פסיכולוגיה מדוברת/חלומות

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

חלומות מעלים תכנים. דוגמה על עדנה שחלמה ששותל שתיל בגינת הוריה אך הוא לא גדל והיא מתיעצת עם גנן שאומר לה שהקרקע לא מתאימה ועליה לשנות את הקרקע. חלום זה הביא אותה למודעות כי הוריה לא אפשרו לה לצמוח לעצמאות. בחלומות שאלות רבות ללא תשובות ורב הנסתר על הידוע. בעבר היה חשיבות לחלומות. למשל סיפורו של יוסף שידע לפתור חלומות של פרעה.
הפסיכואנליזה וזרמים בפסיכולוגיה רואים בחלום בבואה של הלא מודע שמצפין בתוכו מסר שיש לפרש. החלום נותןמביטוי לנושאים שמעסיקים את האדם בעולמו הפנימי באופן לא מודע כמו דחפים, משאלות, כמיהות, תחושות לגבי עצמו, יחסיו עם אנשים אחרים. התכנים לא מודעים כי הם מהווים איום על שלמות העצמי והאגו. מאחר שבעת שינה החלקים החא מודעים במצב תרדמה ניתן לעסוק ללא הפרעה בתכנים ולתת להם פורקן כך שבמצב ערות המשאבים הרגשים יתפנו להתמודד בתוך המציאות החיצונית ולא הפנימית. מאחר שהענין נעשה באופן לא מודע רב האנשים שמתעוררים אינם זוכרים את החלום והוא נדחק ללא מודע, אזור השליטה של האיד.
הצנזור הפנימי הוא הסופר אגו שמסנן תכנים שמותר להם להיות במודע לכאלו שאסור להם. הןא גם אחראי על שכחת חלומות ולהצפין אותם כך שהתוכן הגלוי לא יאפשר להבין את המשמעות האמיתית בה עסק החלום במקרה בו אנו זוכרים אותו (80)
לחלום יש אספקט ביולוגי מאחר והוא חלק מתהליך השינה ובעל חשיבות לבריאות הנפשית. כשלא מאפשרים לאדם לחלום תפקודו ייפגע. החלום מופיע לרב בשלב השינה המכונה REM (rapid eye movement) בו תנועות העינים מהירות והגוף משותק והמח עם גלי תטה שאינם מופיכעם בשלבי שינה אחרים.
לחלום יש אספקט פסיכולוגי - החלום הוא ביטוי מוחשי ליצירתיות. החלום לוקח תוכן כלשהו ומטעין אותו בצורה ובמשמעות חדשה - לוקח חומרים מוכרים מעולמו של החולם והפך אותם לסמל מייצג של משהו אחר. במילים אחרות, הוא מדגים איך ניתן לגשת לחומר, לשגרה ולצקת בה זווית התבוננות אחרת וכך להפוך את חיינו לעשירים וליצרתים יותר.
החלום הוא אוסף של סמלים הקשורים בשפה מיוחדת, שפת החלום. שני גורמים מעציבים את שפת החלום:
פעולת המיזוג (קונדנסציה) - החלום לוקח דמות או חפץ ומטעין אתם בריבוי משמעויות. לדוגמה חולצה אינה מיצגת חולצה אלא דוד צונע וכך שהחולצה היא תזכורת לצניעות. שימוש נוסף במיזוג - בחלום אין סדר כרונולוגי בין עבר, הווה ועתיד וזה משרת לצורכי החלום (81).
פעולת ההתקה - כשהחלום מעביר מוקד התרחשות מהזירה המקורית, הפנימית לזירה החיצונית. חלומות על פגיעה, תקיפה וכו הם תוצר של גורם חיצוני. לפיכך בשל פעולת ההתקה התוקפנות אינה של החולם אלא גורם חיצוני. לא כל דבר שנראה עיקר בחלום מיצג מסר עיקרי. לפעמים השולי והטפל הוא מרכז הכובד של החולם. דוגמה משהי חולמת על יום הולדת לפרטי פרטים ואז מופיעה דמות של גבר שהיא מאוד שולית בחלום אך דווקא היא מציפה את תחושת הגעגוע אליו.
הנטיה הטבעית של אנשים היא לפרש את החלומות ולמצוא משמעות אוניברסלית לסמל בחלום. יש פירושים אוניברסלים אבל פירוש חלום הוא אינודואלי שנוגע ליחודו של כל אדם. הדרך הטובה להבין חלום היא להעלות אסוציאציות לחלום - אלו מרמזות על הכיוון שיש לבחור במתן הפרשנות (82). דוגמה חיים מתמודד עם קשים ביצירת קשר. בכל פעם שנוצר קשר הוא מרגיש שהוא מאבד שליטה. חיים חלם שהוא על הגבול בין שוויץ לאוסטריב עם אנשים שרוצים לעבור לשוויץ שהיא כמדרון מסלול סקע. אם לא יעברו עד השני ינואר יצטרכו חהישאר באוסטריה כל החורף. אוסטריה מסמלת לחיים את ארץ הולדת הוריו. גבול מסמל סף בין שגעון אולי התאבדות ואיבוד שליטה בין מודע ללא מודע.
שוויץ היא המדינה אליה ברחה אמו בתקופת השואה בו נכנסים של יהודים אינם להישגה בבנק.
המדרון הוא סקי ואת הסרט "בכבלי השכחה" של היצ'קוק המתארנקשר בין פציינט לפסיכואנליטקאית שמגיע לבית חולים בגלל אמנזיה (שכחה) של אירוע טראומטי של רצח על השלג אותו אינו זוכר. בין המטפלת אליו נוצר קשר חזק והיא מחליטה לנסוע עמו לשוויץ לשחזר את האירוע ולפרוץ את השכחה. כשמגיעים לשם הוא נזכר שמדובר בתאונה ולא ברצח. בין השנים מתפתח סיפור אהבה.
השני בינואר (83) מסמל אולי את החודש השני פברואר תאריך החזרה. שנים אולי זוג. 1.1 יום הולדת אמו. 2.1 הוא הקשר איתה, קשר בין שני אנשים.
חורף באוסטרעה מסמל קור, מקום ללא אל.
לסיכום שוויץ היא ארץ מפלט, ירידה במדרון ממקום בו יש נכנסים אל מקום שאין. שנים הם זוג וגם פרבואר - הקשר בין ילד לאם. באופן זה החלום מצליח לחבור משמעויות יחודיות עבור החולם בלבד.
החלום מעלה את הצורך למצוא מפלט בקשר הזוגי עם המטפלת ולחזור לקשר ילדי-תלותי וכך יכול לפרוץ הדחקות הקשורות בילדותו ובקשים שלו עם אמו. הוא רומז על תחושת אשמה על רצח שחש כשהתרחק מאמו כאיחו רצח אותה. הוא מרגיש שצריך לקרבה ולחמימות של הקשר עם המטפלת.

