גידול חיות מחמד/חתול/שיקולים לפני אימוץ
הקדמה
[עריכה]נפתח עם חלק מהיתרונות המוכחים (וגם המשוערים) שבעלי חתולים נהנים מהם:
- חתולים הם חיות נוחות וקלות - לחתולים אין צורך בטיולים בחוץ (מאומנים לעשות צרכים במקום מוגדר), שומרים על נקיון עצמי כל הזמן, לא צריכים ציוד יקר, מסתדרים מצוין בבתים ודירות קטנות, ישנים כאשר בעליהם לא נמצאים בבית, קטנים ושוקלים מעט (יחסית לרוב הכלבים).
- בריאות נפשית - ישנם מחקרים שמראים שחתולים משפרים מצב רוח, מפחיתים לחץ, עוזרים לשיקום מטראומה, משפרים את הביטחון העצמי ואת הכישורים החברתיים של ילדים. אימוץ חיות בית ככלל מגביר את תחושת האחריות, מפתח יכולת נתינה ללא תנאי וכן הלאה.
- בריאות פיזית - מורידים את ההסתברות להתקף לב, משפרים בריאות כללית, יודעים לפעמים לזהות התקפים,ומסייעים ליצירת מערכת חיסון בריאה: נמצא שככל שילדים נחשפים ליותר אלרגנים בשנותיהם הראשונות כך מערכת החיסון שלהם טובה יותר ונוטה פחות לאלרגיות. (כל העובדות נלקחו מהאתר של Purina)[1]
עם זאת, חתול, כמו כל חיה שאדם אוסף לביתו כחיית מחמד או כחיית עבודה, הנו יצור חי עם רגשות, צרכים, רצונות ובעיות. הוא אינו בובה ולא צעצוע, אלא חיה שמרגע זה תלויה במאמציה לחלוטין. ולכן, לפני שמאמצים, יש לחשוב ולשקול האם מוכנים להכנס למחויבות זו, היות ומחויבות זו היא לכל החיים.
גידול חתול הנו משימה קלה יחסית. מדובר בחיה קטנה, נקייה ועצמאית, האוכלת מעט יחסית ולא דורשת שטח בית גדול, אך עם זאת, מחפשת ודורשת התייחסות של בעליה (משחקים וסתם תשומת לב). עם זאת ולמרות שהחתול הוא חיה מאוד עצמאית ואינדיוידואליסטית, חתול הוא חיה רגישה. לקיחת חתול לניסיון שאחריו יושלך מהבית, המקום אליו התרגל ובו ראה את הטריטוריה שלו, בו ידע כיצד להתנהג ולהשיג מזון, הנו דבר נורא. מעשה שכזה אף עלול להביא למותה כאשר תנסה לחיות בחוץ, בעיקר אם מדובר בחתול שחי שנים בבית וכבר לא יודע כיצד להסתגל לחיים בחוץ.
האם לאמץ חתול?
[עריכה]לכן לפני אימוץ יש להביא בחשבון מספר שיקולים:
- דיירי הבית האחרים - ילדים ומבוגרים
- היה שהילדים רוצים לאמץ חתול אולם ההורים אינם כה נלהבים. במקרה זה מומלץ שלא לאמץ את החתול היות וידוע שלרוב גם אם החיה מוגדרת 'של הילד' עדיין מרבית הטיפול בה ובסביבתה נעשה ע"י ההורים ולכן חשוב שהם ירצו בחיה.
- היה ואחד מבני הזוג מעוניין לאמץ חתול והשני מעדיף שלא, מומלץ לא להביא את החתול וכך בעצם למנוע הן מריבות בנושא והן מצב שבו ייאלץ החתול למצוא דרכו החוצה.
