לדלג לתוכן

פסיכולוגיה מדוברת/תובענות

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

ענת נותנת דוגמה לתובענות: סבתא שואלת אותה מדוע לא התקשרה. השאלה מעלה תחושת אשמה וחוסר אונים מפני שטענת הסבתא היא נכונה. ענת מרגישה כי היא מעמידה אותה מל כיתת יורים שמעלה בה תחושה שפחות גורמת לה לרצות להתקשר אל אמה. דוגמה נוספת על רותי שהשאירה את שמוליק עם הקטנים וכשחזרה חכו לה צעצועים וכלים מפוזרים. יש צדק בדבריה של רותי יחד עם זאת העולם לא מסתובב סביב צדק. כולם חשופים לקיפוח במערכת יחסים מאחר ולא קיים קשר שעונה על כל הצרכים. עם זאת, יש כאלו שמנופפים בדגל ה"קיפוח" בכל תביעה שלהם מאחרים. אדם תובעני אינו מבצע הפרדה בינו לבין הזולת. קיומו של הזולת הוא לספק צורף דחוף שממלא אותם ברגע זה. הם מתקשים לראות שלאחר יש חיים משלו ויש להתחשב בו ולבדוק אם מתאים לו כרגע לעמוד ברשות עצמו. קושי זה נובע מחסך בשלב האוראלי לקבל מענה לצרכים שלהם של חום והתיחסות ולכן יש בהם בהילות להשיג בכל מחיר ומי שמא יתאבד. בנוסף, הכאב שמנע מהם למלא את הצורך מציף אותם וזה נראה להם לא הוגן שהם נלחמים כדי לשנות את זה.
מקופחים תמיד מרגישים שמגיע להם תמיד משהו מאחרים. מילת הקסם שלהם "זו זכותי". הם יתקשרו בשלוש בלילה אל החברים שלהם כדי להתנות את צרותיהם. יבקשו מאדם בקבוק בושם יקר מחו"ל מבלי להחזיר את העלות, יתנו לבני הזג התנאיות (110)ואולטימטום. אישיות תובנעית:

  1. לרב חסרי סבלנות. כשדברים לא קורים בקצב הרצוי להם הם הופכים לאימפולסיבים ומתפרצים בכעס.
  2. לעיתים התובענות מתלבשת באופי נצלני והזולת בעל משמעות רק אם ניתן להשיג ממנו תועלת. אין לו קיום כאדם שרוצים להעניק לו יחס או חיבה. אישיות קרה.

אצל ילדים התובענות תבוא בבקשת כסף כתחליף לאהבה לא מספקת. מאחר שבאמצעות הכסף ניתן להשיג דברים הוא יתפוס אותו כתחליף לאהבה ולביטחון וכך יהווה מקור להנאה ולרגיעה. לרב הבסיס של משברים זוגים עומד על תובענות הדדית של בני הזוג וקושי למלא את הצרכים של זה לזה בגלל חסכים קודמים. כל אחד מבני הזוג מרגיש שהתנאי לכך שיענה לציפיות בן/בת הזוג הוא שבן הזוג יענה קודם כל לציפיות שלו וכך מגיעים אל מבוי סתום. דוגמה אורית ודני שנים לא מדברים זה עם זה ברכב. אמה של אורית חלתה בינקותה בסרטן. אורית צפתה מדני שיבין אותה ויאמר לה מילים חמות ויהיה שותף לחרדתה ולהתלבטות. דני הוא אדם מעשי ופחות דיבורים. הוא חם ונאמן אך לא מבין בעניני נפש. כשלא מצא דרך ללבה היא הסתגרה וטענה כי אינו משתתף בנטל בבית (גידול ילדים, עבודות בית וכו) (111) וסרבה לקיים עמו יחסי מין. דני החל לתבוע באופן בוטה מאורית שתתקרב אליו מאחר ולא פזל לעבר אשה אחרת. הצעקות שלה עוררו בו כעס והדחיה שלה לא אפשרה לו לבטא חמימות. כך נוצר מעכל של מריבות אלימות ושתיקות מעיקות וכל זה כי כל אחד ציפה מהשני שימלא את החסר הרגשי שנותר בהם פעור.
תובענות לעיתים נחוות כ"לחצנות". לרב קורה בשלב החיזור. דוגמה כשאחרי שתי פגישוות שואל בן הזוג מדוע לא התקשרה או שבסיום פגישה או שיחת טלפון האשה שואלת מתי יפגשו שוב.
תובענות יכולה להופיע בצורך לשתף בצרה או סיפור מבלי להניח לשומע. כשהאחרון מכחכח בגרונו ומרמז על רצונו לסיים את השיחה מופיע גל נוסף של סיפורים שהוא מוכרח לשמוע.
כשאדם בלתי מסופק נוצר תחושת חוסר אונים. רבים נופלים ללחוץ או לאיים וכשזה לא עוזר יש הסלמה להצבת אולטימטום שלרב לא ישיגו את המטרה. במקום זה יעורר פחד, אי נעימות, התנגדות, כעס (112). בנוסף, הצבת אולטימטום פירושו עמדת חולשה שהצד השני חש גם אם לא מודע מפני שמאוד קשה לכפות על משהו התנהגות שונה. בנוסף, ניסיון כפייה שננקט מעמדה זו מעצים את תחושת חוסר האונים