לדלג לתוכן

לינוקס לכל מי שרוצה לדעת/מושגים

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

עברית

[עריכה]

אסמבלי

[עריכה]

השפה הבסיסית ביותר של המחשב. שפה זו היא "ספת שף", כלומר בין "שפה עילית" שהיא השפה שבה בני אדם מתכנתים ויש פקודות באנגלית, לבין "שפת מכונה" שאינה שפה טקסטואלית ולכן לא ניתנת לקריאה/כתיבה ע"י בני אדם.

חומת-אש

[עריכה]

תוכנה או חומרה אשר מגנים על המחשב שלך משאר המחשבים. חומת האש יודעת להבחין בין תקשורת רגילה כמו גלישה באינטרנט לבין תקשורת מסוכנת כמו פריצה, ולמנוע אותה.

יוניקס

[עריכה]

יוניקס (UNIX) היא מערכת ההפעלה הוותיקה ביותר בין מערכות ההפעלה הפעילות. מערכת יוניקס פותחה לשם ניהול רשתות והעברת מידע ונחשבת ליעילה, בטוחה ואמינה יותר מכל שאר מערכות ההפעלה הנפוצות בשוק.

מיניקס

[עריכה]

מיניקס היא מערכת הפעלה דמוית-יוניקס בקוד פתוח המבוססת על ארכיטקטורת Microkernel. אנדרו ס. טננבאום כתב את מערכת ההפעלה הזו לשימושים לימודיים; כמו-כן, מיניקס סיפקה השראה לכתיבתה של לינוקס.

מנדריבה

[עריכה]

מנדריבה (לשעבר מנדרייק) היא אחת מהפצות גנו/לינוקס הפופלאריות ביותר עבור מחשבים על שולחן העבודה. להפצה יתרונות רבים: היא נחשבת לידידותית, מכילה כלים גרפיים לניהול התצורה, יש לה קהילה פעילה ותומכת, תמיכה בשינוי גודל מחיצות NTFS בהתקנה, תמיכה מלאה בעברית כולל תרגום ממשק המשתמש וכלי הניהול.

מנהלי מערכות

[עריכה]

מנהל מערכת של מערכת מחשבים הוא אדם האחראי על התפעול השוטף שלה.

סוסה/סוזה

[עריכה]

פדורה

[עריכה]

הפצת לינוקס אשר כל רכיביה מקוד פתוח

פונקציה

[עריכה]

במתמטיקה, פונקציה היא התאמה בין איברי שתי קבוצות, בה לכל מקור בתחום ההתאמה ישנה רק תמונה אחת בטווח המותאמת לו. פונקציה נקראת גם "התאמה", "העתקה", "טרנספורמציה" ו"מיפוי". במדעי המחשב, פונקציה (נקראת גם "פרוצדורה" ו"שגרה" (Subroutine)) היא רצף של פקודות המאוגדות יחדיו. לפעמים מגבילים את המושג "פונקציה" לפרוצדורה שמחזירה ערך, ופונקציה המדמה את הפונקציה במתמטיקה, כלומר מחזירה ערך ללא השפעות לוואי, נקראת "פונקציה טהורה".

פרוקסי

[עריכה]

שרת פרוקסי (proxy) הוא שרת שתפקידו לבצע במהירות גישה למשאבים חיצוניים ברשת מחשבים.

מהדר

[עריכה]

מהדר הוא תוכנת מחשב המתרגמת בין שפת מחשב אחת לשפת מחשב אחרת. המהדר הקלאסי מקבל כקלט תוכנית הכתובה בשפה עילית ומתרגם אותה לתוכנית בשפת מכונה.

קרנל

[עריכה]

קרנל הוא חלק בסיסי במערכת ההפעלה. הקרנל אחראי לספק תיווך בין מערכת ההפעלה עצמה לחומרה.

רד-האט

[עריכה]

חברה מהגדולות בעולם בתחום הקוד הפתוח שבין השאר מתפעלת את פדורה-הפצת לינוקס שכולה קוד פתוח

שפת C

[עריכה]

שפה עילית נפוצה. בעזרתה נכתבה המערכת לינוקס.

אנגלית

[עריכה]

המנשק הגרפי של התוכנה. בעבר התוכנות היו רק בעלות מנשק טקסט והדרך היחידה לתקשר איתם היא הקשת פקודות. ה-GUI גורם לכך שנוכל לראות וללחוץ ולא רק לכתוב.

POSIX

[עריכה]

ציטוט ידוע בקרב אנשי לינוקס מתנשאים. פירושו - Read The Fucking Manual (קרא את המדריך המזויין). פירוש המשפט הוא שמשתמש שמבקש עזרה צריך לקרוא את המדריך שבו כבר כתוב הכל.