משתמשת:יוני2023/גוף נפש/שפת המחלה
תסמין (symptom נגזרת מהמילה היוונית Sym ("ביחד") ו-Piptein ("ליפול"), ומשמעותו המקורית ביוונית היא "תאונה") הוא מסר ששולח לנו הגוף. הפרעות, קשיים וחלקים בקונפליקט נמצאים בגוף לפני שהם "נופלים יחד" ומיצרים תסמינים. תשומת לב להיסטוריה של תסמיננו והשפעותיהם אנו יכולים להבין את הסיבות העמוקות שהן מפתח לבריאות שלנו. כדי לעשות זאת עלינו להכיר את שפת הגוף-נפש (52). חוסר תמיכה יכול לבוא לידי ביטוי בתחושת עמוס בגב או בעיות בברכים ובקרסולים, במרפקים. תשומת לב לשפת הגוף והאזנה לתקשורת הגוף פירושה גילוי שפת הגוף-נפש. כריסטיאן אוונס מתארת כיצד הבחינה שיש קשר בין שהיא מתקשרת למאהב שלה לשעבר לאזור בין כתפיה, מתח, תחושת חולי ועייפות. בחילה והקאה היו ביטוי לאי קבלת רגשותיה וחוסר האמונה שלה לחוש תחושה אחרת. תסמין הוא בוחן ראשון לחוסר איזון. אין אנו יודעים על מערכת היחסים של נושאים פסיכולוגים ורגשים. נדמה כי בעיה גופנית נגרמת על ידי תגובה פסיכו-רגשיות. ברברה הוברמן בספר your body believes every word your say חולקת על האבחון בגידול סרטן מח: היא תהתה האם אובדן העצבים בא לפני או אחרי איבוד האנרגיה בשל הגידול (53). בתחילה היא האמינה כי חוסר היכולת הגופנית היתה תחושה של מרפה ידיים כיום היא מבינה שזה עודד אותה להתמודד עם תחושות לא מודעות ופחדים שהיו מצוים בה.
תסמין קשור לעבר ומשקף יחסים עם שאר חלקי ישותינו. הוא משפיע על העתיד.
טראומה מצטברת
[עריכה]יש תסמינים ישנים ויש מהתקופה הנוכחית. יש לחפש בתקופה 24 חודשים טרם התסמין. ילדים המתמודדים עם סרטן התנסו באבדן טראומטי עפלים מילדים בריאים או ממעבר טרם גילוי הסרטן (לואיס, self healing) (54). היבט גופני של מחלה עלול להיות מושפע מהגישה המדעית אולם הביטוי הגופני הוא ביטוי סופי לתהליך שנמשך (ג'ון בול, understanding disease).
טראומה רגשית יכולה להיות עזיבת הילדים את הבית, מות של יקיר, מריבה משפחתית, לחץ בעבודה, חוסר ביטחון להחזיק במקום העבודה, קושי לבצע שינוי שאתה משתוקק אבל מפחד לעשות אותם ולכן מרגיש מת בפנים. עליך להבין מה הרגשות העמוקים לאירועים שקשורים להופעת המחלה. התבוננות לאחור יכולה לחשוף אירועים מהזמן הקרוב או נושאים מראשית הילדות שהעלה את העניינים לפני השטח. ילדים קוברים בתת המודע שלהם רגשות, פחדים ועוד כדי להתמודד עם המציאות. תסמין היא דרך ליצור קשר עם אותם רגשות קבורים. הם שליחי התת מודע. זיהוי טראומה מהעבר יכול להעיר תחושות ורגשות שלא ניתן להם ביטוי אך לא הכרנו בהן (55). סיפור על שריל שעבקה פגיעה מינית על ידי אביה. הגיעה לבית חולים לאחר שהשתכרה והרכב שלה התרסק. בבית חולים לא יכלה להסתיר את הרגשות שלה. היא הבינה כי קבלה הזדמנות שניה, הכירה שלא נתנה לעצמה להכיר בתחושות שהיו נעולות בה, והבינה כי כדי שתוכל ללכת שוב עליה להוציא את הזיכרונות החוצה (56) ויהיה עליה לסלוח לאביה. היא הצליחה לצאת מבית חולים בהליכה על שני רגליה ומלמדת ריקוד. ניתן להכחיש את רגשותינו שאנחנו בסדר אך ניסיון להעלות את כל הרגשות למעלה נדמה כי זה כמעט לא אפשרי. אנו יכולים להעלים מזיכרון שלנו אירוע ולכן טוב להיעזר בבני המשפחה לדבר על אירועים שהדחקנו. הכחשה היא מנגנון של הנפש ביחוד באירוע טראומטי. הענקת קול לרגשות החבוים היא צעד במסע לריפוי. התבוננות אוביקטית היא חלק מהריפוי. לא רק של אירועים חיצונים.
