לדלג לתוכן

גיטרה/סוגי הגיטרות השונות

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

ישנם סוגים רבים של גיטרות, ולכל אחד ישנו צליל מיוחד משלו. הדרך היחידה בה ניתן באמת להבין את ההבדלים בין הסגנונות של כל הגיטרות היא פשוט לנסות ולנגן בכל סוגי הגיטרות. משום שכל אחד מנגן בגיטרה באופן שונה, לעתים רבות הצליל אותו תפיק גיטרה מסויימת ישמע מצויין עבור אדם אחד בעוד שהוא עלול יהיה להישמע רע עבור אדם אחר.

גיטרות אקוסטיות

[עריכה]

גיטרה אקוסטית היא כלי נגינה אשר הומצא ופותח באמריקה בתחילת המאה ה-20. המאפיין המבדיל גיטרה זו מסוגי גיטרה אחרים הוא שימוש במיתרים עשויים מתכת - זאת בניגוד למיתרי מעיים או ניילון, כפי שהיה נהוג אז בגיטרה הקלאסית ובכלי מיתר רבים אחרים. חברת מרטין הייתה מחלוצי מפתחי הגיטרה הזו, והיא שהביאה אותה לפופולריות לה היא זוכה כיום.

הגיטרה האקוסטית נפוצה בעיקר בקרב נגני מוזיקה מערבית-מודרנית, כגון רוק, פולק, בלוז, קאנטרי וסווינג. השימוש במיתרי מתכת ובתיבת תהודה גדולה יותר הפיק צליל בהיר וחזק, אשר היווה פתח למרחבים מוזיקליים חדשים. במהלך השנים פותחו סוגים שונים של גיטרות אקוסטיות, בין השאר בניסיון ליצור צליל שונה וייחודי שיוכל להשמע יחד עם שאר הלהקה ככלי מרכזי, ולא ייבלע ברקע.

במהלך התפתחותה של הגיטרה האקוסטית הומצאו עיצובים חדשים ושונים, וכך נוצר מגוון סוגים של גיטרות אקוסטיות. כל חברה פיתחה עיצוב ייחודי, כאשר הנפוצים שבהם היו ה- Dreadnaught של מרטין, ה- Jumbo של גיבסון וגיטרות העץ הקמור (Arch Top), גם הן של חברת גיבסון. בסוף שנות השבעים פיתחה חברת Ovation דגמי גיטרה מחומרים מרוכבים הלקוחים מתעשיית התעופה (ולא מעץ) והציגה עיצוב מיוחד הכולל בטן מעוגלת ומספר פתחי תהודה קטנים בניגוד לפתח תהודה מרכזי יחיד.

כיום קיימות גיטרות אקוסטיות-מוגברות המאפשרות הגברה חשמלית של הצליל המופק תוך שימוש בפיק אפ, בדומה לגיטרות חשמליות. כאשר גיטרות אלה אינן מחוברות למגבר הן מתפקדות כגיטרות אקוסטיות לכל דבר. כמו כן קיימות גיטרות אקוסטיות עם מיתרים כפולים (בנות 6 זוגות מיתרים). כאשר כל מיתר מוכפל, הגיטרה מעניקות צליל עשיר במיוחד, בדומה למנדולינה או בוזוקי.

גיטרות חשמליות

[עריכה]

גיטרה חשמלית היא גיטרה בעלת פיקאפים מגנטיים הממירים את תנודות מיתרי המתכת לזרם חשמלי. את האות המתקבל מן הפיקאפים מזינים לתוך מגבר לשם הגברת הצליל. על אף שהגיטרה החשמלית משמשת בייחוד לנגינת מוזיקת רוק, לעתים רבות היא משמשת גם לניגון סוגות אחרים כמו בלוז, ג'אז ומוסיקת פופ. בעוד שהגיטרה האקוסטית מאפשרת לנגן ללא מגבר, הגיטרות חשמליות זקוקות למגבר בשביל שניתן יהיה לשמוע אותן כראוי. חלק מהגיטרות החשמליות הן גיטרות ארצ'טופ, כלומר הם בעלי גופים חלולים, גורם שמוסיף להם מידה מסוימת של תהודה אקוסטית (ראה להלן). אולם לא ניתן להשוות שום גיטרה חשמלית לגיטרה אקוסטית, ואין נוהגים לנגן בגיטרות חשמליות ללא מגבר בהופעות. הצליל של גיטרה חשמלית בשילוב עם מגבר שונה באופן ניכר מהצליל של הגיטרה האקוסטית, גם כאשר לא משתמשים באפקטים כולשהם או בדיסטורשן. הפיקאפים והמגברים יוצרים צליל מתכתי אשר דועך באופן ממושך (Sustain).

עיצוב גיטרה חשמלית אינה מוגבלת על ידי גוף בעל תהודה בדומה לצורת הגיטרה האקוסטית, בשל כך פותחו לאורך השנים גיטרות חשמליות בצורות שונות אשר לעתים רבות נוח יותר לנגן בהם. ריבוי הוריאציות בין הגיטרות החשמליות מאפשר להם לקבל מגוון רחב של סגנונות. שתי הצורות הפופולריות ביותר של גיטרות חשמליות הם סגנון פנדר סטראטוקסטר וסגנון גיבסון לס פול. בדרך כלל המיתרים דקים יותר בגיטרה החשמלית בהשוואה למיתרי הגיטרה האקוסטית בשל כך שהמיתרים לא צריכים ליצור תהודה באותה המידה. כמו כן, המיתרים בדך כלל קרובים יותר לצוואר הגיטרה ודורשים הפעלה של פחות כוח בעת הלחיצה עליהם.

גיטרות בעלות 12 מיתרים

[עריכה]

גיטרות ארצ'טופ

[עריכה]

גיטרות פלדה

[עריכה]

גיטרות רזונאטור

[עריכה]

גיטרות באס

[עריכה]

גיטרות בעלות צוואר כפול

[עריכה]