פסיכולוגיה מדוברת/הפרעות בתפקוד המיני
- אחוז קטן מאנשים סובלים מהפרעה בתפקוד המיני בשל בעיה גופנית. לרב מדובר בבסיס רגשי (212)
קושי להגיע לאורגזמה
[עריכה]נשים שמתקשות להגיע לאורגזמה מעורר בהן ספקות או פחדים ביחס לנשיות והמילה פריג'ידיות מרחפת מעליהן. הקושי להגיע לאורגזמה מבטא פיצול או נתק כתוצאה של חשש האישה לאבד שליטה. אורגזמה היא שחרור שמתאפשר כשאשה מתירה לעצמה לאבד שליטה ולזרום עם תחושותיה. קושי להתמסר ולאבד שליטה בשל התנסות פגיעה, אכזבה או חוסר אמון בקשרי האוביקט המוקדמים (לרב הורים) מקשים לשנות את עמדת ההיכון המתוחה בה היא נמצאת כדי לקדם כל רעה אפשרית. לרב נשים שיש להן נתק בין גופן לעצמי שלהן. הן אינן מכירות את האיבר שלהן וסולדות ממנו. הןן לא שולטות בשרירים המפעילים את אבירי המין. לעיתים נתק זה נגרם כתוצאה מאירוע טראומטי. לרב ניתן לתיקון רגשי.
וגיניסמוס
[עריכה]חדירה לנשים מסוימת מכאיבה כתוצאה של התכווצויות לא רצוניות של שריר הנרתיק שמיובש. הן יחוו את החדירה לרב כפלישה או איום על עצמיותן ועל שליטה בטריטוריה שלהן. לרב נשים שחוו בקשרי האוביקט המוקדם (לרב הורים) פלישה וחוסר התחשבות בפרטיות, ביקורת והיעדר גבולות (213).
אימפוטנציה ושפיכה מוקדמת
[עריכה]אימפוטנציה - קושי להגיע לזיקפה, חוסר או הפסקת זיקפה עם חדירה שמוביל לשפיכה מוקדמת של זרע. לעיתים מדובר באימפוטנציה ראשונית או משנית (זמנית שמופיע לאחר תקופה של יחסי מין מספקים). אימפוטנציה משנית היא שכיחנ התגובה לעיפות, למצב רוח רע או לנסיבות אחרות שמפריעות ליחסי המין. ביטוי לתחושה פנימית של חוסר אונים, לזהות גברית לא מגובשת, למתיחות ולקושי להתייס לאוביקט רגשי. היא מעוררת אצל גברים חרדה. המשך הופעה קשורה ברמת חרדה וחשש מכשלון.
הטיפול בהפרעות בתפקוד המיני
[עריכה]- טיפול מיני - כיום מקובל שיטה התנהגותית המתמקדת בהפחתת החרדה ולימוד דפוסי התנהגות חדשים. לרב טיפול זוגי ורמת אפקטיביות גבוה.
- הגישה התנהגותית מתיחסת לסימפטומין ואינה מנסה להבין את הבעיה לעומק. אם אינה יעילה זו עדות שיש מורכבות וגורמים רגשים לא מודעים מאחורי התפקוד הלקוי שאינם מאפשרים התקדמות. במקרים אלו מומלץ לפנות לטיפול פסיכודינמי שיחשוף את הורמים הלא מודעים מאחורי ההפרעה בתפקוד.