פסיכולוגיה מדוברת/הדימוי העצמי והביטחון העצמי

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

רינה בת 24 התלבטה אם היא רוצה קשר עם החבר שלה. חיה התאפינו בהתלבטות להבדיל מהבוס שלה שיודע בדיור מה הוא רוצה. הוא לא עושה חשבון לאף אחד. להבדיל ממנה שמדברת בקול חלש ורכרוכית. כשהוא אמרה לה כי אינו יכול לשלם לה בזמן היא רצתה לצעוק עליו. היא רצתה לדעת איך יש לו ביטחון עצמי.
האם ביטחון עצמי פירושו עמידה על שלך או הפגנת נחישות ונוכחות? לא בהכרח. ביטחון עצמי הוא ענין מורכב

  1. ביטחון עצמי הוא לא ענין נקודתי של יש לך או אין לך אלא רצף שתלוי במצבים שונים בהם נרגיש יותר ביטחון וכאלו פחות.
  2. ביטחון עצמי משפיע על איכות החיים.
  3. אין ביטחון עצמי מושלם כלומר אין אדם שירגיש 100% מושלם. ואם יש אזי צריך להטיל ספק בבריאותו כמי שמתכחש לספקות ולחרדות
  4. אדם שבטוח בעצמו הוא כזה שמרגיש שיכול לסמוך על עצמו גם אם חש ספיקות או לבטים.
  5. לעצמי יש קשר ישיר לביטחון עצמי (24) - בתוך המילה אני מגולם המילה תחושת ביטחון למי שאנו - לעצמי.
  6. ביטחון עצמי הוא תוצר של עצמי מגובש ומפותח.
  7. עצמי הוא המנוע, המצבר, המצפן והעוגן. ללא עצמי איננו יכולים לפעול בעולם. העצמי מסביר התנהגות של אדם ומלכד את האישיות. מידש הגיבוש של העצמי קובעת את חוסנה וחוזקה של האישיות ואיכות חייה. העצמי מתמצה בתחושה הסוביקטיבית של האני: התכונות והרגשות של האדם כלפי עצמו (כמה אוהב, מבקר, מרגיש חזק או חלש, בעל ערך או חסר ערך, בוש או גאה). כמעט כל ההפרעות הנפשיות מקורן בפגיעה כלשהי בעצמי או בתחושת העצמיות. לפיכך יש להבין כמה מאמצעים אנו משקיעים בהגנה על הנכס הזה ושמירה היא מוטיבציה עיקרית שמסבירה את התנהגותו.
  8. ביטחון עצמי הוא תוצר של השתקפות של עצמי מגובש, פגיעה בביטחון העצמי היא פגיעה ביסודות האישיות ולא במעטפת החיצונית. ביטחון עצמי הוא מושג מרכזי בהבנת האישיות ולכן אין פלא שהרבה אנשים עסוקים בנושא זה ומוטרדים בגינו. ביטחון עצמי אינו שאלה של סגנון אלא ענין של מהות שישנה או חסרה וקשורה במידת גיבושו של העצמי.
  9. עצמי מגובש הוא שמבדיל אדם שחי חיים מלאי סיפוק מאדם שחיו ריקים, חסרי תוכן ותפלים. לאדם עם עצמי מגובש יש תחושת קיום והוויה חד משמעית. הוא חווה רצף ברור ובלתי מקוטע בין העבר, הווה והעתיד. בעל יכולת להגיב בערנות ובספונטניות לגירוים סביבו ללא צורך בשליטה יתרה. ספונטניות היא אינדיקציה למידת חיותו ובריאותו של העצמי (25).
  10. לאדם בעל עצמי מפותח יש תחושת אחדות ושלמות.
  11. אדם בעל עצמי מגובש יודע מה התכונות, היכולות, המגבלות ויחודותו.
  12. עצמי לא מגובש - דרגות שונות של חרדה מפני הסדרות או התפרקות חווית האחדות הרציוה שהיא תשתית העצמיות. חווית האחדות הרצפה היא תחושתו של אדם את עצמו כשלם בעל עבר, הווה ועתיד עם רצף ללא קטיעות. כשחווית האחדות נסדקת האדם חווה מכלול שלם של תופעות (עמ 173). רובנו נחשפים לחרדה בחיים. תכיפות ועוצמת החרדה משתנה מאדם לאדם.
  13. בנית ביטחון עצמי - יש אלפי סדנאות אלא שהן מעוררות מחשבות, תחושות ותובנות רבות עוצמה וגירוי לשינוי אך אינן בונות ביטחון עצמי. ביטחון עצמי . ביטחון עצמי הוא לא תוצר של שינוי משפטים, טריקים או תרגילים אלא גיבוש של עצמי. הוא ביטוי של הוויה ולא מאמץ של שליטה או משמעת עצמית (26). ביטחון עצמי על טריקים הוא חלקי, רגעי ושקרי.
