מהפכת הדפוס/פרק ח

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

עד המאה ה-15 הדת עברה באמצעות:

  1. הטפה והפצת הבשורה בעל פה.
  2. גיוס השליטים החילונים.
  3. הדפוס והמהפכה:
    • תעמולה - הייתה קיימת עוד בימי קדם אך המונח הונח בשנת 1622 כשהכנסייה הקימה את "הלשכה להפצת האמונה".
    • גיוס דעת הקהל
    • עיצוב תפיסת עולם

חשיבות הדפוס באמצעות דוגמא: יאן הוס, כומר ורקטור האוניברסיטה של פראג. הוא ביקר את הכנסייה הקותלית כנגד השחיתות, ההירכיה, פולחנים מופרזים, תרגום כתבים ועוד. סיבוב התקבצו תומכים רבים בין היתר כי הוא היווה גורם לאיחוד הלאום הצ'יכי. האפיפיור הטיל עליו חרם והוא הועלה למוקד 1415.

הדפוס תרם למהפכה במספר תחומים.

הכשרת לבבות[עריכה]

הדפוס הקשה על השתקה של ביקורת כנגד הכנסייה. סטאירות, ספרים כמו "דקאמרון", שבחי הכסלות ועוד. ההומניסטים מבקרים את הכנסייה בנושאי נאמנות, נגד עודפי פולחן, סגידה למתים, שטרות מחילה ופלפולים תאולוגים. הם באמצעות פלולוגיה ביקרו כתבים.

הדפוס אפשר לקבוצות מינות להתפשט וכן תרגום לשפת העם את כתבי הקודש.

הפצת רעיונות במהירות[עריכה]

דוגמא לחשיבות : סבונרולה, נזיר דומינקני השתלט על העיר פירנצה 1494 לאחר שנים של הפצת דעותיו. הוא בעצמו דאג לשרוף את כל היצירות שעלולות לסכן את שלטונו ב"מדורות ההבלים".

לותר פרסם 1517 את תשעים התזות על הכנסייה בוויטנברג, כשמטרתו היחידה היא זימון אנשים לוויכוח תיאולוגי. להפתעתו תוך זמן קצר דבריו הופצו בגרמניה.

הדפוס והרפורמציה שניהם מקורם בגרמניה, תרם לרעיונותיו של לותר, נגד הכנסייה. לותר החלה מהפכה אך אחריו באו רבות נוספות. במאה ה-16 הבינה הכנסייה את הסכנות בדפוס אך מנגד הדרך היחידה להלחם בדפוס היה שימוש בו אך שימוש בו חשף את פרצופה האמיתי של הכנסייה שהתנגדה להשכלת האספסוף.

כתבי הקודש בלבד[עריכה]

לותר ביטל את סמכות האפיפיור וחלק ניכר מהטקסטים והפולחנים. הוא הוסיף כי רק ההסולה פידה (אמונה) וסולה סקריפטורה (הכתב) יכולים להציל את המאמין. כך התפתח "כהונת המאמינים" שביטלה את השדרות החברתיות. לותר תרגם את הברית החדשה לגרמנית.

אינדוקטרינציה[עריכה]

לותר הוציא סברי פרשנויות לכתובים בכדי להקל על הקריאה של הכתבים. לותר האמין כי הבשורה תהיה ברורה למאמין אם שורה עליו רוח קודש. אך בפועל פרשנויות רבות צמחו חלק קיצוניות. הדפוס מצד אחד פתח אפשרויות לרעיונות חדשים אך מצד שני הוא יצר חד גווניות - נוסחא אחיד. כלומר הדפוס פתח גם אטימות. כך שמצד אחד יש פיצול דתי אך מצד שני אחדות במנהגים, בשפה ועוד. דוגמא לאחדות הוא ספר התפילות The Book of Common Prayer. ועידת טרנטו עסקה במציאת נוסח אחיד.

הדפוס היה חזק מספיק בכדי להילחם בקתולית אך לא מספיק חזק בשביל להעלימו.