פענוח השפה
[עריכה]זיהוי התפקוד של החלק הלא בריא (פסיכולוגי או רגשי) באמצעות התסמינים מזסיע בזיוי החלק הפגוע. חשוב על חלק בגוף שתהיה מעונין לחקור על שימושיו השונים. מה עושה אותו חלק בגוף ומה ממלא? כיצד תפקודו קשור לחייך (57).
- ברכות מאפשרים ללכת, לרוץ, לרקוד, להתכופף, להתישר. כריעה על ברכים היא אקט של כניעה או השפלה. "הגאווה קודמת לנפילה מראה כיתד חוסר צניעות גורמים לנו להיות קשוחים ועיקשים. ברכים המאבדות את הגישות הן סימן שאין אנו נעים באופן חלק. הברכים מחזיקות את משקל הגוך מבלי להפילו.
עלינו לחקור את טבע המחלה או הבעיה. דוגמאות:
- זיהום הוא תוצר של אילוח חומרים לגוף. כלומר משהו נכנס אל הגוף וגרם לבעיה.
- קושי שמיעה - האם אינך מקשיב לאף אחד או שיש משהו שאינך רוצה לשמוע? (58)
- ערפול עיניים - אינך רואה טוב, משהו נכנס לעין,האם ראית יותר מדי?
- לחץ כבד בחזה - עליך להוריד משהו מעל החזה, לחלוק, מכניס פנימה משהו שמפריע לך
- רגלים קרות - פוחד להתקדם
- בעיות עיכול - סערת רוח, אוכל את עצמך מבפנים, עכלת את משמעות הדברים?
- בדידות - האם אתה פגוע, משהו פגע או משהו פגעו בך? האם אתה פוגע בעצמל?
ג'ני ברטן נפגשה עם לקוח עיסוי שהיה לו כאב גב: דוד בטל את נישואיו. הוא ואשתו לעתיד קנו דירה, תכננו אירוע בכנסיה, שמלה - הכל היה מוכן. הגב התחתון קשור לטבע הנשי ומערכת יחסים (59) ומיקומנו בעולם. אגן הירכיים הוא אזור שאנו עומדים על שלנו. דוד עבר לגור עם ארסותו לאחר שהות עם אמו. הוא הבין שנזקק למקום משל עצמו, לדאוג לעצמו ולעמוד לבד על שתי רגליו. תיאור כיצד לאבחן את הגוף לדוגמה תסמינים בפנים הגוף יש לבחון האם הגוף חם, קר, קשה, רך, מושך, דוחף, לוחץ או ריפוי. מה מעלות הגוף והצבע שלו. לנסות להיות בתוך הכאב: כיצד זה מרגיש? רישום תחושות פנימיות מסייע ביחוד כשבוחנים את המילים בהם משתמשים: האם פסיכולוגית, רגשית וכו (60)
יתרונות מוזרים
[עריכה]למחלה יש יתרונות. מחלה היא מבלבלת. היא מרכזת בה את האנרגיה ולכן משליכה את כל העניינים הפחות חשובים. היכולת להיכנס פנימה מאפשר למחלה לפתוח את לבנו ולתקשר אתנו ועם הדברים בעדיפות ראשונה אמיתית. לעיתים אנו מתמקדים ברחמים עצמיים: כמה אני מסכן לאור המחלה. חולה (invalid - חסר תוקף; אינו חש בטוב) הוא אדם שאין אותו ומתעלמים ממנו. תרנגול וביצה: מי חסר אונים החולה במיטה שחש חוסר אונים או (61) או האדם שחש שאינו מסוגל ופוטר עצמו כחסר יכולת ונהיה חולה? האם מחלה מערערת את הערך העצמי? מחלה מתירה לאדם להסיר אחריות מעל כתפיו. מה מונעים ממך התסמינים לעשות? האם מצבך מספק לך דרך להתעלם מרגשותיך? למשל מגרינה מונעת קריאה בקול או ביקור במשפחה. רגל שבור תדחה חתונה. הרפס מונע מגע אינטימי. כיצד המחלה או הבעיות משנות את חייך? האם יש יתרונות?
