לדלג לתוכן

משתמשת:יוני2023/גוף נפש/נשימת החיים:מערכת הנשימה

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

נשימה פירושה לחיות. נשימה ראשונה פירושה "אני קיים". נשימה היא קצב שאיפה ונשיפה שמשרת את החיים. מפגש בין שנים יוצר אחד שלם. אנו נושמים אוה נשימה שבה חולקות כל צורות החיים. המקום בו כל יצורי החייים שווים. נשימה פירושה הכנסה פנימה חיים לחומר. נשימה היא שאיפה החוצה של עולמנו הפנימי כדי שנוכל לחלוק עם אחרים. אקט של נתינה וקבלה. שאיפה פירושה תחושה מרוממת והתמלאות ביצירתיות. הנשימה והנשמה קשורים למשמעות שאיפה והשראה (231). שורש של נשימה הוא spiro (לשאוף) - למלא את הגוף בנשימה ולמלא את הנשמה בתודעה אלוהית. ללא נשימה אנו חיים בקיום רדוד וחסר משמעות ומוות רוחני.

התמונה אינה מציגה את מיקום הסינוסים, מערת האף, בלוטת התריס

קושי בנשימה מסמל בעיה בגבולות, חוסר בהירות (היכן להתחיל והיכן לסיים), להעניק לאחרים שליטה וניהול של חיינו כך שהם נושמים עבורנו, תחושת חניקה, קושי לנשום בעצמנו (232), חוסר איזון בתהליך קבלה ונתינה.

  • עצבנות ובהלה - נשימה רדודה
  • נרגזים - נשימה עמוקה
  • פחד או אי נטילת חלק בחיים - נשימה קצרה
  • נשימה מלאה מחזירה את העוצה של האישיות, זקיפות קומה, פתיחות וכבוד עצמי, גבולות ברורים ואיזון בתהליך נתינה -קבלה (עוד על נשימה בפרק 5). מערכת הנשימה מרוכזת בריאות וכוללת את האף, הגרון, קנה נשימה וסימפונות. יש לה יחסים קרובים עם מחזור הדם. חמצן עובר מהריאות למחזור הדם, דו תחמוצת פחמן מגיעה מהדם לריאות ולנשיפה.

האף

[עריכה]

נשימה של חמצן משמר את החיים ומשקף את מערכת היחסים שלנו: חסומים, נקים, נושמים פנימה או מעונינים לחדול מכך. האף מסמל דחיפה לאזורים שאיננו רצויםף צורך בכיבוד גבולות ופרטיות של אחרים. יתכן כי יהיה עלינו לחדול מלהיות רחרחניים ולהעניק לאחרים מקום (233). אף מאפשר להרגיש מתיקות וחריפות של מאכלים. תקשורת מתבצעת דרך העינים והקול בעוד שחוש הריח נותר לא מודע. מולקולת ריח היא בעלת גודל וצורה יחודים שמוזהים על ידי המוח כך שיש ביכולתנו לזכור ריחות. יש ריח אינטואיציה שמקשר בין האף לתפיסה האינטואטיבית שלנו לדבר שאינו ברור או גלוי לעין.

אף סתום

[עריכה]

חמצן בנשימה הוא חיוני. לעיתים איננו רוצים לנשום כי החיים קשים על ידי הצבת מחסומים כאף סתום שימנעו את הנשימה. האם אתה רוצה לדחוף או להתנגד למשהו? לסגת מהחיים? חוסם משהו? גישה חנוקה או חסרת אוויר? בעל דעות קדומות? נוקשות? מה אתה צריך כדי לנשום שוב בחופשיות. אף חסום הוא דרך לחסימת ריח, סגירת עצמנו מזיכרון, הימנעות מריח. האם ריח מעלה בך תובנה? אינטואציה למצבך? האם אתה מעונין להתעלם ממשהו שאתה מריח? חוסם עצמך מתובנה אינטואיטיבית? (234)

קדחת השחת

[עריכה]

תגובה אלרגית לאבקני פריחה. תסמינים של הצטננות עזה, עינים דומעות, גירוי באף ובעינים, תגובה רגשית, רצון להתחבא ולברוח. לרב תוצר לתגובה חיצוניתף נסיגה, התנגדות ופחד שמוביל לבידוד ומתח. למה אתה אלרגי? מה גורם לנזילה רגשית? פחד? מיניות? שינוי עונות? הזמן שחולך? צורך בתשומת לב? ממה אתה רוצה לברוח (פרק 15 - אלרגיות).

