מיומנויות בסיסיות בלינוקס/סוף מעשה במחשבה תחילה

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

מטבע הדברים, הדף מנוסח מלכתחילה בהנחה שרוב קוראי דף זה הגיעו ממערכת חלונות.

מתי כדאי לבחור בלינוקס?[עריכה]

מיום ליום לינוקס נעשית נגישה ונוחה יותר לכל מגזר בשוק המחשבים הביתיים. כמערכת הפעלה פתוחה, היא אינה מגבילה את משתמשיה וכמובן אינה מצריכה כל הוצאה כספית, פרט אולי להכשרה של צוות טכני. כמו כן, קהילת הקוד הפתוח מהווה מוקד עזרה בפתרון בעיות ודיווח על באגים, כך שמחזור השחרור של תוכנה חופשית הינו בדרך כלל קצר יותר משל תוכנה מסחרית, וקצב תיקון התקלות הוא מיידי.

הרצת תוכנות של חלונות בלינוקס[עריכה]

כיום ניתן להריץ תוכנה חלונאית בלינוקס במספר דרכים, החל באמולצית מעטפת API וכלה באמולציה של מערכת הפעלה שלמה.

מיזם Wine[עריכה]

מיזם זה (ויקיפדיה) (קישור) הינו יישום חבילת ה-API של חלונות בלינוקס. בעזרת מעטפת זו ניתן להריץ מגוון תוכנות, החל בסוליטר החלונאי וכלה באינטרנט אקספלורר. כמובן שהתוכנה החלונאית המבוקשת צריכה להמצא בבעלותכם. באתר המיזם קיימת רשימת תוכנות נתמכות. כמו כן, קיימת גרסה מסחרית של Wine הנקראת CrossOver אשר תומכת בצורה מלאה בתוכנות האופיס של מיקרוסופט.

VMware[עריכה]

חברת VMware (ויקיפדיה) (קישור) מפתחת את התוכנה החינמית VMware Server אשר מסוגלת לבצע אמולציה של (כמעט) כל מערכת הפעלה מתוך (כמעט) כל מערכת הפעלה. במילים אחרות, ניתן להפעיל את המחשב בלינוקס, ומשם להריץ את חלונות כחלון נפרד, או אם על המחשב שלכם מותקנת חלונות XP ותוכנה מסוימת דורשת חלונות 98 בלבד, ניתן להשתמש ב-VMWare לשם הפעלת חלונות 98 כחלון נפרד במערכת ה-XP שלכם. כמובן שכל מערכת הפעלה שהנכם מעוניינים להפעיל צריכה להמצא בבעלותכם.

חלופות קוד פתוח לתוכנות מסחריות[עריכה]

שימוש בתוכנה חופשית ובתקן פתוח מהווה חיסכון משמעותי מאוד מבחינה כלכלית, מבחינת ניידות ומבחינת תאימות לאחור. יש לא מעט תוכנות חופשיות אשר מהוות תחליף הולם לתוכנה מסחרית. אולי כדאי שתתנסו בתוכנות אלו (אשר זמינות עבור חלונות ומק בדרך כלל), לפני שתחליטו להחליף מערכת הפעלה.

בניגוד לשוק המסחרי, קיימות מספר רב של תוכנות פתוחות אשר עושות את אותו הדבר, ואילו לצרכן נותר להחליט באיזו מהן להשתמש. חלופות הקוד הפתוח המוזכרות כאן הן רק חלק מהמגוון הזמין, תוך כוונה להציג את התוכנות החופשיות הנפוצות יותר.

חבילת אופיס[עריכה]

אופן אופיס (ויקיפדיה) (קישור) הינה חבילת תוכנה ותיקה שהחלה את דרכה בתור StarOffice מבית Sun Microsystems אשר מתורגמת לעברית במימון משרד האוצר הישראלי. חבילת תוכנה זו זמינה עבור לינוקס, BSD, חלונות, ומק.

תוכנות Adobe[עריכה]

חברת Adobe מפתחת את מוצריה עבור חלונות ומק, אך קיימות חלופות פתוחות מעולות למוצריה:

תוכנת CAD[עריכה]

נכון לעת כתיבת שורות אלו, חברת Autodesk אינה מוציאה גירסת לינוקס של AutoCAD. עם זאת, ישנן המון תוכנות פתוחות בקישור הזה.