המחלה גורמת לאדם לחוש מיוחד, שונים ומיוחדים. לרב ילד חולה זוכה לתשומת לב יתרה של האם. האם המחלה היא דרך לזעוק לאהבה, לגעגועים, לתשומת לב ולטיפול? כמה אתה מסוגל לומר לאחרים שאתה זקוק לטיפול? האם אתה נאבק בעצמך להתגבר על מחלה? האם אתה מצפה מאנשים סביבך להבין את צריכך מבלי שתאמר להם? המחלה ממלא בנו דבר מה בימינו והוא מהווה דיון. לאנשים יש רשימה של תלונות, ביקורי רופא, בדיקות, תרופות ואבחנות. אנו אוהבים לדבר על החולי שלנו וזה הופך אותנו לבעלי תלות בה כדי לזכות בתמיכה (62) ולתחושה שאנו ראוים ליותר אהבה. זה מעלה נקודה האם אדם מרגיש ראוי לאהבה ללא מחלה? האם חבריו ידאגו לו אם הכל בסדר אצלו? האם המחלה היא כלי לשמר קשרים? האם באמצעות המחלה אתה מונע מאחרים לקרוב אליך?
מערכות יחסים המבוססות על כנות אמיתית קשות להשגה. לא פעם אנו מנהלים קרב חרישי על רצונותינו עם בן הזוג. מחלה יכולה לאיים על מערכת היחסים. להיות סימן על פחד מאובדן. לעיתים אנו משתמשים בה לתשומת לב. יש לבדוק האם אנו משחקים באשמה והאשמה. לפעמים אנו שמחים שבן זוג סורר נאלץ להישאר בבית כדי לטפל בנו או שהיא מעניקה זמן להתקשר אחד לשני. המחלה יכולה להוציא החוצה תיעוב עצמי ובושה. האדם יכול לתפוס מחלה כסוג של עונש בשל רגשות אשם על מעשה שעשה. החיים הם קשים להתמודדות ומחלה היא אמצעי לא להתמודד עם ציפיות גבוהות או דרישות שתובעים אחרים (63). מתח יכול להיות סימן על כך שאדם קשה עם עצמו או עם הסביבה. לעיתים מחלה מחפה על פחד או כישלון. כשאדם חולה הוא מאבד שליטה על העתיד ועל העתיד לדאוג לעצמו במשך זמן. זו הפסקה להתחבר, לנשום ולהתחבר מחדש, להיזכר במי שאנחנו. מחלה מתירה לנו לעשות דברים אחרים שהיו מוכחשים כמו ציור או כתיבה, זמן להגות לחשוב ולדאוג לעצמנו, ללמוד וכן הלאה. להכיר טוב יותר את עצמנו.
