היסטוריה לבגרות/מלחמת העולם השנייה/החלטות ועידות יאלטה ופוטסדאם והכנעת יפן

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

בשנת 1945, לקראת קיצה של המלחמה, התקיימו 2 ועידות פסגה (ועידת יאלטה וועידת פוטסדאם) לדון בענייני תאום צבאי ובהסדרים שלאחר המלחמה.

ועידת יאלטה-פברואר 1945[עריכה]

ביאלטה התכנסו שלושת הגדולים: רוזוולט, צ'רצ'יל וסטלין, ודנו בשאלת המשך המלחמה בחזית המזרחית ובעניינים אחרים.

החלטות הועידה[עריכה]

ביחס לגרמניה[עריכה]

  • גרמניה וברלין יחולקו ל-4 אזורי כיבוש: צרפתי,אמריקאי,בריטי ורוסי.
  • גרמניה תחויב לשלם פיצויים בסך 20 מליארד דולר, ומחצית מהם תקבל בריה"מ.
  • הצבא הגרמני, כולל המטה הכללי, יפורק.
  • מנהיגי גרמניה הנאצית יועמדו לדין בינלאומי בגין פשעי מלחמה.

ביחס לעתיד פולין[עריכה]

  • שטחים במזרח פולין יועברו לבריה"מ והיא תפוצה ממערבה בשטחים שיילקחו מגרמניה.
  • יוקם בפולין משטר פולני זמני שייצג את המשטר הפולני הגולה ואת הממשל הקומוניסטי בפולין ויתקיימו בחירות דמוקרטיות.

המלחמה נגד יפן[עריכה]

סטלין הסכים להצטרף לצד ארה"ב להילחם נגד יפן לאחר מספר חודשים הניצחון על גרמניה.

ארגון האומות המאוחדות[עריכה]

  • הוחלט על הקמת ארגון האו"ם שמטרתו לשמור על השלום העולמי ולשיתוף פעולה כלכלי ותרבותי.הארגון יחליף את חבר הלאומים שחדל לפעול.
  • במועצת הביטחון בעתיד שישמש שזרוע הביצועית של האו"ם תידרש הסכמה של כל חבריה והתנגדות של אחת תישמש כוטו.
  • סטלין דרש נציגות של 16 חברים בעצרת הכללית כמספר הרפובליקות החברות בברית המועצמות לאחר חילוקי דעות הושגה פשרה והוחלט על 3 נציגים בעצרת הכללית לבריה"מ.

משמעות ועידת יאלטה[עריכה]

  • הועידה סימנה נקודת מפנה ביחסים בין ארה"ב ובריה"מ.
  • בועידה הונח הבסיס לחלוקת אירופה לגוש המערבי הדמוקרטי ולגוש המזרחי הקומוניסטי
  • המערב ויתר לסטלין בשאלת פולין והוא ביסס את מעמדו בה ובמזרח אירופה.הוא בעצם היה המנצח הגדול של הועידה.
  • הועידה חשפה את מרבית הסכסוכים שעתידים לפרוץ.

ועידת פוטסדאם יולי-אוגוסט 1945[עריכה]

בעיר פוטסדאם בגרמניה התקיימה ועידת פסגה כחודש וחצי לאחר כניעתה של גרמניה.המשתתפים בה היו סטלין,טרומן(נשיא ארה"ב לאחר מותו של רוזוולט) ואטלי(ראש ממשלת בריטניה שתפס את מקומו של צ'רצ'יל).

החלטות הועידה[עריכה]

  1. החלטות ועידת יאלטה לגבי חלוקת גרמניה וברלין ל4 אזורי כבוש אושרה. הוחלט על פירוק הצבא הגרמני והתעשייה הגרמנית וחיסול הנאציזם בגרמניה והעמדה לדין של פשעי מלחמה.כל מעצמה תגבה פיצויים מאזור הכיבוש שלה,אך בריה"מ תוכל לגבות פיצויים גם בצורת מיוד תעשייתי גם מאזורי הכיבוש המערביים בתמורה למזון ולמוצרים אחרים מהאזור שתחת כיבושה.
  2. אושרו גבולות חדשים לפולין עם גרמניה.גבולה המערבי של פולין זז מערב עד נהרות אודר-נייסה ופרוסיה המזרחית חולקה בין בריה"מ לפולין.
  3. גם אוסטריה ובירתה וינה יחולקו ל4 אזורי כיבוש.
  4. בענייני אירופה המזרחית המשתתפים חזרו על החלטות ועידת יאלטה.ברית המועצות תחת לחץ מערבי הרחיבו את הממשלות הקומוניסטיות והוסיפו אליהם נציגי מפלגות דמוקרטיות בכל אחת מהארצות האלו.
  5. הוחלט על הצבת אולטימטום ליפן ובו דרישה לממשלת יפן להיכנע ללא תנאי.

