היסטוריה לבגרות/מאבק היישוב היהודי והתנועה הציונית להקמת מדינה יהודית/המאבק בבריטים במסגרת "תנועת המרי העברי", ותגובת הבריטים
נסיבות הקמתה של תנועת המרי העברי
[עריכה]1) עקב כך שהבריטים המשיכו במדיניותם בנוגע לא"י (כפי שזה בא לידי ביטוי בהכרזת בווין), 3 המחתרות (ההגנה,האצ"ל והלח"י) הגיעו למסקנה שרק שיתוף פעולה בין שלושתן יעורר את דעת הקהל העולמית מה שיביא לכך שהבריטים ישנו את מדיניותם בנוגע לא"י ויבטלו את הספר הלבן השלישי ואת חוק הקרקעות.
2) המצוקה של היהודים פליטי השואה נחשפה לדעת הקהל, נגד מדיניות בריטניה אשר התמקדה בעיקר בלנסות למנוע מספינות מעפילים להגיע לארץ,לגרש אותם ולהתמיד בחוק הקרקעות.היה להם ברור שהתנועה הציונית צריכה לפעול ב4 שטחי מאבק במקביל: התיישבות, העפלה, מאבק מדיני, ומאבק מצבאי באמצעות פגיעה במתקנים בריטיים.
3) מבחינת בן גוריון - כך תהיה לו שליטה והוא יוכל לפקח על ארגוני הפורשים (האצ"ל והלח"י) ולמנוע מהם מלבצע פעולות שאינן נכונות אסטרטגית לדעתו.
עיקרי ההסדר לשיתוף הפעולה בין המחתרות
[עריכה]1) תקום מסגרת ארגונית לתיאום ושיתוף בין שלוש המחתרות, המחתרות לא יתאחדו אלא כל אחת מהן תמשיך לפעול בנפרד אלא שיהיה ביניהם שיתוף,כל פעולה תתבצע רק לאחר אישורה של המפקדה המשותפת-"ועדת X".
2) בנוגע לרכישת נשק אין צורך לתיאום או אישור ב"ועדת X" כל מחתרת תשיג נשק בדרכה.
3) אין לבצע פעולות ללא אישור "ועדת X"
פעולותיה העיקריות
[עריכה]1) ליל הרכבות - פגיעה במעל 150 נקודות ע"י אנשי הפלמ"ח. אנשי האצ"ל והלח"י חיבלו במתקני תחנת הרכבת בלוד, פגיעה בתחנת הרדאר בחיפה, בתחנות משטרה בגבעת אולגה, בהרצלייה ובכפר ויתקין, ופגיעה בשדות תעופה.
- תגובת הבריטים-חיפושי נשק בקיבוצים,בקיבוץ חיים נהרגו 8 חברים.
2) ליל הגשרים - תנועת המרי העברי מחדשת את הפעילות שלה לאחר דחיית המלצות הועדה האנגלו-אמריקאית. אנשי הפלמ"ח פוצצו 10 מתוך 11 גשרים שחיברו את הארץ לארצות השכנות. בגשר הזיו נתקבלו בבריטים ונהרגו 14 אנשי פלמ"ח.
- תגובת הבריטים - "השבת השחורה" (אחת הסיבות לפירוק תנועת המרי העברי).
במבצע בריטי שזכה לכינוי "השבת השחורה" נעצרו מאות חברי מחתרות והוחרם נשק לא חוקי שהוחבא בישובים. התגלה מחסן הנשק המרכזי של ההגנה בקיבוץ יגור ובעקבות זאת הבינו מנהיגי הישוב כי המאבק המשותף הביא להחרפת המדיניות הבריטית כלפיהם ובכך עלול המפעל הציוני להיות בסכנה גדולה. הנהגת הישוב החליטה לחזור למדיניות של מאבק צמוד ולניתוק קשר בין ההגנה לבין שאר המחתרות.
3) פיצוץ מלון המלך דוד- (אחת הסיבות לפירוק תנועת המרי העברי)
לאחר "השבת השחורה", ובניגוד לעמדה סופית של ועדת X, אנשי האצ"ל הזהירו את הנהלת המלון אולם הם טענו כי הם אינם מקבלים הוראות מיהודים וכתוצאה מהפיצוץ נהרגו כ-80 איש בריטים ערבים ויהודים והיו עשרות רבות של פצועים.תנועת המרי העברי הגיבה בכך ששללה באופן מוחלט הרג ורצח של חפים מפשע.
- תגובת הבריטים-בווינגרד: ביצור המוסדות הבריטיים, הטלת עוצר על תל אביב וב"מבצעי כריש" נתפס יצחק שמיר אחד ממנהיגי הלח"י ונשלח לגלות לאריתריאה (ליד חבש) כמו כן הבריטים ערכו חיפוש ברוטאלי של נשק בקיבוצים דורות ורוחמה.
פירוק תנועת המרי העברי
[עריכה]העילה המיידית לפירוק "תנועת המרי העברי" היא פיצוץ מלון "המלך דוד" שנעשה ללא אישורה של ועדת "X". אך סיבה משמעותית יותר הייתה "השבת השחורה" אשר הפכה את פעילותה של התנועה כמסכנת את היישוב היהודי בארץ ולכן פעילותה הפכה ללא רלוונטית.