לדלג לתוכן

היסטוריה לבגרות/תקופה רביעית כיחידת גישור/מלחמת סיני - סיבות והשפעות

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

סיבות לפרוץ מלחמת סיני

[עריכה]

1)הקמת הפדאיון ופעולותיו נגד ישראל: מצרים החליטה לרתום לצרכיה את ההסתננות מרצועת עזה לישראל והקימה את חוליות הפדאיון (מקריבי עצמם) מבין הפליטים הפלסטינאים שברצועה. החוליות אומנו ונשלחו אל ישראל למטרות רצח וחבלה של מאות ישראלים ועוררו אי שקט הולך וגדל בישראל. פעולות תגמול שנערכו לא הביאו להפסקת פעולות הפדאיון והגבירו את תחושות התסכול.

2)סגירת מיצרי טירן ותעלת סואץ לשיט ישראלי: אף על פי שתעלת סואץ היא נתיב מים בינלאומי מנעה מצרים את המעבר בו לספינות ישראליות והתנערה בכך מהחלטת האו"ם. הספינה "בת גלים" ניסתה לעבור בתעלת סואץ אך המצרים עצרו את הספינה, כלאו את אנשי צוותה והחרימו את המטען שהובילה. כמו כן, הרחיבה את הסגר הימי על מיצרי טירן בכך שהציבה תותחים מול מיצרי טיראן אשר איימו לפגוע בספינות השטות לנמל אילת. צעדים אלו היו חלק ממלחמה כלכלית כוללת נגד מדינת ישראל. הם פגעו קשות במסחר של המדינה עם ארצות המזרח הרחוק והסבו לה נזקים כלכליים כבדים.

3)עסקת הנשק הצ'כית מצרית: בין מצרים לצ'כוסלובקיה, שהייתה גרורה של בריה"מ, נחתמה עסקת נשק גדולה. מצרים קיבלה נשק התקפי מודרני ומשוכלל שכלל מטוסי קרב ותובלה, טנקים,תותחים, משחתות, טורפדו וצוללות. נאצר הודיע שהנשק מהווה צעד חשוב לקראת השמדת ישראל, כתוצאה מכך התערער מאזן הכוחות הצבאי בין ישראל למדינות ערב, ונוצרה בישראל תחושה אמיתית של חרדה. תחושת האיום על ישראל העמיקה לאחר שנחתמה ברית צבאית בין מצרים לסוריה שכללה פיקוד צבאי משותף. לברית זו הצטרפה גם ירדן. כתוצאה מצעדים אלו הגיעה ההנהגה הישראלית למסקנה שפניה של מצרים למלחמה כוללת על ישראל, וכי יש לצאת נגדה למלחמה בטרם תשלים את הכנותיה למלחמה נגד ישראל (מלחמת מנע).

תוצאות והשפעות של מלחמת סיני

[עריכה]

1)הישג צבאי גדול לישראל: צה"ל מוטט את הצבא המצרי הגדול בסיני תוך זמן קצר ושיקם לפחות באופן זמני את כוח ההרתעה של ישראל. אולם טריטוריאלית לא השיגה ישראל דבר שכן בלחץ של ארה"ב ובריה"מ נאצלה ישראל לסגת מסיני ומרצועת עזה. יחד עם זאת, נקבע שברצועת עזה ישב כוח או"ם ולא צבא מצרי.

2)הסרת האיום הצבאי והסגר הימי מעל ישראל: כתוצאה מהמלחמה זכתה ישראל ב-10 שנות רגיעה אשר אפשרו לה להתמקד בענייני כלכלה וחברה ולהשקיע יותר בקליטת גלי עלייה. בנוסף לכך, הוסר הסגר הימי בפני שיט ישראלי בים סוף, מה שתרם להתפתחות העיר אילת.ישראל גם זכתה להכרה בינלאומית רחבה לדרישתה לחופש שיט במפרץ אילת, ולהכרה בזכותה להגנה עצמית במצב בו מופר חופש זה.

3)הידוק היחסים בין ישראל לבין בריטניה וצרפת: המלחמה תרמה להידוק יחסיה של ישראל עם בריטניה ועם צרפת. עמידתה של ישראל להתחייבות של בעלת הברית הצרפתית תרמו עוד יותר להידוק היחסים עם צרפת. זה התבטא בהקמת הכור הגרעיני בדימונה בסיוע צרפתי, ובכך שצרפת הפכה להיות ספקית הנשק העיקרית של ישראל.