תוכנות CAD מסחריות הזמינות ללינוקס:
Pro/Engineer
UGS NX - Unigraphics
VariCAD

אז מתי לא כדאי לבחור בלינוקס?[עריכה]

ככל שקהל המשתמשים של לינוקס הולך וגדל, עקומת הלימוד שלה הולכת ומתמתנת, כחלק מתהליך הפופולריזציה שלה. עם זאת, אם בבעלותכם ארגון עסקי, יש לשקול רכישת הסכם תמיכה מחברה כלשהי (יש בישראל מספר חברות כאלו), מכיוון שרוב הסיכויים שטכנאי ה-PC שלכם אינם בקיאים בהתקנת רשתות והקמת אתרים בסביבת לינוקס. ראוי לציין כי מבחינה כלכלית, המודל החופשי בדרך כלל משתלם יותר.

לתוכנות מסויימות אין חלופות פתוחות, והחברות אינן מפתחות גרסה לינוקסאית. בעת כתיבת שורות אלו למשל, תוכנת ה-Solid (ההולמת) היחידה עבור לינוקס היא Pro-E. לכן אם הנכם משתמשים באופן שוטף בתוכנה אשר אינה זמינה בשום צורה ללינוקס, עדיף להפעיל את חלונות בברירת המחדל במקום להפעילה דרך תוכנות אמולציה, מכיוון שבכל מקרה יהיה עליכם לשלם על הרשיון של חלונות. עם זאת, אם תוכנה זו נמצאת בעמדה בודדת בארגון שלכם, כדאי לשקול כלכלית את המשך הפעלת חלונות בשאר העמדות. אם בבעלותכם עסק בתחילת דרכו, אולי כדאי מלכתחילה לרכוש תוכנות מסחריות ללינוקס דוקא.

קישורים חיצוניים[עריכה]

התנסות בלינוקס[עריכה]

ניתן להפעיל את לינוקס ישירות מדיסק, ללא כל התקנה וללא כל כתיבה לכונן הקשיח שלכם. לגרסאות לינוקס כאלה קוראים LiveCD, ואחרי שדיסקי DVD נכנסו לשוק, ניתן אף למצוא DVD שבו הן תוכנת ההתקנה והן המערכת ה-Live.

LiveCDs מומלצים[עריכה]

  • קנופיקס - הפצה מבוססת Debian. קיימת גרסת CD ו-DVD.
  • Sabayon - הפצה מבוססת Gentoo. על אותו דיסק קיימת גם גרסה להתקנה.
  • אובונטו - הפצה מבוססת Debian. זאת ההפצה הכי פופולרית בקרב משתמשים ביתיים, נכון לזמן כתיבת שורות אלו. עם זאת גירסת ה-Live שלה פחות מומלצת.

כיצד להפעיל live cd[עריכה]

מבוסס על דיסק של אובונטו. ניתן להפעיל את לינוקס הישר מתוך דיסק ללא כל צורך בהתקנה, בדרך הבאה:

  • הכנס את הדיסק לכונן
  • הפעל מחדש את המחשב
  • עם ההפעלה, הכנס ל-Boot menu (לרוב בלחיצה על F12 או על DEL בהפעלה)
  • בחר ב-Boot from CD
  • המתן שהתוכנה תעלה (עשוי לקחת אפילו 15 דקות במחשבים איטיים)
  • בחר בעברית ולחץ על "נסה ללא התקנה"
  • כעת אתה יכול להשתמש במערכת באופן חד פעמי, אך כל שינוי שתבצע ימחק עם כיבוי המחשב.

