לדלג לתוכן

היסטוריה לבגרות/מלחמת העולם השנייה/החזיתות השונות עד סוף 1941, "האמנה האטלנטית" והצטרפותה של ארצות הברית למלחמה

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

ראשית מלחמת העולם השנייה התאפיינה במהלכים מהירים בזירה הצבאית והמדינית.

המהלכים העיקריים

[עריכה]

1) הפלישה לפולין ב-1 בספטמבר 1939:

ביתורה של פולין בין גרמניה הנאצית לברית המועצות

ב-1 בספטמבר 1939 פלשו הגרמנים לפולין ללא הכרזת מלחמה רשמית, הגרמנים מיד השיגו עליונות אווירית לאחר שחיל האוויר הגרמני הפציץ את בסיסי חיל האוויר הפולני והשמיד את המטוסים בעודם על הקרקע.בפולין נקט הצבא הגרמני בשיטת מלחמת בזק (בגרמנית, נהגה "בליץ קריג"). בעזרת שיטה זו התקדם צבא גרמניה על אדמת פולין במהירות, והכניע את הצבא הפולני. רשמית בריטניה וצרפת הכריזו מלחמה על גרמניה אך לא עשו דבר כדי לעזור לפולין במלחמתה. ב-17 בספטמבר 1939 פלש צבאות ברית המועצות לפולין והשתלט על מזרח פולין בהתאם למה שסוכם בהסכם ריבנטרופ-מולוטוב. וכך תוך כשלושה שבועות נכבשה פולין על ידי גרמניה וברית המועצות, וחולקה ביניהם.

2) המערכה על דנמרק ונורבגיה (ארצות סקנדינביה): לקראת אביב 1940 חידשה גרמניה את מלחמת הבזק הפעם נגד מדינות צפון אירופה ומערבה. דנמרק נכבשה מהר,כמעט ללא התנגדות.הגרמנים השאירו על כנם את סדרי המנהל המקומיים ולא הציבו חיל כיבוש נרחב. המערכה על נורבגיה היתה קשה יותר ונמשכה כשלושה חודשים, במהלכה הגרמנים הצניחו חיילים רבים ונעזרו במשתפי פעולה מקומיים בראשותו של קוויזלינג. כיבוש דנמרק ונורבגיה הבטיח לגרמנים אספקה של ברזל וסיפקה להם בסיסי נמל ואוויר שהבטיחו להם שליטה על הים הצפוני והבלטי.

3) כיבוש הולנד, בלגיה, לוקסמבורג (ארצות השפלה), הפלישה לצרפת: כוחות גרמניים פלשו לארצות ההשפלה ללא הכרזת מלחמה רשמית ובתוך מספר ימים כבשו את הולנד, בלגיה ולוקסמבורג. ב-14 במאי 1940 פרצו כוחות שריון גרמניים את קווי הגבול הצרפתיים באזור הארדניים בגבול בלגיה-צרפת ,במקביל השתלטו הגרמנים על החוף וניתקו את צרפת מבריטניה. כתוצאה מכך כוח אנגלי- צרפתי של יותר מ-350 אלף חיילים שחנה על החוף בדנקירק הוקף על ידי הכוחות הגרמניים.כדי להציל כוח זה ארגנו הבריטים מבצע פינוי גדול בו גייסו את כל כלי השיט לפינויו של הכוח לבריטניה. היה זה אחד המבצעים הנועזים עד אז שכונה בפי הבריטים "נס דנקירק" (מבצע דינאמו); הוא אפשר לבריטניה להמשיך במערכה לפרוץ לצרפת.

השלכות מערכה זו: התקדמות הצבא הגרמני לאתר הפריצה המרכזי בצרפת ובדרך לאיגוף קו מאז'ינו. הכוחות הגרמניים החלו לפרוץ דרומה לכיוון פריז ה10 ביוני הכריזה איטליה מלחמה על אנגליה וצרפת וצבא איטלקי פלש לצרפת מדרום מזרח.כמה ימים לאחר מכן נכנסו הגרמנים לפריז ונחתם הסכם כניעה שלפיו חולקה צרפת לשניים: הגרמנים שלטו ישירות בצפון המדינה ואילו בחלק הדרומי הוקמה מדינת חסות גרמנית שבירתה וישי, ממשלת וישי היתה גרורה של גרמניה ופקידיה שיתפו פעולה עם המשטר הנאצי כולל דיכוי מתנגדים והסגרת יהודים.

