לדלג לתוכן

משתמש:ישראל קרול/הנהלת חשבונות

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

הנהלת חשבונות היא מקצוע העוסק ברישום של האירועים הכספיים של העסק או התאגיד בשפה אחידה וחשבונאית.

הבהרה: המידע בעמוד זה הינו טיוטה, ועדיין לא נבדק, והאחריות היא על הקורא בלבד.

הצורך בהנהלת חשבונות

[עריכה]
  • עסק מורשה - נדרש לדווח למע"מ ולמס הכנסה אחת לחודש או לחודשיים, ובנוסף עליו להגיש דו"ח למס הכנסה אחת לשנה.
  • עסק פטור - נדרש להגיש דו"ח למס הכנסה אחת לשנה.
  • עמותה - נדרשת להגיש

כיצד נהיים מנהלי חשבונות

[עריכה]

לצורך העבודה לא נדרשת תעודה כלשהיא, אולם ניתן ללמוד את המקצוע במוסדות שונים, ולאחר בחינה של משרד התמ"ת ניתנת תעודה, המבחנים נערכים על התאוריה: סוג 1, 2, 1-2, 3, והנה"ח מעשית (תוכנת חשבשבת).

הנהלת החשבונות

[עריכה]

הרישום החד צדדי

[עריכה]

לעסק פטור או לעסק מורשה בתנאים מסוימים נדרש רישום בצורה הבאה

  • במכירת מוצר - יש להוציא מסמך חשבונית או חשבונית מס ללקוח, ולשמור את העתק
  • בקבלת תשלום על מכירה - יש להוציא מסמך קבלה ולשמור העתק, ולרשום את התקבול בספר תשלומים ותקבולים.
  • בקנית מוצר או ברכישת כל שירות שהוא עבור העסק - יש לקבל מסמך חשבונית מס מקור (העתק נשאר עבור המוכר או נותן השירות בעבור הרישומים שלו).
  • בתשלום חוב - יש לקבל קבלה מקור (העתק נשאר אצל מקבל התשלום), ולרשום את ההוצאה בספר תקבולים ותשלומים.

הרישום בספר תקבולים ותשלומים

[עריכה]

את הספר ניתן להשיג בכל חנות למכשירי כתיבה. עלות הספר נעה בסביבות ה-14 ש"ח.

בספר מופיעים דפים ממוספרים במספר סידורי עולה. כאשר בכל דף יש טבלה עם הנתונים הבאים. תאריך, פרטים, מס' חשבונית,

הוא מחולק לעמודות של תאריך סכום ומע"מ של הוצאות והכנסות ותיאור. הפעולות הנרשמות הם: עיסקה של מכירת מוצר או שירות, ועיסקה של קניית מוצר או שירות. בתאריך - רושמים את תאריך האירוע במכירת מוצר או שירות - רושמים תחת הטור הכנסה את הסכום הכספי של העיסקה, ובמקרים שמתאפשר החזר מע"מ, יש לרשום את סכום המעמ בנפרד. בנתינת כספים - כאשר הנתינה היא לצורך ציוד: כאשר הנתינה היא לצורך קניית סחורה או שירותים שוטפים: רושמים את סכום הכסף תחת הטור הוצאות, ובמקרים שמתאפשר החזר מע"מ, יש לרשום את סכום המעמ בנפרד.

כאשר נדרש דיווח למע"מ - יש להגיש "דו"ח מע"מ" ב-15 לחודש אחת לחודש או לחודשיים (ובאינטרנט ניתן להגיש עד ה-19 לחודש). הדוח הוא טופס מיוחד המתקבל ממע"מ ונשלח לחייבי הדיווח בכל תחילת שנה קלנדרית, וניתן להשיגו במשרדי מע"מ, ניתן גם להגיש את הדוח באינטרנט על ידי הקלדת הסכומים בשדות המתאימים ללא צורך בטופס כלשהוא. יש טופס מיוחד לדוח שתוצאתו היא קבלת החזר, לדוח שתוצאתו היא תשלום למעמ. בטופס רושמים

הרישום בחשבונאות כפולה

[עריכה]

כל פעולה שהיא שינוי בעסק, הניתנת לתירגום במונחים כספיים, ושהיא מתועדת באחד מהמסמכים המקובלים - תירשם.

