פסיכולוגיה מדוברת/הפרעת אישיות סכיזואידית

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

טלי בת 27 מרגישה שאין לה אף אחד. מזכירה שמסתגרת ומסרת לאכול עם יתר המזכירות בעבודה. היא חוזרת לבית ואינה מדברת. היא זוכרת עצמה לבד ולא סומכת על איש. הוריה הם ניצולי שואה. אימה איבדה בינקותה את הוריה והיתה אמא קרה, מכנית שאינה מביעה רגש. בילדותה נהרג אחיה בתאונת דרכים והוריה היו באבל שגרם לה לחוש כי הם היו שמחים לו היא היתה מתה במקומו. היא חשה כי יש בינה לבין העולם קיר חוצץ.
הפרעת אישיות סכיזואידית היא הימנעות מקשרים חברתים ורגשים, מחוויות של הנאה, התרחקות ממצבי מתח ותחרות (235), הסתגרות ובדידות. אנשים שחיים בצמצום רגשי. חשים מבוכה, בישנות וחוסר ביטחון. הם לא מגיבים רגשית ומקרינים קור, התנהגות גולמנית, לעיתים מוזרה, נתפסים כמתנשאים ומזלזלים בזולתם למרות שאינם. הם לא מרגישים בנוח עם קרבה רגשית יתרה ונוטים לא להתקשר עם בני זוג. הם לא אוהבים מגע פיזי ונוטים להתחבק לעיתים רחוקים. יש להם מעט חברים.
בעלי מודעות עצמית מפותחת, רגשית ויכולת להתבונן פנימה, פגיעים ומסתגרים. עולמם הפנימי עשיר שלרב מבוסס על פנטזיות שמפצות על החסר בעולם המציאותי. הפנטזיות הופכות להיות הערוץ העיקרי שחיים את החיים. הם חשים שאינם ממשים את הפוטנציאל ושהם חיים מחוץ לחיים.
מקור ההפרעה בשלבי התפתחות של החודשים הראשונים לחיים: סביבה שאינה מאפשרת לתינוק לפתח עצמי שמגלה את העולם הסובב אותו בחופש, בנינוחות ובספונטיות והוא חווה את הסביבה כפוגענית שמחייבת אותו להיות בכוננות, להתגייס ולהגיב. התגיסות זו דורשת מאמץ ואנרגיה שאחריה התינוק מרגיש צורך לנוח ולהיות לבד עם עצמו. בניתוק מהסביבה התינוק מרגיש שהוא יכול לנוע. המפגש עם העולם הופך ממפגש מהנאה למאים על הקיום ומתיש. מפגש שמחיב בריחה ממנו והסתגרות לאסיפת כוחות.
סכיסואידים מרגישים כי חוויות רגשיות מסעירות ומעיפות אותם ולכן זקוקים למנוחה. אחרי שעת טיפול הם חייבים לחזור לבית, לישון ולאכול כדי להירגע. הליכה לבנק או לסופרמרקט מסעירה ומכריחה אותם לחזור (236) לבית לנוח.