- ילדים קטנים ותינוקות: כידוע, המצאות חלק מהחתולים, בעיקר המעורבים (חתולי רחוב בכללם), עלולים לשרוט ולנשוך ולכן יש לשמור ביתר זהירות על ילדים קטנים ובעיקר על תינוקות. בהקשר זה יש להזכיר תופעה נוספת: קנאת החתולים. אם מתוכננת הרחבת משפחה ובמקביל שוקלים לאמץ חתול יש לדעת שהחתול שיקבל המון אהבה כל עוד יהיה 'בן יחיד' בבית עלול לקנא מאוד ברך הנולד היות ובהוולדו תשומת הלב תפחת באופן משמעותי. החתול יראה בתינוק כאשם במצב, דבר שעלול להביא לקנאה. אין זה אומר שלא לאמץ חתול בכלל או לא לאמצו לפני הריון בפרט, אלא רק להיות מודע לבעיה הצפויה ולהיערך אליה הן מבחינת מיקום התינוק והן מבחינת מתן אהבה לחתול גם אחרי הלידה ובכך לצמצם התופעה למינימום ואף למנוע אותה כליל.
- שריטות, נשיכות וכו' (לרהיטים או בני אדם) - אסור בתכלית האיסור לעקור את ציפורני החתול, ובשום פנים ואופן אין לשקול זאת כאפשרות! "עיקור" הציפרניים הוא בעצם כריתת המפרק האחרון בכל אצבע בכל רגל של החתול (בצורה בלתי הפיכה כמובן). פעולה זו יוצרת נזק נפשי ופיזי בלתי-הפיך אצל החיה.
- היה וגרים בדירה שכורה מומלץ לבדוק עם בעל הבית טרם הבאת החתול. זאת במיוחד אם בדירה רהיטים השייכים לבעל הבית. באשר לשותפים, לא צריך שכולם 'ישתגעו' על החיה, אבל מומלץ שלפחות יחבבו אותה.
- אלרגיה: ישנם אנשים שאלרגיים לחתולים: לרוב מדובר על אלרגיה לרוק או לפרוות החתול וזו תופעה שיש להביא בחשבון. זאת, למרות שמחקרים המפורסמים באתרים שונים טוענים בתוקף שרוב האנשים הטוענים שאלרגיים לחתולים בעצם אלרגיים לדברים אחרים ובכלל ניתן לטפל באותן אלרגיות ע"י טיפולים שונים. אף־על־פי כן, ההמלצה היא לדאוג שכל בני הבית ישהו בסביבת חתולים זמן ממושך טרם הבאת החתול כדי לבדוק קיומה של אלרגיה טרם אימוץ החתול. ישנם סוגי חתולים, שלהם פרווה היפו אלרגנית (שיוצרת תגובות אלרגיות פחותות) - כדוגמת זן הרגדול (Ragdoll).
- זמינות: אחת היתרונות של חתול זה היותו חיה אינדיוידואליסטית שלא דורשת תשומת לב רבה. זוהי חיה טריטוריאלית שתראה בבית את הטריטוריה שלה (עד כדי כך שלעתים יראה כאילו היא קשורה יותר לבית מאשר לבעליה...). חיה שאוכלת בבית, עושה צריכה בארגז חול אשר בבית, ואלא אם תרגילו אותה אחרת, לא תראה כל צורך לצאת החוצה, כך שנחסכים מכם הטיולים הארוכים האופייניים לבעלי כלב. נוסף על כך חתול יכול לאכול פעם ביום ואם משאירים לו מספיק אוכל ומים ליומיים אפשר אפילו לעזבו לבדו לסוף שבוע שלם (אך לא יותר מכך!). אבל כמו בכל דבר אסור להגזים. החתול עדיין צריך אתכם, הן מבחינת צרכים פיזיים - החלפת מים, הוספת אוכל טרי, ניקוי ארגז החול. והן מבחינת צרכים נפשיים - הוא מתגעגע אליכם וצריך את היחס החם (הן ליטופים והן משחקים) מכם.
- גורים - כמו תינוקות הם זקוקים להרבה יותר יחס מבוגרים. החל כמובן מיתומים קטנים (הסבר בהמשך) ועד גורים בכלל שהדרך שתתנהגו אליהם בחודשיהם הראשונים יעצב חלק מהתנהגותם ואת היחס ביניכם בהמשך הדרך.
