לדלג לתוכן

GIMP/התקנת תוספים

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי
חשיפה ועירוב צבע GIMP
התקנת תוספים
הסרת רעש אחיד בעזרת אנליזת פורייה

גימפ תומך בפעולות עריכה רבות כיום, ולמעשה הוא מכיל בהתקנה הבסיסית שלו כל מה שצריך כדי לקחת תמונה בפורמט נפוץ ולשנותה או לשפרה, להוסיף כיתוב ובו'. בנוסף, קיימת קשת רחבה של תוספים ייעודיים שמוסיפים לגימפ יכולות, משיפור מראה התכנה ועד הוספת פונקציונליות מקצועית. דוגמה לתוסף פופולרי חדש שהגיע לגרסה יציבה, היא תוסף DSS שמסוגל לפתוח קבצי DSS ולתמוך ב S3TC . תוסף נוסף בעל חשיבות רבה הוא התוסף שמאפשר יצירה ועריכה של תמונות עם מודל הצבע CMYK שמשמש בתמונות לדפוס.

תוסף פופולרי נוסף הוא תוסף פוטושופ לגימפ, ומשתמשי לינוקס וחלונות יכולים להשתמש בו עם תוסף PSPI.

http://www.gimp.org/~tml/gimp/win32/pspi.html

איתור והורדה של תוספים

[עריכה]

המקור הגדול ביותר עבור תוספים היא רשימת התוספים של גימפ ( Plug-In Registry ), שמכילה תוספים שימושיים רבים עבור כל גרסאות גימפ. בנוסף לתוספים הרגילים, ניתן למצוא שם סקריפטים בפרל, סקריפט-פו ופייטון ( Perl, Script-Fu and ) . את רשימת התוספים אפשר למצוא בקישור הבא:

http://registry.gimp.org/

אופן השימוש

[עריכה]

בחרו והורידו את התוסף שברצונכם להשתמש בו. התוסף מגיע ב"חבילה" מכווצת, שיש לפתחה.

פתיחת חבילת התוסף

[עריכה]

פתיחת קבצים מכווצים בכווץ ZIP נתמכת לרוב ע"י תכנות שמגיעות עם מערכת ההפעלה, גם בלינוקס וגם בחלונות. במידה ומצאתם שחסרה לכם תכנה לפתיחת החבילה, משתמשי לינוקס יכולים למצוא מידע כאן: Info-ZIP , על תכנות לפתיחת כיווץ שתומכות בממשקים גרפיים נפוצים של לינוקס ומתממשקות ל File Roller עבור GNOME ו- Ark עבור KDE.

  • קבצי RAR הם קבצים המיוצרים ע"פ פורמט קנייני. הכלי המקורי לייצור קבצים אלו נמצא כאן עבור פלטפורמות רבות, אך הוא תכנה קניינית. קיימות אפשרויות חליפיות. התכנה החופשית unrar יודעת לפתוח קבצי RAR מגרסאות נמוכות מ RAR 3.0 . אם דרושה גרסה זו או מאוחרת יותר ייתכן ולהפצה שלכם קיימת גרסה שמסוגלת לפתוח גם אותה, או שביכולתכם למצוא אחת בהפצות שונות. למשל unrar-free של דביאן ואובונטו.

עבור חלונות התכנה 7-Zip כוללת גם את RAR 3.0, אך רכיב ה RAR הוא קנייני.

  • קבצי TAR.GZ ו - TAR.BZ2 הם קבצי ארכיב תיקיות מכווצים שנוצרו על מערכות GNU/Linux . אלו סיומות כפולות. החלקים "GZ" או "BZ2" מתייחסים לסוג הכיווץ, gzip או bzip2 בהתאמה. מאחר וסוגי כיווץ אלו מסוגלים לפעול רק על קבצים בדדים, נהוג להפעיל קודם תכנת אירכוב כמו TAR שממזגת קבצים ותיקיות לקובץ גדול יחיד ואז לכווץ אותו. על מערכות GNU/Linux , ניתן לפתוח קבצים אלו ע"י הכלים שיצרו אותם , משורת הפקודה אפשר להריץ עבור TAR.GZ
tar -xvzf file.tar.gz

או עבור TAR.BZ2 להריץ

tar -xvjf file.tar.bz2

במערכות של חלונות ניתן להשתמש ב 7-Zip .

  • קבצי 7z ניתנים לפתיחה בחלונות עם 7-Zip , וב GNU/Linux אם הכלי p7zip מותקן, Ark ו - File Rolle יעבדו, וכן הפקודה p7zip משורת הפקודה.
  • אם נתקלתם בכיוון מסוג אחר, או סוג קובץ אחר, חיפוש מהיר באינטרנט עשוי לעזור. במערכות מיקרוסופטיות 7-Zip יפתח את רוב סוגי הכיווצים, מערכות GNU/Linux מגיעות עם רוב התכנות שתזדקקו להן והשאר מצויות במנהל התקנת התכנה של המערכת.

