כיצד לצלוח ראיון עבודה

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

קורסי לשכת התעסוקה, יעל מירון ודר יניב זיד




שיעור 1 אל הריאיון מגיעים מספר מועט של מרויאנים אחרי שעברו סינון. עתה עוברים סינון נוסף.ישנו ריאיון אחד עבור משרה. בשיעור זה נלמד איך להתנהל בריאיון עבודה: דיבור, עמידה, הבדלה של עצמכם, עשה וטל תעשה, המלצות לאוכלוסיות כמו אמהות, איך לענות לשאלות על שכר, תנאים, לענות לשאלות באופן מקצועי. ככל שאנחנו מגיעים מוכנים יותר לריאיון סיכוי ההצלחה גבוה יותר כי אנו מנטרלים חרדה

שיעור 2 מדוע יש להתכונן לריאיון עבודה? הכנה מפחית לחץ, משכנעת את המראין כי אתם מצאים לתפקיד ומגדילה את הסיכוים להתקבל לעבודה. ישנם שאלות שכבר שמענו אותם וישנם שאלות עליהם נצטרך לענות בזמן אמת

שיעור 3 אנשים מוזמנים לעבודה כשיש להם קורלציה גבוה אליה. למעט במקרים של שינוי קרירה הנחת היסוד שאנו מתאימים למשרה. חשוב להדגיש את האלמנטים החשובים למראין למקום העבודה.יש לבצע הכנה לכל עבודה בנפרד ולראות היכן התרומה שלכם.

שיעור 4 חלק מההכנה זה ללמוד על התפקיד בו אנו הולכים להתראין, על המראין ועל התפקיד. הרבה אנשים הם מראינים סדרתים כלומר שולחים קו"ח כי צריכים עבודה וברגע שמזמנים אותם הולכים אבל הם לא מוכנים וזה רשום להם על המצח. לכן לפני ריאיון חשוב להיכנס לאתר החברה, ללמוד על המראין - מי הוא ומה הוא, על התפקיד, שאלו אנשים מסביב. לחברת השמה יש פחות הכנה שניתן לעשות. חברת השמה יכולים להכין אותנו טוב יותר לראיון להם יש ידע על התרבות הארגונית, הפרסונה, וכו

שיעור 5 היום מקובל לשאול שאלות את המראין. איך מכינים ושואלים שאלות את המראין? התפיסה של המרואין לראיון עבודה צריכה להיות שווים בין שווים כלומר זה אני קטן מול חברה גדולה והלוואי שיקחו אותי אלא האם זנ מתאים לי : לעבוד תחת המנהל הזה, בשכר ובזמנים האלו ולכן חשוב להכין שאלות טרם הגעה לתפקיד כמו מה האופציות להכנה לתפקיד, מה התפקיד כולל, דרישות התפקיד, תחת מי אעבוד, כמה אמשים אעבוד. הרבה אמשים מבטלים את עצמם בריאיון עבודה ומניחים שמה שיתנו להם הם יאמרו תודה כי צריכים פרנסה. זה חא נכון כי במקום עבודה לא טוב אני נתפטר או יפטרו אותנו ולכן חשוב להגיע מוכנים לריאיון העבודה.

שיעור 6

לא מאחרים לריאיון עבודה ואם מאחרים יותרים קשר עם המראין ומעדכנים אותו.אחרת מיצר רושם רע

  • אם מאחר עכשיו אז מה עם ריאיון עבודה
  • מוסיף לחץ
  • להתרשם מהסביבה והאנשים

שיעור 7 מגיטים לריאיון עבודה מגולחים, מבושמים, וכו.אחרת נרגיש לא נוח וניצור רושם לא טוב. מגיעים לעבוד, עם מכנס שחור ונעלים שחורות. עדיף מחויט ובהתאם לתרבות הארגונית אחרת משדר שאנחנו לא יודעים לאן אנו שיכיים, משדר חוסר אכפתיות ורצון להשקיע, מייצר חוסר סימטריה בחדר