מחלות ילדים
[עריכה]מחלות ילדים (אבעבועות וכו) בונה מערכת חיסונית שתלווה עד המוות. מבוגרים שחולים בהן מאחר שלא חלו בילדות חסרי יכולת להתמודד עמה. ילד חולה במחלות אלו כשזקוק למנוחה, תשוב לב ואהבה נוספים. מחלות או בעיות מלידה שהתפתחו בגיל מוקדם קשות להסבר. יש הטוענים כי זה תוצר של הרגלי הורים (עישון, סמים וכו) או קונפליקטים רגשים בין ההורים או בשאלה האם להביא ילד. יש הטוענים כי מחלות אלו הן תוצר של עניין לא פתור בחיו הקודמים של הילד (64) או בשל צירוף של חייהם והוריהם המוצאים תיקון בחיים האלו. עם זאת עלינו להכיר כי אנו עומדים מול גורם מיסותרין שאין אנו יודעים לקבל תשובות לו. עלינו לבחון אילו יתרונות מציעה לנו מחלה: מה ניתן ללמוד מהמצב. ילד חסר יכולת לעיתים מואשם בבעיות המשפחה ובאופן כזה הבעיה אינה נפתרת ועל כן יש לבחון את הגישה, התנהגות, הרגשות ואיך אלו משפיעים על הילד ועל הדינמיקה המשפחתית. לעיתים זו הזדמנות לתת לילד לדבר על רגשותיו עם יועץ פסיכולוגי או מורה.
תאונות הן מקריות
[עריכה]תאונה לדעת חלק מהאנשים אינה מקרית ולכל דבר יש משעות ותכלית. לדעת המחברת תאונה היא מקרית וניתן ללמודה ממנה. תאונות קורות בתקופת לחץ, בלבול או במהלך שינוי שאדם עובר. אנו פחות מקדישים תשומת לב לעצמנו בזמנים אלו ומתעלמים משדרים של הגוף מאחר שהדעת מוסחת אנו עלולים לטעות ולהתמוטט ולהגיע להפרעה גופנית. בדוק אילו חלקים נפגעו בתאונה, חפש את המתיחות שממנה סבלת טרם התאונה, בחן קשרים בין אלו, והשתמש בשאלות בתרגיל (65). האם אזור הנפגע בגוף נמצא עתה בחולשה? מה מונעת התאונה ממך לעשות וכיצד שינתה את חייך? מה יתרונות המצב. ג'ון טיילור מספר עי שבר את הגב והיה צריך לשכב בלי לזוז 6 חודשים. זה אפשר לו להפסיק לרוץ, להתחיל ולהכיר את עצמו ואת ילדיו ולהאריך בשיחות. ההגנות שלנו נפלו, הוא היה פגיע וחלש והוא למד להתקרב לעצמי. כשחזר ללכת הרגיש שכי נולד מחדש וזכה לחיים חדשים.
תסמינים פירושם שינוי
[עריכה]אנו יכולים לחשוב שאנו יודעים את משמעות התסמינים אולם קבלת האמת שבהם לא קלה. תסמין לרב הוא ענין שבחרנו להתעלם, להתכחש או הדחקנו ועתה עלינו לקבל את אותו חלק לא רצוי. לעיתים קל להשאיר את המצב כמוה שהוא אפילו אם אנו מאבדים את הבריאות שלנו בתהליך. בספר מארק the healing path מתאר ג'ורג מלטון איך לקה במחלת מין ולא התענין להבין מה המסר שגופו שולח אליו (66). יום אחד הוא חלה באיידס ואין לה מרפא בתרופה וזה הכריח אותו ללכת ולמצא בתוכו תשובות כמו כעס ופחד.
סיפור על צעיר שהשתתף בקובצת גוף נפש של ד"ר ג'ואן בורניסקו. בשל המחלה שלו גר בבית הוריו ונמנע מלפתח קרירה משל עצמו ויחסים אינטמים. הירגעות ונשימות הקלו על הכאב. הוא ספר כי הוא אינו יודע מה לעשות בגיל 27 מאחר ומעולם לא חי מחוץ לבית הוריו ולא יודע לפתח קשרים עם אישה. הוא לא יודע איך לחיות את החיים אחרת. חושב שהוא צריך לחזור לבית הספר. הוא מתעניין בכאבים שלו שוב. מחלה היא הזדמנות להתבונן לאחור להתנהגות ולדפוסי חיינו ולהבין מה הרגשות האמיתים ומה ברצוננו לעשות בהם. זיהוי תסמין הוא תחילת המסע. יש להתחייב לוותר על הישן ולהיפתח לחדש. עלינו לרצות להבריא מחדש אך לא נצליח אם נאחז במחלה בשל מניעים דקים. יש לערוך התחיבות לריפוי עצמי ואומץ להשתנות.
