הגנה על מחשבים/הגנה על המחשב האישי
[[תמונה:75% .svg|50px]] |
ספר זה טרם הושלם ונמצא עדיין בכתיבה. ייתכן שחסרים בו פרקים, או אף נושאים שלמים. לפיכך, כרגע לא ניתן ללמוד ממנו על כל הנושא בצורה מקיפה. כמו בכל אחד מהספרים, מהדפים ומהנושאים בוויקיספר, גם כאן אתם מוזמנים להוסיף את הפרקים שלדעתכם חסרים. כל פעולה שעשויה לעזור תתקבל בברכה, כולל הערות ובקשות בדף השיחה של הספר. |
המחשב האישי הוא דבר שעוזר לכולנו בעבודה, משימות יום יומיות, בשעות הפנאי ובעצם בכל תחומי החיים. כדי שנוכל להמשיך ולהנות ממנו ללא חשש שאנשים אחרים יכולים לראות מה אנחנו עושים בו או אפילו לפגוע בו וכדי שינצל את מלוא כוחו למשימות שאנו רוצים, אנו מגינים עליו מפני כמה סוגים מזיקים:
- וירוסים
- סוסים טרויאנים
- רוגלות (תוכנות ריגול)
- תוכנות פרסום
השפעות המזיקים השונים שונות אך דרכי כניסתם למחשב ודרכי ההתגוננות מהם דומים.
וירוסים
[עריכה]מה זה וירוס?
[עריכה]וירוס מחשב הוא תוכנית כמו כל תוכנית מחשב אחרת, אבל בניגוד לתוכנית רגילה, וירוס מחשב תוכנן להעתיק את עצמו לתוכניות אחרות, כמו כן בניגוד לתוכנית רגילה, מטרת תוכנית הוירוס היא לפגוע בתוכניות שנמצאות על המחשב. בד"כ כשהמשתמש מפעיל את התוכנית שהודבקה בוירוס מופעל גם קטע הקוד של תוכנית הוירוס קטע הקוד יכול להכיל פקודות שעלולות לגרום נזק לקבצים במחשב ע"י שינויים ואפילו מחיקתם .
למידע מורחב ומעמיק - מאמר בויקיפדיה על הוירוס.
מה הוירוס יכול לעשות למחשב?
[עריכה]ההשפעה של וירוס על המחשב תלויה באדם שכתב אותו. רוב הוירוסים לא גורמים נזק רב חוץ מלשכפל את עצמם ולהתפשט לכל מקום. מספר דברים טיפוסיים שוירוסים מסוג כזה עושים :
- הצגת הודעות שונות על המסך.
- ניצול משאבים של המחשב כגון מקום בזיכרון.
- האטת פעולת המחשב.
ישנם סוגי וירוסים אחרים שתוכננו לגרום נזק רציני למחשב כגון :
- מחיקת קבצים מהמחשב .
- מחיקת כל הדיסק הקשיח.
- פגיעה בנתונים וקבצים על המחשב ושינוים.
- הוירוס יכול להחליף את הקטע בדיסק שמכיל את הקוד של איתחול המחשב, עם העתק שלו כך שכל פעם שהמשתמש מפעיל את המחשב קוד הוירוס פועל.
- הוירוס יכול להשתלב בתוך מערכת ההפעלה וליצור קבצי COM כך שכאשר המשתמש מריץ תוכנית, אזי מופעל קודם קובץ ה- COM שמכיל את הוירוס, דבר שיכול לפגוע בפעולת המחשב.
- גורם להתנהגות לא קבועה של המסך.
- חשוב לציין שפרט למקרים נדירים, וירוסים לא יכולים לגרום נזק לחומרה. לכן אזהרות הקיימות ברשת המזהירות מפני וירוסים שיהרסו את החומרה במחשב הם בד"כ אזהרות שווא (hoaxes).