- אילוף: חתול, בניגוד לכלב שמבוית כבר שנים רבות, הנו חיה חדשה יחסית ברשות האדם ולכן קשה לאילוף. בהחלט יתכן שתצליחו ללמד את חתולכם מספר מילים, אבל הסיכוי שהן יהיו פקודות נמוך מאוד וזאת בגלל שאפילו החתול הנו חיה אינטליגנטית שמבינה הרבה יותר משנדמה לנו לעתים, היא אינדיבידואלית ונוטה לעשות את הדברים שהיא רוצה ובזמן שהיא רוצה ו(שוב) בניגוד לכלב לא שואבת כל הנאה מריצוי בעליה ולכן לא רואה צורך לרצותם. עם זאת, כמעט כל יצור חי יגיב לשיטות "מקל וגזר" למיניהם ויתרגל למשמעת כלשהי עם הזמן.
מהיכן לאמץ?
[עריכה]- מקבוצות של רשתות חברותיות כמו "חתולים ונהנים", "שפמים, זנבות ושאר החיות - אימוץ, אומנה, תרומות ועזרה" ועוד.
- עמותות - צער בע"ח, S.O.S, תנו לחיות לחיות ועוד.
טיפול יומיומי
[עריכה]- אוכל - מילוי אוכל טרי כל יום. חתולים מעדיפים קערת אוכל מלאה ואכילה בכמויות שהם מחליטים (מה שמפשט את המטלה היומיומית הזו). במקרה של השמנת יתר או בעיה בריאותית אחרת, יש צורך בהחלפה (זמנית או תמידית) של האוכל ו/או מתן אוכל בכמויות מדודות.
- מים - מילוי יומיומי של מים מהברז. בחנויות ציוד לחיות ישנם מתקנים פשוטים וזולים אשר מחזיקים מים במיכל ומועברים לקערה שממנה החתול שותה לפי הצורך באופן אוטומטי. מתקן כזה יכול להחזיק מים טריים ונקיים במשך 2-3 ימים.
- ניקוי ארגז חול.
- פעילות פיזית - זריקת גומיות וכדורים, וכו' וכו'. חתולים ישנים 13-16 שעות ביממה, ומכיון שהם חיות ליליות, מתעוררים למצב של ציד פעיל כאשר הלילה יורד. לכן במקרים קיצוניים החתול יישן כאשר אתם תהיו ערים, ולהפך...
הוצאה כספית
[עריכה]גידול חתול רגיל (בניגוד לחתול תצוגות למשל) דורש הוצאה כספית קטנה של לא יותר מ-300 ₪ בממוצע בחודש ויש לבצע הבחנה בין חתול שגר בדירה סגורה לבין חתול שלחיות בחצר.
זאת כמובן לא כולל טיפולים וטרינרים שונים אותם יש לבצע במועדים קבועים ולפי הנדרש.
- הוצאות שוטפות/בסיסיות: אוכל, חול לצרכים, כלוב נשיאה (לביקורים אצל הוטרינר). המחירים נעים מכמה עשרות שקלים לחודש ועד מאות רבות - הכל תלוי באיכות המוצרים וברצון הבעלים, כמובן.
- הוצאות חד פעמיות מתקדמות (לא חובה): מתקני גירוד, צעצועים למיניהם.
- הוצאות בריאותיות: עיקור/סירוס (200-500 ₪ חד־פעמי), חיסון משולש/מרובע (150 ₪ שנתי), תילוע (20-60 ₪ שנתי).
- לכלוך: כל חתול (כמו כל אדם) משאיר שערות. הבעיה היא שאצל חתול זה יותר שיער ולעתים גם פחות נסלח ע"י בני האדם. כעקרון ככל שתאמצו חתול בעל פרווה קצרה יותר כך פחות תרגישו את נשירת שערו.