור לנו. תקופת המבחנים יכולה לעבור בשלום עם קצת שיתוף פעולה, קבוצות למידה והשקעה. ותדעו- אין דבר יותר מספק מלצאת ממבחן שחרשת אליו שבוע, ולדעת שהלך לך מצוין.

מבנה האוניברסיטה

[עריכה]

העניין לא כל-כך מסובך כמו שנהוג לחשוב ובטח שלא מעניין כמו שלא נהוג לחשוב. פירוט סביר מופיע בשנתון. תמיד טוב להתחבר עם מזכירות החוג שלכם (במיוחד עם המזכירות של מדעי המחשב והנדסה) ולהיעזר בהן במידת הצורך. מזכירות בוגר שוכנת בבניין לוי, חשוב לדעת.

קישור להוספת מיקומי הבניינים בקמפוס (מומלץ ביותר!).

קישור למפת האוניברסיטה.

זכויות הסטודנט

[עריכה]

א) אין, בשביל זה המציאו את האגודה.

ב) עילה לקבלת מועד בחינה מיוחד: מילואים על מועד המבחן המקורי, או שמונה ימים ברציפות לפני המבחן. חפיפה של מבחנים באותו היום. אשפוז, בהצגת אישור מבית חולים. מוות של קרוב משפחה מדרגה ראשונה. נשים הרות גם כן מקבלות בתנאים מסויימים. בנוסף, לא עולה כסף לבקש מועד ג', ולעיתים מקבלים גם ללא הסיבות הרשומות. טופס ממלאים במזכירות בבניין לוי.

ג) כל מה שאינו נראה סביר בעיניכם הוא עילה לתלונה (ראו: מה אפשר לשנות)

על הבחינות

[עריכה]

א) נהלי הבחינות הם פשוטים ביותר וקשה להסתבך. כמה שבועות לפני המבחן מפורסם מקום הבחינה באינטרנט, תגיעו למקום הזה בשעה הנכונה, והכל יהיה בסדר גמור.

ב) יש מספר דברים חשובים שכדאי להביא לבחינה: כרטיס סטודנט או כל תעודה רשמית אחרת עם תמונה (אחרת לא תוכלו להיבחן), עט (כדי שיהיה לכם במה לכתוב), מים (כדאי) ואוכל (אם אתם מעכלים דברים בזמן לחץ), אישור להקלות (אם יש).

ג) אם בכל זאת שכחתם תעודה, דברו עם הדודות שמשגיחות בבחינה, ותשאלו מה אפשר לעשות. בדרך כלל זה זמן טוב לרוץ ללוי למזכירות ולהוציא אישור מתאים. ואם שכחתם מחשבון או עט ואין לאף אחד עודפים רוצו לספריה הקרובה ובקשו שם. אפשר גם לבקש מהדודות עצמן, כמובן.

ד) לא כדאי להילחץ מראש מזמן הבחינה. לעתים יש הארכת זמן – ובד"כ מציינים מראש אם אין כוונה שתהיה.

ה) לסטודנט באוניברסיטה אין את הפריבילגיה שמבנה הבחינה יישאר קבוע, כדאי לוודא מראש עם המרצה מה יהיה מבנה המבחן.

ו) שינוי מועד בחינה הוא בלתי אפשרי, הלכה למעשה. כדי לשנות תאריך מועד ב' יש צורך בהסכמה מלאה של 100% מן הסטודנטים הרשומים. חשוב לדעת כי יש תקופה מסוימת בקיץ בה אפשר לעיין בלוח הבחינות ולהעיר הערות שונות לגביו (אגב, בד"כ משנים אותו גם אחרי שתקופה זאת נגמרת). הדרך לברר מתי התקופה הזאת (שאורכת לפעמים רק יום או יומיים) היא להתקשר למזכירות החוג ולבקש לעיין בלוח המבחנים. בשנים האחרונות לוח המבחנים מועבר לרכזת האקדמית של האגודה בטרם עת, וכל הנציגים יושבים ומתקנים את לוח המבחנים, כך שבעיות כאלה כמעט ולא קיימות בחוגים בהם יש נציגים פעילים (מחשבים), אבל כאשר אין (כימיה), אז אכן כמעט ולא אפשרי להזיז.

ז) חשוב מאוד לזכור כי מועד ב' (או המועד האחרון) הוא המועד הקובע לגבי הציון (לא בוחרים את הגבוה) ולכן כדאי מאוד להרגיש את הלך הרוח של המרצה לגבי מועדי ב' (יש כאלו שייעשו לכם את המוות במועד ב').

ח) ערעורים- כמה זמן אחרי שמקבלים ציונים, יש יום פתיחת מחברות וערעורים (ובקורסים מסויימים המחברות נסרקות לאינטרנט, ואפשר לעיין בזמנך החופשי).

נושאי תפקידים

[עריכה]

לא תמיד שם התפקיד מעיד על הכוח אצל כל אחד מנושאי השם. ישנם חוגים שאיש המפתח הוא דווקא היועץ או המזכירה, ולא ראש החוג. הדרך הפשוטה לברר זאת היא ללכת למזכירות ולהתחיל לפרט שם מה אתה רוצה ומה אתה צריך. סביר להניח שהמזכירה כבר תדאג לך או תפנה אותך לאיש המפתח בחוג (לדוגמה: "אתה לא צריך אותי, לך לדבר עם היועץ"). אם הנציג באגודה פעיל מספיק, הוא כבר יידע להפנות אותך למי שצריך.

  1. הרקטור של האוניברסיטה - אחראי על המדיניות המופעלת בשטחי האוניברסיטה ולמסירת הנחיות ברורות לקהל הסטודנטים
  2. היועץ המשפטי של האוניברסיטה העברית - מתן מענה להתנהלות קלוקלת משטית.
  3. דיקן של סטודנטים - טיפול בזכויות הסטודנט ומתן סיוע לסטודנט בפתרון בעיות אישיות, חברתיות וכלכליות הנוגעות לחייו, ובכלל זה תמיכה בסטודנטים במילואים ובתהליך הורות[1].
  4. דיקן של החוג
  5. יועצת החוג
  6. נציב קבילות הסטודנטים
  7. מבקר האוניברסיטה
  8. המל"ג - גוף חיצוני הממונה לבקר את התנהלות מוסדות ההשכלה הגבוה בישראל.
  9. תקנונים של האוניברסיטה העברית ותקנון משמעת תלמידים

מה אפשר לשנות?

