לדלג לתוכן

פסיכולוגיה מדוברת/תחושת נחיתות, הערכה עצמית נמוכה וחוסר ביטחון

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי
  • נחיתות באה לידי ביטוי באופנים שונים: בישנות, סגירות, נטיה להתבודדות, הסווה, אגו מנופח. ביסודה היא השתקפות של העדר גיבוש מספיק של עמי המתבא בנטיה של אדם להתמקד בקודות החסרר שלו ובתחושה פנימית של בושה, חוסר אונים ושיתוק. חוסר ביטחון ונחיתות הם סימן שאדם פגיע ויחפש ביטחון בגורמים חיצונים שעשוים להיות מקור תמיכה ויצוב להערכה עצמית או סמלים - בעיקר כשיש פער בין רמת החיים לבין עלות הרכב (מכונית מפוארת, תואר מכובד ועוד) (29).
  • מדוע אנשים מוכנים לשלם מחיר יקר למותג? מפני שפעמים רבות זה דרך לחזק את הביטחון על ידי יחודיות, השתיכות לקבוצה אקסקלוסיבית ואיניות. משפיע בעיקר על מי שזקוק להגדרה חיצונית ששייכים לקבוצה הנכונה.
  • מדוע אנשים שאנו נמשכים אליהם אינם נמשכים אלינו? תופעה שכיחה של חוסר הערכה עצמי בולט. קושי של אדם להשתיך למועדון שמוכן לקבל אותו. הערכה עצמית נמוכה גורמת לאדם להתיחס לאחר כאל ראי המשקף את הערך העצמי של האדם. גבר חסר ביטחון שמזהה אישה שאינה מעונינת בו ימשיך אליה מפני שמתעורר בו שדון קטן (איזה תיאורים) שאם רק יזכה באהבתה תהיה הוכחה כי הוא ראוי לה וכך הערכה העצמית הנמוכה תגדל. ולהפך, כשאישה מגלה ענין בגבר היא לא נראית לו (ישב גדול, שדים קטנים וכיוצב). הסיבה לדחיה היא שמרגע שאישה נכנסת לטריטוריה של חוסר ההערכה העצמית שלו היא נצבעת בצבעים שחורים של תחושת חוסר הערך שלו: אם היא חושקת בי אזי משהו שאני עושה לא בסדר...
יחסים עם בני זוג לא נועדו כדי ליצר הוכחות לערך עצמי. בן זוג אינו כלי שרת שמתווך בינינו לבין עצמנו. הוא הוויה נפרדת. יחסים שמשרתים הוכחה לערך עצמי הם מוגבלים וצרים באופי שלהם והאיום על קיומם גדול (30). ברגע שהשני מספיק למלא את התפקיד שיועד לו הוא שומט מתחת לרגליו ללא סיבה להמשך קיום הקשר. שינוי דפוס זה הוא חיזוק הביטחון והקבלה העצמית: אדם שמתקשה לקבל את עצמו מתקשה לקבל ולחיות עם האדם האחר.