דלקת הגתות (סינוסיטיס)

[עריכה]

סינוס הוא תא חלול, חלק מהנשימה. נשימה פירושו לזכות בהשראה, הכנסה של רעיון חדש פנימה, דחיה של דברים המעניקים השראה ומזינים אותנו, לחילופין, הטענת יתר של עבודה מנטלית ללא אנרגיה. דלקת פירושה שהאדם מוטרד, חולה, קושי עצמי המיצר תקיעות, יצירתיות ורגישות. האם אנו מתנגדים להשראה? קשורה לעצב מודחק, דמעות חנוקות, כאב עז וחום גבוה לרב בשל עוגמה פנימית, חום של רגשות (235). מה עליך לעשות כדי להיות פתוח בשנית? צורך להיות נאהב?

התעטשות

[עריכה]

אישיות מרגיזה, מצב מתסכל גרגירי אבק - דברים שיכולים להרגיז. התעטות היא מניעת חדירה של אלו לאף. משחרר מתח ואנרגיה. מה מרגיז אותנו? ממה עליך לשחרר? אילו רגשות אתה מתנסה? מנסה להירגע אם יש בעיה בהתעטשות (ר' פרק 5).

בית הבליעה

[עריכה]

כפי שהוזכר בפרק 12, בית הבליעה הוא מקום בו אנו בולעים מזון, שתיה ואוויר.בית הבליעה בעל שתי דרכי תפקוד: הכנסה פנימה של המציאות והרגשות ומנגד ביטוי שלהם.

כאב בלוע

[עריכה]

בית הבליעה הוא מקום בו אנו בולעים את השפעת הדברים שמשפיעים עלינו. כאב פירושו תגובה מבוהלת או כועסת, חלוקת רגשותינו, מחשבות ודאגות (236). כשיש קונפליקט בית הבליעה כואב. מה מכאיב? מה נתקע בגרון? חונק? חוסם? רגשות? אנרגיה? מה ברצונך באמת לומר?

שיעול

[עריכה]

תגובת גירוי בבית הבליעה או בגרון שעלול להחמיר לדלקת אם נמשך זמן רב. שיעול הוא ניסיון לנקות את הגוף ולסלק את הגירוי. מה גורם לך לחוש מגורה, מה גורם לך כעס? האם אתה בולע משהו שאינך רוצה לקבל? שיעול נגרם על ידי דבר שאמרנו או רצינו לומר מפני שמנגנון השיעול הוא חלק מהגרון. האם אתה חש אשמה? רוצה לבטא את עצמך? להוציא לאור רגשות? שיעול עצבני הוא דרך לשמירה על כיסוי רגשות פנימים, דאגות, מתח רב שקשה להם להשתחרר. אם מלווה בליחה, חזה כואהב ר' ברוניכיטיס.

הבלוטות והשקדים

[עריכה]

חלק ממערכת החיסון המסיעים בהגנה מפני סילוק חומרים זרים מזיקים (237) שממוקמים בכניסה לגוף. מיצגים את היכולת להבחין בין המזיק למועיל.

  • דלקת השקדים - השקדים מתנפחים כך שקשה לבלוע. תוצר של זיהום, מציאות הכוללת גורמים מפריעים או מזיקים, חוסר יכולת להגן על עצמנו, פגיעות, קושי בקבלת שינוי, כעס, פחד, חוסר רצון להטמיע את השלכות השינוי. שכיח אצל ילדים.
  • בלוטות נפחות - חוסמות את תעלות האף והאוזניים דהינו המידע. לרב אצל ילדים.

קופסת הקול

[עריכה]

בית הבליעה כולל את קופסת הקול והגרון.
קול - סימן ההיכר שלנו שאין לאדם אחר. האופן בו אנו משתמשים בקול משקף את האישיות שלנו. הקלט את עצמך והקשב לקול (238).
בעיות קשורות לפחד מדיבור, הדחקת רגשות, קושי לתת קול למחשבה או לרגש, תחושה כי אנו אומרים כל מה שאינו נכון. קול מאפשר לבטא את מה שאנו זקוקים לו. האם אתה דובר את האמת שלך? בולע אותה?