שיעור 8 - המתנה לריאיון עבודה היא מלחיצה.עד טרם הכניסה לריאיון עבודה, בחדר ההמתנה, בוחנים את המועמד. לכן לא טוב לדבר בקולי קולות במסדרון, לא להיות עצבני מתי נכנסים לריאיון, כי אלו משדרים לחץ. ישנם מקומות בהם מבקשים מהמןעמדים למלא טפסים.כשאנשים אינם מוכנים למלא את הטפסים לריאיון כי זה רשום בקורות חיים זה משדר חוסר קואפרטיביות. שיעור 9 בשיעור זה נדום על מסרים בשפת גוף אליהם עלינו להשם לב. שפת גוף תומכת במבר המילולי.

  • מומלץ ללחוץ יד במקום עבודה. לא רפויה (משדר שאנו לא רצינים) ולא חזקה מדי.

ישיבה לא קדימה מדי וגם לא אחורה. מומלץ ישיבה ישרה.גב זקוף. לשנות פוטזציה במהלך הריאיון גם היא זו ישיבה נינוחה לשנות לאחרת.

שיעור 10 לא להחזיק חפצים במהלך הריאיון. זה מסב את תשומת הלב של המראין, מלחיץ, מרעיש. זה פוגע באמינות ובביטחון שלכם

שיעור 11 מקובל בישראל לשמור על קשר עין עם המראין. ישנם תרבויות שזה פחות מקובל כמו יפן. כשלא מביטים למראין בעינים זה משדר:

  • זלזול
  • חוסר ביטחון
  • אמינות

לא להסתכל באופן חודרני ב"לבן של העיניים". אם יש מספר אנשים בחדר חשוב לתת תשומת לב לכולם.

שיעור 12 הרבה אנשים מתיחסים לריאיון עבודה כסוג של מבחן ולכן הבעת הפנים שלהם חתומה ולחוצה. התיחסו לריאיון עבודה כמו אל שיחה - שני אנשים שבוחנים האם מקום אחד מתאים לאדם שני. גם לנו יש שאלות הבוחנות האם המקום מתאים לי.כשאנו חושבים שמדובר על שיח אנחנו יותר נינוחים, כיף לנו. אנו משפיעים זה על זה בהבעות הפנים שלנו אם אנחנו רצינים גם ריאיון העבודה יהיה רציני מה שעלול להקטין ולסמן אותנו אבל אם אנחנו נינוחים וכיף לנו אז הסיכוי שנמצא מקום עבודה הרבה יותר גבוה.

שיעור 13 ישנם אנשים שמתופפים ברגלים ובידים במבלך הריאיון. זה המון עצבנות.

שיעור 14 ריאיום עבודה מתחלק לשלושה חלקים:

  • המראין שואל את המרויאן שאלות - ספר לי על עצמך, איזה תפקיד מתאים לך, הרקע, למה דווקא אתה.
  • הצגה עצמית - המרואין צריך לדעת את ליצג את עצמו, שואל את המראין על מקום העבודה - אנחנו גם בוחנים את מקום העבודה האם הוא מתאים לנו, האם הבוס מתאים לנו. לבסוף שואל שאלות. הרבה אנשים מפספסים את החלק הזה בריאיון עבודה. על חלק זה נרחיב בשיעורים הבאים
  • שאלות מקצועיות - הבוחנות האם אנו יודעים ולמדנו על התחום ולא זיפנו בו.

שיעור 15 נדון על הצגה עצמית. כל ריאיון נפתח בבקשה "ספר לי על עצמך". כדי לבוא עם הצגה עצמית מוכנה ומתוכללת של דקה עם עיקר הדברים אשר עשינו.מה הסיבה שאתם מחפשים עבודה.לא לרשת להמון פרטים. מה שקורה הרבה פעמים כשאנשים לא מוכנים זה שהמרואין מבקש מהמראים לשעת מה הוא רוצה שיספרו עליו. זה משדר שהאדם צריך לא יודע ליצר בעצמו סדר וצריך משהו שינחה אותו כל הזמן.