[עריכה]

בניגוד למה שמקובל לחשוב, יש כמה אנשים סוציאליים בגבעת רם, שבאמת אכפת להם ממה שקורה סביבם. אפשר לנסות ולתרום על ידי הצטרפות לאחד מהגופים הבאים:

  1. מגמה ירוקה- סטודנטים למען הסביבה. כשמו כן הוא. ארגון ארצי בעל תאים רבים בנושאי איכות סביבה. לצערנו האוניברסיטה מעדיפה להתעסק כמה שפחות בתחום, ופה הסטודנטים יכולים לשנות את הגישה בקמפוס ומחוצה לו.
  2. אגודת הסטודנטים.
  3. מרכז ברירה-מרכז ברירה הינו ארגון חברתי שנוסד, לפני מספר שנים, על ידי סטודנטים בעזרתה של הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית. בברירה שותפים סטודנטים, אזרחים, גימלאים, חיילי צה"ל ובני נוער ממגוון מקומות בארץ. כיום מונה המרכז למעלה מ-450 מתנדבים, עובדה ההופכת אותו לארגון חברתי התנדבותי הגדול מסוגו בארץ. מרכז ברירה מאמין בהתנדבות טהורה, לכן המתנדבים במרכז ברירה מתנדבים ללא קבלת תמורה אקדמית או כספית.
  4. ועדת מורים תלמידים – יש רבים הנוטים לזלזל בחשיבות ועדה זו. למעשה העניין תלוי בחשיבות המיוחסת לה בחוג. הדרך הפשוטה ביותר להגיע לועדה הוא ללכת למזכירות. בדרך כלל הנציגים באגודה משתתפים בישיבות הועדה.

לחילופין, אפשר תמיד לפעול בחשאי - להציק לראשי החוגים, ולרתום איתך כמה שיותר סטודנטים (בקשה לפקטור של 100 תלמידים הינה יותר רצינית מבקשה של סטודנט אחד). בעניין זה, מאוד חשוב שלא לשתוק. שתיקה פירושה הסכמה ואמירה כי הכל טוב. רצוי להפנות את הבעיה לנציג החוג ולהציק לו. כשהוא פונה למרצה/חוג/פקולטה עם דרישה מרוכזת של תלמידים, זה יותר רציני מאסופת תלמידים רוטנים. חשוב לזכור כי יש לשייך כל תלונה לגורם המתאים לה:

  1. נושאים הנוגעים לקורס מסויים (המרצה לא מפרסם סילבוס/מבנה בחינה, מרצה גרוע וכו') – פנייה לנציג החוג באגודה, או לבעלי הסמכות (מזכירות/יו"ר/יועץ – תלוי באיש המחזיק בכח האמיתי).
  2. צורת ההוראה בפקולטה – סגן הדיקן לענייני הוראה בפקולטה למדעי הטבע, והמזכירה לעניינים הללו- שניהם יושבים בלוי.
  3. התנהלות לא תקינה של חוג (איחורים קבועים בהגשת ציונים, מזכירות שלא מתפקדת וכיוצ"ב) – דיקן הפקולטה למדעי הטבע, או לדיקן הסטודנטים.
  4. בעיות אישיות (כלכליות, מעונות, תנאים וכד') - דיקן הסטודנטים.
  5. באופן כללי- תמיד אפשר לפנות נציג החוג, או לסיו"ר ויו"ר האגודה שיטפלו בעניין. רצוי להציק להם, כי בדרך כלל הם עמוסים בפניות כאלה.

התגברות על קשיים

[עריכה]
  • הטרדה מינית - דיקן הסטודנטים הוא גם נציב תלונות הטרדה מינית. האוניברסיטה מעודדת אנשים שהוטרדו מינית לדווח.
    טלפון: 02-5882355.
  • מדור סיוע - המדור האחראי על מענק הלוואות ומענקים לסטודנטים נזקקים.
    טלפון: 02-5882881. אתר: http://www.huji.ac.il/huji/adl_milgot.htm.
  • רכז רווחה - ייעוץ אישי וכספי בהתמודדות מול הגוף המתקרא "אוניברסיטה". מתפקידו של רכז הרווחה לדאוג לאנשים עם מצוקות כלכליות מיוחדות, לאחר שאלו פנו למדור הסיוע.
    טלפון: 02-5882389.
  • שירותי הייעוץ הפסיכולוגיים - לסטודנטים המתקשים בהסתגלות לסביבה הלימודית של האוניברסיטה מציאה האוניברסיטה שירות ייעוץ דיסקרטיים.
    טלפון: 02-5882685.
  • השכלה אקדמית נתמכת - תוכנית תמיכה וליווי לסטודנטים עם מגבלה נפשית. הליווי ניתן על-ידי סטודנטים חונכים.
    טלפון: 02-6749911.
  • מרכז הלמידה לסטודנטים עיוורים וכבדי ראיה - בהר-הצופים מופעל מרכז המגיש סיוע טכנולוגי לסטודנטים עיוורים וכבדי ראיה. טלפון: 02-5883933.
  • מרכז קידום לסטודנטים עם לקויות למידה - המרכז האחראי על סטודנטים שאובחנו אצלהם לקויות למידה שונות. המרכז מציע הדרכה, ייעוץ והשאלת ציוד טכנולוגי.
    טלפון: 02-5880067.
  • רכז סטודנטים אתיופים - ייעוץ, הכוונה ושיעורי תמיכה לסטודנטים ממוצא אתיופי ניתן למצוא אצל רכז הסטודנטים האתיופיים.
    טלפון: 02-5882364.
  • מילואים - הבעיה הידועה מכולן. עזרה במילוי טופס הולת"ם אפשר למצוא אצל רכז המילואים.
    טלפון: 02-5881833.
  • פנייה אל נושאי תפקידים

מדשאות האוניברסיטה

[עריכה]

כנראה שיום אחד תוקם ועדת חקירה בעניין המדשאות בגבעת-רם וחוסר הניצול שלהן. אין ספק כי יחס הדשא-סטודנט בגבעה הוא אחד מהגבוהים בעולם. מישהו לא חשב נכון כשנתן את כל הדשא הזה דווקא לפקולטה למדעי הטבע (וכן, גם לחוג לארכיונות). מדי פעם ניתן לראות חבר'ה משחקים פריזבי/כדורגל/מעשנים/ישנים עליו.

מדשאות גבעת רם

על בניין מרקס ושאר בניינים נידחים

[עריכה]

סביר להניח שיש כמה בניינים וכמה מקומות שלא תגיעו אליהם בכל מהלך לימודכם לתואר ראשון (הרי כולם, אבל כולם, מכירים את היחידה לננואפיון). בכל מקרה כדאי להצטייד במפה טובה של הקמפוס (באגודת הסטודנטים ייתנו לכם אחת סבירה, יש גם באתר האוניברסיטה היכנשהו) כדי להגיע אל איציק המפנק (פרטים בהמשך) בנוחות בפעם הראשונה (במקרה שאין לכם מלווה). מעבר לכך, השימוש העיקרי במפה יהיה להגיע אל אחד מן המתרגלים או המרצים שלכם שתקועים בבניין שהם תושביו היחידים. בבוא היום האוניברסיטה תספק גם מפה של סילברמן, מה שיגרור מיד לאחריו ירידה דרסטית במספר הסטודנטים שנעלמו בקמפוס.