  • דלקת - זיהום שגורם לנו להיות צרודים, איבוד הקול, הצטננות עזה, כעס רב, עצבנות בשל דבר מה שאנו רוצים לומר, איבוד קול, תחושה שאין לנו משהו בעל ערך, תחושת חוסר ערך. אדם מאבד קול אחר אירוע טראומטי. מציאת קול משקף אומץ לב, עצמאות, עמידה על שלך, למען עצמנו.

מציאת קול משקף אומץ לב, עצמאות, עמידה על שלך, איבוד קול משקף איבוד מגע עם העוצמות הפנימיות, איבוד מגע עם עצמך.
קופסת הקול הוא מקום של שינוי שליליות לתגובה חיובית.

בלוטת התריס ומצד התריס

[עריכה]

מיקום: תחתית הצוואר. הבלוטות מפיקות הורמונים לצמיחה וחידוש תאים, מיצבות קלציום, שומרות על צריכת החמצן, חילוף חומרים, ממלאות תפקיד ביכולת להתעורר מהשינה.

  • זפקת - תוצר דך התנפחות בלוטת התריס שחוסמת את הגרוגרת, תחושת חנק בשל אחריות רבה או מדברים תחתינו על החיים, רצון להפריד גוף-נפש.
  • יתר תריסיות - עליה בפעילות בלוטת התריס, האצת הגוף על ידי הפרעה, איבוד משקל, הזעה מוגברת וחולשה. תוצר של פחד, רצון להישאר ילד, הימנעות מאחריות בשל אנוכיות.
  • חוסר תריסיות - האטת פעילות בלוטת התריס. דיכאון, עיפות, ירידה בפעילות מנטלית, דיבור איטי, חום נמוך, תרדמה רגשית

הריאות

[עריכה]

גרגרת בריאות נחלקת לסימפונה הימינית והשמאלית שדומות לעץ הפוך (240). החמצן מומר לאספקת דם ומשתנה לדו תחמוצת פחמן. תהליך הנשימה מופעל ע"י מערכת העצבים באופן אוטומטי (בשינה וכו). נשימה היא הכנסה והוצאה. אם יש פחד שחוסם אוטומטי את התהליך כל נשימה אינה נעימה. ילדים שמאכזבים הורים עלולים לאבד ביטחון נשמתי כמו שבוגרים מתנסים במצבים מאימים בחייהם. ריאה מסמלת עצמאות. הנשימה הראשונה היא מיד אחרי לידה שמסמל פרידה מהאם. אירוע טראומטי משפיע על רגעי המעבר המאוחרים יותר בהם נפגשים עם קשים, רצון להדחיק אותם או לחיות כרצוננו את החיים. הנשימה מגיבה לרגש והופכת לקצרה ומהירה בעתות בהלה ועמוקה. עצב ויגון באים לידי ביטוי בריאות בנשימה מואצת יתר.

קצרת (אסתמה)

[עריכה]

