משתמש:Ehudez/כלכלה/עקומת התמורה

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

תופעת המחסור עקומת התמורה:


אפתח בשאלה,מדוע יש כלכלנים?

התשובה היא כיוון שיש מחסור בעולם,מחסור של מוצרים וכסף.במציאות בה אנו חיים מוצר שחסר עולה יותר כסף (למשל : אננס בישראל יקר משמעותית מאשר אגסים,או שפלפלים באנגליה יקרים משמעותית מבישראל,איפה שיש כמות קטנה של מוצר יהיה מחסור והתוצאה היא שהמוצר יהיה יקר יותר באותו מקום).

*מוצר כלכלי הוא מוצר שיהיה במחסור כי צריך לשלם עליו כסף.

הכלכלה בבסיסה מחולקת ל-3 שאלות בסיסיות :

איך לייצר? עם מה נייצר?מזה גורם ייצור? ישנם 3 סוגי גורמי ייצור שהם : גורם אנושי(נקרא גם עבודה),גורם פיזי(מכונות,מבנים,ציוד),וגורם טבעי(משאבי טבע כמו מים,פחם,חומרי גלם,קרקע)

מה וכמה לייצר? צריך לבחור את המוצרים שאנחנו מייצרים. לפי הנחה שאנחנו יכולים לייצר אינסוף מוצרים.

למי לייצר? בדיקה של חלוקת המוצרים בין השכבות השונות בחברה.

עקומת התמורה- הסבר ודוגמאות לעקרונות:

גרף שמראה את סך אפשרויות הייצור של המשק/משקים.

4 ההנחות לפיהן משרטטים את עקומת התמורה הן:

1.במשק מייצרים רק שני מוצרים. 2.כמות גורמיי הייצור ידועה מראש וקבועה. 3.הטכנולוגיה ברגע נתון תהיה קבועה. 4.אי אפשר לייצר מוצר כלכלי בלי גורמי ייצור.דוגמא לעקומת תמורה קמורה בה השיפוע בין שתי נקודות משתנה כל הזמן (השיפוע תמיד שלילי אך נשים אותו בערך מוחלט).* לעומת העקומה הקמורה יש עקומה לינארית שיש לה שיפוע אחיד.


  • השטח הכחול כאן הוא מה שבתוך העקומה והוא לא רלוונטי כרגע פרט לכך שיש בו נקודות לא יעילות.
  • נקודה שמעל העקומה או שמאלה מנקודה כלשהי בציר ה-Y בעקומה היא לא אפשרית.

בעקומה המתוארת בדוגמה הנקודות הן : (0,1000),(20,900),(60,500)(85,300) ו-(90,0) שימו לב שאין הפרש קבוע כאשר Y יורד ו-X עולה,זה סימן לעקומה קמורה.

עקומת תמורה סגורה מתארת משק אחד בודד וכאן גם עובד אחד בודד.


נקודה יעילה - מצב בגרף בו יש נקודה אשר ייצור של מוצר Y או X נוסף יהיה כרוך בוויתור על המוצר השני. נקודה לא יעילה מבטאת בדיוק את ההפך. * לפעמים יעדיפו נקודה לא יעילה הכל תלוי במחיר הכלכלי של המוצרים (שקלים/דולרים/אירו או כל מטבע אחר) סה"כ אך כרגע לא נתמקד בזה. שאיפת המשק היא לייצר ביעילות כלומר,להיות ממש על הגרף של השטח הכחול כאן

סוגי ויתורים/עלויות אלטרנטיביים/אלטרנטיביות:

ויתור כולל - ויתור על ייצור כל הכמות של מוצר בשביל לייצר מוצר אחר.

ויתור ממוצע - ויתור פר יחידה. למשל אם ידוע לי שהפועל שלי בשעה מייצר 12 פיצות או 6 פוקצ'ות אז הוויתור הממוצע שלו יהיה 2 פיצות בשביל פוקצ'ה אחת.

ויתור שולי - הוויתור על ייצור מוצר בשביל לייצר את הסט/יחידה האחרונה של מוצר אחר. בעקומת תמורה לינארית יש נקודות שהוויתור השולי בהן שווה לוויתור הממוצע. דוגמה לוויתור שולי היא בגרף שנתתי היא שבשביל לייצר 20 X אז צריך לוותר על 100 Y.

יתרון מוחלט ויחסי:

מצב של השוואה בין פועלים בעלי הספק שונה. למי שיש יתרון מוחלט הוא מי שמייצר יותר משני סוגי המוצרים. בעל היתרון היחסי מקריב פחות מאחד המוצרים באופן יחסי בשביל לייצר את השני. למשל : יש שני עובדים שמייצרים בננות ואגסים..עובד א' מייצר 16 בננות בשעה ו18 אגסים עובד ב' מייצר 6 אגסים בשעה ו6 בננות בשעה. רואים שעובד א' הרבה יותר מוכשר מעובד ב' בייצור אך עובד ב' יוותר על ייצור אגס בודד בשביל בננה ועובד א' יוותר על 9/8 אגסים ולכן למרות שעובד א' מייצר הרבה יותר עובד ב' מקריב פחות אגסים בשביל ליצור בננות. דרך אגב,לעובד א' יש יתרון יחסי בייצור אגסים.


עקומת התמורה לפי היתרונות השונים:

כאן נסתכל על היתרון היחסי ! למשל : נעדיף שעובד ב' יעבור לייצר אגסים לפני עובד א' כיוון שלמשק שלהם יהיו יותר בננות עם עובד ב' ייצור אגסים במקום עובד א'.