יש מקרים בהם הוירוס דופק את האחסון (Hard Disk),ע"י העלאת מהירות הכתיבה ,ותוך כדי כתיבה יש כיבוי פתאומי (Restart)!
סוסים טרויאנים
[עריכה]מה זה סוס טרויאני?
[עריכה]סוס טרויאני (שמו על שם הסוס טרויאני ביוון העתיקה), הוא תוכנית שבהפעלתה נותנת למי שיצר אותה שליטה על המחשב שהפעיל את הסוס. היא מתחזה בדרך כלל לתוכנית תמימה ובהפעלתה פותחת מעיין "דלת אחורית" שדרכה יכול שולח התוכנה או כל אחד אחר להיכנס למחשב ולשלוט בו.
מה הסוס הטרויאני יכול לעשות למחשב?
[עריכה]הסוסים הטרויאנים זה שם ספציפי למזיק שגורם לכך שמחברו או קראקרים אחרים יוכלו לפרוץ למחשב שלנו ולעשות בו כשלהם. בדרך כלל הוא אינו גורם נזק לתוכנה של המחשב אלא רק נותן שליטה בו.
רוגלות (תוכנות ריגול)
[עריכה]מה זה רוגלה?
[עריכה]רוגלה (באנגלית: Spyware) או תוכנת ריגול היא תוכנית מחשב העוקבת בחשאי אחר הרגלי הגלישה של המשתמש במחשב שבו היא מותקנת, ומעבירה מידע על הרגלים אלו לאתרים ששתלו אותה. מטרת הרוגלות היא לזהות את העדפותיו של המשתמש ותחומי העניין שלו, בדרך כלל על מנת להתאים לו פרסומות אישיות בעת הגלישה ולהפיק מכך רווח כלכלי.
מה הרוגלה יכולה לעשות למחשב?
[עריכה]- אם היא רוגלה מסוג Keylogger - היא תרשום את כל האותיות והמספרים שהקלדנו במקלדת ותשלח אותם למפעיל הרוגלה. לכן לא רצוי להכנס לחשבונות פרטיים (במיוחד הקשורים בכסף כמו חשבון בנק) דרך מחשב לא מאובטח.
- רוב הרוגלות פשוט מתאימות לצרכן לפי הרגלי הגלישה פרסומות ומנסות כך לפתות אותו ללחוץ עליהם ולהרוויח מכך רווח כספי.
באילו דרכים מגיעים המזיקים למחשב שלנו?
[עריכה]ישנן מספר דרכים שבהם אפשר להידבק במזיקים:
- הכנסת דיסקים או FLOOPY DISK שמכילים מזיק למחשב שלך.
- קבצים נגועים במזיקים שהורדו מהאינטרנט.
- פתיחת קבצים נלווים לדואר אלקטרוני (attachment) שמכילים מזיקים.
- גלישה לדפי רשת שמכילים חלקים שנקראים Microsoft ActiveX או Java applets.
יש דרכים רבות בהן המזיקים יכולים להיכנס למחשב , אבל אפשר למנוע זאת באמצעות תוכנה הנקראת AntiVirus וכמה כללים פשוטים.
דרכי התגוננות
[עריכה]למרות השוני בין כל האיומים הדרכים להמנע מהם הם אותן הדרכים, כמה כללי התנהגות והתקנה של כמה תוכנות.
כללי התנהגות כדי לשמור על מחשב מוגן
[עריכה]- אין לפתוח צרופות של קובצי ביצוע בדואר אלקטרוני בסיומות .EXE .COM .PIF .BAT .SCR .ZIP .VBS .VBE אלא אם אתם בטוחים שמישהו שאתם מכירים שלח (גם אם שמו רשום בתור שולח ההודעה לא בטוח שזה הוא, להיות בטוח זאת אומרת שוידאתם איתו את זה בשיחה).
- גם קבצי Office לא מומלץ לפתוח (.DOC .XLS) לעיתים הם מנצלים פרצות אבטחה ב־Office. אם התוכנה שואלת אם לאפשר מאקרוים - אין לאשר!
