פסיכולוגיה מדוברת/סכיזופרניה
אנשים נוטים לבלבל בין סכיזופרניה לפיצול אישיות. פיצול אישיות / אישיות רבת פנים הוא מצב שבו לאדם יש מספר אישיות שדרות יחד מבלי שהור ער לכך.
פסיכוזה היא קריסת ההגנות של האגו. בעקבות כך מתפרצים דחפי האיד באופן לא מווסת ולא מבוקר. בסכיזופרניה השבר כה עמוק ולרב אינו הפיך. במקום החלמה וגיבוש של עצמי שמופיע במשבר פסיכוטי בסכיזופרניה התהליך הוא כרוני וגורם להתפוררות וירידה הדרגתית בתפקוד ובארגון של האישיות (250).
סכיזופרניה היא פגיעה קשה בתחומי החיים: רגשי, מחשבתי, תפישתי, תפקודי, חברתי, בין אישי, זהותי, מקצועי ועוד. הפגיעה מתבטא בליקוים קשים בלתי הפכים בתפקודים השונים. המחלה פורצת בגיל ההתבגרות או בשנות ה20 המוקדמות.
הסימפטומים הפסיכוטיים של סכיזופרניה הם רבים ומגווננים ולכן היא נחשבת לקבוצת מחלות ולא מחלה אחת.
מספר מאפינים בולטים למחלה:
- פגיעה בחשיבה
- תוכנה ומהלכה של החשיבה - תוכן החשיבה הופל להיות לא מציאותי, לא הגיוני, מחשבות שווא (דלוזיות) ואופי מחשבה של רדיפה. הפציינט מרגיש שהוא שקוף וניתן לחדירה בקלות עד כדי שמחשבותיו יכולות להילקח ולהיות מושדרות לעולם. מהלך חשיבה לא רציף, קופץ מנושא לנושא והצפה בשל נושאים.
- פגיעה בתפיסה שמתבטא בהזיות (שמיעת קולות, ראית דמויות).
- דלדול רגשי - הפונה מרוקן מרגשות, ההבעה הרגשית שלו מלאכותית ולא תואמת את ביטוי התנהגותו.
- התנהגות ביזארית - נסיגה מוחלטת מקשרים בין אישיים, איבוד ענין בנעשה סביבו, הסתגרות עד לכדי אוטיזם, הזנחה עצמית, פגיעה קשה בדימוי גוף ועוד (251).
- חוסר חיות (מתוך 252) בשל התפוררות הגרעין הבסיסי של העצמי. עצמי בריא ומגובש מוגדר על ידי תחושת חיים שבו ועל ידי תחושת הלהיות BEING שלו.
- אינו בעל חוויה ברורה של רצף מתמשך והגיוני (מתוך 252). תחושת הBEING נקבעת בשלבים המוקדמים של ההתפתחות. כשהרצף נקטע נכחדת תחושת הלהיות ובמקומה מופיע שבר, התפרקות או חשש מהרס. ככל שהעצמי פחות מגובש כל קטיעה ברצף הלהיות מהווה איום ממשי על קיומו. עצמי מפותח יותר מסוגל להתמודד עם קטיעות ברצף מבלי שאלה יאמו על קיומו.קטיעת בחווית הרצף נגרמת מכך שהתינוק אינו מבחין בינו לבין הסביבה ולכן כל אירוע שיש בו חוסר התאמה לצרכי התינוק יוצר אצלו חוויה של פגיעה פנימית הקוטעת רצף עצמיות.
- תחושת עצמיות לא מגובשת (מתוך 252) - תינוק המתמודד עם סכיזופרניה לא הגיע לתחושת עצמיות מגובשת בשל כשלון הסביבה להתאים עצמה לצרכיו. האחדות שלו היא רופפת ומכוסה בשריון נוקשה של הגנות.שריון זה יוצר פסבדו אישיות שמתקיימת עד לרגע בו היא צריכה לפתח עצמיות משלה דהינו עד גיל ההתבגרות. בשלב זה יוצא המרצע מהשק ומתברר שאין עוגן להיאחז בו לצד חוסר איזון רגשי ופזיולוגי המלווים בגיל ההתבגרות ואירועים המזרזים את פריצת המחלה כמו אירועים מלחצים וטראומטים (פרידה, מוות, מחלה, כשלון, בעיה כלכלית ועוד)
סיפור על מתמודד סכיזופרניה אשר לא הרגיש שייך בבית החולים לשם הביאה אותו עובדת סוציאלית שרחמה עליו. מי שלא חווה תחושת שייכטת בצורה מספקת לא מסוגל למקם עצמו בקטגוריות של שייכות.
הגורמים למחלה
[עריכה]פריצת סכיזופרניה:
- נטיה מבנית מולדת של רגישות
- התפתחות רגשית (252) שכללה פגיעה רגשית קשה בשלב מוקדם ביחסי אם-ילד.
טיפול בסכיזופרניה
[עריכה]התמודדות כרונית וממושכת מצריכה טיפול תרופתי שמטרתם לשכך את הסימפטומים הפסיכוטים. במספר מקרים התרופות מצליחות להוציא את המתמודד מהמצב הפסיכוטי הפעיל למרות שאינן מצליחות להביא לכדי החלמה מלאה. כשהחולה מגיע לאיזון רגשי בעקבות טיפול תרופתי מקובל לסייע לו לקבל איזון רגשי ולמצוא פתרון שיקומי שילמד במסגרת מגבלותיו.