פסיכולוגיה מדוברת/האיד

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

איד (סתמי) לפי פרויד הוא הרובד בו נמצאים משאלות, תשוקות ומאווים. כל אדם מכיר את השיח התוך פנימי שלו - השיח האינטימי שאנו מנהלים עם עצמנו ללא צנזורה. אנו יכולים לקלל בתוכנו, לאחל רע, לדמין שמכים משהו שנואי. לחילופין לחלום על אושר, עושר, אהבה וכו. חשיבה זו היא אחד הביטוים של דחפי האיד. ביטוי אחר של האיד הם חלומות בהם עולות מן הלא מודע משאלות כמוסות ותחושתינו האותנטיות ללא מסווה או הגנה. בבגרות ביטוי של האיד יורד למחתרת והופכים להיות לא מודעים.
עקרון העונג - האיד מפעיל את האדם לפורקן מידי ללא התחשבות בגורם חיצוני. אגדת שלושת החזירים מספרת את הסכנה שבהתנהגות לפי עקרון העונג בךבד. החזירונים בונים בית שיהיה להם למקלט מהזאב. שני אחים מקדשים מעט זמן לבנית הבית ובונים מקש ומבוץ כדי שיוותר להם זמן להשתשע. האח הגדול מקדיש כל זמנו לבנית בית מלבנים. הוא היחיד ששורד מהחזירונים (64). הדילמה של החזזירונים עומדת בפני כל אדם בהתבגרות. צורך להפוך מאורגניזם - חיית בר - שפועל לסיפוק מידי המוכתב על ידי אינסטינקטים ליצור חברתי תרבותי ומחונך שמסוגל לעמוד בפיתוי המוכתב ושולט בדחפיו. טיב ההתמודדות עם דילמה זו יקבע על ידי מידת האיזון והתאמה בין שלושת המבנים הנפשים: איד, אגו וסופר אגו.
פעולה על פי עקרון העונג בלבד לא היתה מביאה להתפתחות האנושית. פורקן מידי עומד בניגוד מוחלט ליכולת לתכנון ולשקול אלטרנטיביות בהקשר רחב ולטווח ארוך. יכול לשלוט ולתכנן היא היכולת של האגו. על מנת שזו תתפתח נחוץ לקבוע סיגים לדחפי האיד על ידי מערכת היתרים ואיסורים, נורמות וכללי התנהגות.