על הר הצופים ועוד כמה קמפוסים

[עריכה]

יש חיים מחוץ לגבעת-רם. אם אתם לומדים רק במדעי הטבע, יכול להיות שיהיה ערך מסויים לקחת קורס מסויים בקמפוס אחר, רק בשביל החוויה (או בשביל להעלות את הממוצע הכללי!). האוניברסיטה מפעילה הסעה (שאטל בלע"ז) בין הקמפוסים. בתחילת השנה אפשר להתעדכן בזמני הנסיעות.

מיחזור בקמפוס

[עריכה]

אפשר למחזר בקמפוס כל דבר, החל בנייר ומיכלי משקה וכלה בבטריות. פתחו עיניים ושימו לב לפחים המיוחדים (במעונות יש גם פחים מיוחדים לפסולת אורגנית). למשוגעים לדבר, ניתן להצטרף לתא מגמה ירוקה.

מילון סלנג שימושי

[עריכה]

קשה להגיד כי יש סלנג המשותף לכל הלומדים בקמפוס בגבעת רם, אבל עם זאת ישנם כמה ביטויים השגורים בפי כל (או לפחות חלק):

  • האקווריום - מתחם מחשבים לתלמידי הנדסה/מדעי המחשב בלבד. בעל קירות זכוכית. הנכם מתבקשים לא להאכיל את המחשביסטים.
  • דודות - המשגיחות החביבות בבחינות. לפעמים הן מציעוות סנדביץ', ולרוב אין להן מושג מה מותר ומה אסור לעשות בבחינה ("מה, אסור מחשבון? אבל זו בחינה במתמטיקה!").
  • הצריף - מועדון הסטודנטים בצריף המורים.
  • הפסנתר - בית הקפה "פביאנו" מתחת לאולם וייז. על שם הפסנתר במקום, בו כל המעוניין יכול לנגן.
  • ניוטונים - מלבד יחידה למדידת כוח, ניוטונים הוא גם כינוי לדוחות מעבדה ישנים העוברים מיד ליד (או ממחשב למחשב) (יש הגורסים שהשם נובע מכך ש: "ניוטון כתב את זה בהתחלה ומאז כל דור מעתיק")
  • מעבדה - שם לקורס אשר תעבוד עבורו שעות על גבי שעות בלי תגמול נאות בנקודות זכות.
  • מעבדמת - מעבדה מתקדמת-במעבדה זו תעבדו יותר שעות כאשר התגמול אף קטן יותר ביחס. מלשון מעבדה-dam it!
  • חתולייה - שם אחר למזנון בכניסה לאוניברסיטה - "מנזה", הכינוי נובע, כנראה, ממספר אנשים שהעלו תהיות לגבי היעלמותם המסתורית של מספר חתולים שנכנסו למקום.
  • קייטנה - הר הצופיפניקים.

ספריות וספרי לימוד

[עריכה]
הכניסה לספרייה הלאומית

באופן טבעי, גבעת-רם (והאוניברסיטה כולה) מלאה בספריות שונות, המשאילות (כמה מפתיע) ספרים מתחומים שונים אשר לכל אחת מהן תנאי השאלה קצת אחרים.

  • ספריית הרמן - הספריה. ספרייה זו מכילה את רוב ספרי הלימוד הרלוונטיים ומספר רב של מגזינים מקצועיים. רוב הספרים בספרייה אינם ניתנים להשאלה ובקרב אלו שכן מורגש לעתים קרובות חסרון עז בספרים המופיעים ברשימת הקריאה של קורס מסויים. מומלץ לכל סטודנט, גם אם אין הוא חושב כי ישאיל בעתיד ספרים מן הספרייה, לטרוח ולהירשם לספרייה. אין דבר יותר מעיק (לכם ולספרן) מאשר לפתוח כרטיס השאלה חדש, חמש דקות לפני סגירת הספרייה.
  • הספרייה למתמטיקה ולמדעי המחשב - ספרייה שקטה ומקסימה. כל קהילת האוניברסיטה (כולל שנה א') רשאים לשאול ספרים.
  • הספריה הלאומית - כל אזרח במדינת ישראל רשאי להירשם כקורא בספרייה הלאומית ולהשתמש בשירותיה. כל קורא בספרייה יכול לשאול מספר לא מועט של ספרים במקביל ולסטודנטים מותר (באופן דיפרנציאלי עולה עם התארים) לשאול אף יותר (תלמידי מחקר יכולים לשאול עד 40 ספרים במקביל). הספריה מכילה את רוב (אם לא את כל) הספרים אשר יצאו מאז 1948 במדינת ישראל ועוד ספרים, עיתונים ומגזינים רבים אחרים. אך אליה וקוץ בה, לא כל הספרים ניתנים להשאלה ובעיקר לא ספרי הקריאה, אם כי כולם ניתנים לעיון בתוך הספריה. יש לקחת בחשבון כי בין הזמנת הספר לבין קבלתו באולם הקריאה, עוברת כל פעם כשעה (וגם זה בתנאי שהצלחתם לצלוח את כל המכשולים שהספרייה מרימה ושכתב ידכם ברור דיו).
  • ספריית ההשאלה של אגודת הסטודנטים - אין מדובר כאן בספרייה של ממש, אלא בשירות חכירת ספרים עבור 10% ממחירם בשוק (במקרה ואתם לא חברים באגודת הסטודנטים התעריף אף גבוה יותר). החכירה משתלמת בעיקר בקורסים בהם ספר הקורס מבוקש למדי (בדרך כלל שהמרצה איננו מן הטובים) ואתם זקוקים לספר למשך תקופת זמן ארוכה.

מקומות לימוד

[עריכה]

רוב האנשים אינם מסוגלים ללמוד בביתם או בחדרם בשל מספר רב של פיתויים מן הסביבה, או בגלל מחסור באנשים הלומדים אותו חומר. למזל כל האנשים הללו, גבעת-רם גדושה במקומות שבהם ניתן ללמוד. כמה מהם טריוויאלים, כדוגמת ספריות, אך בהחלט ישנם עוד מספר רב של מקומות:

