לדלג לתוכן

אספרנטו/קורס מזורז/הקדמה

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

מהי אספרנטו

[עריכה]

אספרנטו היא שפה ככל שפה אחרת, אבל להבדיל מרוב השפות, שהן שפות טבעיות שהתפתחו בעיקר בצורה ספונטנית, אספרנטו היא שפה מתוכננת. השפה נוצרה בסוף המאה ה-19 ע"י ד"ר אליעזר לודוויג זמנהוף, רופא עינים יהודי מפולין.

זמנהוף נתקל בבעית תקשורת קשה בין בני הלאומים הרבים שהתגוררו בעירו. כל לאום הביא איתו שפה משלו, והדבר גרם לקשיי תקשורת, מתיחות ודעות קדומות. כדי לפתור את הבעיה הוא הקדיש את רוב ימי חייו לפיתוחה של שפה שתהיה קלה ללימוד ותוכל לשמש כשפתו השניה של כל אדם בעולם, לצד שפת אימו, באמצעותה יוכל לתקשר עם אנשים שאינם דוברים את שפתו.

ההיסטוריה של אספרנטו

[עריכה]

עם פרסומה, השפה נעשתה פופולארית מאד במקומות רבים בעולם ואף אורגנו מספר כנסים בינלאומיים שזכו להשתתפות רבה.

במהלך מלחמת העולם השניה אסרו הנאצים כל פעילות הקשורה באספרנטו. גם המשטר הקומוניסטי רדף את דוברי השפה בתקופות מסויימות.

למרות הרדיפות הרבות השפה הצליחה לשרוד, וכיום מתנהלת פעילות אספרנטית בכל רחבי העולם. מספר רב של אנשים דוברים את השפה. ועידות אספרנטו בינלאומיות נערכות מדי שנה ודוברי אספרנטו רבים לוקחים בהן חלק.

שפת אספרנטו הוכרה רשמית ע"י אירגון אונסק"ו של האומות המאוחדות. פעילות תרבותית עניפה מתקיימת באספרנטו ויצירות מופת רבות תורגמו אליה, ביניהן התנ"ך, הקוראן, "המלט" של שייקספיר ועוד.

יתרונות השפה

[עריכה]

חזונו של זמנהוף להפוך את השפה לשפתו השניה של כל אדם בעולם טרם התממש, אבל השפה חיה וקיימת וקשה להעלות על הדעת מקום אחד בעולם שבו לא יימצא דובר של השפה. השפה קלה מאד, ועם זאת עשירה מאד, ועל כן היא אמצעי התקשורת הנוח ביותר בין אנשים שאינם דוברים זה את שפתו של זה. היא גם מאפשרת לדוברים אותה ללמוד שפות אחרות ביתר קלות.

השפה איננה שפתו הטבעית של אף אחד מהעמים, ועל כן היא מאפשרת לכל אדם להתבטא בצורה שוויונית, מבלי שלאף אחד יהיה יתרון "מובנה" (כשם שיש, למשל, לדוברי אנגלית כשפת אם על אלו שאנגלית אינה שפת האם שלהם). בכך היא שוברת את המחיצות שבין העמים ומקרבת אנשים שונים שהשפה מהווה מחסום לתקשורת ביניהם.

אספרנטו בישראל

[עריכה]

האגודה לאספרנטו בישראל (אל"י) אחראית על כל הפעילות הקשורה לאספרנטו בישראל. האגודה מקיימת מפגשים מקומיים של דוברי השפה, כנסים ארציים, קורסים ללימוד אספרנטו, הוצאה לאור של ביטאון באספרנטו, הסברה, פעילות של צעירים, עזרה בהרשמה לכנסים בין-לאומיים של דוברי השפה ועוד.

האגודה מפעילה מועדונים מקומיים במספר מקומות בארץ. במועדון התל אביבי מתקיימים מפגשים שבועיים שבהן נערכת פעילות מגוונת הקשורה באספרנטו.

פרטים נוספים ניתן למצוא באתר הרשמי של האגודה.

על הקורס המזורז

[עריכה]

הקורס הזה מלמד את כל יסודות שפת אספרנטו ב-21 שיעורים בלבד. עם סיום הקורס תוכלו לדבר, לכתוב ולקרוא אספרנטו, ואנו בטוחים שתצליחו להפתיע אפילו את עצמכם! הקורס נכתב במקור בהולנדית, והגירסה האנגלית שלו מתורגמת כאן לעברית.

בהצלחה!

דף השער שיעור 1 >>>