פסיכולוגיה מדוברת/האגו

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

תפקידו של האגו הוא לתווך בין דחפי האיד לבין איסורי האגו. הוא מתעל את הרגש לאפיק הגיוני כך לדוגמה אם נאמר לאנשים שיש ביץ יפה עם יונים וגרניום הם לא בהכרח יעריכו אותו אך אם יאמרו כי יש בית שמחירו עשרת אלפים לירה הם יתפלאו מה יפה בית זה. התפתחות האגו קשורה גם לתום הדימיון שמאפין ילדים רבים עבור צד מעשי ואפיק הגיוני. 71
לפי פרויד האדם חי בין תשוקה לאשמה ומחפש פשרה אל מול קונפליקט זה. האגו הוא שופט ובורר בין האיד והסופר אגו. כשהוא מפותח הןא פועל על פי עיקרון המציאות.דוגמה אם רכב יחתוך חלק מהאנשים הם יקללו. קללה היא פשרה בין דחף האיד האגרסיבי להכות לבין האיסור של הסופר אגו לקחת חוק לידים. אגו מפותח פחות ייטה את האדם להגיב בפעולה על מצבי קונפליקט וישהה תגובתו, ישקול אותה ויצור הפרדה בין תחושה ןמחשבה לבין עשיה. הוא מסוגל להתמודד עם מצבי חיים מגוונים ולכן יודע לרסן דחפים ומאווים האיד, לתעל אותם לערוץ לגיטי כך שיש הנאה ופעילות גומלין בקשרים בין אישים או במפגש עם גירוים. הוא נבחן עי היכולת לאהוב ולעבוד: לקיים קשרים זוגים יציבים ומתמשכים ומאפשר לאדם לכלכל עצמו ולעסוק בתחום שמפתח אותו. אגו לא מפותח נוטה לסחיטה עי אחד הצדדים (72)
אגו ששולט בו האיד מתמכר להנאות ולדחפים ומתקשה לשלוט בהתנהגותו גם אם היא מסכנת אותו חברתית כמו עבירנות, הימורים, סמים ועוד.
אגו ששולט בסופר אגו הלא מופתח, הנוקשה, תתפתח אישיות נוקשה.
תפקיד עיקרי של האגו הוא לתווך בין האיד חסופר אגו ולרסן דחפים ע"י:

  • יכולת איפוק ודחית סיפוקים בהכרה ברורה ומודעת. למשל אני רוצה לאכול אוכל בסופר טעים אך יודע שאין זה הולם.
    אדם עם סף תסכול נמוך מצביע על בשלות של האגו. קושי לרסן דחפים גורם לקושי בארגון החיים שלוקחת תכניות לטווח הארוך.
    דרך נוספת בה האגו מרסן דחפים היא שימוש במנגנוני הגנה שמדחיקים או שוללים דחפים