  • דשא - נוח מאוד ליושבי הישיבה המזרחית והלוטוס. כדאי לבחור פינה מרוחקת ככל האפשר משפרינצק אם יש בכוונתכם באמת ללמוד. הדשא ליד הסנדוויצ'יה (פירוט בהמשך) שמור לשמיניסטים מ"הליד-ה" (לידיעת הצעירים והצעירות).
  • קפיטריות - מקום פופלארי במיוחד (באופן מפתיע) ללמוד בו
  • ספריית הרמן למדעים - בדרך כלל עמוס מאוד. רוב המקום ללמידה רועש, בקומה השנייה ובקומה מינוס אחת יש חדרי מחשבים שקטים. ישנם חדרים פרטיים שצריך להזמין מראש. יש מחשבים נייחים עם הרשת של האוניברסיטה.
  • ספריית מתמטיקה - אחד המקומות המוצלחים. החלק המרכזי שמור כחלק שקט (אם תהפכו דף באופן מרעיש מדי יינעצו בכם עיניים עוינות) והחלקים הפינתיים שמורים לעושי הרעש. נוח, נעים ובלי הצחנה המאפיינת את קומת הרעש של הרמן. מקום עם אווירה של אוניברסיטה בחו"ל, שווה לראות גם אם לא מתאים לכם ללמוד שם.
  • כיתה אקראית בשפרינצק / לוי למטה - נוח לא רק לתרגולים. מתאים בדרך כלל לזוגות ולשלשות, אך לא יותר מזה. הבעיה הגדולה היא שצריך לעבור ממקום למקום כדי לפנות מקום לתרגולים הקבועים. בניין לוי פתוח עד שעה 2:00 בלילה (או עד שהשומר בא לפנותכם, המאוחר מביניהם).
  • האקווריומים - פתוח 24/7, מיועד לתלמידי הנדסה ומדעי המחשב, הכניסה מתאפשרת רק עם תג, למי שאין יכול לחכות עד שמישהו שיש לו תג או שכבר נמצא בפנים יפתח את הדלתות האוטומטיות. יש גם אקווריום שקט בבניין C בקומה הראשונה. המקום היחיד באוניברסיטה עם מחשבים מרשת CSE. קרוב למיקרוגלים, מקררים, מכונות קפה ושתייה.
  • היחידה ללקויות למידה – חדרים ללמידה ביחידים או זוגות, ממוזגים, נעימים ונקיים. יש מטבחון עם מכונת קפה, מיקרוגל וכיור. היחידה ללקויות למידה רחוקה מאוד מהחלקים המרכזיים בקמפוס, ונמצאת מדרום לבניין למדעי המוח.
  • חוות המחשבים - נוח במיוחד כאשר המחברת שממנה לומדים נסרקה למחשב. שמים מוזיקה ומתנתקים מן העולם החיצוני לצורך לימודים ומתחברים למרשתת.
  • ביתן 9 - לא נוח, לא נעים, אבל גם שם יש מחשבים (וסטודנטים שנה א' לפיזיקה שאת חלקם מחייבים להשתמש ב-MatCad מסיבה מאוד לא ברורה)
  • כיתת המחשבים של סילברמן - להביא אוזניות (כי אין), לעתים קרובות ישנם רעשים וצריך ללכת ולבקש שקט. היתרון הגדול הוא שעת הסגירה המאוחרת (1 בלילה). חשוב לדעת כי הכניסה באמצעות כרטיס מגנטי אישי בלבד. על מנת לחסוך מעצמכם אי-נעימויות, תפנו מבעוד מועד למזכירות (נסגרת בצהריים) בבקשה לכרטיס. הכרטיס, ביחד עם הסיסמה (כמובן), ניתן תמורת פקדון של 50 שקלים אשר ניתן לקבלו חזרה עם החזרת הכרטיס ביחד עם הקבלה.
  • האקווריום הישן ולוי - מקומות אפופי מסתורין ואגדות. האקווריום פתוח כל הלילה ולוי עד 2 בלילה. מומלץ בחום לשבת על הדשא ממול בסביבות השעה 2 ולראות את נחיל האנשים יוצא מן האקווריום. כניסה במקור למחשביסטים בלבד באקווה הישן, אך מאז שקבעו מסגד במרתף הכניסה לכולם חופשית. עוד אנשים שכדאי להיות חברים שלהם.
  • סילברמן קומה חמישית - מקום מפתיע למדי. כמה שולחנות, כסאות וקולר מופיעים משום מקום. שקט מופתי והמקום פתוח עד 1 בלילה.
  • קומות העליונות בבניין הנדסה - כשעולים בבניין הנדסה לקומות 4A, 5A, 4B, 5B מתגלים סלונים עם ספות ולוח. מיועד בעיקר ללמידה משותפת שכוללת קשקושים על לוח, נפנופי ידיים והרבה רעש.

איפה אפשר לאכול?

[עריכה]

גבעת רם וסביבותיה משופעים במקומות בהם אפשר לאכול. עם זאת, סביר להניח שהבעיה הקשה ביותר שבה תתקלו היא שבשש בערב כבר אין מקום פתוח לקנות בו אוכל.

  • השבלול - בכניסה לאוניברסיטה לכיוון קנדה, מעין food truck. מוכרים מנת פלאפל ב-22, פסטות ושאר תפריט צמחוני, וגם קפה ומיני מתיקה. המוכר ידידותי מאוד וסביר שיבקש מכם לטעום פלאפל גם אם קניתם אספרסו.
  • yellow העז האהובה והמוכרת בירידה מכיוון הכנסת, אפשר לצאת מקוסל וזה חמש דקות הליכה. *פתוח בשבת* ושימושי במיוחד בסופש"ים, אולי המכולת היחידה שפתוחה ברדיוס 2 ק"מ.
  • פביולה - הקפיטריה בבית הספר להנדסה ולמדעי המחשב. המקום חלבי, אך ניתן לקנות מנות צמחוניות או עם דגים. פסטות ופיצות אישיות, מנות חמות (כאמור צמחוני או דג) עם 2 תוספות, סלט בהרכבה אישית (קטן-16 ש"ח, בינוני-20 ש"ח, גדול-24 ש"ח), בגט בהרכבה אישית (16 ש"ח, ניתן לעשות ממנו טוסט) ועוד. הבגט משביע מאוד ובערך הארוחה הזולה ביותר בקמפוס.
  • ויטמין - בניין שפירנצק קומת כניסה - קפה טוב ואווירה תל אביבית במובן החיובי. מדובר ברשת שהחלה את דרכה בינות יושבי הדשא של הר הצופים והתפשטתה לדרום העיר. מוכרים גם מאפים מושקעים וגם סתם מאפים, עוגיות וחטיפי חלבון. שתייה קלה יקרה יותר מאשר במכונות אז לדלג.
  • הקפיטריה בוויס (הפסנתר) / פביאנו – בית קפה. כדאי לדעת שאפשר לשבת גם בלי להזמין שום דבר (זהו מועדון סטודנטים בהגדרה).
  • האקדמיה למוסיקה – האוכל לא מדהים, המחיר לא זול במיוחד, אבל האווירה בהחלט שונה.
  • "העברית" – ליד מרכז קוסל. בית קפה נחמד עם מחירים אופייניים לבית קפה.
  • בית הספר אורט – גם כאן מוכרים אוכל במחירים די זולים, אם יש לכם כוח לסבול את התלמידים.
  • סילברמן – קפיטריה רגילה אך זולה למדי, הידועה בכינוי "הביוביה". למה? לביולוגים פתרונים.
  • "איציק המפנק" / "מר נחמד" (מזנון המשק) – ליד בניין ברגמן, לא רחוק מ"היחידה לננו-איפיון" שוכן לו לבטח, רחוק ונסתר מן העין, איציק המפנק. מסעדת פועלים בשרית קטנטנה עם אוכל תוצרת בית ושירות מדהים - אפשר לשבת לצלחת ענקית ומפנקת בערך ב-40 ש"ח או לקחת בגט או פיתה מלאים בכל טוב. באופן אירוני, איציק כבר לא עובד במקום והחליף אותו בחור בשם נתי שמתעקש שלא להיקרא "נתי המפנק". קשה להגיע אך שווה - הולכים בכביש שמפריד בין הקמפוס לקוסל, עוברים את האמפי הנטוש של גבעת רם ומצד שמאל ישנם שלטים המכוונים אל חצר המשק (לוגיסטיקה, מחסן, אספקה, וכד').
  • הגן הבוטני – גם בגן הבוטני מסתבר שיש מסעדה. לרוע המזל, בחלקים מהזמן רק הכניסה עולה 10 שקלים. למרות זאת כבר נמצא האדם שהלך לבדוק אותה, ואף על פי שהמקום עצמו נאה מאוד, המחירים יקרים בטירוף, השירות נוראי ורק האוכל עצמו גרוע יותר!
  • "המנזה של התלפיונים" – מתגעגעים לאוכל צבאי? כאן תמצאו אוכל צבאי (אבל באיכות טובה) בכמויות גדולות. אם אהבתם ומתכוונים לחזור כדאי לברר בקופה לגבי כרטיסיות המוזילות משמעותית את מחיר הארוחות.
  • סופרמרקט IQ – גם זו חלופה. נמצא ב"רחבת האלף" מאחורי המעונות.
  • הג'וינט – מסעדה, קצת מחוץ לאוניברסיטה, מוכרים אוכל טוב וזול. הבעיה היחידה היא שלא תמיד נותנים להיכנס.
  • המוסד לביטוח לאומי ומשרדי הממשלה – אם אין לכם בעיה ללכת קצת מחוץ לקמפוס ושום בושה ללכת לקפיטריות ממשלתיות יכול להיות שהליכה זו תפתיע כמשתלמת במיוחד.
  • בית בלגיה והמרכז לחקר הרציונליות - פעם בשבוע מתקיים אירוע באחד מהמקומות מהמקומות הללו (או בשניהם) ובדרך כלל יש כיבוד קל. לפעמים מקבלים הזמנה מראש במייל ואז אפשר להערך. מגישים בורקסים וקפה. מומלץ במיוחד לסטודנטים רעבים ועניים.

