משתמש:עודד פרידמן/ארגז חול/הרב שלמה שטנצל/פרק 2/הרב שלמה שטנצל/ישיבת פוניבז'

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

לישיבת גדולה נכנס הרב שטנצל, לישיבת "פוניבז" זה עוד היה בתקופה של המשגיח הרב דסלר זצ"ל שהיה בחיים והוא עוד הספיק לשמוע שיחות מוסר ממרן המשגיח הרב דסלר זצ"ל. ועד היום שמורים שיחות המוסר בכתב ידו של הרב שטנצל זצ"ל. בתקופה שהוא נכנס לפוניבז באזור תשי"ג הישיבה מנתה כ 300 בחורים , ועוד זכה לשמוע שיעורים מפיהם של הגאונים הגדולים זצ"ל רבי שמואל רוזובסקי, רבי דוד פוברסקי והגרא"מ שך. הרב שטנצל כתלמיד, רשם עשרות מחברות חידושי תורה מפי קודשם, ו הגאון רבי מנחם צבי ברלין ראש ישיבת "חיים עוזר" אמר בניחום האבלים בבית הרב שטנצל:"אני עוד זוכר בתור בחור שלמדתי איתו ביחד בפוניבז שהוא היה רושם הרבה חידושי תורה של עצמו מעניינים, והיה אחד הבחורים שתיעדו את השיעורים של מגידי השיעור בישיבה, של אותם ימים".

=הרב שלמה שטנצל על רבו המשגיח הרב דסלר[עריכה]

המאמר פורסם 3 שנים מפטירתו בשנת תשי"ז

כ"ה טבת מזכיר לתלמידי הישיבות דבר, הלב מתחלחל קמעא, ביום זה, וכשמתבונן בדבר עולה לפניו דמות דיוקנו של ר' אליהו אליעזר ז"ל הזכרון מתרענן וכחטף מבריק במחשבה, "כבר שלוש שנים"! הן, עברו ג' שנים מפטירת הגה"צ ר' אליהו אליעזר דסלר זכרונו לברכה, לחיי העולם הבא תשי"ד.
רבי אליהו אליעזר ז"ל היה מקורי בכל הליכותיו, הוא מזג בקרבו שתי שיטות, שהיו נראות למנוגדות, את המוסר עם החסידות. את הקבלה עם המידות, את השמחה עם העיון הנוקשה, דרכו בעבודת השם היה בעיון מעמיק, בכל מוצא שפתיו, אפילו שיחה חטופה, העלתה את עוצם מחשבתו, כל תנועה הי' מדודה אצלו, ובמרכז עמדה הארת פניו, שיחתו התנהלה עם כל אחד, כפי דרגתו, ורכז את כל מחשבתו הגאונית, למצוא דברים ההולמים במיוחד, ומתיישבים על לב המדבר.
  • רבנו ז"ל, אף שעל כתפיו נשענו עשרות מוסדות, באנגלי' ובארץ שהודרכו על פיו, וגם כאלה שקיומם הגשמי סופק מרבנו, נוסף לאלפי תלמידיו שהתכתבו עמו, בעניינים השונים, בכ"ז הצליח לשמור על השלווה, ולהגות רעיונות בעמקות נפלאה. ולחדש ולכתוב אלפי מאמרים, החובקים עולם ומלואו, יחד עם בקיאות עצומה בנגלה ובקבלה, יחיד ומיוחד הי' רבינו, בשיטת המוסר שהתחנך בקלם, מחשבתו תמיד הי' טהורה וברה, הגה כל דבר בעומק ומחשבותיו היה סדורות לפני בבהירות, השיחות שנשא בישיבה, היו מושכים ומשכנעים, לא רק מהתוכן הגדוש אלא אף מסגנונו המלוטש והעשיר שנאמרו בשפה ברורה ובנעימה המאפיינים את שלמותו.
רבינו ז"ל היה הוגה דעות גדול, אחד מאדירי התורה ומוסר, תארו ואמר עליו שיחיד הוא בדור, אשר גישתו המיוחדת, יכולה לעשות ל"מורה נבוכים" של דורנו, מספרים כי עשרות רבות נעשו בעלי תשובה בטיפולו בהם, כח השכנוע שלו הי' עצום, הכרתו את בעיות התקופה, וידיעותיו את העולם, סייעה בידו לתת תשובה, לכל הפונים אליו.

לכל אחד נשא פנים, ייעץ והדריך בהארת פנים ובחיבה, כמעט כל חייו היו קודש, להפצת תורה, יזם וייסד ישיבות ות"ת בלונדון בגיטסהד ומנצ'סטר, נסע על פני ימים לחנך ולהפיץ מעיינות המוסר, ודווקא בהתלהבות חסידית, לא נח ולא זע עד שראה את פרי עמליו במלוא קומתו

ההצלחה האירה לו פנים, בכל דרכו הארוכה בשטחי המחשבה בדבור והמעשה, חונן גם בכשרון כתיבה, וזכה להשאיר אלפי מאמרים, אשר נתונים הדרכה אף לאלה שלא הכירהו.

חלק מהמכתבים יצאו ע"י תלמידיו בספר "מכתב מאליהו" נחטף מהשוק ועתה יצאה מהדורה שני'. כמו כן עומדים תלמידיו בלונדון להוציא חלקים נוספים מכתביו הרבים.