לדלג לתוכן

פסיכולוגיה מדוברת/חשיבה מאגית

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

אנשים אינטלגנטים רבים פונים אל רבנים, חוזי עתידות ועוד לקבל הצעתם ולמלא בשקיקה את הוראותיהם מתוך תפיסה שאם זה לא יועיל זה בוודאי לא יזיק. זהו דפוס חשיבה מאגי.
חשיבה מאגית מייחסת כח לכל מילה, מחשבה, פעולה או גורם כלשהו. במילים אחרות נותנת להם השפעה ישירה ולא סבירה על המציאות. כך בעבר יחוס משמעות והשפעה ישירה על ברכות וקללות. בדומה לילד קטן שמגיע אל אמו ומספר לה כי ילד קלל אותו והוא מתגרש מכך כי הוא מייחס חשיבות רבה לקללות.
חשיבה מאגית מייחסת למחשבה או לרצון השפעה על התפתחות של מאורעות. דוגמה לחשיבה מאגית טיפוסית: ילד שהיה קשור מאוד לסבתו והיא מתה ממחלה קשה. הוא החליט כי יש לי קשר אל מותה (124).
חשיבה מאגית אופינית לילדים שקושרים בין מאורע שקשור אליהם לסביבה. למשל ההורים התגרשו כי לא הייתי ילד טוב.
תפיסתם של ילדים אינה מפליא מפני שילמילים יש עוצמה רבה ובאמצעותם אנו מתפעלים אנשים (למשל תביא לי כוס קפה בבקשה). תינוק שלמד להגות מילים ומצליח להניע את העולם לפיו צרכיו מתיחס למילים האלו כאל סוג של קסם. בנוסף, מילים יכולות לשנות ולהשפיע בעיקר אנשים אך לא חפצים דוממים.
שימוש במילים מפגיש אותנו עם אשלית האומניפוטנציה (כל יכול) כל יום. דהינו מידת השליטה שלנו במצבים למשל פונים אל פקיד ומבקשים ממנו שיקבלנו עתה . לא תמיד החוויה היא בשליטנו וכך מתפוגג אשלית האומניפוטנציה שנחוצה כמרכיב בסיסי ביכולת לפעול במציאות ולכן מרבית האנשים שונאים ביורוקרטיה שמעוררת תחושת חוסר אונים.
אנו חווים בחיינו מצבים בהם איננו יכולים לשנות. במצבים קשים כמו מחלה מתחדד החריפות ותחושת חוסר האונים. האדם מבקש כפיצוי להשיג שליטה במצב ופונה לאנשים שיש להם שליטה כזו או טוענים שיש להם קשר עם כוחות עליונים.
אדם המתמודד עם פסיכוזה ומסביר שבגגל הסתיימה המלחמה בין עיראק לאיראן אנו מתיחסים אליו כמשוגע מפני שלא ניתן על ידי אירוע חיצוני לשלוט במחשבה (125). עם זאת כשמשהו מציע לנו לטמון ברכה מתחת לכרית או לאכול משהו כדי לזכות לבריאות אנו מלאים באמונה ובתקווה מפני שההצעה עונה על תחושת חוסר האונים שלנו.
אנשים מאמינים שאם הם ירצו מספיק אז הכל יקרא. דוגמה על רותי שהאמינה שאם תרצה מספיק יובל יתחתן איתה. זה נכון שאנו רוצים לחיות חיים בהם ניתן מקסימום ביטוי לרצונות אבל לא הכל תלוי ברצוננו. כדי לתת יותר מקום ביטוי לרצונות שלנו עלינו להבחין היכן ומתי יש בכך מקום. המחשבה שהכל תלוי ברצון שלנו היא מחשבה מאגית. לא מספיק שרותי תרצה להתחתן עם יובל. יובל צריך לרצות להתחתן עם יובל. לפעמים לא משנה כמה נרצה הצד השני אינו רוצה. מימוש רצונותינו תלוי לפעמים בנו ולעיתים בצד מעורב. שליטה מוחלטת מסתימת במקום בו השני מתחיל לקחת חלק. גם אם יש לנו יכולת השפעה עליו הוא יכול לבטא כי אינו רוצה המשך ישיר עמנו ואינו חי כדי לספק את צרכינו.
חשיבה מאגית קיימת בטקסים כפיתים והפרעה כפיתית כמו רחיצת ידים, סידור חפצים בצורה מסוימת ומיחסים לסידור של פרטים השפעה על הצלחה או אי הצלחה כלשהי. הוראות מאנשים מאגיה כמו להניח כמה טיפות מחומר תה, ללכת מדי יום א ולספור גלים מחייב דקדוק בפרטים בדומה לטקסים כפיתים. כל סטיה מהנוסח המומלץ של הטקס מאיימת לקלקל את המאגיה (126).