בסופו של דבר סביר שתמצאו את עצמכם כמו סטודנטים רבים אחרים יושבים על הדשא ואוכלים מקופסה שחיממתם במיקרו בצריף. על מנת לא להשאר רעבים מומלץ לעקוב אחרי מיילים של האוניברסיטה, לחפש את המילים "כיבוד קל" ולזכור את התאריך והשעה. לפעמים גם קורה שנתקלים באירוע עם פוטנציאל אכילה גבוה. ואין כמו בורקסים עוגות ובירה קרה באמצע יום לימודים. נכון לשנת 2024 מסתובבים בקמפוס חברי כת "אוכל חינם" שידועים בתור מומחים באיתור אוכל בקמפוס ומפרסמים רק לחברי הכת. מומלץ להתחבר אליהם בשלב מוקדם כמה שניתן.

מעונות

[עריכה]

מעונות גבעת-רם ממוקמים כעשר דקות הליכה מן מרכז הקמפוס. כל המעונות בגבעת-רם הם על בסיס שני שותפים לחדר, למעט בית ליברמן (הסבר בהמשך).

למה לגור במעונות?

[עריכה]

קירבה יחסית לקמפוס, הרגשת קומונה, מים חמים במקלחות באופן כמעט תמידי, לא צריך לסדר ארנונה וכד', חוסך חיפוש דירה, זול יחסית, בבניין 9 שוכנת המכבסה האוטומטית הכי זולה בעיר (8 ש"ח לשימוש במכונה, 8 ש"ח לשימוש במייבש).

למה לא לגור במעונות?

[עריכה]

חסך בפרטיות וצורך בהתחשבות בשותף (ובאחד שיתחשב בכם), מטבח משותף עם בניין שלם, גם כן בקצה המסדרון, צריך להתקלח בסנדלים (ולהסתכל ימינה ושמאלה שאין יותר מדי בחורות בקומה), משלמים 1100 שקל לחדר (ויחד עם השותף 1800) והחדר ממש לא שווה את זה (כ15 מ"ר), מאבד מההווי הסטודנטיאלי, מאז שהוחמרו דרישות הביטחון - מרגיש כמו לגור באלקטרז, אין סופר קרוב, לא מוסיף. כמיטב המסורת הצבאית לפעמים יש תקלות עם המים החמים והחשמל ואין בעל דירה לבכות לו, אז עוברים כמה ימים עד שמתקנים.

טיפים חשובים לנרשמים למעונות בגבעת-רם

[עריכה]
  • אפשר להגיע כבר ביום הראשון להרשמה. הגעה ביום מאוחר יותר עלולה ליצור מצב בו לא יהיה לכם חדר בכלל (וגם זה זמני, עד שתצעקו או תבכו לרכזת המעונות).
  • שימו שלא רשמו אתכם למגורים בהר-הצופים או בעין-כרם. אל תאמינו לסיפורים שהתחבורה ממקומות אלה לגבעת-רם נוחה. עם זאת, יש יתרונות למגורים בשני המקומות הללו: בהר הצופים - האווירה הטובה והחדרים לבד; ובעין-כרם - החדרים המשובחים והקירבה לקניון מלחה.
  • החוזה הדרקוני עליו אתם חותמים הוא באמת דרקוני. שימו לב כי לכאורה אתם צריכים לבקש אישור בטרם הבאת כל מכשיר חשמלי. למעשה, רוב החוקים האלה נועדו למנוע שני דברים: השתוללות אלימה כתוצאה מפעילות לא חוקית (סמים, שכרות וכו') והבאת מכשירים "זוללי-חשמל" (בעיקר, מפזרי חום). לא באמת משגיחים על זה.
  • השאטל להר הצופים יוצא מתחנת האוטובוס ליד הסופר, ויש לו תחנה אחת קרובה למרכז הקמפוס, ותחנה אחת בכניסה לאוניברסיטה.
  • בשנים האחרונות יש פעילות ענפה של סניף חב"ד המקומי במעונות, כולל פעילות מקרבת לקב"ה ולאחינו של חומוס (ולעתים אף בירה) בכל שבוע.