קישורים חיצוניים[עריכה]

תאימות חומרה[עריכה]

  • קיים אתר שבודק אוטומטית תאימות חומרה עבור הפצת דביאן. מאחר ודביאן הינה הפצה שמרנית, אם החומרה שלכם נתמכת שם, אז קרוב לוודאי שתיתמך גם ברוב הגרסאות העדכניות של ההפצות המוכרות.
  • אם רכשתם מחשב חדש, יש סיבה לחשוד שלא כל החומרה נתמכת באותו רגע בלינוקס. אם בכוונתכם להתקין על מחשב ותיק, רוב הסיכויים שהחומרה נתמכת. למידע נוסף ניתן לגשת לאתר היצרן: הן אינטל והן AMD מספקות תיעוד מקיף ותאימות של מערכות הפעלה.
  • ככל שהליבה (kernel) חדשה יותר, כך גדלים הסיכויים לתמיכה בחומרה חדשה.
  • לשם בדיקה ממשית של התאימות, ניתן להוריד LiveCD כגון כנ"ל (או רבים אחרים) ולהעלות ממנו את המחשב. משורת הפקודה של המערכת שזה עתה העלתם יש להריץ את הפקודה /sbin/lspci ותוצג לפניכם כל רשימת החומרה. אם כתוב "Unknown" וכדומה, אז אותו התקן לא נתמך באותו קרנל (על מנת לבדוק איזה קרנל זה, יש להריץ uname -a).

ריבוי מערכות הפעלה ושיתוף תיקיות[עריכה]

דואל בוט (Dual Boot) - בעברית: אתחול כפול - הוא מצב בו בעת הפעלת המחשב מוצג תפריט בו הנכם מתבקשים לבחור איזו מערכת הפעלה להפעיל. מי שביצע שתי התקנות נפרדות של חלונות 2000/XP/NT אמור לדעת במה מדובר. מנהלי האתחול הפופולריים ביותר של לינוקס הם lilo ו-grub. מבחינת המשתמש המתחיל אין שום הבדל.

לדואל בוט יתרונות וחסרונות, ואם אין לכם בעיה של ממש להשאיר שתי מערכות הפעלה במקביל, מומלץ למשתמשים חדשים להשאר זמן-מה עם המערכת הקודמת שלהם לשם נוחיות או במקרה של בעיות תאימות חומרה/תוכנה כלשהן שעלולות להיווצר.

הפצות לינוקס[עריכה]

לשם התרשמות ראשונית (אך לא מהימנה), ניתן לגשת לאתר DistroWatch לשם התרשמות ממגוון ההפצות הקיימות ודירוגן (שוב, הלא מהימן כל כך). באופן מגמתי, את המקומות הראשונים מאכלסות ההפצות הבאות:

  • אובונטו - הפצה מבוססת דביאן הזוכה למימון פרטי, ואף ניתן להזמין דיסק של ההפצה בחינם מהאתר. הפצה זו מומלצת למתחילים על פי דעת רוב.
  • OpenSuse - הפצה מבית Novell שהסתעפה מהגרסה המסחרית. נחשבת להפצה כבדה (מבחינת צריכת משאבים) אך ידידותית.
  • דביאן - הפצה ותיקה ועמידה עם מחזור פיתוח ארוך ותמיכה נרחבת של הקהילה.
  • פדורה - הפצה מבית RedHat.

בחירת הפצה[עריכה]

שוק ההפצות הינו יחסית דינמי, והסטטוס של הפצה כלשהי כיום אינו הסטטוס שהיה לה לפני שנה. כך למשל הפצת מנדריבה (Mandriva) - לשעבר מנדרייק (Mandrake) - שנוסדה בשנת 1998, איבדה את התואר של "ההפצה הפופולרית ביותר למשתמשים ביתיים מתחילים" להפצת אובונטו (Ubuntu) שנוסדה בשנת 2004.

בעת כתיבת שורות אלו, הדעה הרווחת היא שההפצה המתאימה ביותר למשתמש הביתי היא אובונטו, ואילו למגזר העסקי הדיעות חלוקות:

  • לדביאן מחזור פיתוח ארוך, אך היא נחשבת ליציבה ואמינה.
  • הפצת SuSE השייכת לחברת Novell נחשבת קלה לשימוש, בעלת כלים נוחים להגדרת רשת, אך גם כבדה מבחינת צריכת משאבים.
  • הפצת RedHat הינה בעלת נתח שוק גדול בתחום העסקי, וגרסת הקהילה שלה נקראת Fedora Core.

ניתן להיעזר באתר הזה על מנת להחליט באיזו הפצה לבחור.