פסיכולוגיה מדוברת/חרדה

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

סיפור על יורם שעצר את המכונית והיה בטוח כי עבר התקף לב. הוא בקושי נשם. פיו יבש, הרקות התפקעו מכאב, הזיע רעד וכו. עם זאת הוא לא עבר התקף לב אלא התקף חרדה ובשפה המקצועית התקף פאניקה.
חרדה היא איתות של המח לנוכחות איומה או סכנה קרבים בדומה לפצע שיש בגוף. היא מחייבת את האדם להתגייס, להתמקד או לבצע שינוי. איתות כזה מארגן את הגוך בצורה שונה ונוצר בו עוררות. אנשים חווים חרדה נורמלית במינונים קטנים ללא התייחסות רבה. לדוגמה אדם מנמם מאחורי ההגה ופתאום קולט שהוא לפני תאונה וליבו דופק בחוזקה. העוררות הגופנית הזו שנוצרת בשל החרדה מזהירה לפני מצב חירום. כל אירוע בחיים כמעט מעורר מתח או חרדה במינון כלשהו. ישנם גם אירועים (עליה לכיתה א, גיל התגברות בשל שינוים בגוף, לפני צבא, חתונה, הריון, זקנה, לפני בחירה, מעבר דירה, משרה וכו) שמעוררים חרדה כיוון שכל שינוי יכול להוות פתח להצלחה או לכשלון. המתח והחרדה ברמה הולמת מסיע לאדם לתפקד וברמה מוגזמת לשתק או לעכב. חרדה יכולה להיות סימפטום מרכזי כמו בהתקף פאניקה או באגורפוביה. היא יכולה להיות מלווה במשבר פסיכוטי, הפרעה כפיתית, נוירוזה היסטרית ולהוות תגובה לאירוע בלתי צפוי או תכונה נלווית קבועה להפרעת האישיות. התקף פאניקה נתפס על ידי ההמון כ"התמוטטות עצבים". אין זה נכון. זו לא מחלה או התמוטטות עצבים. מדובר על משבר רגשי ואיתות. לא מעבר לזה.
חרדה איה פחד. פחד הוא תחושה חדה וממוקדת שחולפת מהר וסיבה לא ידוע לרב. הפחד קשור בגירוי חיצוני ובאיום ממשי. חרדה היא תחושה פחות נעימה וממושכת יותר. סיבתה לא ברורה כך שלא ניתן להילחם ולמנוע אותה. היא צצה כאילו יש מאין וחולפת ללא סיבה.
סימפטומים של חרדה הם מתח בשרירים, עליה בלחץ דם, דופק מוגבר, זעה, שלשול, צורך במתן שתן, כאבי חזה, קוצר נשימה, גלי חום, קור, סחרחורות, צמרמורות, רעד, קשי ריכוז, מחנק, מתיחות כללית, כאבים בגוף (עורף, גב, רגלים, זרמים בידים או רגלים, כאבי ראש, קשי שינה), תחושת בלבול, פחד עד כדי אימה, חשש מאובדן שליטה ושפיות. חרדה כשהיא מופיעה בעוצה היא חוויה מפחידה, לא נעימה והחשש מפני חזרתה רב (175).
חרדה נגרמת בעקות חשש מגורם שמאים על העצמי ועלול להכאיב או לרום שינוי באיזון הפנימי, בהערכה העצמית ועוד. במילים אחרות כל דבר שיש בו פוטנציאל לפגיעה בביטחון של האדם ומעורר בו חרדה.
חרדה היא מנגנון אזעקה כנגד סכנה שיכולה לגרום כאב או נזק נפשי לאדם. החרדה יכולה להופיע באופן קבוע בנסיבות מסוימת למשל כשנוסעים במכונית, עולים במעלית ועוד. לא הנסיבות החיצונית מעוררות חרדה אלא אסוציאציות רגשיות שמתלוות לאירוע הלוחצות על הדק החרדה.
כשיש גורם פנימי המאים על העצמי הוא מנוטרל על ידי מנגנוני ההגנה שמפתחת האישיות. כשמנגנוני ההגנה יעילים לא מורגשת חרדה. האדם יודע לנווט במצב שעוקף מצב מעורר חרדה. אם הגירוי הפנימי מאיים לפרו להכרה או שההגנה לא יעילה לגביו מופיעה החרדה כאות אזעקה שמודיע למערכת שגדר הביטחון נפרץ. מכיוון שהתוכן הרגשי המאיים לא ידוע התחושה היא של בלבול, בהלה וחוסר אונים. במילים אחרות חרדה משקפת קושי של העצמי להכיל קונפליקט בתוכו. מה שגורם לעצמי להקיא את הקונפליקט החוצה באופן של חרדה.