שיעור 16 כדי לסייע למראין להכיר אותנו טוב יותר אנחנו לא אומרים לו מה שהוא רוצה לשמוע אלא אנחנו מספרים בכנות על עצמנו קל למראין לדעת כמה אנחנו מתאימים למשרה. לכן חשוב להיות כנים ואמיתים. מראינים טובים קולטים בשניה.

למראין יש המון מדיע על התפקיד, התרבות הארגונית, בוס, קולגיות ולכן יכול לדעת כמה אתם מתאימים למשרה. דוגמה אם אתם זקוקים למרחב זמן ופחות נח לכם שהבוס בודק אתגם 5 פעמים ביום ולכן אינכם רוצים לעהוד אצל בוס ריכוז וצנטרליסט ולכן אם המראין יודע את זה הוא לא יתן לכם את המשרה עם בוס כזה. לטווח הארוך זה יהיה לטובתיכם.

מאוד חשוב להיות ממוקד. לא להתחיל לספר עליכם עוד ועוד ולתת למראין לדלות פה ושם מידע

שיעור 17 נדון איך להגדיר את היתרון היחסי בריאיון עבודה. במה אנו טובים יותר מאנשים אחרים בעבודה זו. לא לתת למראין להבין זאת מתוך שטף מילים כפי שצינו קודם אלא להניח זאת ישירות. לפני ריאיון הכינו לעצמך ביקור אישי עם 3 סעיפים במה אתם טובים.דוגמה אם אנו דוברי אנגלית שפת אם אז ביחס למועמדים אחרים שהאנגלית שלהם טובה יש לנו יתרון יחסי. התמחות ספציפית לדרישות התפקיד בשל קורס, הכשרה קודמת וכו. יחסי אנוש טובים הם גם סוג של יתרון יחסי. לכן טוב להביא המלצות וגיבוים.

שיעור 18 איך מוכרים את עצמנו בלי להישמע אני אני ואני. משתמשים בשיטה שנקראת מכירת הרכה - מספרים על עצמנו סיפורים והמראין קונה אותנו ומבין לבד.

דוגמה: המראין מספר לנו משהו ואנחנו עונים לו "יודע מה זה מזכיר לי שכשלמדתי תואר שני ב...גם אחד המרצים דן על זה" וכך יודע שלמד תואר במוסד כזה וכזה.

שיעור 18 כיום שיחת חילון מתרחש במהלך הריאיון. הרבה נופלים בשלב זה. המראין ממתין להמון ריאיונות ולכן טוב לסיים שיחת חולין ב2 עד 3 משפטים. לפני שיחת החולין מתרחשת בסוף הריאיון. זה עלול ליצור אווירה שפתאום משתחררים עם המראין ומדברים איתו.המראין הוא לא החבר שלנו ולכן תשחקו את המשחק. מכאן שגם שיחות חולין יש להיות חשדנים.

שיעור 20 כדי לא לכלך על מראיינים קודמים.לא לכבס את הכביסה בחוץ. המעסיק החדש עלול לחשוב כי אנו עלולים לכלך עליהם גם. יש להיות ענינים גם אם היו בעיות לענות "יביו חילוקי דעות".

שיעור 21 בחלק זה נדון על שאילת שאלות של המרואין את המראין. הרבה מגיעים לא מוכנים לעבודה ולכן זה מקטין סיכוי להתקבל לעבודה. יש להתכונן לריאיון ולהגדיל ראש. אתם צריכים לבוא מוכנים עם שאלות ממידע ששאבנו בפיסבוק ומדיות באינטרנט. זה מיצר תדמית של אדם שהתכונן מראש אל הריאיון.

עקרון ההשקעה ככל שאתם תשקיעו במראין כך הוא ישיקע בכם

אופציות:

  • לשאול על מכירה של חברת בת.
  • לשאול על קידום והאופציות להתקדם.

שיעור 22 מתי מדברים על כסף? על תנאים? מתי עובד? איזה שעות? שאלות ראש קטן הן מה שעות העבודה, מתי הולך לעבוד, תנאים. לא מומלץ בריאיון הראשון. הן מיצרות סטיגמה שלילית של אני רק רוצה ללכת מפה. שאלות גדולות הם על המיזוג, העסקה, החברה. זה מיצר התענינות בתפקיד.