חלומות חוזרים[עריכה]

חלום שחוזר על עצמו מעיד כי החוחם מוטרד בגין בעיה שאת פתרונה לא מצא והיא מציקה לו.חלום חוזר טיפוסי כולל הצפה פתאומית שמאימת להטביע אותו. החלום החוזר מצביע על חשש,מהצפה רגשית של חומר מהלא מודע (84) אותם מדחיק החולם.
חלום של התמוטטות הוא דוגמה לחלום חוזר ומרמז על הפחד מאיבוד שליטה וקריסה עצמית.

החלום והנבואה[עריכה]

פסיכואנליזה אינם מיחסים לחלום משמעות נבואית אך נותנים פרשנות לצורך של אנשים לייחס לחלןם משמעות נבואית. ההפרדה בין המודע ללא מודע מתווכחת על ידי הסופר אגו שמצנזר תכנים לא באופן מוחלט. לפיכך תכנים לא מודעים משתרבבים לעולמנו המודע כמעט מבלי שנשם לב. כמו בהשלכה של מציאות פנימית על חיצונית למשל על ידי פליטת פה שברגע מצליחים לפרוץ את המחסומים של הסופר אגו. דוגמה אחרת היא חלימה בהקיץ כך שהאדם נגרר אחא הוויות פנימיות ומעלה אותן למודע כך שמעסיקות אותו בערות.
אדם מאוזן בנפשו יכול להבחין בין מציאות לדימיון - ידיעה כי מה שאנו חולמים או חושבים בנינו לבין עצמנו שייך לעולם הפנימי ולא בהכרח המציאותי. לא פעם הwishful thinking מתגברות על החשיבה הרציונלית ומשפיעות עליה. כמו האמונה שחלום הוא נבואה. למשל אדם שחלם כי יתחתן עם משהו ומאמין כי זה יקרה (85). זוהי דוגמה לקושי בהפרדה בין המציאות והדימיון שמנסה להתאים את המציאות החיצונית למציאות הפנימית.