על הבניינים

[עריכה]
  • מעון 1 - הבניין הקרוב ביותר לקמפוס. מגורים בבניין זה חוסכים הליכה של דקה או שתיים (תלוי בקצב ההליכה שלכם, כמובן). הקומה התחתונה מאוכלסת בבנים והעליונה בבנות. בקומה התחתונה מטבח חדש (שופץ בשנה"ל 2009-2010). מתחת לבניין שתי כתות של תלפיות/צה"ל.
  • מעון 2 - בניינה של האחווה הסטודנטיאלית עΣΨ. בניין לבנים בלבד. בקומה התחתונה מטבח וכיתת מחשבים ממוזגת. מתחת לבניין שוכן גן ילדים. (בעבר דרי המעון סגדו לחתולה העונה לשם צוצ'ה, היא איננה איתנו עוד) . החדרים בבניין יחסית עמידים לרעש (במיוחד ביחס לקירות בבניינים 12, 8)
  • מעון 3 - לפני מספר שנים עלה חלק מן הבניין באש ועבר לאחר מכן שיפוץ רחב, אשר במסגרתו נצבע מחדש, רוצף מחדש, הוכנס מטבח גם בקומה העליונה, הוכנס ציוד חדש ויצרו בכל חדר מטבחון הכולל שיש, ברז, מינימקרר, קולר וארונות. יש לקחת בחשבון כי עקב השיפוצים, שטח המחייה קטן בהרבה מן המקובל בשאר הבניינים. החל מחורף 2017 הבניין מוכרז כבניין דתי נוסף. במהלך זה מועברים כל הדתיים מהבניינים שאינם 9 ו3 לבניינים 9 ו3.
  • מעון 6 - סוג מסויים של ביצה ירושלמית במעונות. הבניין משמש גם כמשרד המעונות (כולל את הפקיד התורן). בקומה העליונה יש מטבח שמשמש את כל דיירי הבניין. הבניין הקרוב ביותר לסופרמרקט. הדובדבן שבו מתגאים כל דיירי הבניין הוא כמובן המרפסת הצמודה לכל חדר. בקומה השניה מתגוררים חברי כיתת הכוננות של המעונות (יוצאי יחידות קרביות המקבלים הטבה בשכר הדירה תמורת השתתפותם בסדנה מפעם לפעם ולתנאים מגבילים נוספים הנדרשים מחברותם בכיתה). בכניסה מוצבת מכונת שתייה, פח מחזור נייר ותיבת מחזור סוללות.
  • מעון 7 - מאוכלס ברובו על ידי נשים, למעט קומת הקרקע אשר נוטה להתבלט בגלל הרעש הנורא הבוקע מכיוונה בכל שעות היממה. החדרים גדולים במידה ניכרת מבבניינים 1,2,3,6.
  • מעון 8 - הקומה התחתונה כוללת מטבח. הקומה מעליה (במפלס השביל) מאוכלסת בגברים וכוללת גם כן מטבח. בקומה התחתונה של הבניין שוכן לו "מועדון הסטודנטים", ובו טלוויזיה, פינג פונג, סנוקר (משאילים מטקות/מקלות וכדורים אצל הפקיד תורן), כורסאות וכו'. החדרים גדולים (כמו בבנין 7). בבניין קיים חדר מחשבים ממוזג לשימוש כלל הסטודנטים.
  • תמונה קבוצתית בשבת המעונות הסימסטריאלית של בניין 9
    מעון 9 - מוגדר כבניין לשומרי מסורת ודתיים. הקומה העליונה מאוכלסת בבנות, האמצעית בבנים, והקומה התחתונה היא המכבסה של המעונות. תבואו עם כסף קטן כי היא לא מחזירה עודף, והתיקוף של האשראי לא תמיד עובד. החדרים גדולים (כמו בבניינים 7,8). על אף השלט בכניסה לקומת הבנים הכניסה לבנות מותרת, בפרט למטבח שבקומה זו (בניגוד לטעות הנפוצה של הדוסיות הצעירות שלא מבינות לאיפה ללכת למטבח)
  • מעונות 10 ו-11 / המתל"מ - ידועים כיום יותר כ-מתל"מ, בסיסם של התלפיונים. כדאי לנסות ולשאול תלפיונים מדוע רשום להם 10 ו-11 על הבניינים.
  • מעון 12 / בית צרפת - רחוק מכל שאר הבניינים ניצב לו בית צרפת. הבניין נראה מוזנח ומגעיל ותושביו מתלוננים לעתים קרובות על רעש.
  • מעון ליברמן - מעונות משופרים לאדם בודד בחדר וגודלם הוא מחצית מגודל חדר ממוצע בשאר הבניינים. החדרים בבניין מיועדים אך ורק לתלמידי תואר שני (ומסתננים). יש מעלית - סתם בשביל הקטע. מאוכלס ברובו על ידי סטודנטים זרים, רובם מהמזרח הרחוק.

בבניינים 1 ו2 החדרים קטנים לעומת בניין 6, ובבניין 6 החדרים קטנים (אם כי יש מרפסת) לעומת בניינים 7-9.

צמוד למעונות קיים בית מדרש ובית כנסת.

קניות

[עריכה]

דיירי המעונות, כשאר האדם, עשויים למצוא את עצמם עם תחושה משונה בבטן, שנפתרת רק לאחר הכנסת דבר-מה אל הפה. לשם כך, פותחו מספר שיטות להשגת מזון:

  • שוק מחנה יהודה נמצא במרחק 15 דקות באוטובוס (קו 7, תחנת אגריפס/כי"ח). מומלץ לנסוע סביבות השעה שבע-שמונה בערב למחירים הטובים ביותר, ולהשוות מחירים בין הדוכנים. בשנים האחרונות חלה מגמה מצערת של הפיכת השוק לאטרקציה לתיירות פנים מאשר שוק - עדיין אפשר למצוא סחורה טובה בשוליים שלו, ובפרבריו לכיוון הרכבת הקלה.
  • אושר-עד רוממה - סופר חרדי עם מחירים זולים מאוד (2.90 לחצי קילו פסטה מקמח מלא, לדוגמה), ברחוב שמגר, חמש דקות הליכה מתחנה של קו 68. פתוח עד יחסית מאוחר בלילה (ראו בגוגל מאפס).
  • משלוחי סופרמרקט ממגוון הסופרמרקטים הסמוכים בניות, בית הכרם, ובכלל באינטרנט.

אמונות תפלות

[עריכה]
  • מסורת עתיקה בקמפוס גבעת רם להניח פרח אדום בשיא פריחתו לרגלי הפסל של אינשטיין ליד בניין רוס, יש המאמינים כי רוחו של איינשטיין מסייעת להקלה במבחן, יש הטוענים שהיא מסייעת לקבלת פקטור ויש שטוענים כי לא ניתן לדעת במה תורמת הנחת הפרח, אבל היא ללא ספק תורמת.
  • ישנו חדר סודי בקומה סודית בבניין מנצ'סטר, המעבדה למתמטיקה, בה חוקרים מובחרים של האוניברסיטה מנסים להפריך את משפט פיתגורס, עד היום ללא הצלחה. בחדר השכן פיתגורס קבור בעודו בחיים בתוך ארון, מדי פעם ניתן לשמוע אותו דופק בניסיון לצאת החוצה אך אין סיבה לדאגה - איב גודין כלא אותו היטב.

