לדלג לתוכן

פסיכולוגיה מדוברת/אנורקסיה נרבוזה

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

שולי בת ה16 כועסת על הוריה מפני שמרגישה שמתעלמים ממנה. היא מספרת לה כי הפסיקה לאכול כדי להעניש את הוריה (55) והיא אנורקטית. אנורקסיה נרבוזה היא הפרעה שהסימפטום המרכזי הוא פגיעה בדימו הגוף בה לוקות לרב נערות בגיל ההתבגרות שמחליטות על משטר דיאטה חמור לצד פעילות ספורטיבית אינטנסיבית, הקאות ודשימוש במשלשלים. הנערה מתחילה להיות עור ועצמות ומרגיש מוחמת. מפסיק המחזור, יש נשירת שיער והעור מתיבש. כתוצאה מהקאה יש פגיעה בשינים שנאכלות על ידי מיצי הקיבה.
לא כל דיאטה מובילה לאנורקסיה. לרב דיאטיה היא שיפוט מציאות תקין לרו עודף משקל לא בריא. הרצון לרזות לא פעם נובע מלחץ חברתי ומנורמות תרבות של אידאל.
יש הבדל בין דיאטה מבוקרת לאנורקטית. מאפיני האנורקסיה היא כפיתיות, תפישת דימוי גוף שנעדרת כל שיפוט מציאותי תקין, אינה מסתימת בזמן, אינטיסביות לא פוסקת של פעילות ספורטית, חוסר שמחה למרות הירידה ודיכאון.
גורמי אנורקסיה: בגיל ההתבגרות במהלך תהליך הספרציה אינידיבידואציה (עמ 141) במהלכו יש פרידה מהורים וגיבוש עצמי (56) נערה שאינה בשלה לניציני התבגרות נאבקת בגופה כדי לחזור להיות ילדה. לרב זה נובע מקונפליקט שהיא חווה בין הרצון להישען על אמא לבין החשש להתחרות בה. אנורקסיה לרב היא דרך לעורר תשומת לב למצוקה ולכך שלא מתעלמים מיקיומה. לרב לאנורקטיות יש היסטוריה של הפרעות אכילה בגילאים שונים שנובעים מקשר בעיתי עם הדמות המאכילה לרב האם.

הטיפול באנורקסיה

[עריכה]

יש סכנה בריאותית באונירקסיה ולכן יש צורך ברופא דיאטן כדי לעלות במשקל על ידי פסיכולוג או פסיכיאטר במטרה לסיע בפתרון הקונפליקט הפנימי והבעיתי הקשור בהבשלת הזהות המינית ובעצמאות האישית. יש לזכור כי הנערות לרב מעמידות פנים כי אכלו למרות שנפטרו מהאוכל בדרכים שונים (הקאות, נתנו לכלב, השליכו וכו). במקרי קיצון יש צורך באשפוז ומומלץ לפנות לפסיכיאטר או למחלקה המתמחה בהפרעת אכילה.