נסה זאת בעצמך: גילוי מסרי הגוף-נפש שלך
[עריכה]- במשך חצי שעה שב במקום שקט עם נייר ועט. ניתן מוזיקה רכה.
- שב ועצום עיניים. דמין כי אתה עולה מהרגלים ועד הראש, מוחה מחלק חלק את המתח ומרגיע אותו. נשום כמה נשימות עמוקות. התמקד בהתמלאות ובהתרוקנות של נשמיתך כשהיא נכנסת ועוזבת את גופך.
- הבא את תשומת לבך לאזור אותו תרצה לבחון. תן וכתוב את התשובות לעלות ספונטניות לשאלות:
- מה התפקיד שלך החלק, מה עושה עושה, לאילו חלקים קשור ומה מאפשר לך לעשות
- באיזה צד בגוף מתעורר בעיה ומה ההיבטים שקשורים בחלק אליה (ר' פרק 10)
- מה טבע הבעיה (68). תאר את המצב במילותיך, איך אתה חש בחלק של הגוף והאם אתה יכול לעצור אותו. שאל מה היא תחושת הפגיעה
- תאר את צבע האזור, מעלות חום, מה משתנה בו ומה הוא מזכיר לך.
- איך המצב הגופני משפיע על חייך, מה נמנע ממך ומה עליך לעשות במקום והאם מהווה אבדן בעבורך או שאתה שמח?
- אילו אירועים התרחשו בחייך? האם התמודדת עם רגשותיך? האם יש תחושות פחות ממשיות מתחת לפני השטח? האם טראומה מהעבר עלתה לפני השטח? חשוב על גירושים, מוות, וכל טראומה אחרת, בעיות עם ילדים, הואים, משבר בעבודה. מצבים שרצית לשלוט בהם, תחושת אבדן, התמוטטות רגשית, דחיה או התעללות?
- האם זו מחלה חוזרת? האם אלו רגשות שחוזרים? תאר בקצרה את חייך ואת הבעיות הגופניות, הרגשיות והמחלות שעמם התמודדת על דף.
- מה היא המחלה עבורך? כישלון? אשמה? האם אתה מגדיש לעצמך זמן? האם פירוש של מחלה שעליך לעבוד או להתמודד עם אחריות (69)? האם המחלה מונעת עיסוקים בנושאים אחרים כמו פחד, חוסר ביטחון, מפריע למערכת היחסים, לעשיה? או דבר חיוני?
- יש יתרון בשל המחלה? היא גורמת לך לחוש מיוחד? אהוב? מטופל? תחושת אשמה על הסביבה? האם היא עונש? האם יש לך צורך במחלה?
- האם אתה יכול לדמין עצמך בריא, שלם? לדוגמה אם אתה על כסא גלגלים האם אתה יכול לדמין עצמך הולך? אם מדוכא - דמין שאתה מאושר. האם היית מקבל מרפא ממשהו. אם תוכל להיות בריא בחייך מה תהיה המשמעות שלה בחייך.
- תאר את עצמך, גופך ותן למילים לשקוע בך! האם יש להן משמעות והאם יש להן השלכות על אספקטים אחרים בחייך. האם הן קשורות לאנשים או לנושאים אחרים? הקשב היטב לתשובה.
- האם אתה חש שגופך מנסה לדבר אליך (70)? האם אתה רואה היכן עליך לעבוד? נושאים שיש להעלות מעל פני השטח? האם אתה מוכן לרפא את הבעיות האלה?