4) הקרב על בריטניה: לאחר כיבוש צרפת נותרה בריטניה מבודדת במערכה כנגד גרמניה. ביולי 1940 הורה היטלר להכין תוכנית פלישה לבריטניה שכונתה בשם "מבצע ארי הים". מאוגוסט 1940 כהכנה לפלישה תקפו מאות מטוסי תקיפה גרמניים מתקני צבא ושדות תעופה בריטיים כמעט כל לילה ולאחר מכן הפציצו ערים במטרה לזרוע הרס וחורבן ולשבור את רוחם של הבריטים,בהפצצות פגעו קשות בבריטים אך לא שברו את רוחם. בעזרת המצאת המכ"ם השיב חיל האוויר הבריטי וכתוצאה מכך נדחתה הפלישה לבריטניה ולבסוף לא בוצעה בכלל.

5)המערכה בבלקן ובצפון אפריקה: בסוף שנת 1940 הורה היטלר למטה הצבא לתכנן את הפלישה לברית המועצות. בינתיים השתלטו הגרמנים על ארצות הבלקן,כמה מהצעדים הגרמניים בבלקן ובצפון אפריקה ננקטו עקב כישלונות של האיטלקים. רומניה,הונגריה ובולגריה הפכו למדינות חסות גרמניות.ביוגוסלביה היתה התנגדות והתגובה הגרמנית היתה פלישה אליה וחלוקת המדינה לשניים: קרואטיה וסרביה, שהפכו למדינות חסות גרמניות.מיד לאחר מכן פלשו הגרמנים ליוון גם כדי לעזור לאיטליה שכוחותיה נהדפו על ידי היוונים וגם כדי לחסל את ההשפעה הבריטית ביוון. הפלישה הגרמנית לצפון אפריקה באה גם היא בהשפעת כישלונות איטלקיים שם. כוח גרמני גדול בפיקודו של רומל נשלח ללוב כדי להציל שם את הכוח האיטלקי. בשורה של קרבות שריון שנועדו להשיג שליטה גרמנית במזרח התיכון ונתק את בריטניה מהודו הצליח רומל בתחילת 1942 להנחיל תבוסה קשה לצבא הבריטי לחדור למצרים עד אל עלמין קרוב לעיר אלכסנדריה שבמצרים.

הגורמים שסייעו לגרמנים להשיג הישגים צבאיים בשנתיים הראשונות של המלחמה

[עריכה]

1) חוזה ריבנטרופ-מולוטוב אשר הבטיח שקט בחזית המזרחית ואפשר לגרמניה לכבוש את פולין בשיתוף פעולה עם ברית המועצות, ולאחר מכן המשיכה גרמניה בכיבושיה בצפון אירופה ובמערבה.

2) הבדלנות האמריקאית.

3) עוצמתה הצבאית של גרמניה, צבא מצויד במיטב הנשק והטכנולוגיה של זמנו, טקטיקה של מלחמת בזק והתקפות פתע ויתרון של המדינה התוקפת.

4) "המלחמה המדומה" - העדר תגובה צבאית של צרפת ובריטניה בחודשים הראשונים לאחר כיבוש פולין, עד שגרמניה התקיפה את צרפת למרות שהכריזו קודם לכן מלחמה על גרמניה.

הפלישה הגרמנית לבריה"מ "מבצע ברברוסה" 22 ביוני 1941

[עריכה]