שיעור 23 כדי לצלח ראיון חשוב לשאול מתי יכלו לעדכן אותהו לשלב הבאה. כמה זמן מעריך את התהליך. במידה ומדובר בחברת השמה חשוב להבין מכל חברה כמה רוצה לשמור על קשר עם יועץ ההשמה. תיאום ציפיות חשוב. תהליך עבודה הוא עמום ולא תמיד חוזרים ומעדכנים בכל דבר ולכן במה שיכולים יש לקחת שליטה. אם אנו לא יודעים מה קורה בהמשך אנו עלולים להחליץ את המראין כי אתם מתקשרים וכל הרושם הטוב שהיה בריאיון אבד.

שיעור 24 הגענו לחלק השלישי בו השאלות הופכות להיות יותר ויותר מקצועיות. כשאנו מגיעים ממקום עבודה אחר יש ציפיה שיהיה לנו ידע ממקום עבודה קודם. לכן טוב לחזור על חומר ישן לדוגמה אם עורך דין לחזור על החוק היבש.לעבור על שפות תכנות ישנות. כשמגיעים מוכנים לריאיון מיצרים רושם חיובי, מורידים לחרדה

שיעור 25 בשאלות מקצועיות יכולים להתקיל אותנו בנושא שאנו לא יודעים.כששואלים שאלה רוצים לראות שאתה יוקע לתת את התשובה גם אם אתה לא מכיר את הידע. בוחנים כמה אתה נלחץ.להראות עסקים כרגיל ולראות את כיוון השאלה. בסוף חשוב להראות שאנו יודעים איפה נוכל למצוא את התשובה. לא נלחצים, חשיבה מקצועית, יודעים איפה למצוא את התשובה - מיצר אמינות, אותנטיות, הם חושבים שרסור להרשים. נתנה דוגמה על משהו ששאלו אותו איזה יין שתה ואמר שם של ענב. שיעור 26 כאמיר אמרנו שיש ליצור כרטיס עם 3 תכונות אישיות חזרו לאורך הריאיון על נקודות החסק שלכם לא באופן גס. לא לצפות שהמראין ידלה מידע זה. לכולם יש נק חוזק.

שיעור 27 נקודות שליליות גם היו מבקשים בעבר והרבה כנו פרפקיוניזם.אל תאמרו זאת. היום הדאלה נשאלת במתוחכם: מכל סל התכונות שלכם מה היתם רוצים לשנות? המראין מעונין בשאלות אלו לדעת מודעות עצמאית. לכן ספרו על החולשות לדוגמה שכחה ואיך מתמודדים עם זה מסתובבים כל היום עם נייר.

שיעור 28 דוגמאות הן מאוד חשובות בריאיון עבודה.אחד המועמדים אמר לה שהוא אסרטיבי. בקשה ממנו לתאר איך הוא אסרטיבי. בקשה ממנה דוגמה. היא שאלה 4ותו על סיטואציה שבה היא אסטריטיבי הוא לטענתו היה אסטריבי כשהיה עימות בינו והוא הביע את עמדצו למרות שדעת העמית התקבלה. לכן בנקודת חזק וחולשה ירצו מאתנו לא פעם דוגמות.

שיעור 29 היום יש סימולציות בריאיונות עבודה. שאלת פתע איך הית מתמודד עם...חשוב לא להילחץ. לשאול על תרחישים. דוגמה הבוס מבקש ממך להישאר אחרי שעות העבודה כשיש אירוע. לא להילחץ, לענות תשובות כלליות שמראות חשיבה לוגית, להתכונן על סימולציות שיכולים לשאול תמיד אפשר לבקש מראין אני זקוק לכמה דקות לחשוב

שיעור 30 החברה נסגרה, שיקולים פוליטים כל אלו סיבות להתפטרות. אפשר לציין כי התרבות הארגונית לא התאימה לנן.