המסמכים המקובלים: חשבונית, חשבונית מס, חשבונית זיכוי, חשבונית מס זיכוי, קבלה, מסמכים אחרים הנדרשים אך לא מוכרים: תעודת משלוח, הצעת מחיר.

הרישום נעשה לפי חשבון, לכל סוג הוצאה מייחדים "חשבון" הנושא את שמו, ותחת חשבון זה נרשמים כל הפעילות הכספית השייכת לחשבון. לדוגמא: הוצאות החשמל של העסק מקבלים חשבון בשם חשבון הוצאות חשמל, והוצאות שכר הדירה של העסק מקבלים את השם חשבון הוצאות שכר דירה. כל פעם שיתקבל לעסק חשבון חשמל מרשות החשמל, קבלה על תשלום חשבון חשמל, תירשם הפעולה תחת חשבון הוצאות חשמל. וכל פעם שיתקבל ממשכיר הנכס חשבונית לחיוב וקבלה על תשלום השכר דירה, תירשם הפעילות תחת חשבון הוצאות שכר דירה.

רישום קניית סחורה
[עריכה]

המסמך הנלווה לקניית סחורה הוא חשבונית מקורית המתקבלת מהמוכר.

החשבון שתירשם בו תנועת חיוב הוא "חשבון הוצאות קניות סחורה" ובקיצור "חשבון קניות". בסכום העיסקה לא כולל מע"מ - במקרה של עוסק מורשה. סכום המע"מ ירשם ב"חשבון מע"מ תשומות". החשבון הנגדי שתירשם בו תנועת זכות זכות הוא חשבון המוכר. לכל מוכר מיעדים חשבון נפרד הנושא את שמו, כמו "חשבון יוסי רהיטים". במקרה של מוכר אקראי וכדומה, רושמים זאת ב"חשבון ספקים", כשמו כן הוא מיועד לכל הספקים שאין להם חשבון משלהם. אולם עדיף ככל הניתן לרשום כל מוכר בחשבון משלו, לצורכי בקרה ותיעוד. הסכום שיירשם הוא סכומה הכולל של העיסקה כולל מע"מ.

על התשלום תירשם תנועה נפרדת, כדלהלן, בין אם היא בוצעה באותו מעמד של הקניה ובין אם היא מבוצעת לאחר מכן או קודם לכן. אם כי אפשר לרשום זאת באותה פעולה, במקרה שהתשלום נעשה באותו מעמד.

רישום הוצאות העסק
[עריכה]

רישום הוצאות העסק זהה לתהליך ברישום קניות סחורה. רק שכאן מייחדים לכל סוג הוצאה שם אחר, אף אם מדובר באותו מוכר. ולמשל הוצאות ניקיון ירשמו בנפרד מהוצאות ציוד משרדי אף עם שניהם נקנים באותה מכולת.

החשבונות שייפתחו הם חשבונות הוצאות הנושאות את שם ההוצאה או הספק, כמו "חשבון הוצאות טלפון" או "חשבון הוצאות בזק" (או בקיצור - ללא המילה "הוצאות"):

  • חשבון חשמל
  • חשבון טלפון
  • חשבון פלאפון
  • חשבון ארנונה
  • חשבון שכר דירה
  • חשבון עמלות לבנקים
  • חשבון ריבית לבנקים (רישום הריביות יבוצע בחשבון זה, והוא לא חלק מחשבון עמלות הבנק)
רישום תשלום על הוצאות
[עריכה]
רישום מכירת סחורה
[עריכה]
רישום קבלת תשלום ממכירות
[עריכה]