על עתודאים, תלפיונים ועוד עופות מוזרים

[עריכה]

יש גם כאלה. סתם אנשים רגילים, שעשו בחירה אחרת מהמקובלת – זכותם. הם בכל זאת בני אדם. למתעניינים בפרטים:

  • ילדים - ילד הוא קיצור מקובל של "ילד פלא". מדובר בכאלה שהתחילו ללמוד טרם הליכתם לצבא. באים בכל הגדלים (ע"ע רות לורנס).
  • תלפיונים - חיילים שעוסקים בעיקר בלימוד לתואר ראשון במסגרת הצבא ומתחייבים לקבע ארוך מאוד לאחר הסיום. ההמלצה הכי חמה שסטודנט יכול לקבל הוא ללכת לתירגולים שלהם רק עם אטמי אוזניים (ועדיף שבכלל לא). בסה"כ תלפיונים הם אנשים מצוינים גם באופי וגם בשכל (פשוט צעירים מכם בכמה שנים). אם תבקשו מרובם עזרה, הם ישמחו לעזור. יש להם טונות של חומר עזר שעובר בירושה בין המחזורים ששווה לבדוק אותו. יש להם בבניין גם את בית הכנסת הכי פעיל במעונות בו שני מנייני קבע לשחרית, לכול המעוניין.
  • עתודאים - כאלה שמכרו את נשמתם בגיל 18 בלי להבין כלום (למרות שהם תמיד היו בטוחים שהם יודעים הכל). מקבלים ממשלם המיסים מימון כזה או אחר של שכר הלימוד (יש גם חבר'ה שנמצאים בתת-תוכנית בשם "עתידים" שמקבלים עוד הטבות כדוגמת מחשב נייד). באים בכל הגדלים. לעתים קשים לזיהוי.
  • חבצלונים - בגבעת רם תוכלו לראות שני זנים של חיילי חבצלות. הזן הראשון והנפוץ ביותר הוא אלו שלא התקבלו לתלפיות. בתוך הזן השכיח קיים זרם קיצוני ורדיקלי שדוגל בעליונותו ועושה מבחירה תואר במתמטיקה. השמועה אומרת שכינוי זרם זה בקרב החבצלונים הוא "הביצ'ס". הזן השני והנדיר בקמפוס הוא הפילוסופים. ניתן לזהותם על פי המבט המבולבל והשאלה הנפוצה- "תגיד אתה יודע איפה נמצא בניין שפרינצק?". קיימת נטייה להייט על חניכי התוכנית אך למעשה הם אנשים מצויינים אף יותר מתלפיות (ההבדל הוא שהם עוברים מיוני אישיות). גם להם יש טונות של חומר לירושה והם ישמחו לעזור לכם ללמוד ערבית (מה שללא ספק יכול לסייע באוניברסיטה העברית).

ככלל, כל הנ"ל זוכרים יותר טוב מכם מהי נוסחת המעגל במישור.

כסף

[עריכה]

הכסף הכי קל שתוכלו להרוויח טמון בניסויים תמורת תשלום של האוניברסיטה. הניסויים הם בעיקר פסיכולוגיים (אל תדאגו, לרוב לא יצמידו לכם אלקטרודות לראש): החל ממילוי שאלונים וכלה במשחקי החלטות מול סטודנטים אחרים. התשלום בעבור כל ניסוי הינו החל מעשרה שקלים לחצי שעה ניסוי, ויכול להגיע לכמה עשרות יפות של שקלים לשעה - תלוי בסוג הניסוי. חפשו על לוחות המודעות בקמפוס, ובלוח המודעות הקרוב לביתכם (בעיקר בסילברמן ובפלדמן). ניתן ורצוי לחפש גם בהר-הצופים, בעיקר בחוגים לפסיכולוגיה ולחינוך. בממוצע, התשלומים בהר הצופים גבוהים יותר.

המרכז הארצי לבחינות ולהערכה

אם בכל זאת אתם מעוניינים להרוויח את לחמכם ביושר ישנן עדיין מספר גדול של הצעות מפתות לא פחות:

  • אגודת הסטודנטים - לאידאיליסטים. לא משתלם, עבודה קשה, ובדרך כלל חוטפים הרבה קללות. אפשר לעבוד בכל עבודה החל מרכז תרבות וכלה באחראי הצריף ובתליית מודעות.
  • המרכז הארצי לבחינות והערכה - אם הוצאתם ציון סביר מינוס בפסיכומטרי (כנראה, 700 ומעלה אך יש גם כאלה שהתקבלו עם פחות) יכול להיות שיקבלו אותכם לפתח ולשמור בבחינות פסיכומטרי, אם תהיו ממש ברי מזל, ישלח אליכם מכתב ממנהל תלמידים ובו הצעה קורצת לעבודה במרכז.
  • מעבדות - הדבר הטוב ביותר שאדם העוסק במדעים (מתמטיקה, כידוע, איננה מדע) הוא למצוא לעצמו עבודה במעבדה בתחום העיסוק שלו. טיב העבודה עצמה אינו חשוב, אלא רק העובדה שתוכלו לקבל מכתב המלצה בסוף.
  • חוות המחשבים - מעסיקים סטודנטים במערכת שעות גמישה ובכסף סביר (שכר סטודנט).
  • ביתן 9 - יחידי סגולה (המקורבים לצלחת) מתקבלים לעבודה שבה לא עושים שום דבר למעט כלום (בתיאוריה משמשים אנשים שם בתור עוזרים ושומרים).
  • שמירה - העבודה הגרועה ביותר שניתן לקבל. שעות גרועות, שכר גרוע ואפס תנאים. דחק לא חוקי שיום אחד יבוטל.
  • סנונית - לפעמים יש אצלם גם כן עבודה.
  • מלגת פר"ח - בילוי 4 שעות שבועיות בחניכת ילד, תמורת מילגת לימודים בת חצי שכר לימוד. במישור הכספי זהו תחליף לא רע בכלל לכל עבודה אחרת.
    טלפון: 02-5322651. אתר.
  • מלגת אפיקים - תבואו מתי שתרצו ותלכו מתי שבא לכם, יש אוכל וקפה (מצרך נדיר!) ומקבלים משכורת לפי שעה. בתמורה תשמעו חרדים מדברים על ענייני דת. אין חובת נוכחות.
  • מלגת היחידה למעורבות חברתית - טלפון: 02-5882364/6.

תופעות מוזרות

[עריכה]

בלי ספק גבעת רם הוא הקמפוס העשיר ביותר בתופעות מוזרות ומשונות: הכרזה על שטח פתוח כסגור בגלל סכנת רדיואקטיביות. מה שבטוח זה שאי-אפשר להתלונן על שעמום.
כמה תופעות נפוצות:
1. פינת האכלה לחתולים - ניתן גם לנהל שיחות במקום (עם החתולים כמובן).
2. מידי יום נמתח חבל בין 2 עצים ברחבה המרכזית וסטודנטים מבצעים תעלולי קרקס נפוצים.
3. כמה פעמים בשבוע מסתובב בקמפוס אדם עם פנס ראש (דלוק!) וציוד מכרות.
4. בזמן שבהר הצופים יש שמש באופן קבוע, בגבעת רם זה אמ"מ יש מבחן במת"פ באותו היום.
5. לעולם לא יתבטל שיעור בגבעת רם . המרצים יהיו לעולם בריאים ולא יקחו חופש. (אומנם כן קרו מקרים בהם מתרגלים שוכחים לקום ב8 בבוקר)
6. האקווריום פתוח 24 שעות ביממה - כאשר גם אחרי שעה 00:00 יהיה קשה למצוא מחשב פנוי במקום.
7. רות לורנס.
8. רות לורנס.
9. רות לורנס.
10. רוח הרפאים של החתולים.
11. בניין הפיילוט פלאנט (pilot plant) - בניין פסטורלי ששייך למכון לכימיה וננטש ב-2009 בצורה מחשידה מאוד המזכירה אירוע אפוקליפטי. ניתן ללכת לבקר (אם פתוח) באחריותכם בלבד, נמצא מאחורי בניין קזאלי לכימיה יישומית. ניתן למצוא במקום תמונות של ילדים, משקפי ראייה וינטאג', נעליים, כימיקלים (ככל הנראה מזוהמים בקרינה) וסנדוויצ'ים.
12. חבורת מבוגרים לבושה בבגדי קפוארה מתאמנת ביום שלישי אחר הצהריים בריקוד הדומה לטאי צ'י, ככל הנראה נשלחה על מנת להגן על יושבי הקמפוס מטורי טיילור במבחנים, תרגולים בשמונה בבוקר ושאר מרעין בישין.