העתקת התוסף לספריית התוספים של גימפ

[עריכה]

פיתחו את הספרייה אליה הורדתם את הקבצים. העתיקו אותם הדביקו בספרייה המתאימה. הספרייה המתאימה משתנה בין מערכות הפעלה שונות וגרסאות שונות, כמפורט:

Windows

[עריכה]

הגיעו לתיקיה בה גימפ מותקן, לרוב נמצא תחת Program Files/GIMP . בתוך תיקייה זו הגיעו אל lib\gimp\VERSION כאשר VERSION מייצג את גרסת הגימפ שקיימת אצלכם. כאן היכנסו לתיקיית "plug-ins" והדביקו את התוסף שלכם. לא כל התוספים יפעלו על מערכות חלונות אם מערכת ההפעלה היא 64bit . אחד מהתוספים שלא יפעלו הוא "normalmap" . להתקנת סקריפטים (קובץ עם סיומת".scm" ) נווטו אל share\gimp\VERSION והקליקו על "scripts" והקליקו על תקיית "scripts" .


GNU/Linux

[עריכה]

במערכות אלו התוספים עשויים להיות ממוקמים במקומות שונים. ייתכן ותצטרכו לקרוא את הדוקומנטציה של גימפ כדי להתקינם, תמצאו זאת תחת "1.3. Installing New Plugins" בלינק הבא:

http://docs.gimp.org/en/gimp-scripting.html#gimp-plugins-install

התקנה לוקלית (כלומר עבור המשתמש הנוכחי בלבד) במערכות אלו היא הקלה ביותר, אך תאפשר רק למשתמש שהתקין להשתמש בתוסף. לשם כך יש לשים את התוסף הדרוש לכם בתיקיית הבית של המשתמש :

/home/USER/.gimp-*.*

כאשר *.* הוא מספר גרסת הגימפ שברשותכם , למשל 2.6 .

להתקנה גלובלית (עבור כל המשתמשים הקיימים במחשב שלכם) ייתכן ותידרשו לחפש היכן התיקייה של גימפ נמצאת; כמה מקומות אפשריים הם : /opt/gnome/lib/gimp/2.0/plug-ins/ (החליפו את lib ב lib64 אם המערכת שלכם היא 64 ביט) . מיקום אחר אפשרי הוא /usr/lib/gimp/2.0/plug-ins/ . פקודות איתור שעשויות לעזור - הריצו בשורת הפקודה "$whereis gimp" או "which gimp" . באובונטו התוספים ממוקמים בתיקייה /usr/share/gimp/2.0/ . שימו לב שתצטרכו להיות root כדי להעתיק לשם קבצים, כמו שרגיל בהתקנה גלובלית במערכות יוניקס השונות.

Ubuntu Linux

[עריכה]

שלבים להתקנת תסריטים / תוספים על אובונטו:

  1. הורידו את התוסף מרשימת התוספים של גימפ
  2. כל תסריט גימפ מוצע ב 2 פורמטים, Script-Fu - (סיומת קובץ .scm) ו - Python script (סיומת קובץ .py ) . תוכלו לבחור בניהם אך לא תוכלו להתקין את שניהם בו זמנית. אם בחרתם להוריד את הקובץ Script Fu , שימרו אותו תחת תיקיית התסריטים של גימפ, אך תסריט פייטון צריך להישמר בספריית התוספים של גימפ. לדוגמה נניח שאנחנו מורידים תסריט פייטון עבור גימפ, נצטרך לשמור אותו בתיקייה /usr/lib/gimp/2.0/plug-ins/ . איך נדע היכן לשמור את התסריט? נוכל להריץ את הפקודה הבאה משורת הפקודה (terminal) :
$ dpkg -L gimp | grep plug-ins

אפשר לפעמים למצוא את ספריית התסריטים של גימפ מתוך גימפ עצמו. פיתחו את גימפ וגשו ל “GIMP Preferences” הקליקו על “Folders > Plug-ins” ותמצאו את הספרייה בהגדרות.

  1. העתיקו את התוסף שהורדתם לתיקייה למשל בצורה הבאה:
$ sudo cp gimp-script.py /usr/lib/gimp/2.0/plug-ins/.
  1. עכשיו נידרש להעניק הרשאות ביצוע לתסריט, ניתן לעשות זאת ע"י הפקודה הבאה:
$ sudo chmod +x /usr/lib/gimp/2.0/plug-ins/gimp-script.py
  1. לסיום, אם גימפ פתוח כרגע על המחשב שלכם, סיגרו ופיתחו אותו מחדש כדי שתוסף שהוספתם ייטען.

בדיקת התוסף

[עריכה]

לבדיקת התוסף, פשוט פתחו את גימפ ונסו להשתמש בו: אם התוסף מיועד לפתיחת קובץ מסוג מסויים, נסו לפתוח קובץ כזה, אם התוסף הוא פילטר נסו אותו על תמונה, וכו'.

פתרון בעיות

[עריכה]

במקרה שאתם חווים תקלות, או שהתוסף כלל לא עובד, וודאו שהתקנתם את התוסף המתאים עבור מערכת ההפעלה שלכם, גרסת הגימפ המתאימה והחומרה שעליה אתם עובדים.

כמו כן, Scheme ותוספי python , שקבציהם ( Script-Fu ) או (*.scm) מותקנים בספריות משל עצמם, שצריכה להימצא דרגה אחת מעל הספרייה שבה התוספים הרגילים נמצאים. תוספים של פייטון גם צריכים שיהיה מותקן gimp-python. ספריית סקריפט-פו צריכה להיקרא בערך כך: /usr/share/gimp/2.0/scripts/.

חשיפה ועירוב צבע GIMP
התקנת תוספים
הסרת רעש אחיד בעזרת אנליזת פורייה