בקצרת הקשיים נעוצים בנשיפה החוצה.מחסום שגורם לתחושת מאבק באוויר (241). התקף מתעורר בשל אלרגיה לגירוי חיצוני או רגשי. יש עליה במספר חולי הקצרת. ככל הנראה בשל זיהום ביחוד בשל פליטת דלק (ר' פרק 15 אלרגיות). גורם נוסף לקצרת הוא פסיכו-רגשי. מערכת יחסים עם האם. נשימה מסמלת את הפרידה ממנה כבר מהלידה. בשל עליה במשפחות חד הוריות הילדים נאלצו להיות עצמאים רגשית וגופנית בגיל מוקדם. יתכן שחשים חוסר ביטחון רגשי. צעירים חוששים מהעתיד - מן הזמן שלתוכו הם גדלים - מפני שבעיות הפרנסה, הזדמנויות החינוך והעבודה מצטמצמות. כמו גם, נושאים חברתים משפיעים על הרגשות לעתצמאות שלנו ועלולים להשפיע עלינו. מערכת היחסים אם-ילד עלולה להיות גם ניסיון לשליטת האם על הילד כאילו מבקשת לנשום עבורו במקום לתת לגלות את החיים. לכן הגבולות בין אם-ילד מטושטשות ומובילים לתלות מודחקת באם.התקף קצרת עלול להיגרם על ידי אירועים המדגישים בדידות בשל עצמאות הנשימתית המיצרת הפרדה מהאם (למשל בלידת אח, עזיבת בית, נישואים) (242). בוגרים חווים קצרת מפני שמרגישים חנוקים ע"י מנהל העבודה, מערכת יחסים תובענית שמקשה עלינו לנשום, קושי לבטא חוסר אונים. מתח מגביר קצרתבייחוד בקרב צווארון לבן.
בכי מודחק, פנימי, צעקה דמומה הוא כמיהה לנשום בחופשיות. קשור לאספקט נשי. תשוקה לבטא עצמנו וחוסר יכולת לעשות זאת. מה שמוביל לעצב עמוק. נשיפה מאפשרת לנו לדבר. קושי לנשוף משקף מחסום או מעכב. צורך להסיר משהו מעלינו, לשחרר רגשות כלואים, חשש להניח לרגשות בשל סיבות או חוסר ביטחון. עצור את הנשימה ושם לב לרגשות שעולים. לרב נרצה לפרוץ את האוויר החוצה וזו התשוקה המודחקת בקצרת. התקפים עלולים לפקוד במצב רגשי (כעס, פגיעה...). מפני שיש תחושה שלא מבינים אותנו או היגון העמוק והאבדן. אצל ילדים שאינם יכולים לבטא עצמם מגיע מבוכה, פחד (241). קצרת היא סוג של אלרגיה, תגובת יתר של מערכת התסמין לנוגדן. האם הגבולות אבדו? הגבת יתר על המידה? חוסר יכולת לנשוף החוצה אוויר מצביע על היעדר אמון שהנשימה תושב פנימה. שאיפה פנימה פירושה שליטה. נשיפה היא כניעה, ביטחון בעולם וקבלת אהבה. קצרת קשורה לאמון ולוויתור.

דלקת הסמפונות (ברונכיטיס)

[עריכה]

הסימפונות מתווכות בין הריאות לעולם החיצוני (הן מחדירות אוויר לריאות ומוציאות). דלקת בסמפונות עלולות להתרחש בדלקת בעקבות זיהום אוויר, זיהום בגרון, קושי לבטא רגשות כנים הקשורים לפרידה. האם עליך להוריד משהו מעל החזה? האם אתה פולט ליחה במקום רגש? ממה עליך להשתחרר? האם אתה חש חנוק שעליך להחצין? האם אמרת משהו שאתה מתחרט עליו?האם אתה מתקשה לשמור על תחושת היחודיות?קשור לניהול חיי, לעצמאות (244) ולתחושת לבד. מתחת לרגש זה יתכן שימצא עצב, אשמה, בושה. ברר האם יש לך קונפליקט לגבי עצמאות או קביעת גבולות.

נשימת יתר

[עריכה]

נשימת יתר קשורה למתח. חוסר איזון בין החמצן לדו תחמצת החמצן משבש את האיזון החומצי/אלקיני וגורם לתחושת ערפול, סחרחורת, מבוכה, חוסר מציאות, בהלה, עקצוץ, עיפות, כאבי ראש בעקבות פחד לא מודע וחרדה. האם יש חוסר איזון בחייך? האם יש חשש להכניס פנימה נושאים? למידה איך ללמוד נשימה מהבטן חשובה להירגעות (ר' פרק 5 על הירגעות ונשימה עמוקה).

דלקת ריאות

[עריכה]

זיהום בריאות כך שעלינו להתבונן במה שאולי מזהם את הרגשות שקשורים לנשימה (הכנסת החיים פנימה) בין אם משהו פנימי או חיצוני, שאנו יכולים לתת לו ביטוי או לא. רגשות רותחים (כאב, תשישות) מחלישים את האנרגיה. פעולות הנשימה היא פעולת החיים (245). האם אתה מותש? מנוצח? משא כבד נושא? מושלך לקרשים? מערכת היחסים של הנשימה עם הרוחניות מתגלה במחלה. התנסויות רוחניות ומיסטיות שכיחה בקרב הלוקים בדלקת ריאות. הדלקת עלולה לשבש את היחסים עם העולם הגופני שנשמר על ידי קצב הנשימה ועלול לפעול כחלון לרמה אחרת של המציאות.