משמעותה של ועידת פוטסדאם[עריכה]

  1. הנוכחות הסובייטית בארצות מזרח אירופה הפכה לעובדה קיימת דבר שחיזק את סטאלין
  2. המנהיגים של המערב לא הצליחו לבטל את הישגיה של בריה"מ מועידת יאלטה ובין טרומן ואטלי לבין סטלין גברה החשדנות וחוסר האמון.
  3. תוצאות הועדה בישרו על הקרע בין ארה"ב ובריה"מ ורמזו על "המלחמה הקרה" העתידה לפרוץ לאחר מלחמת העולם השנייה.

הכנעת יפן[עריכה]

לאחר ההצלחה האמריקאית בקרב מידווי הם החלו ליזום התקפות בים וביבשה.הצי האמריקאי התקיף איים שהיו תחת שליטה יפנית כדי למנוע מהיפנים להקים שם בסיסי תעופה ונמלי ים לצי היפני,האמריקאים גם פתחו בהתקפות יבשתיות על שטחי דרום מזרח אסיה כדי לשחרר את השטחים שכבשו שם היפנים מידי האמריקאים והבריטים.
העליונות הצבאית הייתה של האמריקאים,אך למרות זאת המאבק על כל אי היה מאבק דמים קשה שכן היפנים היו נחושים ביותר ולא נכנעו ונלחמו עד החייל האחרון.מקיץ 1943 ועד סוף 1944 האמריקאים הצליחו לכבוש את האיים החיצוניים של האימפריה היפנית וכמו כן הם השתלטו על איי מריאנה ועל האיים סייפן וגואם.
בחזית הדרום מזרחית האמריקאים והבריטים כבשו את בורמה ואיי הודו המזרחית ההולנדית ובחורף 1944-1945 כבשו האמריקאים את הפיליפינים ולאחר מכן הכוחות האמריקאים התקדמו לעבר יפן עצמה ע"י מפציצי ענק וכוחות הצי האמריקאי הטילו על יפן מצור ימי והחלו להפציץ את יפן במקומות אסטרטגיים.
ליפן לא היה מענה למפציצי הענק,גם הטייסים המתאבדים-"קמיקזה" אשר התרסקו עם מטוס מלא חומר נפץ על אוניות האויב כדי להתריע את האמריקאים על מנת שלא יפלשו ליפן לא הועילו,יפן נותרה ללא מענה למפציצי הענק האמריקאים.
ב-26 ביולי הגישו בעלות הברית ליפן שבו דרשו בעלות הברית מיפן להיכנע ללא תנאי-"הכרזת פוטסדאם" אך ממשלת יפן לא הסכימה לאולטימטום. בתגובה לחוסר ההסכמה החליט טרומן,נשיא ארה"ב להטיל פצצת אטום ראשונה על העיר הירושימה ב-6 באוגוסט 1945 אשר גרמה למותם של 80,000 איש והעיר כולה נחרבה.
ב-8 באוגוסט ברית המועצות הכריזה מלחמה על יפן וצבאה פלש למנצ'וריה,דרום סחלין וקוריאה. למחרת ב-9 באוגוסט הוטלה פצצת אטום שנייה ע"י האמריקאים על העיר נגאסקי אשר גרמה למותם של 50,000 איש. ב-10 באוגוסט העבירה ממשלת יפן הודעה שיפן נכנעת וחתמה על מסמכי כניעה בספטמבר 1945 על אוניית הקרב "מיזורי" ובזאת הסתיימה באופן רשמי מלחמת העולם השנייה.

המניעים להטלת פצצות האטום[עריכה]

  • טרומן ראה בפצצת האטום נשק לכל דבר ומפני שיפן סירבה להיכנע טרומן רצה למנוע פלישה ליפן שכן הוא ידע שפלישה כזאת תגבה מחיר גדול של חיילים אמריקאים.
  • טרומן רצה להחליש את מעמדה של ברית המועצות לאחר המלחמה לעומת מעמדה של ארה"ב,הוא רצה להפגין בפני הרוסים את יכלותיה הצבאיים של ארה"ב ולמנוע מברית המועצות להשיג יתרונות טריטוריאליים רבים.

משמעות הטלת פצצת האטום[עריכה]

  • הטלת פצצת האטום על העיר נגאסקי ממשלת יפן נכנענה.
  • כתוצאה מהטלת פצצת האטום עשרות אלפי יפנים נהרגו מייד.רבים אחרים מתו מהקרינה הרדיו-אקטיבית מאוחר יותר.
  • הטלת פצצת האטום החריפה את "המלחמה הקרה" בין שתי המעצמות ארה"ב וברית המועצות.בטווח הקצר מעמדה של ארה"ב התחזק אך בשנת 1949 עם הצלחתה של בריה"מ להשיג נשק אטומי מעמדה של ברית המועצות התחזק.העולם נכנס לעידן הגרעיני בין שתי המעצמות.