פנאי

[עריכה]

לכאורה, ברגע שהגעתם לגבעת רם, אין לכם יותר זמן פנאי. עסוקיכם במהלך השבוע יהיו מרדף מתמיד אחר עבודות, מעבדות, תרגילים ובחנים. כל זאת, זכרו, לכאורה.

  • ספורט - מרכז הספורט קוסל הוא מעוז כלל הסטודנטים שמתכננים להמשיך להתגורר בתוך הגוף הפיזי שלהם ולא לנטוש אותו לטובת הולוגרמה קומפקטית יותר. ישנו חדר כושר מצויד למדי הן במכשירי אירובי והן במשקולות ומכשירי כוח, שעמוס ברוב שעות היום (או שבאים לפני 15 או שמתרגלים לאנשי ה"כנס איתי" בכל מכשיר אפשרי ולא אפשרי), ועולה 750 לשנה לחברי אגודה. בנוסף, יש בריכה מקורה, מגרש כדורסל וקיר סקוואש מפואר. בסמיכות לקוסל ישנו מגרש הכדורגל ומסלול הריצה המפורסם של גבעת רם. ישנה ליגת קט-רגל תוך אוניברסיטאית הכוללת את הר הצופים ואת עין כרם, ישנם מספר חוגים (יוגה וכד'). ישנו גם קאנטרי קלאב בהר הצופים במחיר סביר לסטודנטים. מן הסתם ברחבי העיר ישנו מגוון רחב של חדרי כושר, בעיקר בתחומי מרכז העיר.
  • אלכוהוליסטים - בירושלים ישנו מספר לא מבוטל של מקומות בילוי. רוב הפאבים קל למצוא ברחוב שלומציון המלכה, עמק רפאים, נחלת שבעה, רחוב בן סירא ובמדרחוב, כולם ממוקמים פחות או יותר באיזור שהמקומיים מכנים "העיר" (מלבד עמק רפאים). אחת לתקופה מארגנת עמותת "רוח חדשה" ערב "שוטטות", ובו הנחות בלתי נתפסות במגוון פאבים בעיר.
  • מסיבות - גם חוג המסיבות כאן מאוד פעיל (מחוץ לתחומי הקמפוס). כולם מכירים את "האומן 17" ואת "לילה" ו"קמפוס", כל נהג מונית יודע איפה זה. כמו כן ישנן מסיבות גם מחוץ לירושלים (יותר מוצלחות לטעמי) במושבים בסביבה. פירסומים לא יפסחו עליכם אם תטרחו להוציא את האף מהסיפרייה/מהאקווריום.
  • ריקודי סלסה - במדיה רם, בכל יום רביעי ב-20:30 בבית צרפת (ליד המעונות) בגבעת רם מתקיים שיעור סלסה קובנית בחמש רמות ולאחריו מסיבת ריקודים. בנוסף, בימי שני, במדיה נוצ'ה הגבעה הצרפתית, מתקיים שיעור ולאחריו מסיבה במרכז הקהילתי בגבעה הצרפתית. שתי הקבוצות הן חלק מקבוצות מדיה נוצ'ה, אשר מאורגנות בהתנדבות והינן אפשרות לבלות בחינם. אין צורך לבוא עם בן\בת זוג.
  • אוכל - יש לא מעט מסעדות, פאבים בורגריות, פיצות וכד' כולם סביב איזורי הפאבים. רובם כשרים אך קיימים גם מספר מקומות לא כשרים.
  • מוזיאונים וטיולים - ירושלים, מרכז תיור אחד ענק. לחובבי תרבות יש המון מה לעשות כאן, החל מערבי קריאה בנחלת שיבעה (באחד מבתי הקפה) ועד מוזיאונים לאומנות ומדע (מוזיאון ישראל, מוזיאון אוצרות המקרא ומוזיאון המדע). אתרי עתיקות, מרכזי דת, פסטיבלים של אומנויות רחוב יש בשפע. ישנם טיולים שבועיים מודרכים בירושלים וסביבתה (חלקם ללא תשלום) שווה לנסות.
  • סרטים - ישנם מספר מוקדים של סרטים שמעט סוטים מהמיין סטרים, "לב סמדר", "הסינמטק" ופסטיבל ירושלים לסרטים. בשניים הראשונים ישנו דיל ממש מוצלח למנוי לסטודנטים. בשניהם מקרינים סרטים שאינם בהכרח הוליוודיים מוצהרים.
    בהר-הצופים אפשר לצפות בסרטים רבים בספרית המדיה הממוקמת במרתף הספריה.
  • מוסיקה - ישנה אופנה מקומים של תמיכה, עזרה והכרה בלהקות מקומיות. בעלי מקומות בילוי באיזור נותנים במה לכשרונות צעירים ממש מוצלחים להופיע בבתי העסק שלהם, לרוב זה ממש מוצלח נעים למראה לאוזן ולגרון וההופעה חינמית.
  • בית הלל / תרבות ומורשת יהודית - הסניף המקומי של הגוף הבינלאומי מארגן פעילויות רבות וענפות בעיקר בקמפוס הר הצופים, אבל גם בגבעת רם.
  • הקהילה ההומו-לסבית - קהילה מאוד מפותחת ופתוחה, מפעילים אירועים, מסיבות וישנם מספר פאבים ומועדונים המוצהרים כי פועלים לרווחת הקהילה. קיים גם תא של האחווה הסטודנטיאלית הגאה.

היסטוריה ותרבות

[עריכה]

מאחורי כל מספר של חדר באוניברסיטה יש משמעות.

מאחורי כל שם מרצה יש משמעות בין אם סיפורי תנכי, יווני או רומי. כדאי לחשוב פעמים אצל מי לומדים בהתאם לשם. המתרגלים הם לא חברים שלכם, אבל כן בגילכם, אז לא צריך להתרייע מלהציק להם בשאלות (רובם אפילו ישמחו שמישהו מתעניין!)

ראו גם

[עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכה]

הערות שוליים

[עריכה]
  1. ^ כל זכות