    • בנית ביטחון הוא ענין של התפתחות טבעית ומידת חוסן של עצמי נבנים במרקם היסחים שנוצר בנינו לבין דמויות משמעויות - ההורים ובעיקר האם. דפוס היחסים עצמה הוא אב טיפוס של יחסים שנחזור ונשחזר בעתיד עם אחרים.
  14. כולם חווים חוסר ביטחון עצמי מפני שכולנו לא הינו כשירים לתפקוד עצמאי מלא והינו תלוים באחרים דהינו חשופים לחוסר אונים מעצם הגדרת מצבנו הקיומי. אם טוב לא תמיד נמצאת בקבנו בעת הצורך או שהינו זקוקים לעצה או לתמיכה. ככל שמשקיעים של חוסר אונים מודגשים כך הצלקות בבטחנו העצמי.
  15. תינוק של עצמי - לא מגובש. אינו מבחין בקיומו הנפרד. אין לו תחושת זהות עצמית או הבחנה בינו לבין דמויות סביבו. מרגיש מאוים בעולם. סדותיו רעבים לו לדוגמה אם הוא רעב הוא לא יכול להבין זאת מתחושת הבטן. התחושה של הכאב מציפה את קיומו. מה שנותן לו פורפרציה היא אפשרות להשתיך ולהיצמד לדמות חזקה ומגוננת. צמיחה בתוך מעטפת של יחסים קרובים, חמים ומתיחסים עם דמות קבועה לרב אם מאפשרים יצירת תשתית של ביטחון ראשוני. בניה של ביטחון היא תהליך ממושך שמחיב אם קשובה מאוד לצריכ התינוק והתאמה בדיקנות אליו כך שברגע שמתעורר צורך, למשל רעב, הוא מסופק ללא דיחוי (לפחות בהתחלה ולמשך תקופה לא קצרה). התאמה לצרכים פירושה גם להתפעל מהילד ומעשיו, יכולת לגלות הבנה לרגשותיו ולתת לו מקום ומרחב לחיפוש עצמי, לטעויות ובהמשך ליכולת לאפשר לו להיפרד וללכת לדרכו ללא רגשות אשמה (27).
    • אשלית האומניפוטנציה - היא הגרעין של העצמי המגבש שצומחת על ידי התאמה לצרכי הילד (ר' עמ' 37) כך שלילד יש תחושה שהוא מסוגל להשיכ הכל. בשלב הראשוני כאמור התינוק אינו מרגיש נפרד מהאם אלא חלק ממנה. התאמה לצרכיו הוא חווה מקור כוח שלו ואהבת אם ללא תנאי שמאפשר לו להרגיש שהוא מסגול לבטא את רצונותיו באורח ספונטני ואותנטי ולמלא אותם ללא חשש מאיבוד אהבת האם. זהו אינדיקציה לביטחון. כשאם מגיבה לבכי של תינוק, התרחקו או חרדה - הילד ילמד לאט לאט שאין מקום לצרכיו. הוא ילמד להתאפק או לא לתת ביטוי אותנטי לעצמו ואותם צרכים שמסיבות הסתכלותיות התכחש להם, דחה את סיפוק או נמנע ישובו ויתבעו את שלהם בבגרותו ויהו מקור לסבל. לא ניתן להיגמל מצוקך שלא סופק במידה מינמלית כלשהי.
  16. ילד טוב הוא לעיתים ילד ממושמע וצייתן שלמד להתאים את צרכיו לאמו במקום שהיא תתאם עצמה אליו. הוא למד שהאהבה היא תמיד תנאי שאין מקום לרצונותיו ויש להכפיף את הרצונות שלו לאחרים. ילד כזה עלול להתבגר כמבוגר מסתגל אך בתוכו לא יהיה מאושר ויחזור וישאל עצמו מדוע לא הצליח להגיד לא.
  17. דרך נוספת לפיתוח ביטחון עצמי היא דרך פיתוח יכולת - יכלת מבטא יחודיות של אדם כמו כשרון בישול או יכולת כתיבה והוא חוזר ונטען באנרגיה חיובית שיוצרת ענין בחיו ומרחיבה את מעגלי האינטרציה שלו ומגבשת את הביטחון. לעיתים נוצרים באישיותו סקטורים של חוסר ביטחון ויכולת המפתחת ויוצרת תחושת כח ועוגן עליו יכול להישען (28)בביטחון שמפצה את חסכיו.
  18. חיזוק ביטחון עצמי - יצירת תשתית קשרים חברתים הדוקים. בעיקר בקשר זוכי. 'יומם של קשרים או מסגרת זוגית מרגיע את החרדות ומאפשר לאנשים לפתח יכולת שמפצה על מוקדי חוסר ביטחון לא כל קשר בונה ביטחון עצמי. יש קשרים עם היבט הרסני לביטחון עצמי. כדי שקשר יסיע לביטחון עצמי הוא צריך להיות קשר חםותומך שמגבלה הבנה לצרכי השותפים. ישנם מקרים שחוסר ביטחון או פגיעה בעצמי אינם מאפשרית יצירת מסגרת זוגית. בפניה כזו יש לפנות לטיפול פסיכולוגי.