דיביזיות גרמניות בנות אלפי טנקים ויותר מ3 מליון חיילים גרמניים פלשו לברית המועצות ללא הכרזת מלחמה.בתחילת הפלישה פעלה גרמניה בשיטת מלחמת בזק (בליץ-קריג), טורי גרמנים פרצו את החזית והתקדמו ב3 ראשים: הצפוני לכיוון לנינגרד, המרכזי לכיוון מוסקבה והדרומי לכיוון אוקראינה והרי קווקז. הגרמנים התקדמו במהרה תוך גרימת אבדות קשות לרוסים. בסוף 1941 נמצאו היחידות הגרמניות ב-1500 ק"מ עומק בתוך שטחה של ברית המועצות אך למרות זאת הם לא הצליחו להשיג הכרעה צבאית, הכוחות הגרמניים נבלמו כ-30 ק"מ ממוסקבה. הם הגיעו עד ללנינגרד וצרו עליה מצור שנמשך כשלוש שנים וגרם להרעבתם ולמותם של כמילון אזרחים. במלחמה זו איבדו הגרמנים מעל 700 אלף חיילים לעומת מעל מליון חיילים רוסים ושלושה מליון שבויים רוסים. מה שבלם למעשה את הגרמנים היו המרחבים העצומים של ברית המועצות ומדיניות ה"אדמה החרוכה" שהשאירו אחריהם הרוסים שברחו מהצבא הגרמני - דבר שגרם לכך שלגרמנים לא היה מזון או ציוד והם נאלצו להעביר כמויות גדולות של אספקה מגרמניה, החורף הרוסי הקשה, הבוץ,הקור והשלגים ועצרו את תנופת ההתקדמות הגרמנית. באותו זמן החל הצבא הרוסי להתאושש ויצא למתקפת נגד. יחידות רוסיות תקפו את קווי האספקה הארוכים של הגרמנים והצליחו להכות בהם. ולבסוף הצליחו הרוסים לגרום לגרמנים מפלות צבאיות ולדחוק אותם לעבר גרמניה.

הצטרפות למלחמה והאמנה האטלנטית

[עריכה]

פרוץ מלחמת העולם השנייה לא הביא לידי שינוי במדיניות הבדלנית של ארצות הברית ביחס לנעשה באירופה והכריזה על ניטרליות, ויחד עם זאת מצבה החמור של בריטניה הביא לידי מעורבות מסוימת ויצירתה של דעת קהל אוהדת. המעורבות באה לידי ביטוי במכירת ציוד צבאי לבריטניה. ארצות הברית סיפקה לבריטניה נשק, מזון וחומרי גלם על בסיס חוק: "השאל וקח". חוק זה הסמיך את הנשיא רוזוולט להשאיל ולקחת כל מה שימצא לנכון לכל מדינה שהגנתה דרושה להגנת ארצות הברית. באוגוסט 1941 נפגשו המנהיגים רוזוולט וצ'רצ'יל על סיפון אוניית מלחמה אמריקאית וחתמו על "האמנה האטלנטית". במפגש זה סיכמו המנהיגים את עיקרי הדברים הבאים:

1) המדינות מתנגדות לכל סיפוח של שטחים בניגוד לרצון האוכלוסייה.

2) זכותו של כל עם לבחור את שיטת הממשל המקובלת עליו.

3) לאחר השמדת העריצות הנאצית ישכון שלום בעולם.

4) לאחר המלחמה יקום ארגון כלל עולמי שיבטיח את השלום והביטחון בגבולות.

משמעות "האמנה האטלנטית":

1) שני המנהיגים קושרים את גורלם ביחד מתוך הבנה שגרמניה תפסיד במלחמה וזה עניין של זמן.

2) שני המנהיגים משרטטים את קווי המסגרת של הסכם השלום שיחתם לאחר המלחמה.

3) ההסכם מדגיש את המאבק של האידיאולוגיה המערבית הדמוקרטית נגד האידיאולוגיה התוקפנית של מדינות הציר.

אולם למרות השינוי במדיניות של ארצות הברית, הצטרפותה למלחמה היתה רק בדצמבר 1941, בעיצומו של משא ומתן, תקפו מטוסי הצי היפני את הבסיס הימי הצבאי של ארצות הברית באיי הוואי(ההפצצה על פרל-הרבור) והשמידו את רוב הצי האמריקאי שחנה באי וכן הכריזה יפן מלחמה על ארצות הברית ועל בריטניה ובהתאם לחוזה מדינות הציר, גרמניה ואיטליה, הצטרפו להכרזת המלחמה. לארצות הברית לא היה מודיעין על המבצע וההפתעה היתה מוחלטת, היפנים פגעו בכ-20 אוניות קרב ויותר מ-150 מטוסים הרגו 280 חיילים אמריקאיים; וכתוצאה מכך הצטרפה ארצות הברית למלחמה ככוח מוביל, הן במאבק כנגד הנאצים באירופה, והן במאבק כנגד היפנים באסיה ובאוקיינוס השקט.

קישורים חיצוניים

[עריכה]