כלכלה לאומית/הגדרה

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

תכנון הכלכלה במישור הלאומי שונה מתכנון הכלכלה במישור הפרטי.

בעוד במישור הפרטי כל אחד מנסה להגדיל את רוחיו מתוך העוגה, במישור הלאומי אין העדפה לאדם כזה או אחר אלא ניסיון להיטיב עם המשק כולו. לפני שהגיע אדם סמית וספרו עושר העמים ההנחה הפשוטה היתה שלא ניתן לעשות זאת כי כשאחד מתעשר זה על חשבון אחרים שהרי הוא לוקח חלק גדול יותר מסך המשאבים העומדים לרשות כולם. אדם סמית חידש שיש אפשרות להגדיל את הרוחיות לכלל המשק בו זמנית.

בשוק קפיטליסטי יש הבדל מהותי גם בעובדה שבעוד בתכנון פרטי ניתן לשנות בקלות את הנדרש, בתכנון הממשלתי מכיון שאין התערבות ישירה ביצור ומסחר צריכה הממשלה להשפיע בדרכים עקיפות על בחירות השחקנים השונים בשוק או לשנות את תנאי השוק.

תפקיד נוסף לממשלה אותו פיתחו ג'ון מיינארד קיינס ומילטון פרידמן הוא השליטה במטבע ובשווי הכסף שעל ידי זה יכולה הממשלה להשפיע על כמות הצריכה, החיסכון וההשקעה במשק.

על תפקידים אלו של הממשלה יש ויכוח אידיאולוגי וכלכלי אם בכלל ועד איזה רמה רצוי ונצרך שהממשלה תתערב.

על דבר אחד יש הסכמה שתשתיות צריכות להיות באחריות הממשלה כי לכולם במצטבר שוות התשתיות את עלותן אבל לכל אחד בעצמו לא שווה לבנות את התשתיות, אם כי יש ויכוחים מה נחשב תשתית שלא ניתן להפיק ממנה רווח מספיק ע"י אגרה. יש גם אפשרויות שונות באשר לבניית ותפעול התשתיות השונות באיזה רמה להאציל סמכויות לקבלן חיצוני.

בפרקים הבאים נעסוק בכל האמור בפרק זה ועוד ביותר ביאור ובהרחבה