- אין לפתוח הודעות דואר אלקטרוני ממקורות לא ידועים, ובוודאי שלא את הצרופות שלהן, אף אם הן נראות תמימות.
- בכל מקרה יש לבדוק את כל הצרופות של דואר אלקטרוני (גם ממקורות ידועים).
- אין להכניס תקליטונים או כונני פלאש (דיסק-און-קי) ממקורות לא ידועים. יש לנעול אותם כאשר מעבירים מידע למחשב לא בדוק, כדי שהם לא ידבקו.
- במערכות הפעלה המאפשרות זאת (2000 ו־XP) - לא לבצע עבודה יומיומית בתור משתמש בעל הרשאות גישה לחמרה או לקבצים רגישים. דבר זה ממזער את הנזק, באופן שרק הקבצים הפרטיים של המשתמש פגיעים במקרה של פגיעת וירוס.
- לעדכן את התוכנות הנמצאות בשימוש שוטף (בעיקר דפדפן אינטרנט, לקוח דואר אלקטרוני ומערכת ההפעלה) ע"מ להגן מפני פרצות אבטחה.
- ניתן לעבוד גם במערכות הפעלה שאינן חלונות, שכמעט ולא קיימים להן מזיקים (תוכנות ובינהן גם תוכנות מזיקות תלויות במערכת ההפעלה בשביל לפעול).
אך הכללים הללו אינם מספיקים ורצוי בחום להתקין תוכנת אנטי וירוס ופיירוול (חומת אש) ותוכנת אנטי רוגלות.
אנטיוירוסים מומלצים
[עריכה]יש אנטיוירוסים בתשלום, שהם בדר"כ טובים יותר, ואנטיוירוסים בחינם.
אנטיוירוסים חינמיים
[עריכה]- Avast!-סורקת בזמן אמת וביעילות רבה, אך כבדה ולא מומלצת למחשבים חלשים.
- AVG-תוכנה שסורקת בזמן אמת, אינה דורשת משאבים גבוהים. הממשק מעוצב במיוחד בשביל להקל על המשתמש במיוחד בגירסה האחרונה (7.5).
- Anti Vir-תוכנה קטנה שכמעט לא צורכת משאבי מערכת, אך בעלת פחות פונקציות מהתוכנות האחרות, מומלצת למחשבים שלא יעמדו בחלופות.
אנטיוירוסים בתשלום
[עריכה]- Nod32 - אנטי וירוס זה הוא יחסית טוב לשאר האנטי וירוסים , אך לא ידידותי במיוחד למשתמש המתחיל (ניתן להוריד גם גירסת ניסיון בחינם).
- Kaspersky - זהו אנטי וירוס שהישתכלל בשנים האחרונות ע"י מתכנתים רוסיים והוא מומלץ בחום למחשבים הביתיים . חדש בשוק (ניתן להוריד גם גירסת ניסיון בחינם).
- Symantec - אומנם, אנטי וירוס בעל שם טוב מאד, אך מי שמעמיק בנושא מגלה שהוא משתווה לשניים הנ"ל (ניתן להוריד גם גירסת ניסיון בחינם).
פיירוול מומלצים (חומת אש)
[עריכה]תוכנות החומת אש בעצם חוסמות גישת רשת למחשב לכול תוכנה לא מורשית, גם כאן יש תוכנות בתשלום או בחינם אך כאן ההבדלים הם פחות ברורים.
פיירוול בחינם
[עריכה]zoneAlarm - תוכנה מצויינת חינמית שמעניקה לכם שליטה מוחלטת על אילו תוכנות לחסום (אך יש אפשרות לשלם ולקבל גירסת מיקצועית)
פיירוול בתשלום
[עריכה]Panda - מכילה גם אנטיווירוס ואתם יכולים לקבל חודש ראשון ניסיון חינם